Mleko, jak inne zwierzęce produkty, mają swoje zdrowsze alternatywy. Są nimi: mleko sojowe, słonecznikowe, z konopi, z orzechów, mleko ryżowe, czy kokosowe.
Metoda robienia mleka roślinnego jest zazwyczaj zawsze taka sama. Pozostawiamy na noc w wodzie 1 szklankę ziaren, orzechów, lub ryżu. Odcedzamy, dokałdnie płuczemy i miksujemy w blenderze z ok. 4 szklankami wody. Kolejny krok to przelanie wszystkiego przez gazę, lub sciereczkę do naczynka, dokładne wyciśnięcie i mleko gotowe. Pozostałości na gazie można wykorzystać np jako dodatek do wypieków, lub zrobić wegański twarożek.
Mleko roślinne nie zawiera:
- kazeiny – ciężkostrawnego białka, które uznaje się za winne rozwoju chorób serca, osteoporozy, zespołu chronicznego zmęczenia,
- hormonów - mleko krowie zawiera hormon IGF-1, przyśpieszający wzrost cieląt. Nieduży wzrost IGF-1 u ludzi zwiększa ryzyko zachorowania na kilka rodzajów raka. Im więcej nabiału spożywasz tym wyższy masz poziom IGF-1 [weganizm.com],
- cholesterolu.
***
Właściwości zdrowotne: Wzmocniony system odpornosciowy, zdrowa skóra, mocne włosy i paznokcie, zdrowe serce, lepsze krążenie.
Kuchenne DIY: 1/2 szklanki łuskanych nasion konopi, 2 szklanki wody.
***
Mleko z migdałów: jest bardzo bogate w witaminę E. Zawiera mangan, cynk, selen, potas, żelazo, wapń, nienasycone kwasy tłuszczowe, białko, błonnik.
Właściwości zdrowotne: chronią ściany tętnic przed uszkodzeniami. pomagają regulować układ odpornościowy.
Kuchenne DIY: 1 szklanka migdałów bez skórki (8-12 godz.), 4 szklanki wody.
Kuchenne DIY: 1 szklanka migdałów bez skórki (8-12 godz.), 4 szklanki wody.
***
Mleko kokosowe jest bogate w witaminę C, aminokwasy, tłuszcze, białka, cukier, a także kwas foliowy, żelazo, wapn, potas i magnez.
Właściwości zdrowotne: chroni przed osteoporozą, zmniejsza ryzyko chorób serca, poprawia poziom cholesterolu, zapobiega chorobom wątroby, wspomaga metabolizm. Składniki zawarte w tym owocu opóźniają procesy starzenia się skóry,
Kuchenne DIY: 1 szklanka wiórek kokosowych, lub miąższu (1-2 godz.), 4 szklanki wody. Wiórki można zmiksować razem z zalaną wodą.
***
Mleko z orzechów nerkowca: zawiera potas, fosfor, wapń, magnez, żelazo, sód, mangan, cynk, miedź i selen. Orzechy nerkowca są również bogate w kwas foliowy i witaminę K.
Właściwości zdrowotne: wspomaga metabolizm, kwas oleinowy chroni serce i naczynia krwionośne, zmniejszając ryzyko chorób serca, wspomaga system nerwowy.
Kuchenne DIY: 1 szklanka orzechów (2-3 godz.), 4 szklanki wody.