Koperek


Znienawidzony przeze mnie za dzieciaka, obecnie uwielbiany i często dodawany ze względu na jego walory smakowe i zdrowotne. 

Świeży koperek zawiera:
  • witaminy z grupy B - tiaminę (B1), ryboflawinę (B2), niacynę (B3), kwas pantotenowy (B5), B6, kwas foliowy (B9), 
  • witaminy A, C, 
  • wapń, 
  • żelazo 6.59 mg
  • magnez 55.00 mg
  • mangan 1.264 mg
  • fosfor 66.00 mg
  • potas 738.00 mg
  • sód 61.00 mg
  • cynk0.91 mg,
  • miedź 0.146 mg,
  • proteiny 3.46 g, 
Ma podobne właściwości bakteriobójcze jak czosnek.

food.evilwalrus.net
Najlepiej używaj koperku swieżego. Staraj się unikać koperku suszonego ponieważ traci on wartości odżywcze, oraz ma mało smaku. Koperek równie dobrze możemy zamrozic, jednak nie więcej niz na kilka miesięcy.

Koperek również traci swój smak w wysokich temperaturach, więc zawsze dodawaj go do gotowanych potraw w ostatniej chwili.

Zdrowotne zalety koperku:


Cholesterol
Regularne spożywanie koperku zmniejsza znacznie zły cholesterol, co wiąże się ze zwiększeniem ochrony przed chorobami układu krążenia.


Zdrowie kości
Koper jest źródłem wapnia, a spożywanie dużych ilości tego składnika mineralnego jest jednym z najlepszych sposobów, aby wzmocnić kości i zapobiec utracie masy kostnej. Osteoporoza jest związana z mniejszą ilością spożycia wapnia, więc regularne jedzenie koperku może temu zapobiec.

Czkawka
Czkawka czasami dopada każdego z nas. Ale koperek doskonale sobie z nią poradzi. Mówi się, że pozbedziesz się czkawki w mig po wypiciu mieszanki z jednej łyżki świeżego koperku i wrzącej wody.


Pomoc na ból
Koper jest stosowany zarówno jako środek na bóle głowy, oraz na bóle mensturacyjne. Użyj tej samej metody co do leczenia czkawki (powyżej).

Działa uspokajająco
Olejki eteryczne zawarte w koperku moga skutecznie mieć uspokajający wpływ na organizm. Czasami jest używany wraz z rumiankiem w celu uspokojenia i wyciszenia.


Sen
Uspokajający efekt koperku może również pomóc w walce z bezsennością.

Atybakteryjne właściwosci
Podobnie jak czosnek, koperek zawiera właściwości antybakteryjne, przez co może być używany do walki z infekcjami wewnętrznymi i zewnętrznymi. Starożytne kultury stosowaly spalone nasiona kopru w celu zapobiegania infekcjom ran. Ponadto środki odkażające i przeciwzapalne właściwości, zapobiegają zapaleniom dziąseł, infekcjom jamy ustnej i radza sobie z świeżym oddechem.


Ochrona przed wolnymi rodnikami
Warzywa i owoce o jasnych kolorach zawieraja właściwości, które chronią organizm przed wolnymi rodnikami. Koperek aktywuje procesy w organizmie, które poszukują i eliminują wolne rodniki, czego skutkiem jest skuteczne zapobieganie chorobom serca, nowotworom i wielu innych dolegliwościom.


Korzyści z trawieniem
Koper zawiera właściwości, które mogą poprawić funkcjonowanie układu pokarmowego. Własciwosci te pomagają utrzymać prawidłowy poziom kwasu żołądkowego. Rownież te same własciwosci łagodzą dolegliwości żołądkowe, zapobiegają biegunce i zmniejszają ilość gazu wytwarzanego w jelitach. Dodatkowo, koper zawiera błonnik, który jest korzystny dla optymalnego zdrowia pokarmowego.


whyfoods.com naturelivings.blogspot.co.uk www.nutritionvalue.org

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Archiwum bloga