Musztarda domowa



12 łyżek nasion gorczycy (lub po 6 łyżki nasion gorczycy żółtej i brązowej)
1/3 szklanki octu jabłkowego
łyżeczki wody (lub białe wino)
2 łyżeczka soli morskiej/zwykłej
1/2 szklanki zmielonych świeżych ziół (opcjonalnie)

[przygotowanie]
Zmiel ziarna gorczycy w młynku, lub ręcznie z użyciem moździerza i tłuczka. 
Następnie dodaj pozostałe składniki i dokładnie wymieszaj.

***
By uzyskać lepszy smak, nie wkładaj musztardy od razu do lodówki. Pozostaw ją na conajmniej 8 godzin w temperaturze pokojowej.

Odczekaj 12 godzin przed użytkiem - musztarda z czasem nabierze lepszego smaku.

Można ją przechowywać w lodówce przez kilka miesięcy.

Dla ostrości, można dodać trochę czosnku, lub chrzanu.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Archiwum bloga