Baton #1
Składniki
poziom I: migdał & kokos
200 g migdałów
200 g wiórki kokosowe
2 bardzo dojrzałe banany
1 łyżeczka wanilii w proszku
1 łyżeczki soli
2 łyżki oleju kokosowego
poziom II: czekolada
100 g gorzkiej czekolady
1 małe awokado
2 łyżki naturalnego słodzika wg. uznania
1 łyżeczka organicznego oleju kokosowego
½ łyżeczki wanilii w proszku
Przygotowanie:
poziom I: migdał & kokos
Zmiksuj wiórki kokosowe, dodaj migdały i dokładnie wymieszaj. Dodaj olej kokosowy, wanilię, sól, banana i mieszaj, aż do uzyskania kremowej masy.
Na prostokatną, lub krwadratową blachę, wyłożona papierem do pieczenia, rozciągnij ciasto na jednakowej grubości - około 2 cm. Umieść w lodówce.
poziom II: czekolada
Czekoladę i olej kokosowy umieść w słoiczku, a słoiczek w garnku z wrzątkiem - roztop oba składniki. Zmiksuj awokado, cukier i wanilię, aż do uzyskania bardzo gładkiej konsystencji. Dodaj czekoladę i miksuj na małych obrotach, aż wszystkie produkty połączą się. Wyjmij ciasto z lodówki i polej masą czekoladową. Umieść spowrotem w lodówce na co najmniej 30 minut.
Pokrój ciasto na niewielkie batoniki. Przechowuj w szczelnym pudełku w lodówce do tygodnia.
http://atastylovestory.com
Baton #2
Składniki
100 g płatków bezglutenowych: ja użyłam z nasion chia, oraz siemienia
200 gram białka roślinnego w proszku (można pominąć)
30 g rodzynek
100 g masła orzechowego
20 gram miodu
150 ml mleka sojowego
Przygotowanie:
Baton #3
Składniki:
2 szklanki płatków bez glutenu
1 szklanka suszonych jabłek
10-12 suszonych moreli
pół szklanki nasion dyni
1/4 szklanki nasion słonecznika
1/3 szklanki siemienia lnianego
250 ml masła roślinnego
1/3 szklanki organicznego syropu z agawy, lub miodu
1/4 szklanki purée z dyni, lub sos jabłkowy
Przygotowanie:
Połącz sześć pierwszych składników i dokładnie wymieszaj. Rozpuść masło roślinne i dodaj syrop z agawy, lub miód, oraz puree z dyni/sos jabłkowy. Podgrzewaj przez 2 minuty.
Tak jak powyżej, na prostokatną, lub krwadratową blachę, wyłożona papierem do pieczenia, rozciągnij ciasto na jednakowej grubości. Umieścić w lodówce na 2 godziny. Pokrój ciasto na średniej wielkości batoniki.
inspirededibles.ca
Baton #4
Składniki:
1 3/4 szklanki płatków bez glutenu
1 3/4 szklanki płatków ryżowych bez glutenu
½ szklanki wiórek kokosoych
1/8 szklanki siemienia lnianego
1/2 szklanki suszonych owoców - jagody goji, morele
½ szklanki miodu
1/3 szklanki nierafinowanego cukru
szczypta soli
1/3 szklanki masła orzechoweho
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
Przygotowanie:
½ szklanki zmielonych migdałów
½ szklanki chrupek ryżowych
1 łyżeczka skórki z cytryny
szczypta soli
tabliczka gorzkiej czekolady
2-3 łyżki nierafinowanego brązowego cukru
2 łyżki mleka sojowego
1 łyżka syropu z agawy
½ łyżeczki oleju kokosowego
Mleko sojowe, syrop z agawy, cukier, oraz olej kokosowy, podgrzewaj na średnim ogniu, mieszając od czasu do czasu.
Dodaj czekoladę i mieszaj bez przerwy, aż czekolada się rozpuści.
Zdejmij z ognia i dodaj suche składniki. Dobrze wymieszaj.
Mieszankę wlej do wcześniej przygotowanej prostokątnej formy, wyłożonej papierem do pieczenia i odstaw na bok. Po 20 minutach włoż do lodówki na 2 godziny.
Składniki
poziom I: migdał & kokos
200 g migdałów
200 g wiórki kokosowe
2 bardzo dojrzałe banany
1 łyżeczka wanilii w proszku
1 łyżeczki soli
2 łyżki oleju kokosowego
poziom II: czekolada
100 g gorzkiej czekolady
1 małe awokado
2 łyżki naturalnego słodzika wg. uznania
1 łyżeczka organicznego oleju kokosowego
½ łyżeczki wanilii w proszku
Przygotowanie:
poziom I: migdał & kokos
Zmiksuj wiórki kokosowe, dodaj migdały i dokładnie wymieszaj. Dodaj olej kokosowy, wanilię, sól, banana i mieszaj, aż do uzyskania kremowej masy.
Na prostokatną, lub krwadratową blachę, wyłożona papierem do pieczenia, rozciągnij ciasto na jednakowej grubości - około 2 cm. Umieść w lodówce.
poziom II: czekolada
Czekoladę i olej kokosowy umieść w słoiczku, a słoiczek w garnku z wrzątkiem - roztop oba składniki. Zmiksuj awokado, cukier i wanilię, aż do uzyskania bardzo gładkiej konsystencji. Dodaj czekoladę i miksuj na małych obrotach, aż wszystkie produkty połączą się. Wyjmij ciasto z lodówki i polej masą czekoladową. Umieść spowrotem w lodówce na co najmniej 30 minut.
Pokrój ciasto na niewielkie batoniki. Przechowuj w szczelnym pudełku w lodówce do tygodnia.
http://atastylovestory.com
Baton #2
Składniki
100 g płatków bezglutenowych: ja użyłam z nasion chia, oraz siemienia
200 gram białka roślinnego w proszku (można pominąć)
30 g rodzynek
100 g masła orzechowego
20 gram miodu
150 ml mleka sojowego
Przygotowanie:
Połącz miod, masło orzechowe, oraz mleko sojowe, poprzez podgrzanie na niewielkim ogniu przez kilka minut, lub w mikrofali przez minutę.
Połącz pozostale skladniki, dokladnie wymieszaj i wyrób ciasto.
Na prostokatną, lub krwadratową blachę, wyłożona papierem do pieczenia, rozciągnij ciasto na jednakowej grubości - około 2 cm. Umieść w lodówce na 2-3 godziny.
kelvin-wu.blogspot.co.ukNa prostokatną, lub krwadratową blachę, wyłożona papierem do pieczenia, rozciągnij ciasto na jednakowej grubości - około 2 cm. Umieść w lodówce na 2-3 godziny.
Baton #3
Składniki:
2 szklanki płatków bez glutenu
1 szklanka suszonych jabłek
10-12 suszonych moreli
pół szklanki nasion dyni
1/4 szklanki nasion słonecznika
1/3 szklanki siemienia lnianego
250 ml masła roślinnego
1/3 szklanki organicznego syropu z agawy, lub miodu
1/4 szklanki purée z dyni, lub sos jabłkowy
Przygotowanie:
Połącz sześć pierwszych składników i dokładnie wymieszaj. Rozpuść masło roślinne i dodaj syrop z agawy, lub miód, oraz puree z dyni/sos jabłkowy. Podgrzewaj przez 2 minuty.
Tak jak powyżej, na prostokatną, lub krwadratową blachę, wyłożona papierem do pieczenia, rozciągnij ciasto na jednakowej grubości. Umieścić w lodówce na 2 godziny. Pokrój ciasto na średniej wielkości batoniki.
inspirededibles.ca
Baton #4
Składniki:
1 3/4 szklanki płatków bez glutenu
1 3/4 szklanki płatków ryżowych bez glutenu
½ szklanki wiórek kokosoych
1/8 szklanki siemienia lnianego
1/2 szklanki suszonych owoców - jagody goji, morele
½ szklanki miodu
1/3 szklanki nierafinowanego cukru
szczypta soli
1/3 szklanki masła orzechoweho
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
Przygotowanie:
Połącz pięć pierwszych składników i dokładnie wymieszaj. Odstaw.
W małym rondelku, na średnim ogniu, połącz miód, cukier i sól.
Zdejmij z ognia i dokładnie wymieszaj z masłem orzechowym i wanilią.
Dodaj do suchych składników i wymieszaj.
Tak przygotowaną mieszankę wlej do przygotowanej formy (patrz powyżej) i odstaw na kilka godzin do lodówki.
Pokrój ciasto na średniej wielkości batoniki.
Baton #5
Składniki:
2½ szklanki płatków bez glutenu
1 szklanka nasion dyni
garsc rodzynek, lub sliwek
garsc suszonych moreli
łyżka jagód goji
garsc suszonych moreli
łyżka jagód goji
2/3 szklanki masła orzechowego
½ szklanki nektaru z agawy, lub miodu
szczypta soli
Przygotowanie:
Jak pożywej.
Baton #6
Składniki:
½ szklanki chrupek ryżowych
1 łyżeczka skórki z cytryny
szczypta soli
tabliczka gorzkiej czekolady
2-3 łyżki nierafinowanego brązowego cukru
2 łyżki mleka sojowego
1 łyżka syropu z agawy
½ łyżeczki oleju kokosowego
Przygotowanie:
Połącz cztery pierwsze składniki i dokładnie wymieszaj. Odstaw.Mleko sojowe, syrop z agawy, cukier, oraz olej kokosowy, podgrzewaj na średnim ogniu, mieszając od czasu do czasu.
Dodaj czekoladę i mieszaj bez przerwy, aż czekolada się rozpuści.
Zdejmij z ognia i dodaj suche składniki. Dobrze wymieszaj.
Mieszankę wlej do wcześniej przygotowanej prostokątnej formy, wyłożonej papierem do pieczenia i odstaw na bok. Po 20 minutach włoż do lodówki na 2 godziny.
***Wszystkie przepisy to ok. 14-16 batonów.
Pysznie i zdrowo... i niezla dawka energii....pozdrawiam serdecznie :)
OdpowiedzUsuńDokładnie! plus, przygotowanie przepisu #4 zajeło mi niecałe 10 minut :)
OdpowiedzUsuńBuziaki xx ::)
Zrobiłam baton numer 3 i baton numer 5... obydwa przepisy GENIALNE. Nie sądziłam, że uda mi się zrobić tak dobre słodkości, które jednocześnie będą zdrowe i niskokaloryczne. Idealna przekąska dla mnie – słodyczomaniaczki, która musi dbać o linię.
OdpowiedzUsuń