
[składniki]
1 awokado
puszka czerwonej fasolki
1 słodki ziemniak
1/2 łyżeczki słodkiej papryki
1/2 żółtej papryki
sól i pieprz
łyżeczka posiekanej świeżej pietruszki
oliwa z oliwek
ząbek czosnku
łyżka przecieru pomidorowego
kilka łyżek wody
sos sojowy
[przygotowanie]
Słodkie ziemniaki kroję w kosteczki i zalewam wrzątkiem. Gotuję przez kilka minut, aż ziemniaki troszkę zmiękną.
Rozgrzewam oliwę z oliwek, dodaję ugotowane ziemniaki, odsączoną fasolkę, pokrojoną paprykę, ząbek czosnku, przyprawy i podsmażam przez 5-8 minut, od czasu do czasu mieszając.
Dodaję przecier pomidorowy, troszkę wody, doprawiam solą, pieprzem, sosem sojowym. Gotuję przez 3 minutki.
Pod koniec gotowania dodaję szczyptę posiekanej natki.
Awokado przekrajam na pół, usuwam pestkę i nakładam nadzienie, posypuję natką pietruszki.
Można również podać na ciepło: zapiekać w piekarniu w 200C przez 5-10 minut.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz