Awokado nadziewane słodkimi ziemniakami, czerwoną fasolką i papryką


Co dziś na śniadanie ? Ja nie wiem jak tam u Was z niedzielą, ale u mnie nie było i nie będzie leniwie. Miało być 5k, a wyszło ponad 7k - whoohoo, bieg zaliczony. Kanapersy z awokado na weekend odpadają, ponieważ żywie się tym od poniedziałku do piątku, a idea nadziewanego owocu chodziła za mna już od jakiegoś czasu. Ponieważ byłam przed treningiem, postanowiłam stworzyć energetyczna bombę z awokado. Wyszło przepysznie i całkiem szybko.


[składniki]
1 awokado
puszka czerwonej fasolki
1 słodki ziemniak
1/2 łyżeczki słodkiej papryki
1/2 żółtej papryki
sól i pieprz
łyżeczka posiekanej świeżej pietruszki
oliwa z oliwek
ząbek czosnku
łyżka przecieru pomidorowego
kilka łyżek wody
sos sojowy


[przygotowanie]
Słodkie ziemniaki kroję w kosteczki i zalewam wrzątkiem. Gotuję przez kilka minut, aż ziemniaki troszkę zmiękną.

Rozgrzewam oliwę z oliwek, dodaję ugotowane ziemniaki, odsączoną fasolkę, pokrojoną paprykę, ząbek czosnku, przyprawy i podsmażam przez 5-8 minut, od czasu do czasu mieszając.

Dodaję przecier pomidorowy, troszkę wody, doprawiam solą, pieprzem, sosem sojowym. Gotuję przez 3 minutki.

Pod koniec gotowania dodaję szczyptę posiekanej natki.

Awokado przekrajam na pół, usuwam pestkę i nakładam nadzienie, posypuję natką pietruszki. 

Można również podać na ciepło: zapiekać w piekarniu w 200C przez 5-10 minut. 


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Archiwum bloga