12 łyżek nasion gorczycy (lub po 6 łyżki nasion gorczycy żółtej i brązowej)
1/3 szklanki octu jabłkowego
4 łyżeczki wody (lub białe wino)
2 łyżeczka soli morskiej/zwykłej
1/2 szklanki zmielonych świeżych ziół (opcjonalnie)
[przygotowanie]
Zmiel ziarna gorczycy w młynku, lub ręcznie z użyciem moździerza i tłuczka.
Następnie dodaj pozostałe składniki i dokładnie wymieszaj.
***
By uzyskać lepszy smak, nie wkładaj musztardy od razu do lodówki. Pozostaw ją na conajmniej 8 godzin w temperaturze pokojowej.
Odczekaj 12 godzin przed użytkiem - musztarda z czasem nabierze lepszego smaku.
Można ją przechowywać w lodówce przez kilka miesięcy.
Dla ostrości, można dodać trochę czosnku, lub chrzanu.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz