Domowe przepisy na smakowite przekąski: bez glutenu, bez pustych kalorii, bez laktozy! bez pieczenia

Baton #1
Składniki
poziom I: migdał & kokos 
200 g migdałów
200 g wiórki kokosowe
2 bardzo dojrzałe banany
1 łyżeczka wanilii w proszku 
1 łyżeczki soli
2 łyżki oleju kokosowego

poziom II: czekolada

100 g gorzkiej czekolady 
1 małe awokado
2 łyżki naturalnego słodzika wg. uznania
1 łyżeczka organicznego oleju kokosowego 
½ łyżeczki wanilii w proszku

Przygotowanie:
poziom I: migdał & kokos
Zmiksuj wiórki kokosowe, dodaj migdały i dokładnie wymieszaj. Dodaj olej kokosowy, wanilię, sól, banana i mieszaj, aż do uzyskania kremowej masy.
Na prostokatną, lub krwadratową blachę, wyłożona papierem do pieczenia, rozciągnij ciasto na jednakowej grubości - około 2 cm. Umieść w lodówce.

poziom II: czekolada

Czekoladę i olej kokosowy umieść w słoiczku, a słoiczek w garnku z wrzątkiem - roztop oba składniki. Zmiksuj awokado, cukier i wanilię, aż do uzyskania bardzo gładkiej konsystencji. Dodaj czekoladę i miksuj na małych obrotach, aż wszystkie produkty połączą się. Wyjmij ciasto z lodówki i polej masą czekoladową. Umieść spowrotem w lodówce na co najmniej 30 minut.


Pokrój ciasto na niewielkie batoniki. Przechowuj w szczelnym pudełku w lodówce do tygodnia.
http://atastylovestory.com

Baton #2
Składniki
100 g płatków bezglutenowych: ja użyłam z nasion chia, oraz siemienia 
200 gram białka roślinnego w proszku (można pominąć)
30 g rodzynek 
100 g masła orzechowego 
20 gram miodu
150 ml mleka sojowego

Przygotowanie:

Połącz miod, masło orzechowe, oraz mleko sojowe, poprzez podgrzanie na niewielkim ogniu przez kilka minut, lub w mikrofali przez minutę.
Połącz pozostale skladniki, dokladnie wymieszaj i wyrób ciasto.
Na prostokatną, lub krwadratową blachę, wyłożona papierem do pieczenia, rozciągnij ciasto na jednakowej grubości - około 2 cm. Umieść w lodówce na 2-3 godziny.
kelvin-wu.blogspot.co.uk


Baton #3
Składniki:
2 szklanki płatków bez glutenu
1 szklanka suszonych jabłek
10-12 suszonych moreli
pół szklanki nasion dyni
1/4 szklanki nasion słonecznika
1/3 szklanki siemienia lnianego
250 ml masła roślinnego 
1/3 szklanki organicznego syropu z agawy, lub miodu
1/4 szklanki purée z dyni, lub sos jabłkowy

Przygotowanie:

Połącz sześć pierwszych składników i dokładnie wymieszaj. Rozpuść masło roślinne i dodaj syrop z agawy, lub miód, oraz puree z dyni/sos jabłkowy. Podgrzewaj przez 2 minuty.

Tak jak powyżej, na prostokatną, lub krwadratową blachę, wyłożona papierem do pieczenia, rozciągnij ciasto na jednakowej grubości. Umieścić w lodówce na 2 godziny. Pokrój ciasto na średniej wielkości batoniki.

inspirededibles.ca

Baton #4
Składniki:
1 3/4 szklanki płatków bez glutenu
1 3/4 szklanki płatków ryżowych bez glutenu 
½ szklanki wiórek kokosoych
1/8 szklanki siemienia lnianego
1/2 szklanki suszonych owoców - jagody goji, morele
½ szklanki miodu
1/3 szklanki nierafinowanego cukru
szczypta soli
1/3 szklanki masła orzechoweho
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii

Przygotowanie:

Połącz pięć pierwszych składników i dokładnie wymieszaj. Odstaw.

W małym rondelku, na średnim ogniu, połącz miód, cukier i sól.

Zdejmij z ognia i dokładnie wymieszaj z masłem orzechowym i wanilią.

Dodaj do suchych składników i wymieszaj.



Tak przygotowaną mieszankę wlej do przygotowanej formy (patrz powyżej) i odstaw na kilka godzin do lodówki.
Pokrój ciasto na średniej wielkości batoniki.

Baton #5
Składniki:

2½ szklanki płatków bez glutenu

1 szklanka nasion dyni 

garsc rodzynek, lub sliwek
garsc suszonych moreli
łyżka jagód goji

2/3 szklanki masła orzechowego

½ szklanki nektaru z agawy, lub miodu

szczypta soli

Przygotowanie:
Jak pożywej.

Baton #6
Składniki:
½ szklanki zmielonych migdałów
½ szklanki chrupek ryżowych
1 łyżeczka skórki z cytryny
szczypta soli
tabliczka gorzkiej czekolady
2-3 łyżki nierafinowanego brązowego cukru
2 łyżki mleka sojowego
1 łyżka syropu z agawy
½ łyżeczki oleju kokosowego


Przygotowanie:
Połącz cztery pierwsze składniki i dokładnie wymieszaj. Odstaw.

Mleko sojowe, syrop z agawy, cukier, oraz olej kokosowy, podgrzewaj na średnim ogniu, mieszając od czasu do czasu.
Dodaj czekoladę i mieszaj bez przerwy, aż czekolada się rozpuści.
Zdejmij z ognia i dodaj suche składniki. Dobrze wymieszaj.

Mieszankę wlej do wcześniej przygotowanej prostokątnej formy, wyłożonej papierem do pieczenia i odstaw na bok. Po 20 minutach włoż do lodówki na 2 godziny.



***Wszystkie przepisy to ok. 14-16 batonów.

3 komentarze:

  1. Pysznie i zdrowo... i niezla dawka energii....pozdrawiam serdecznie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Dokładnie! plus, przygotowanie przepisu #4 zajeło mi niecałe 10 minut :)
    Buziaki xx ::)

    OdpowiedzUsuń
  3. Zrobiłam baton numer 3 i baton numer 5... obydwa przepisy GENIALNE. Nie sądziłam, że uda mi się zrobić tak dobre słodkości, które jednocześnie będą zdrowe i niskokaloryczne. Idealna przekąska dla mnie – słodyczomaniaczki, która musi dbać o linię.

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Archiwum bloga