Figi



Te baniowe owoce pochodzą najprawdopodobniej z Azji Sredniej. Figi występują w dwóch odmianach - ciemnofioletowe - najlepiej jeść je na surowo, oraz jasnozielone - te najlepiej nadają się na suszenieOwoce figowca mogą być składnikiem sałatek, dań głownych, konfitur, przekąsek, deserów. Zarówno owoce jak i liście są jadalne.

Skład:

  • błonnik - 2 duże figi dostarczą ok. 5g tego składnika - więcej niż jabłka, banany, pomarancze, czy winogrona,
  • są bardzo bogate w sole mineralne: żelazo, wapń, fosfor, magnez, potas - zawartość potasu w suszonych owocach wzrasta, 
  • witaminy: A, C, B1, B2, B6, PP,
  • są ​​bogate we flawonoidy - kwercetyna, luteolina.


Antynowotworowe wlasciwosci:

  • badania pokazują, że spożywanie kwercetyny, może być pozwiązane z zapobieganiem raka płuc, oraz jelita grubego,
  • luteolina stosowana miejscowo, okazała się odgrywać główną rolę w zapobieganiu i leczeniu raka skóry.



Bądź piękna naturalnie:

  • spore ilości żelaza, które zawierają te owoce, pomogą osobom, które zmagają się z anemią - zarówno suszone, jak i świeże, 
  • duża ilość błonnika, pomoże zdrowo zrzucić zbędne kilogramy (oczywiście, jeszcze ćwiczymy), oraz utrzymać szczupłą sylwetkę. Utrzymują układ pokarmowy w dobrej kondycji,
  • antyoksydanty zabijają wolne rodniki, utrzymując skórę w prawidłowym i zdrowym stanie. Ponadto zmniejszają zmarszczki,

Układ krwionośny:

  • obniżają poziom cukru we krwi,
  • wzmacniają serce, oraz naczynia wieńcowe,
  • pomagają redukować wysokie ciśnienie krwi - potas, 
  • zaleca się spożywanie owoców figowca przy schorzeniach sercowo-naczyniowych i niedokrwistości,

Układ nerwowy:

  • dzięki dużej zawartosci magnezu, figi będą pomocne w redukcji stresu,

Układ odpornościowy:

  • picie nalewki z figowca, polecane jest osobom cierpiącym na astmę, ponadto pomagają uśmierzyć ból gardła, a nawet zwalczyć kaszel - poleca się wywar z suszonych liści, który jest dobrym środkiem przeciwkaszlowym,
  • wzmacnia odporność całego organizmu - witaminy A, C, żelazo,
  • sok z wyciśniętej figi pomaga w leczniu ran, 


Inne:

  • figi przynoszą ulgę podczas zaparć, oraz zaburzeń żołądkowo-jelitowych. Ponadto wykazano, że regularne jedzenie fig, pomaga poprawić perystaltykę jelit, zapobiegając m.in właśnie zaparciom,
  • owoce figowca mogą pomóc palaczom zwalczyć ten szkodliwy nałóg,
  • figowy afrodyzjak!! figi poprawią Twoje współżycie seksualne - zawierają bowiem aminokwasy, które zwiększą popęd seksualny, oraz poprawią wytrzymałość podczas stosunku,
  • najwięcej antyoksydantów znajdziemy w owocach o ciemnofioletowym kolorze. Warto również pamiętać, ze skórka tego owoca, jest totalnie jadalna i zawiera najwięcej 'źródła młodości'!!!
  • ponieważ w 100 gramach owoców  jest tyle wapnia, co w szklance mleka, spożywanie fig powinno być regularną czynnością dzieci, oraz kobiet w ciąży.


    „ … nie ma na świecie takiej pigułki, która mogłaby dostarczyć niezbędnego pożywienia naszej krwi. Leki są w tym przypadku rodzajem protezy. Świeże i odpowiednio wyciśnięte SOKI , stanowią najlepszy, żywy pokarm, jaki możemy dostarczyć naszemu organizmowi. Dzięki sokom szybciej się zregenerujemy i przywrócimy organizmowi stan równowagi. Picie surowych soków z warzyw i owoców jest najpewniejszą, najskuteczniejszą, a także najszybciej działająca metodą odżywiania organizmu ”

    Dr Norman W. Walker (January 4, 1886 – June 6, 1985)

    (znalezione w necie..)

    Tropikalny balsam do ust


    Dziś zrobiłam bardzo delikatny balsam od ust, który nad im tropikalnego stylu. Olejek z pestek moreli nawilża, regeneruje, łagodzi podrażnienia. Masło z mango ma przyjemny zapach i dobrze się wchłania w skórę. Ponadto wspomaga naturalną odnowę skóry - popękane usta.

    4 x 15ml słoiczki | 10g wosku sojowego | 15g masła shea | 10g masła z mango | 25ml oleju z pestek moreli | 2 łyżeczki miodu (opcjonalnie)

    Roztapiam masła i wosk - umieszam składniki w słoiczku, a  słoiczek zanurzam w gorącej wodzie.

    Dodaję olej z pestek moreli i miód. Miód można pominąć oczywiście.

    Przelewam do 15ml słoiczków i odstawiam do ostygnięcia.
    Internet

    Jak wyhodować imbir z bulwy

    Marcin kupił ZAAAA dużo imbiru (mam jeszcze trzy razy tyle co na obrazku...), więc coś z nim zrobić muszę!! 
    No to sadzimy!

    Przygotowanie:

    Wybieramy bulwę - świeżą, jędrną i zdrową.

    Następnie pozostawiamy imbir w ciepłej wodzie, najlepiej na całą noc.

    Na drugi dzień, duże bulwy możesz pokroić w mniejsze kawałki, lub wybrać większą doniczkę.





    Korzeń hop do ziemi - nie zakopuj go całkowicie, lecz częściowo umieść w ziemi.


    Wybierz odpowiednią lokację dla swojej roślinki: imbir lubi nasłonecznione i ciepłe miejsca.


    Pilnuj by gleba była zawsze wilgotna. Szczególnie podczas upałów - roślinka powinna być podlewana codziennie, a na drugi dzień zraszana. W okresie jesiennym nie musimy jej tak często podlewać. 


    Powodzenia.



    Nie przymykaj oczu - Be VEGE !!!!

    Poslowie przeciwko zwierzetom - na nich nie bede glosowac
    "Mięso drobiowe, Kentucky Fried Chicken, ekskluzywne foie gras. Zwrócenie uwagi na los konkretnych jednostek, które kryją się pod tymi nazwami nie jest łatwe, ale to wyzwanie, z którym każdy z nas powinien się zmierzyć. (...)
    Polska wciąż zajmuje wysokie miejsce w produkcji mięsa drobiowego. Rocznie spożywa się go ponad 25 kg na osobę. Oznacza to ok. 535 mln kurczaków zabijanych na mięso każdego roku. W chowie przemysłowym, oprócz kurczaków przeznaczonych na mięso (brojlerów), hodowane są oczywiście nioski, przeznaczone do produkcji jaj. 
    Brojlery trzyma się zwykle w halach pozbawionych dostępu światła i możliwości wyjścia na zewnątrz. Największe na świecie fermy potrafią pomieścić w jednej nawet od 30 tys. do 50 tys. ptaków. Nietrudno sobie zatem wyobrazić panujący ścisk, na skutek którego wiele osobników doznaje obrażeń. (...) Proces zabijania często bywa pośpieszny i niedokładny. Kurczaki wiesza się głową w dół i wrzuca do wody pod napięciem, co powoduje paraliż, następnie podrzyna się im gardła i umieszcza w wyparzarce. Wiele z nich może wciąż w pełni świadomości trafić do wrzątku. (...)"

    Orzeźwiająca mgiełka do twarzy z zielonej herbaty

    Gorąco, gorąco, upał !!! 
    Twoja skora potrzebuje orzeźwienia ?
    Patrz, przepis poniżej.

    Składniki:
    1 torebka zielonej herbaty
    1 szklanka wody
    witamina E
    spray butelka

    Przygotowanie:
    Zaparz zieloną herbatę - ok. 3 minut. 
    Odstaw na bok i poczekaj, aż przestygnie.
    Następnie, do ostudzonej herbaty, dodaj kilka kropelek witaminy E w płynie. 
    Wymieszaj.

    Przelej do buteleczki.
    Spryskaj twarz.
    Trzymaj w lodówce.

    Rezultat:
    Zielone herbaty są napakowane w antyoksydanty, które chronią naszą skórę przed szkodliwym działaniem wolnych rodników - piękna, zdrowa i młoda skóra.

    Kosmetyk ten orzeźwia i działa oczyszczająco.

    Witamina E - źródło młodości...

    Drzewko cytrynowe





    Kwasy tłuszczowe omega-3

    quantumleapwellness.com
    Omega-3 są uważane za niezbędne, nienasycone kwasy tłuszczowe w ludzkim organiźmie. Do tej grupy należą m.in. wielonienasycone kwasy:
    pełniące ważną rolę w organizmie człowieka.

    Wielonienasycone kwasy tłuszczowe (ALA, DHA, EPA) nie są syntezowane przez komórki, dlatego musimy je z dostarczać z zewnątrz. 

    (Wiele produktów żywnościowych, ma zarówno kwasy omega-3 i 6). Produkty bogate w kwasy tłuszczowe omega 3 to: 
    • oleje: rzepakowy, sojowy, z otrębów ryżowych, słonecznikowy, kukurydziany, sezamowy, z pestek winogron, kokosowy, arachidowy, sojowy (omega-6),
    • masło kakaowe 
    • ogórki 
    • nasiona chia 
    • kiwi
    • ziarna gorczycy
    • masło shea,
    • tofu, 
    • migdały, 
    • orzechy włoskie (ALA),
    • algi (DHA),
    • pestki dyni,
    • szpinak, jarmuż (kale),
    • siemie lniane (ALA).
    Omega-3 mają wiele korzyści dla zdrowia:
    • stwierdzono możliwe działanie przeciwnowotworowe kwasów tłuszczowych omega-3 (zwłaszcza w przypadku raka piersi, okrężnicy i prostaty),
    • badania sugerują, że kwasy te zabijają wolne rodniki, a tym spowalniają starzenie się komórek,
    • zmniejszają ryzyko zawałow serca,
    • obniżają ciśnienie krwi,
    • obniżają podatność na depresję, oraz poprawiają nastrój - niedobór kwasu dokozaheksaenowego (DHA) powoduje niski poziomu serotoniny w mózgu,
    • wzmacniają układ immunologiczny, 
    • łagodzą objawy reumatoidalnego zapalenia stawów, oraz astmy,
    • pomagają w problemach skórnych.
    Znaczny nadmiar kwasów omega-3 może być jednak szkodliwy, więc należy stosować umiarkowane dawki (szczególnie u osób cierpiących na cukrzycę i choroby krążenia.

    http://pl.wikipedia.org
    womentowomen.com

    Jillian Michaels: Brzuch w 6 tygodni, hmm


    Nature is the best designer - photography



    19.08.2013 World Orangutan Day!


    PRZEUROCZE!!!!!!!!!!!!!!















    Kochajmy i szanujmy (wszystkie!!) zwięrzeta - one na to zasługują.

    Photos: www.internationalanimalrescue.org

    Musujące kulki do kąpieli

    http://www.pobshop.co.uk
    Skladniki:
    1/4 szklanki soli morskiej
    3/4 szklanki skrobi kukurydzianej
    1 szklanka sody oczyszczonej
    1 szklanka kwasku cytrynowego (Citric Acid)
    10 kropelek barwnika - przejdźnaturalne barwniki
    kilka kropli olejku zapachowego wg. Twojego wyboru
    silikonowe formemki wg. Tw uznania
    butelka spray do rozpylenia barwnika

    Przygotowanie:
    Wymieszaj sodę, skrobię kukurydzianą, sól i kwasek cytrynowy. 

    W butelce połącz barwnik z odrobiną!! wody i spryskaj wcześniejszą miskturę.

     Następnie dodaj kilka kropli olejku zapachowego i wymieszaj wszystko razem, aż do uzyskania jednolitego koloru. 

    Przenieś 'ciasto' do silikonowych foremek i pozostaw do wyschnięcia na całą noc. 

    Odpal świeczki zapachowe, nalej sobie wina, włącz Ludovico Einaudi i zakończ orkopny poniedziałek, relaksującym akcentem.

     Uroczej kąpieli.

    Eucalyptus macrocarpa

    http://www.redbubble.com
    Eucalyptus macrocarpa pochodzi z południowo-zachodniej Australii i słynie z dużych, spektakularnych kwiatów -  czerwone, różowe lub kremowe, które osiagają 100 mm średnicy.
    Specyficzna nazwa macrocarpa pochodzi od greckich slów: "Makros" (duże) i "Karpos" (owoce).

    Non-Toxic DIY vs. pasożyty domowe

    Ten kto nigdy nie miał z nimi problemu, jest mega szczęściarzem! Instekty w domu czasami potrafią być prawdziwą zmorą !! Irytujące muszki owocówki latające wokół Twojego nosa, mrówki wędrujące po wszystkich meblach.... aaaaAAA!!

    Na szczęście możesz z nimi walczyć, stosując proste, tanie i naturalne środki.

    'Popularne domowe robaki' to:
    • rybik cukrowy - najlepszym sposobem na wytępienie tego owada z domu, będzie rozsypanie kwasu borowego w pomieszczeniach ciepłych i dość wilgotnych - kuchnia, łazienka,
    • muszki owocówki - spotkamy je wokół fermentujących owoców, a także tam gdzie znajdują się wino, konfitury, dżemy, lub ocet. Metoda: wypełnij słoiczek niewielką ilością octu jabłkowego, lub włóż kawałek owoca. Słoiczek obwiń folią kuchenną, zabezpiecz i zrób kilka dziurek. Zapachy owoca, lub octu skutecznie przywabią muszki, które uwięzione utoną,
    • karaluchy - najchętniej gromadzą się w szparach i szczelinach, oraz w miejscach wilgotnych, a domowym sposobem by się ich pozbyć, będzie umieszczenie kwasu borowego (można nasączyć nim np bułkę), liści laurowych, lub kocimiętki w miejscu ich występowania,
    • muchy - te owady wkurzają chyba każdego. Pozbędziesz się ich z domu, zawieszając saszetki z rozgniecioną, świeżą miętą, lub niewielki konar sosny,
    • mrówki - to bardzo interesujące stworzenia, ale gdy pojawią się w domu, potrafią nieźle narozrabiać i wkurzyć domowników. Najlepszym sposobem by je wypędzić, będzie zlokalizowanie miejsca, z którego przedostają się do domu i rozsypanie tam cynamonu, lub pieprzu,
    • pchły - soda oczyszczona zabije te szkodniki - rozsyp proszek na dywan, kanapę itp. i pozostaw na całą noc. Na drugi dzień wyczyść




    SORI ZA BRAK PL CZCIONKI!!!! MóJ PROGRAM JEJ NIE OBSLUGUJE!!! boooboo.

    Śniadanie mistrzów - owsianka z jagodami goji, orzechami włoskimi, oraz nasionami

    Składniki:
    1 1/2 szklanki owsianki
    2 łyżeczki nasion chia
    1 łyżeczka siemienia lnianego
    2 łyżki jagód goji
    ł łyżki posiekanych orzechów włoskich
    mleko sojowe
    ł łyżeczki syropu z agawy, lub miodu
    szczypta cynamonu

    Przygotowanie:
    Przygotuj owsiankę według instrukcji na opakowaniu. Dodaj resztę składników i zajadaj.

    Dieta bogata w cukier - będziesz mieć wiele zmarszczek

    Przetworzona trucizna:
    Dwoma głównymi źródłami cukru jest syrop glukozowo-fruktozowy i cukier stołowy - sacharoza. 

    Sacharoza to cukier rafinowany, otrzymywany przez człowieka z buraków i trzciny cukrowej. Biały popularny cukier to pół glukoza i pół fruktoza. Glukoza jest cukrem prostym i może być metabolizowana przez prawie każda komórkę w naszym organizmie. Fruktoza występuje w postaci sacharozy, albo syropu glukozowo-fruktozowego. Można ją znaleźć praktycznie wszędzie: cukierki, ciasta, napoje gazowane, soki owocowe, a nawet kechtup. Fruktoza nie jest niezbędna w naszym organizmie, a zbyt duże ilości, są przyczyną wielu schorzeń. Syrop glukozowo-fruktozowy/kukurydziany otrzymuje się z kukurydzy. Jak powyżej, można ją znaleźć w większości produktów spożywczych. 

    Cukier to silnie uzależniająca substancja.

    Czy cukier i alkohol mają coś wspólnego ? Tak, oba produkty uzależniają i trują nasz organizm.

    Ludzie spożywają znacznie więcej cukru niż kiedykolwiek wcześniej. W 1700 roku przeciętna osoba zjadała ok. 2 kg cukru rocznie. Do 1800 roku ilość zwiększyła się do 8 kg, a do 1900 było to już około 40 kg rocznie.

    Istnieje wiele produktów, które posiadają naturalny słodki smak. Większość owoców, a nawet niektóre warzywa (np. marchew, groszek, kukurydza, dynia i słodkie ziemniaki) są znane z posiadania naturalnych cukrów. Jednak większość ludzi (w tym dzieci) woli przetworzoną żywność, wzbogaconą o środki słodzące, takie jak sacharoza, syrop kukurydziany, lub sztuczne słodziki.

    Syrop glukozowo-fruktozowy hamuje wydzielanie leptyny - hormonu 'sytości', a promuje grelinę - hormon głodu, dzięki czemu, pomimo iż jesteśmy najedzeni, to chcemy więcej...
    The Idealist

    Dlaczego warto ograniczyć spożycie cukru, oraz produktów bogatych w tą substancję:
    1. Przede wszystkim cukier obciąża metabolizm, a jego nadmiar sprawia że zostaje on zamieniony w kwasy tłuszczowe, które odkładają się tu i tak,
    2. Spożycie fruktozy w sposób oczywisty powoduje insulinoodporność - prowadzi w rezultacie do pełnego rozkwitu cukrzycy. Im więcej słodyczy dostarczamy organizmowi, tym więcej nasza trzustka musi wytwarzać insuliny. Po pewnym czasie ta wyczerpująca praca powoduje, że produkcja hormonu zaczyna spadać, a cukrzyca - et voila! na własne życzenie.
    3. Nukowcy twierdzą, że  dieta bogata w cukry, powoduje szybsze starzenie się skóry, a co się z tym wiąże, matowość skóry, zmarszczki, brak elastyczności.
    4. Osłabia układ odpornościowy.
    5. Może być przyczyną depresji, lęków,- m.in syrop glukozowo-fruktozowy powoduje wzrost greliny, a wysoki poziom tego hormonu, hamuje uwalnianie serotoniny.
    6. Podnosi poziom złego cholesterolu.
    7. Może spowodować uszkodzenie nerek.
    8. Prowadzi do próchnicy.
    9. Może spowodować zaćmę.
    10. Może wywołać zapalenie wyrostka robaczkowego.
    11. Powoduje niedobór minerałów i witamin (chrom, miedź, wapń, witaminy z grupy B) - cukier jest produktem wysoce przetworzonym, pozbawionym witamin i minerałów. Organizm, metabolizując cukier, zużywa własne zapasy tych cennych substancji. 
    12. Może powodować bóle głowy i migreny.
    13. Może wywołać egzemę u dzieci.
    14. Może hamować zdolność do jasnego myślenia.
    15. Może zwiększyć ryzyko wystąpienia zakrzepów i udarów mózgu.
    16. Może spowodować znaczny wzrost stężenia triglicerydów.
    17. Zakłóca wchłanianie wapnia i magnezu.
    18. Może zwiększyć ilość wolnych rodników we krwi.
    19. Może zmniejszać produkcję testosteronu.
    20. Zwiększa ryzyko raka piersi.
    21. Może prowadzić do raka prostaty.
    22. Może spowodować gwałtowny wzrost poziomu adrenaliny u dzieci.
    23. Może powodować wrzody żołądka lub dwunastnicy.
    24. Może powodować zapalenie stawów.
    25. Obniża zdolność funkcjonowania enzymów.
    26. Powoduje alergie pokarmowe.
    27. Prowadzi do paradontozy.
    28. Zaburza absorpcję białka.
    29. Może zmniejszyć poziom hormonu wzrostu. 
    30. Przyczynia się do osteoporozy.
    31. Zaostrza objawy astmy.
    32. Cukier może powodować zaburzenia uczenia się u dzieci w wieku szkolnym.
    33. Może obniżać ilość witaminy E we krwi.
    34. Powoduje miażdżycę.
    35. Spożycie cukru jest pozwiązane z rozwojem choroby Parkinsona.
    36. Może zwiększyć w organizmie zatrzymanie płynów.
    37. Może prowadzić do tworzenia się kamieni nerkowych.
    38. Duże ilości fruktozy mogą prowadzić do biegunki.


    Zrezygnuj i zamień:
    • ze słodzenia kawy, czy herbaty - zamień cukier rafinowany (nie mylić z brązowym), zdrowszymi substytutami - patrz poniżej,
    • z wszelkich słodkich napojów - soki owocowe są niemalże równie szkodliwe jak napoje gazowane, ponieważ jedna szklanka soku zawiera mnóstwo fruktozy, a większość antyoksydantów, podczas produkcji ulega zniszczeniu - zrób własny z sok, ze świeżo wyciśniętych owoców/warzyw z dodatkiem miodu, lub stewii,
    • batoników, ciastek - przepisów na wegańskie ciastka, lub inne przekąski znajdziesz w internecie - jest ich mnóstwo!,
    • owoców w puszkach - sok zawiera spore ilości cukru - przerzuć się na świeże owoce i warzywa.

    Zastąp 'białą truciznę'!



    Na rynku istenieje wiele naturalnych słodzików, które oprócz słodkiego posmaku zawierają szereg minerałów i witamin:
    • miód,
    • melasa - produkt uboczny, powstający podczas produkcji cukru. Jest dobrym źródłem żelaza,
    • cukier nierafinowany,
    • lucuma Powder,
    • słody zbożowe - zawierają głównie maltozę, oraz witaminy z grupy B, 
    • syrop karob - używany jest głównie ze względu na bardzo niską zawartość tłuszczu. Posiada pektyny, garbniki. Nie zawiera kofeiny. Stosuj do kawy, herbaty, platków sniadaniowy
    • melasa z daktyli, z owoców morwy, z winogron, z granatów, - 100% naturalne produkty,
    • syrop klonowy, z agawy, lub syrop daktylowy, syrop z karczocha,
    • stewia jest praktycznie bezkaloryczna i zawiera witaminy z grupy B, witaminę C, oraz  minerały: cynk, wapń, chrom, selen, potas, magnez, żelazo, tłuszcze i białka,
    • suszone owoce: figi, morele, rodzynki itp, używaj do wypieków.
    PS. Brązowy cukier to nic innego jak cukier biały rafinowany, zabarwiony melasą.
    vegetarian-nutrition.info
    dobrametoda.com
    Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

    Archiwum bloga