Plastic nie jest fantastic.
Antyoksydanty! Naturalny skalpel - lecz bez bólu. Przeciwutleniacze odpowiedzialne są za niszczenie wolnych rodników (które niszczą nasze komórki) przeciwdziałając m.in starzeniu się skóry.
(ps. podczas spalenia tylko jednego papierosa w organizmie człowieka postaje około 100 000 000 000 wolnych rodników !!!)
Pestki dyni, nasiona chia, oraz slonecznika są naładowane antyoksydantami, które chronią skórę przed uszkodzeniami powodowanymi przez te wstrętne wolne rodniki.
Poza tym, przeciwutleniacze mogą pomóc zmniejszyć ryzyko występowania innych chorób i odgrywają kluczową rolę w zapobieganiu utraty pamięci. Jagody, nasiona, oraz awokado są dodatkowo bogate w błonnik, dzięki czemu będziesz czuła się najedzona.
Ponadto przeciwutleniacze w połączeniu z witaminami zwiększają produkcję elastyny i kolagenu - dwóch białek, które wchodzą w skład skóry, a tym samym pomagają utrzymać ją elastyczną i zdrową.
2. Orzechy
Wiele kobiet na diecie rezygnuje z konsumpcji orzechów (???) poniewż są kaloryczne (!!!). W ich skład rzeczywiście wchodzą kwasy tłuszczowe, ale tłuszcze te nie przyczynią się do przybrania na wadze, gdyż są to tłuszcze jednonasycone, bardzo korzystnie wpływające na funkcjonowanie, oraz wygląd naszego organizmu.
Ponadto, orzechy zawierają znaczną ilość minerałów - magnez, cynk, potas, selen, magnez, witaminy, oraz przeciwutleniacze.
Zatem, nie bójmy sie orzechowych kwasów tluszczowych i dodajmy je do naszej codziennej diety.
3. Zielono mi czyli warzywa liściaste, oraz zielona herbata
Dietetycy zalecają spożywanie dużej ilości zielonych warzyw. Zielone warzywa liściaste dostarczają organizmowi znacznych ilości włókien, kwasu foliowego, minerałów, takich jak potas, wapń, żelazo, magnez, oraz witamin takich jak A, C i K, oraz luteina.
Witamina A jest znana z tego, że działa przeciw starzeniu się komórek - stymuluje ich odnowę i naprawia uszkodzoną skórę. Jedz brokuły, szpinak, zieloną fasolkę, sałatę, boćwinę, brukselkę, kapustę, oraz pij zieloną herbatę
4. Czerwone cuda
Lista 'czerwonej' anty-zmarszczki żywności to pomidory, arbuzy i czerwone grejpfruty, marchewki, dynie, melony, słodkie ziemniaki. Zawierają likopen, karotenoidy znane z neutralizowania wolnych rodników i blokowania negatywnego wpływu słońca na skórę. Pokarmy te są bogate w błonnik i witaminy.
Beta karoten obecny w tych warzywach i owocach chroni przed przedwczesnym starzeniem się skóry, oraz naprawia uszkodzone komórki. Chroni skórę przed uszkodzeniami spowodowanymi przez słońce, oraz ma bardzo korzystny wpływ na oczy. Czerwone wino - zawiera resweratrol, który jest bardzo skutecznym przeciwutleniaczem.
5. Produkty pełnoziarniste
Całe ziarna są naładowane w składniki odżywcze, w tym białka, błonnik, witaminy z grupy B, przeciwutleniacze, oraz pierwiastki: żelazo, cynk, miedź, magnez. Dieta bogata w produkty pełnoziarniste wykazała, ze zmniejsza ryzyko wystąpienia choroby serca, cukrzycy typu 2, otyłości.
Pełnoziarniste produkty także poprawiają pracę jelit, pomagając utrzymać regularne wypróżnienia i stymulować wzrost zdrowych bakterii w jelicie grubym.