Sobota rano: plan słodkie przed-śniadanko do kawki.
Crossaint ulepiony.
Owoce w zamrażalniku.
Nasionka ? Chia będą najlepsze.
Dżemik!!
Jako środka zagęszczającego, użyłam gumy ksantanowej (E415): jest to naturalny polisacharyd, który jest wytwarzany przez bakterie Xanthomonas campestris z cukru i melasy [http://www.food-info.net/pl/e/e415.htm].
Czas produkcji to ok. 20 minut.
Pyszności.
2 szklanki jagód i truskawek: świeże, lub mrożone | 1-2 łyżki cukru, lub miodu | 2 łyżki nasionek chia | łyżeczka gumy ksantanowej xanthan gum | 3 łyżki wody
Mrożonki wrzucam do rondelka, dodaję wodę i cukier/miód. Dodaj więcej słodzika, jeżeli lubisz bardzo słodki dżemik.
Ja wole średnio słodki, lekko kwaskowy, dlatego dodałam tylko jedna łyżkę cukru.
Gotuję przez 10-15 minut, od czasu do czasu mieszając.
Odstawiam na bok do ostygnięcia i dodaję łyżkę gumy ksantanowej.
Przerzucam do słoiczka.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz