Przetworzona trucizna:
Dwoma głównymi źródłami cukru jest syrop glukozowo-fruktozowy i cukier stołowy - sacharoza.
Sacharoza to cukier rafinowany, otrzymywany przez człowieka z buraków i trzciny cukrowej. Biały popularny cukier to pół glukoza i pół fruktoza. Glukoza jest cukrem prostym i może być metabolizowana przez prawie każda komórkę w naszym organizmie. Fruktoza występuje w postaci sacharozy, albo syropu glukozowo-fruktozowego. Można ją znaleźć praktycznie wszędzie: cukierki, ciasta, napoje gazowane, soki owocowe, a nawet kechtup. Fruktoza nie jest niezbędna w naszym organizmie, a zbyt duże ilości, są przyczyną wielu schorzeń. Syrop glukozowo-fruktozowy/kukurydziany otrzymuje się z kukurydzy. Jak powyżej, można ją znaleźć w większości produktów spożywczych.
Cukier to silnie uzależniająca substancja.
Czy cukier i alkohol mają coś wspólnego ? Tak, oba produkty uzależniają i trują nasz organizm.
Ludzie spożywają znacznie więcej cukru niż kiedykolwiek wcześniej. W 1700 roku przeciętna osoba zjadała ok. 2 kg cukru rocznie. Do 1800 roku ilość zwiększyła się do 8 kg, a do 1900 było to już około 40 kg rocznie.
Istnieje wiele produktów, które posiadają naturalny słodki smak. Większość owoców, a nawet niektóre warzywa (np. marchew, groszek, kukurydza, dynia i słodkie ziemniaki) są znane z posiadania naturalnych cukrów. Jednak większość ludzi (w tym dzieci) woli przetworzoną żywność, wzbogaconą o środki słodzące, takie jak sacharoza, syrop kukurydziany, lub sztuczne słodziki.
Syrop glukozowo-fruktozowy hamuje wydzielanie leptyny - hormonu 'sytości', a promuje grelinę - hormon głodu, dzięki czemu, pomimo iż jesteśmy najedzeni, to chcemy więcej...
Dlaczego warto ograniczyć spożycie cukru, oraz produktów bogatych w tą substancję:
- Przede wszystkim cukier obciąża metabolizm, a jego nadmiar sprawia że zostaje on zamieniony w kwasy tłuszczowe, które odkładają się tu i tak,
- Spożycie fruktozy w sposób oczywisty powoduje insulinoodporność - prowadzi w rezultacie do pełnego rozkwitu cukrzycy. Im więcej słodyczy dostarczamy organizmowi, tym więcej nasza trzustka musi wytwarzać insuliny. Po pewnym czasie ta wyczerpująca praca powoduje, że produkcja hormonu zaczyna spadać, a cukrzyca - et voila! na własne życzenie.
- Nukowcy twierdzą, że dieta bogata w cukry, powoduje szybsze starzenie się skóry, a co się z tym wiąże, matowość skóry, zmarszczki, brak elastyczności.
- Osłabia układ odpornościowy.
- Może być przyczyną depresji, lęków,- m.in syrop glukozowo-fruktozowy powoduje wzrost greliny, a wysoki poziom tego hormonu, hamuje uwalnianie serotoniny.
- Podnosi poziom złego cholesterolu.
- Może spowodować uszkodzenie nerek.
- Prowadzi do próchnicy.
- Może spowodować zaćmę.
- Może wywołać zapalenie wyrostka robaczkowego.
- Powoduje niedobór minerałów i witamin (chrom, miedź, wapń, witaminy z grupy B) - cukier jest produktem wysoce przetworzonym, pozbawionym witamin i minerałów. Organizm, metabolizując cukier, zużywa własne zapasy tych cennych substancji.
- Może powodować bóle głowy i migreny.
- Może wywołać egzemę u dzieci.
- Może hamować zdolność do jasnego myślenia.
- Może zwiększyć ryzyko wystąpienia zakrzepów i udarów mózgu.
- Może spowodować znaczny wzrost stężenia triglicerydów.
- Zakłóca wchłanianie wapnia i magnezu.
- Może zwiększyć ilość wolnych rodników we krwi.
- Może zmniejszać produkcję testosteronu.
- Zwiększa ryzyko raka piersi.
- Może prowadzić do raka prostaty.
- Może spowodować gwałtowny wzrost poziomu adrenaliny u dzieci.
- Może powodować wrzody żołądka lub dwunastnicy.
- Może powodować zapalenie stawów.
- Obniża zdolność funkcjonowania enzymów.
- Powoduje alergie pokarmowe.
- Prowadzi do paradontozy.
- Zaburza absorpcję białka.
- Może zmniejszyć poziom hormonu wzrostu.
- Przyczynia się do osteoporozy.
- Zaostrza objawy astmy.
- Cukier może powodować zaburzenia uczenia się u dzieci w wieku szkolnym.
- Może obniżać ilość witaminy E we krwi.
- Powoduje miażdżycę.
- Spożycie cukru jest pozwiązane z rozwojem choroby Parkinsona.
- Może zwiększyć w organizmie zatrzymanie płynów.
- Może prowadzić do tworzenia się kamieni nerkowych.
- Duże ilości fruktozy mogą prowadzić do biegunki.
- ze słodzenia kawy, czy herbaty - zamień cukier rafinowany (nie mylić z brązowym), zdrowszymi substytutami - patrz poniżej,
- z wszelkich słodkich napojów - soki owocowe są niemalże równie szkodliwe jak napoje gazowane, ponieważ jedna szklanka soku zawiera mnóstwo fruktozy, a większość antyoksydantów, podczas produkcji ulega zniszczeniu - zrób własny z sok, ze świeżo wyciśniętych owoców/warzyw z dodatkiem miodu, lub stewii,
- batoników, ciastek - przepisów na wegańskie ciastka, lub inne przekąski znajdziesz w internecie - jest ich mnóstwo!,
- owoców w puszkach - sok zawiera spore ilości cukru - przerzuć się na świeże owoce i warzywa.
Zastąp 'białą truciznę'!
Na rynku istenieje wiele naturalnych słodzików, które oprócz słodkiego posmaku zawierają szereg minerałów i witamin:
- miód,
- melasa - produkt uboczny, powstający podczas produkcji cukru. Jest dobrym źródłem żelaza,
- cukier nierafinowany,
- lucuma Powder,
- słody zbożowe - zawierają głównie maltozę, oraz witaminy z grupy B,
- syrop karob - używany jest głównie ze względu na bardzo niską zawartość tłuszczu. Posiada pektyny, garbniki. Nie zawiera kofeiny. Stosuj do kawy, herbaty, platków sniadaniowy
- melasa z daktyli, z owoców morwy, z winogron, z granatów, - 100% naturalne produkty,
- syrop klonowy, z agawy, lub syrop daktylowy, syrop z karczocha,
- stewia jest praktycznie bezkaloryczna i zawiera witaminy z grupy B, witaminę C, oraz minerały: cynk, wapń, chrom, selen, potas, magnez, żelazo, tłuszcze i białka,
- suszone owoce: figi, morele, rodzynki itp, używaj do wypieków.
PS. Brązowy cukier to nic innego jak cukier biały rafinowany, zabarwiony melasą.
vegetarian-nutrition.info
dobrametoda.com