Te niepozorne roślinki to prawdziwa skarbnica zdrowia!! Zawierają:
- białka,
- zdrowe tłuszcze i cukry,
- witaminy: A, B, C, E,
- minerały: wapń, żelazo, siarka, cynk, magnez, potas, selen, chrom, lit.
Kiełki można jeść na wiele sposobów: jako dodatek do zup, sosów i sałatek, jako posypka na kanapki, na curry, lub do smażonych potraw - stir fry, albo najprościej - zajadać same.
Proces kiełkowania jest bardzo prosty i można je wyhodować z prawie każdego:
- grochu (ciecierzyca, soczewica (czerwona, zielona), groszek zielony),
- rodzaju fasoli,
- lucerny (alfalfa seed),
- soji,
- a także z rzodkiewki, rzeżuchy, jęczmienia, pszenicy, żyta, owsa, słonecznika, dyni, migdałów, orzeszków zimnych, brokuła, kapusty, oraz sezamu.
Metoda kiełkowania jest bardzo prosta i uniwersalna, ale okres, w zależności od rodzaju ziarna, bywa różny (od 5 do 8 dni).
Wymagania:
Kiełki nie mają specjalnych wymagan. Nie potrzebują dużo światła. Będą zdrowo rosły nawet w zaciemnionym miejscu. Ponadto promienie słoneczne mogą uszkodzić delikatne kielki.
Najlepiej się rozwijają w temperaturze pokojowej.
Kiełki nie potrzebują dużo wody, ale muszą byc regularne przelewane, lub skrapiane wodą. Ja spryskuję moje kileki dwa razy dziennie: rano i wieczorem. Uważaj aby ziarna były dobrze odsączone - nadmiar wody może powodować pleśń i psucie się ziaren.
Nie przechowywuj mokrych kiełków w lodówce. Doprowadzi to do zmniejszenia ich świeżości. Osusz je dokładnie.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz