[składniki]
250g kaszy jaglanej
pół cebulki
garś pietruszki - posiekanej
5 ząbków czosnku
pieprz i sól do smaku
½ łyżeczki ostrej - opcjonalnie
1 łyżka siemienia lnianego
łyżeczka sosu sojowego
oliwa do smażenia
kawaleczek pora
bułka tarta
[przygotowanie]
Przygotowuję sos - przepis tutaj ---> klik klik
Kaszę gotuję w lekko osolonej wodzie przez 10 minut. Odsączam. Odstawiam do wystygnięcia.
Dodaję starty czosnek, siemię lniane, pokrojoną cebulkę, por i pietruszkę. Doprawiam do smaku solą i pieprzem.
Obtaczam w bułce tartej i smażę, aż klopsiki lekką się zarumienią. Odsączam z nadmiaru oleju i układam w foremcę, lub naczyniu żaroodpornym.
Polewam sosem i zapiekam przez 10 minut w piekarniku w 200C.
#PleaseGoVegan :)