Niedobór tego pierwiastka w naszym organizmie może prowadzić do bardzo poważnych konsekwencji. Powodem braku magnezu to m.in: jedzenie żywności wysoko przetworzonej, życie w pośpiechu, lub stres.
Obajwy braku magnezu to:
- bezsenność,
- ataki paniki, depresja,
- skurcze mięśni,
- drganie powiek,
- ciągłe zmęczenie,
- wzrost ciśnienia krwi,
- osteoporoza,
- nadpobudliwość.
Właściwości magenzu:
- stabilizuje funkcje układu nerwowego,
- przywraca równowagę psychiczną, warunkuje dostawę energii do tkanek i komórek organizmu, zwłaszcza do wrażliwych na jej niedobór komórek nerwowych mózgu. Zmniejsza też ich nadpobudliwość, działając na organizm uspokajająco,
- usprawnia prace tarczycy,
- poprawia pamięć i myślenie,
- normalizuje funkcjonowanie trzustki i woreczka żółciowego,
- jest odpowiedzialny za sprawne działanie układu naczyniowo-sercowego. Działa korzystnie na proces krzepnięcia krwi, chroni przed miażdżycą i zakrzepami, zapaleniem żył, zapobiega chorobom serca, oraz wspomaga ich leczenie,
- wzmacnia kości,
- chroni organizm przed zakażeniami,
- jest potrzebny do działania około 80 enzymów w organizmie człowieka i aktywacji witaminy B1,
- reguluje pracę przewodu pokarmowego,
- niweluje skurcze.
www.trening-indywidualny.pl/zdrowie,szczegoly,wybieraj-produkty-bogate-w-magnez,215.html |
Produkty bogate w magnez:
- kakao, lub gorzka czekolada,
- biała fasola, groch, ciecierzyca, soczewica,
- kiełki zboża, płatki owsiane,
- orzechy (migdały, orzechy nerkowca, oraz pozostałe orzechy), pestki dyni, nasiona sezamu,
- otręby pszenne, oraz mąka pszenna,
- soja,
- figi,
- banany,
- morele,
- rodzynki,
- szpinak, brokuły, szczypiorek, koperek i sałata,
- woda mineralna.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz