Toksyczne składniki w żywności - unikać ! Zaczynamy czytać etykiety !

examiner.com

Jeżeli jesteś typowym konsumentem, który wchodzi do supermarketu, wypełnia koszyk produktami, płaci i wychodzi, to najwyższy czas to zmienić. Do 'sklepowej rutyny' powinnaś dodać czytanie etykiet. Warto! Twój 'super produkt' może zawierać super toksyczne związki, które stopniowo 'pożerają' twoje zdrowie. 

Czy jest sens płacić za chorobę?
NIE!

Lista sztucznych dodatków, które warto pominąć w diecie:

  • akrylamidy (acrylamides) - rakotwórcze - znaleziono w frytkach, chipsach ziemniaczanych, przekąskach: ciastka, ciasta i herbatniki, kawie, chlebie i innych rodzajach pieczywa,
  • aspartam (aspartame) - powoduje zaburzenia neurologiczne - stosowany masowo jako sztuczny środek słodzący (słodzik) w produktach spożywczych t.j. napoje niskokaloryczne, guma do żucia, drażetki odświeżające oddech, wędliny i ryby (zarówno w folii jak i konserwach), tabletki musujące,
  • kazeina (casein) - alergie - główny składnik serów, stosowany jako dodatek do żywności, znajduje się również w farbach, oraz klejach, 
  • syrop kukurydziany (corn syrup, oraz high-fructose corn syrup, HFC) - zrobiłam kiedy 'przeglad' produktów w supermarkecie - feck!!! to jest wszedzie !!!!!!!!!!!!!!!!!! - HFC powoduje szybkie tycie i chroniczną otyłość, zwiększa ryzyko wystąpienia cukrzycy typu 2, przyczynia się do zwiększenia możliwości wystąpienia zespołu jelita drażliwego - stosowany do słodzenia lub dosładzania: napojów bezalkoholowych, gazowanych i niegazowanych, napojów energetyzujących, soków owocowych, napojów alkoholowych, np. likierów, mlecznych napojów fermentowanych, mleka zagęszczonego, lodów, dżemów, galaretek, deserów, kompotów, sałatek i konserw rybnych,
  • barwniki spożywcze E (nienaturalne) - mogą powodować zaburzenia zachowania u dzieci, oraz wywoływać różne reakcje alergiczne,
  • składniki modyfikowane genetycznie, GMO - są m.in przyzyną niepłodności, występowania alergii, oraz nowotworów. Uważaj na E101, El0la, El50, E153, E322, E471 i E621, które mogą być pozyskiwane z genetycznie modyfikowanych składników,
  • homogenizowane mleko - mleko jest sztucznie modyfikowane. Sprzyja chorobom serca i jest przyczyna alergii,
  • chlorowodorek (hydrochloride) - syntetyczne formy witamin,
  • kwas fosforowy (phosphoric acid) - stosowany w napojach gazowanych, niszczy szkliwo, duże spożycie fosforu może prowadzić do osłabienia kości i odkładania się wapnia, może upośledzać wchłanianie wapnia, magnezu i żelaza,
  • sól E250 (sodium) - jedna 1 łyżeczka soli zawiera 2300 mg sodu. American Heart Association zaleca zużywanie mniej niż 575mg - 1500 mg sodu dziennie. Efekty uboczne to wysokie ciśnienie krwi, zawały,
  • azotan sodu (sodium nitrate) - azotany są rakotwórcze, mogą powodować uszkodzenia DNA i wzrost degeneracji komórek, choroby Alzheimer i Parkinson, czy otyłość, 
  • soja modyfikowana (soy protein)  soja obecna w pieczonych i pakowanych produktach jest pod wieloma postacia­mi: oleju (często określanego na etykietkach jako „olej roślinny”), tłuszczów roślinnych, mąki, lecytyny i proteiny roślinne. Może wywoływać alergie na orzechy, raka pęcherza, lub bezpłodność (mężczyźni),
  • sukraloza - sucralose substancja słodząca, wspomaga przyrost masy ciała,
  • cukier, promuje cukrzyce, otyłość, zaburzenia nastroju, niedobór składników odżywczych, sprzyja rozwojowi komórek nowotworowych!!!
  • monoglutaminian sodu (MSG) - znajduje się w tysiącach produktów, m.in zupy w puszkach, krakersy, mięso, sosy sałatkowe, mrożone produkty, dodawany jest do niemal każdej przyprawy, chipsy, fastfoody, słodycze, napoje. Powoduje mrowienie, ból w klatce piersiowej i trudności w oddychaniu, ból głowy, nudności, szybkie bicie serca, senność, osłabienie, nowotwory, niszczy neurony, otylość. (Oto lista składników, które zawsze zawierają MSG: Hydrolyzed Protein, Calcium Caseinate, Autolyzed Yeast, Glutamate, Gelatine, Glutamic Acid, Monopotassium Glutamate, Sodium Caseinate, Textured Protein, Yeast Extract, Yeast Food, Yeast Nutrient),
  • kwas benzoesowy E120 - benzoic acid - galaretki, soki owocowe, napoje bezalkoholowe, margaryna, konserwy rybne, warzywa marynowane czy sosy. Mogą prowadzić do zmian rakotwórczych w organizmie.

beztoksyn.pl
federacja-konsumentow.org.pl
articles.mercola.com
hobbypoint.pl

Płukanka z kozieradki

nandyala
Składniki:
łyżka stołowa nasion
szklanka wody

Przygotowanie:
Zaparz nasiona kozieradki, poczekaj aż wywar ostygnie i płucz włosy, dokładnie wmasowując wywar w skórę głowy.

Rezultat:
Stosowanie płukanek zmniejszy wypadanie włosów (lecytyna), oraz zapobiegnie powstawaniu łupieżu. Włosy są jedwabiście gładkie (lecytyna). Dzięki stosowaniu wyciągu z kozieradki włosy staną się gęstsze i pozostaną świeższe na dłużej.

Zielone okno

http://theminimalisthome.com/

justinablakeney

Quinoa/komosa ryżowa


Jeśli myślisz o zrzuceniu ekstra kilogramów, lub martwisz się stanem swoich mięśni i kości, albo pragniesz poprawić kondycję swojej skóry, koniecznie zaopatrz się w komosę ryżową.

Komosa ryżowa nie bez powodu zyskała jedno z czołowych miejsc na liście SuperJedzenie. A to dzięki składnikom, które to ziarno zawiera. Dowiedz się więcej.

Skład:
  • quinoa jest jednym z najbardziej bogatych w białko produktów żywnościowych. Białko to zawiera dziewięć podstawowych aminokwasów egzogennych (które nie są syntetyzowane w organizmie ludzkim i muszą być dostarczane z zewnątrz - w pożywieniu),
  • zawiera prawie dwa razy więcej błonnika, niż inne ziarna,
  • minerały: żelazo, magnez, mangan (wysoka zawartość), wapń, 
  • lizyna, kwas foliowy, tryzyna, cysteina,  metionina,
  • bardzo dobre zródło ryboflawiny (witaminy B2). 

Bądź Piękna Naturalnie:
  • ziarna odbudowują uszkodzone tkanki (lizyna),
  • przyczyniają się do produkcji kolagenu (lizyna) - składnik skóry, oraz hamują procesy starzenia się skóry - neutralizują wolne rodniki,
  • szczupła sylwetka (błonnik), dodatkowo lizyna stymuluje spalanie kwasów tłuszczowych,
  • pomagają zwalczyć opryszczkę (lizyna),
  • nasiona chronią przed promieniowaniem UV,
  • żelazo jest odpowiedzialne za mocne, lśniące i zdrowe włosy i paznokcie,
  • przywracają skórze elastyczność, sprężystość, oraz utrzymują prawidłową wilgoć skóry - stosuj maseczki, peelingi.

Układ krwionośny:
  • pomaga zapobiegać chorobom serca poprzez obniżenie wysokiego ciśnienia krwi,
  • błonnik obniża poziom cholesterolu i glukozy we krwi, 
  • żelazo utrzymuje nasze czerwone krwinki zdrowe i jest podstawą do tworzenia hemoglobiny,
  • pomaga 'zrelaksować' naczynia krwionośnych, a tym samym złagodzić migreny (magnez),
  • bierze udział w produkcji kwasów trawiennych (lizyna).

Zdrowe kości i mięśnie:
  • lizyna jest niezbędnym aminokwasem potrzebnym do prawidłowego rozwoju, oraz do regeneracji tkanek i mięśni,
  • pomaga redukować skurcze mięśni (żelazo),
  • aminokwasy znajdujące się w komosie ryżowej niezbędne są dla rozwoju mięśni i kości oraz ich naprawy.
Inne:
  • spożywanie komosy ryżowej pomaga zapobiegać problemom z płodnością (lizyna, kwas foliowy),
  • poprawia koncentrację i pamięć (żelazo, lizyna),
  • bogactwo minerałów (żelazo, magnez) sprawia ze komosa ryżowa dodaje prawdziwego kopa energetycznego.


***Młode liście są jadalne i możesz ich używać jako składnik sałatek, zup, dań głównych.
***Nie zawiera glutenu

mindbodygreen.com 

Top 5 produktów żywnościowych, które skutecznie pomogą walczyć z upływającym czasem

Plastic nie jest fantastic. 

1. Owoce leśne, nasiona, pestki
Antyoksydanty! Naturalny skalpel - lecz bez bólu. Przeciwutleniacze odpowiedzialne są za niszczenie wolnych rodników (które niszczą nasze komórki) przeciwdziałając m.in starzeniu się skóry. 

(ps. podczas spalenia tylko jednego papierosa w organizmie człowieka postaje około 100 000 000 000 wolnych rodników !!!) 

Pestki dyni, nasiona chia, oraz slonecznika są naładowane antyoksydantami, które chronią skórę przed uszkodzeniami powodowanymi przez te wstrętne wolne rodniki. 
Poza tym, przeciwutleniacze mogą pomóc zmniejszyć ryzyko występowania innych chorób i odgrywają kluczową rolę w zapobieganiu utraty pamięci. Jagody, nasiona, oraz awokado są dodatkowo bogate w błonnik, dzięki czemu będziesz czuła się najedzona. 

Ponadto przeciwutleniacze w połączeniu z witaminami zwiększają produkcję elastyny ​​i kolagenu - dwóch białek, które wchodzą w skład skóry, a tym samym pomagają utrzymać ją elastyczną i zdrową.

2. Orzechy
Wiele kobiet na diecie rezygnuje z konsumpcji orzechów (???) poniewż są kaloryczne (!!!). W ich skład rzeczywiście wchodzą kwasy tłuszczowe, ale tłuszcze te nie przyczynią się do przybrania na wadze, gdyż są to tłuszcze jednonasycone, bardzo korzystnie wpływające na funkcjonowanie, oraz wygląd naszego organizmu. 

Ponadto, orzechy zawierają znaczną ilość minerałów - magnez, cynk, potas, selen, magnez, witaminy, oraz przeciwutleniacze. 

Zatem, nie bójmy sie orzechowych kwasów tluszczowych i dodajmy je do naszej codziennej diety.

3. Zielono mi czyli warzywa liściaste, oraz zielona herbata
Dietetycy zalecają spożywanie dużej ilości zielonych warzyw. Zielone warzywa liściaste dostarczają organizmowi znacznych ilości włókien, kwasu foliowego, minerałów, takich jak potas, wapń, żelazo, magnez, oraz witamin takich jak A, C i K, oraz luteina. 

Witamina A jest znana z tego, że działa przeciw starzeniu się komórek - stymuluje ich odnowę i naprawia uszkodzoną skórę.  Jedz brokuły, szpinak, zieloną fasolkę, sałatę, boćwinę, brukselkę, kapustę, oraz pij zieloną herbatę

4. Czerwone cuda
Lista 'czerwonej' anty-zmarszczki żywności to pomidory, arbuzy i czerwone grejpfruty, marchewki, dynie, melony, słodkie ziemniaki. Zawierają likopen, karotenoidy znane z neutralizowania wolnych rodników i blokowania negatywnego wpływu słońca na skórę. Pokarmy te są bogate w błonnik i witaminy. 

Beta karoten obecny w tych warzywach i owocach chroni przed przedwczesnym starzeniem się skóry, oraz naprawia uszkodzone komórki. Chroni skórę przed uszkodzeniami spowodowanymi przez słońce, oraz ma bardzo korzystny wpływ na oczy. Czerwone wino - zawiera resweratrol, który  jest bardzo skutecznym przeciwutleniaczem.

5. Produkty pełnoziarniste
Całe ziarna są naładowane w składniki odżywcze, w tym białka, błonnik, witaminy z grupy B, przeciwutleniacze, oraz pierwiastki: żelazo, cynk, miedź, magnez. Dieta bogata w produkty pełnoziarniste wykazała, ze zmniejsza ryzyko wystąpienia choroby serca, cukrzycy typu 2, otyłości. 

Pełnoziarniste produkty także poprawiają pracę jelit, pomagając utrzymać regularne wypróżnienia i stymulować wzrost zdrowych bakterii w jelicie grubym.

Dieta cud - racjonalne odżywianie

Wiele kobiet, by zrzucić zbędny tłuszczyk zaczyna tzn diety cud - dieta ściema, chwyt marketingowy. Nie ma czegoś takiego jak dieta CUD!! Ok, osiągniesz upragniony rezultat, ale będzie to krótkotrwały wynik, a efekt jojo gwarantowany. Ponadto, możesz zaszkodzić swojemu zdrowiu. Poprzez nie wprowadzanie właściwej ilości witamin, oraz składników odżywczych do organizmu, możesz mieć problemy ze skórą, włosami, lub nawet koncentracją.

Zdrowa dieta, to przede wszystkim racjonalne odżywianie. Każda rozsądna dietetyczka, instruktorka fitnes, czy rozsądny lekarz, powie to samo: bogate w witaminy i minerały, świeże, oraz nieprzetworzone pożywenie.
Kilka dobrych porad:
  • zmaksymalizuj spożycie składników odżywczych. Zwiększ spożycie zdrowej żywności, oraz świeżych warzyw i owoców. Unikaj suplementów diety w postaci piguł. Zwiększ spożycie błonnika. Zdrowe odchudzanie to nie pigułkowe preparaty, lecz naturalne produkty bogate w witaminy, mikroelementy i przede wszystkim błonnik,
  • jedz powoli - posilek powinien trwac ok 30min. Nie stresuj zoladka, niech 'wie', ze jesz i daj mu popracowac na spokojnie,
  • dokładnie przeżuwaj pokarm (niedokładnie pogryzione jedzenie dłużej zalega w żołądku, pondato duże kawałki pokarmu mogą uszkodzić śluzówkę). Pierwszy etap trawienia zaczyna sie w ustach. Rzuj pomalu, wykorzystaj sline, niech ta zrobi swoje i nie przeciazaj pracy zoladka
  • pilnuj kalorii: dzienna dawka nie powinna być niższa niż 1300 kcal. Jeżeli uprawiasz sport, powinnaś ją zwiększyć do 1500-1800 kcal,
  • staraj się jeść częściej, ale mniejsze porcje - 7 posiłków dziennie. Racjonalna dieta to nie jeden, lecz conajmniej siedem małych, pełnowartościowych posiłków dziennie,
  • zminimalizuj picie herbaty, kawy, alkoholu, oraz jedzenia tłustych potraw. Jezeli juz jesz to tluste mieso dodaj ziól (np pietruszka), która wspomaga trawienie ciezkostrawnych potraw
  • zmaksymalizuj picie płynów. Organizm ludzki składa się z 70% wody. Pij ok 2l wody ze świeżo wyciśniętym sokiem z owoców - najlepsze są owoce cytrusowe tj. cytryna, limonka, pomarańcz - z ziołami (bazylia, mięta), lub warzywami (ogórek),
  • aktywność fizyczna - regularnie, 3 razy w tygodniu uprawiaj sporty: joga, ćwiczenia (Ewa Chodakowska i Rebecca Louise są przefantastyczne! pełno darmowych treninów w sieci), rower, pływanie, bieganie, taniec - nie siedź na pupie ! zbędny tłuszczyk nie spali sie sam!! http://mo-naturalnie.blogspot.com/2013/04/workout.html, systematyczność i wytrwałość są kluczem do sukcesu,
  • unikaj jak ognia przetworzonej żywności, napojów gazowanych, super 'bezcukrowych' słodzików, owoców w puszkach - produkty te, zakwaszają Twój organizm, dzieki czemu jestes zmeczona, ociezala i nic ci sie nie chce
  • nie jedz po 18. Dlaczego ? Wydajnosc zoladka jest najlepsza w godzinach porannych, popoludniowych. Wieczorem niesty spada. Daj mu odpoczac.

Błonnik pokarmowy 
jest kluczem w posiadaniu super figury. Błonnik m.in:


  • pobudza pracę jelit, 
  • działa przeczyszczająco - ułatwia i zwiększa częstość wypróżnień,
  • nawilża jelita,
  • pomaga regulować pracę żołądka,
  • pomaga w trawieniu, przyspiesza eliminację niestrawionych resztek.
  • zmniejsza uczucie głodu - blonnik wchłania wodę, przez co pęcznieje i wypełnia żołądek,

Produkty z poniższej listy pomogą utrzymać szczupłą sylwetkę, oraz zdrowo zrzucić zbędny tłuszczyk (pod jednym warunkiem: ĆWICZYSZ!!).

Oprócz błonnika pokarmowego, są one prawdziwą bombą witaminową i minerałową, które zaopatrzą Twój organizm we wszystkie niezbędne składniki. Ponadto mają w sobie mało kalorii i są praktycznie beztłuszczowe. 

racjonalne odżywianie
lista wybranych produktów, które wspomogą Twój układ pokarmowy

Pestki dyni zapobiegają otyłości,  ułatwiają trawienie, po ich zjedzeniu dłużej czujemy sytość. 
Menu: sałatki, zupy, własnego chleba, jako przekąska.
Dowiedz się więcej: pestki dyni


Grejpfrut korzystnie wpływa na pracę jelit, przyspiesza przemianę materii - grejfrut świetny na pozbycie się kilku kilogramów, naryngina - związek, który ma działanie lekko przeczyszczające.
Menu: woda z kawałkami owoców, sałatki owocowe, owoc ot tak, soki.
Dowiedz się więcej: grejpfrut


Ciecierzyca daje uczucie sytości, usprawnia proces trawienia, pomaga przy niestrawności.
Menu: Sałatki, curry, zupy, dipy: hummus, pasty na kanapersy.
Dowiedz się więcej: ciecierzyca


Aronia aronia ma pozytywny wpływ na pracę układu pokarmowego, poprawia przemianę materii, oraz gospodarkę tłuszczami.
Menu: soki, smoothies.
Dowiedz się więcej: aronia


Awokado super błonnik (zawiera 75% nierozpuszczalnego i 25% rozpuszczalnego błonnika) zawarty w awokado zmniejsza zaparcia, działa jak lekki środek przeczyszczający, awokado jest sycące - jest świetnym składnikiem diet odchudzajacych, ponieważ pozwala czuć się 'najedzonym i pełnym'.
Menu: guacamole, pasty na kanapersy, sałatki z awokado, soki.
Dowiedz się więcej: awokado


Migdały pomagają w zrzuceniu zbędnych kilogramów - błonnik - a dzięki połączeniu błonnika, tłuszczów i białka, pomogają utrzymać zgrabną sylwetkę - składniki te szybko zaspokoją głód i zapewnią długotrwałe uczucie sytości,
Menu: orzechy ot tak, smoothies, sałatki.
Dowiedz się więcej: migdaly


Marchewka marchew pobudza nasz metabolizm, pomaga redukować tkankę tłuszczową, chroniąc nas przed otyłością.
Menu: soki, sałatki, 'marchewka ot tak'.
Dowiedz się więcej: marchewki


Nasiona słonecznika poprawa przemiany materii, utrzymuje układ trawienny w dobrej kondycji, błonnik pomaga utrzymać szczupłą sylwetkę.
Menu: sałatki, pieczywo z ziarnami słonecznika, zupy, dipy, posypka na kanapersy, lub 'dziubanie'.
Dowiedz się więcej: nasiona slonecznika


Brokuły są praktycznie beztłuszczowe, oraz są dobrym źródłem błonnika pokarmowego.
Menu: zupy, sałatki, pasty, sosy.
Dowiedz się więcej: brokuly


Ogórki ze względu na niską zawartość kalorii i tluszczów, oraz wysoką zawartość wody, ogórek to idealny składnik diety dla osób chętnych stracić zbędne kilogramy.

Menu: kanapersy, sałatki, soki.
Dowiedz się więcej: ogórki


Pistacje pistacje są polecane osobom odchudzającym się - ze względu na duże ilości błonnika, pistacje są dobrym sposobem na zaparcia, gdyż pobudzają perystaltykę jelit, oraz nawilżają jelita.
Menu: pistacje ot tak, wypieki, kanapersy.
Dowiedz się więcej: pistacje


Kalafior usprawnia pracę przewodu pokarmowego, zwalcza zaparcia, leczy schorzenia śluzówki jelit i żołądka.

Menu: możemy gotować na wodzie i parze, zapiekać, smażyć, czy  marynować.
Dowiedz się więcej: kalafior


Suszone morele pomagają w leczeniu zaparć - ze względu na zawartość celulozy i pektyny, morele mogą działać jako łagodny środek przeczyszczający, pomagają w problemach trawiennych.

Menu:  świeży owoc (zawiera mniej blonnika),  sałatki, koktajle, wody owocowe, ciasta.
Dowiedz się więcej: morele


Ananas dzięki bromelinie, ananas reguluje pracę naszego przewodu pokarmowego, oraz zwalcza jego infekcję, łagodąc niestrawność, zgagę i utrzymuje go w czystości.

Dowiedz się więcej: ananas


Jabłka pomagają utrzymać wątrobę w czystości, oraz w usuwaniu toksyn z ciała.
Dowiedz się więcej: jabłka


Buraki  praktycznie beztłuszczowe i niskokaloryczne. Beta cyanin (antyoksydant) zawarty w burakach moze pomóc w detoksie wątroby, pomagając organizmowi usunąć toksyny i potencjalnie zapobiec gromadzeniu się tłuszczy.

Menu: pasty, sałatki, zupy, marynaty, dipy.
Dowiedz się więcej: buraki


Nasiona Chia są bardzo bogate w błonnik - tylko 2 łyżeczki to aż 10 gramów błonnika (!!). Spożywanie ich pomaga utrzymać zdrową wagę. Połączenie białka i błonnika daje uczucie sytości, oraz pomaga obniżyć odczuwany głód między posiłkami. Odpowiednio nawadniają organizm i chronią przed nadmierną utratą wilgoci.
Menu: kanapki, sałatki, zupy, koktajle owocowe, pieczywo.
Dowiedz się więcej: nasiona chia


Cytryny sok z cytryny pomaga pozbyć się nadmiaru kwasów żołądkowych, sprzyja wątrobie, poprawiając jej wydajność, dobroczynnie wpływa na trawienie, wspomaga prawidłowe funkcjonowanie jelit.
Menu: woda ze świeżo wyciśniętym sokiem z cytryny!
Dowiedz się więcej: cytryny

Cynamon reguluje pracę naszego przewodu pokarmowego, poprawia metabolizm.

Menu: ciasta, herbaty, napoje.
Dowiedz się więcej: cynamon



Imbir przyspiesza proces trawienia poprzez pobudzenie wydzielania soków trawiennych i żółci, oraz zapobiega ich zastojom, zwalczając wzdęcia. Tym samym przyspiesza także procesy detoksykacji w wątrobie.
Menu: herbaty, składnik potraw, kanapersy.
Dowiedz się więcej: imbir


Koperek 
zawiera właściwości, które mogą poprawić funkcjonowanie układu pokarmowego. Własciwosci te pomagają utrzymać prawidłowy poziom kwasu żołądkowego. Rownież te same własciwosci łagodzą dolegliwości żołądkowe, zapobiegają biegunce i zmniejszają ilość gazu wytwarzanego w jelitach. Dodatkowo, koper zawiera błonnik, który jest korzystny dla optymalnego zdrowia pokarmowego.

Menu: zupy, kanapersy, sałatki, herbaty.
Dowiedz się więcej: koperek


Papryka zawiera naturalny antybiotyk przeciwbólowy kaspaicynę. Składnik ten nie tylko pomaga uśmieżyć ból, ale również pomaga w utracie wagi i zatrzymuje formowanie się tkanki tłuszczowej. 

Menu: sałatki, kanapersy, składniki dań, np super zdrowe leczo.
Dowiedz się więcej: papryka


Pomidory przyspieszają metabolizm - idealny składnik diet odchudzających, ponadto ma znikome ilości kalorii.
Menu: sałatki, zupy, dodatek do kanapek, pomidor ot tak, soki.
Dowiedz się więcej: pomidory

Wodorosty  pobudzają metabolizm.
Menu: świeże: jako składnik sałatek, kanapki, lub w postaci tabletek (tylko organic!).

Ponadto: cukinia, banany, zielona herbata, siemmie lniane, brokuły, ryż, inne warzywa strączowe, owoce cytrusowe, kiwi, kiełki, jęczmień, kasza gryczana,  jaglana, kukurydziana, kuskus, mąka gryczana, jęczmienna, kukurydziana, razowa, sojowa, mąka z otrąb jęczmiennych, żytnia, otręby kukurydziane, pszenne, ryżowe, płatki owsiane, figi suszone, maliny, pomidory suszone, kokos suszony, orzechy, czekolada gorzka. 

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Archiwum bloga