Magnez

Niedobór tego pierwiastka w naszym organizmie może prowadzić do bardzo poważnych konsekwencji. Powodem braku magnezu to m.in: jedzenie żywności wysoko przetworzonej, życie w pośpiechu, lub stres. 

Obajwy braku magnezu to:


  • bezsenność,
  • ataki paniki, depresja,
  • skurcze mięśni,
  • drganie powiek,
  • ciągłe zmęczenie,
  • wzrost ciśnienia krwi,
  • osteoporoza, 
  • nadpobudliwość. 

Właściwości magenzu:
  • stabilizuje funkcje układu nerwowego,
  • przywraca równowagę psychiczną, warunkuje dostawę energii do tkanek i komórek organizmu, zwłaszcza do wrażliwych na jej niedobór komórek nerwowych mózgu. Zmniejsza też ich nadpobudliwość, działając na organizm uspokajająco,
  • usprawnia prace tarczycy, 
  • poprawia pamięć i myślenie,
  • normalizuje funkcjonowanie trzustki i woreczka żółciowego,
  • jest odpowiedzialny za sprawne działanie układu naczyniowo-sercowego. Działa korzystnie na proces krzepnięcia krwi, chroni przed miażdżycą i zakrzepami, zapaleniem żył, zapobiega chorobom serca, oraz wspomaga ich leczenie,
  • wzmacnia kości, 
  • chroni organizm przed zakażeniami, 
  • jest potrzebny do działania około 80 enzymów w organizmie człowieka i aktywacji witaminy B1, 
  • reguluje pracę przewodu pokarmowego,  
  • niweluje skurcze.
www.trening-indywidualny.pl/zdrowie,szczegoly,wybieraj-produkty-bogate-w-magnez,215.html

Produkty bogate w magnez:


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Archiwum bloga