Dżem z jagód, truskawek i nasionek chia


Sobota rano: plan słodkie przed-śniadanko do kawki.
Crossaint ulepiony.
Owoce w zamrażalniku.
Nasionka ? Chia będą najlepsze.
Dżemik!!

Jako środka zagęszczającego, użyłam gumy ksantanowej (E415): jest to naturalny polisacharyd, który jest wytwarzany przez bakterie Xanthomonas campestris z cukru i melasy [http://www.food-info.net/pl/e/e415.htm].

Czas produkcji to ok. 20 minut.
Pyszności.



2 szklanki jagód i truskawek: świeże, lub mrożone | 1-2 łyżki cukru, lub miodu  2 łyżki nasionek chia łyżeczka gumy ksantanowej xanthan gum 3 łyżki wody

Mrożonki wrzucam do rondelka, dodaję wodę i cukier/miód. Dodaj więcej słodzika, jeżeli lubisz bardzo słodki dżemik. 
Ja wole średnio słodki, lekko kwaskowy, dlatego dodałam tylko jedna łyżkę cukru.
Gotuję przez 10-15 minut, od czasu do czasu mieszając.
Odstawiam na bok do ostygnięcia i dodaję łyżkę gumy ksantanowej. 

Przerzucam do słoiczka.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Archiwum bloga