Etykiety
Go Vegan yourself :)
(309)
Badź piękna Naturalnie - DIY Kosmetyki
(119)
Wege Koszyk
(73)
Fuck YEAH amazing Nature
(51)
URBAN JUNGLE
(47)
Co na roslinnego grilla ?
(30)
GROW SOMETHING GREEN
(30)
...fragment
(26)
Nature is the best designer - photography
(26)
GIVE nature a hand
(25)
Kuchnia indyjska
(22)
Naturalnie Apteczka
(21)
Adopt and become a HERO
(20)
GROW YOUR OWN FOOD
(19)
hummus
(17)
Epic people
(15)
DIY - Crafts
(14)
URBAN JUNGLE SUKULENTY
(14)
ABC Vegan
(12)
5 days smoothie
(11)
UpcycledART
(10)
sunset #365
(10)
DIY organizacja
(9)
Roslinne swieta
(9)
Travel is the only thing you buy that makes you richer
(9)
Badź piękna Naturalnie
(8)
DIY - swieta
(7)
Poradnik ekoterrorystki
(5)
NATURALNE środki czystości
(4)
Wody smakowe
(4)
talerz
(3)
#52books52weeks
(2)
Aromaterapia
(2)
Urban GARDENING
(2)
DIY wedding
(1)
quote
(1)
Pasta na kanapki z czerwonej fasolki
Wczoraj postanowiłam poeksperymentować w kuchni z fasolką czerwoną.
Powstał z niej pasztet.
Z dodatkiem papryki wędzonej i majeranku - rewelacja.
Polecam.
Składniki:
pół cebuli
1 puszka czerwonej fasoli - lub 1 szklanka suchej, wcześniej namoczonej
1 łyżka koncentratu pomidorowego
pół łyżeczki miodu
1 łyżka mąki ziemniaczanej
pół łyżki agar-agar (wegańska żelatyna)
3 łyżki ugotowanej komosy ryżowej - opcjonalnie
Przyprawy: majeranek, papryka słodka i wędzona, sól, świeżo zmielony pieprz, pieprz ziołowy
1 łyżka oliwy z oliwek
pół cebuli
1 puszka czerwonej fasoli - lub 1 szklanka suchej, wcześniej namoczonej
1 łyżka koncentratu pomidorowego
pół łyżeczki miodu
1 łyżka mąki ziemniaczanej
pół łyżki agar-agar (wegańska żelatyna)
3 łyżki ugotowanej komosy ryżowej - opcjonalnie
Przyprawy: majeranek, papryka słodka i wędzona, sól, świeżo zmielony pieprz, pieprz ziołowy
1 łyżka oliwy z oliwek
Przygotowanie:
Odsączam fasolę i miksuję z cebulą, koncentratem pomidorowym, oraz żelatyną. Do masy dodaję komosę, dodaję przyprawy, dodaję jeszcze więcej przypraw :) i mieszam. Przekładam do jakiegoś naczynka - może być słoik - i umieszczam w garnku z wrzacą wodą. Gotuję na małym ogniu przez 40 minut. Odkładam na bok do wystygnięcia, a potem wkładam do lodówki. Jem na drugi dzień.
Smacznego!
Kiełki z pszenicy dla kur
http://www.workdaychickenpictures.com |
Brawo! Kolejny super pomysł do kolekcji!
Gdy tylko znajdę miejsce by kupić tam dom, gdy wybuduje kurnik i zaadoptuję kilka kur, napewno skorzystam ;-)
Miętowy scrub
Dawno temu, kiedy używałam jeszcze kosmetyków, oszalałam na punkcie miętowego peelingu do twarzy firmy jakiejś tam. Uczucie świeżości jakie zostawiał tamten kosmetyk na mojej twarzy był zniewalający, ale ja przygotowałam lepszą, organiczną wersje. Mamuśka i znajome były zachwycone. Ty powinnaś być zarówno! Wypróbuj koniecznie.
Scrub jest tani, prosty w wykonaniu, nie zawiera środków chemicznych, testowany był tylko na mnie ;)
Absolutny mistrz!
niewielki słoiczek | 3/4 słoiczka cukru | 1/4 słoiczka oliwy z oliwek | kilka kropelek olejku miętowego | zielony barwnik spożywczy
Połącz dokładnie wszystkie składniki.
Zwilż skórę i delikatnie wmasowywuj.
Smalec wegański z granulatu sojowego
Składniki:
kostka masła roślinnego
pół szklanki oliwy z oliwek, lub oleju
200g granulatu sojowego (soya mince) - użyłam mrożonego
4 średnie cebule - pokrojone w cienkie półplasterki
3 przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku
pół obranego jabłka
2 czubate łyżki majeranku
sól
pieprz
Przytogowanie:
Rozgrzej oliwę na patelni i zeszklij cebulkę.
Jabłko pokrój w kosteczkę.
W garnku rozpuść masło roślinne i dodaj suchy granulat sojowy. Często mieszając, smaż granulat aż się zeszkli.
Dodaj wcześniej przygotowaną cebulę, pokrojone jabłko, czosnek, oraz przyprawy. Wszystko dokładnie wymieszaj i pozostaw na ogniu przez około 5 minut. Zdejmij z ognia, zmiksuj i przełóż do słoiczków, żeby smalczyk stężał.
Smacznego !
Sniadanie mistrzów - wegetarianie
Składniki:
2 jajka
ziemniaczki z 'wczorajszego' obiadu, odsmażane - pyszności! - pokrojone w plasterki
fasolka cannelini w sosie domowej roboty
szczypiorek z parapetu
sól, pieprz
kilka pieczarek
tymianek
kilka pieczarek
tymianek
Sałatka: szpinak, pomidorki koktajlowe, czerwona cebula, por, oliwa z oliwek
Przygotowanie:
Warzywa nakładamy na talerz, skrapiamy oliwą z oliwek, doprawiamy pieprzem i solą, mozna dodac prazona cebulke. Pieczarki wrzucamy do rondelka z rozgrzana oliwa, dodajemy pól lyzeczki tymianku - smazymy az lekko sie zarumienia. Fasolke podgrzewamy. Ziemniaki z wczorajszego obiadu kroimy w talarki i obsmazamy z obu stron. Sadzone jajka posypac szczypiorkiem.
Twarożek z migdałów
Zmielone migdały, które pozostały po zrobieniu mleczka migdałowego, możemy śmiało wykorzystać do przygotowania m.in serka wegańskiego.
Do papki migdałowej dodajemy łyżeczkę soku z cytryny, 2 pomidorki koktajlowe (opcjonalnie), 4 ząbki czosnku, oraz 5 łyżek oliwy z oliwek. Doprawiamy i miksujemy. Podczas miksowania stopniowo wlewamy wodę - ja użyłam mleczka migdałowego. Konsystencja twarożku zależeć będzie od ilości wody.
Smacznego.
Pulpeciki z kaszy jaglanej w sosie pomidorowym
[składniki]
250g kaszy jaglanej
pół cebulki
garś pietruszki - posiekanej
5 ząbków czosnku
pieprz i sól do smaku
½ łyżeczki ostrej - opcjonalnie
1 łyżka siemienia lnianego
łyżeczka sosu sojowego
oliwa do smażenia
kawaleczek pora
bułka tarta
[przygotowanie]
Przygotowuję sos - przepis tutaj ---> klik klik
Kaszę gotuję w lekko osolonej wodzie przez 10 minut. Odsączam. Odstawiam do wystygnięcia.
Dodaję starty czosnek, siemię lniane, pokrojoną cebulkę, por i pietruszkę. Doprawiam do smaku solą i pieprzem.
Obtaczam w bułce tartej i smażę, aż klopsiki lekką się zarumienią. Odsączam z nadmiaru oleju i układam w foremcę, lub naczyniu żaroodpornym.
Polewam sosem i zapiekam przez 10 minut w piekarniku w 200C.
#PleaseGoVegan :)
Domowy sos pomidorowy
[składniki]
1 cebula - pokrojona w kosteczkę
4 ząbków czosnku - starte na tarce
2 pomidory
oliwa z oliwek
sól i pieprz
papryczka chilli - w proszku, lub płatki
1/2 szklanki przecieru pomidorowego
1/2 szklanki wody
[przygotowanie]
Rozgrzewam oliwę z oliwek, dodaję czosnek i cebulkę. Polewam sosem sojowym, doprawiam solą i pieprzem.
Po ok. 7 minutkach dodaję pokrojone pomidory.
Gdy warzywa będa miękkie, zmniejszam ogień.
Dodaję wody i przecieru pomidorowego.
Mieszam.
Gotuję przez chwilkę, poczym miksuję na gładki krem.
Używam do gołabków, makaronów, czy pulpecików.
Mleko, ale nie od krowy...
Mleko, jak inne zwierzęce produkty, mają swoje zdrowsze alternatywy. Są nimi: mleko sojowe, słonecznikowe, z konopi, z orzechów, mleko ryżowe, czy kokosowe.
Metoda robienia mleka roślinnego jest zazwyczaj zawsze taka sama. Pozostawiamy na noc w wodzie 1 szklankę ziaren, orzechów, lub ryżu. Odcedzamy, dokałdnie płuczemy i miksujemy w blenderze z ok. 4 szklankami wody. Kolejny krok to przelanie wszystkiego przez gazę, lub sciereczkę do naczynka, dokładne wyciśnięcie i mleko gotowe. Pozostałości na gazie można wykorzystać np jako dodatek do wypieków, lub zrobić wegański twarożek.
Mleko roślinne nie zawiera:
- kazeiny – ciężkostrawnego białka, które uznaje się za winne rozwoju chorób serca, osteoporozy, zespołu chronicznego zmęczenia,
- hormonów - mleko krowie zawiera hormon IGF-1, przyśpieszający wzrost cieląt. Nieduży wzrost IGF-1 u ludzi zwiększa ryzyko zachorowania na kilka rodzajów raka. Im więcej nabiału spożywasz tym wyższy masz poziom IGF-1 [weganizm.com],
- cholesterolu.
***
Właściwości zdrowotne: Wzmocniony system odpornosciowy, zdrowa skóra, mocne włosy i paznokcie, zdrowe serce, lepsze krążenie.
Kuchenne DIY: 1/2 szklanki łuskanych nasion konopi, 2 szklanki wody.
***
Mleko z migdałów: jest bardzo bogate w witaminę E. Zawiera mangan, cynk, selen, potas, żelazo, wapń, nienasycone kwasy tłuszczowe, białko, błonnik.
Właściwości zdrowotne: chronią ściany tętnic przed uszkodzeniami. pomagają regulować układ odpornościowy.
Kuchenne DIY: 1 szklanka migdałów bez skórki (8-12 godz.), 4 szklanki wody.
Kuchenne DIY: 1 szklanka migdałów bez skórki (8-12 godz.), 4 szklanki wody.
***
Mleko kokosowe jest bogate w witaminę C, aminokwasy, tłuszcze, białka, cukier, a także kwas foliowy, żelazo, wapn, potas i magnez.
Właściwości zdrowotne: chroni przed osteoporozą, zmniejsza ryzyko chorób serca, poprawia poziom cholesterolu, zapobiega chorobom wątroby, wspomaga metabolizm. Składniki zawarte w tym owocu opóźniają procesy starzenia się skóry,
Kuchenne DIY: 1 szklanka wiórek kokosowych, lub miąższu (1-2 godz.), 4 szklanki wody. Wiórki można zmiksować razem z zalaną wodą.
***
Mleko z orzechów nerkowca: zawiera potas, fosfor, wapń, magnez, żelazo, sód, mangan, cynk, miedź i selen. Orzechy nerkowca są również bogate w kwas foliowy i witaminę K.
Właściwości zdrowotne: wspomaga metabolizm, kwas oleinowy chroni serce i naczynia krwionośne, zmniejszając ryzyko chorób serca, wspomaga system nerwowy.
Kuchenne DIY: 1 szklanka orzechów (2-3 godz.), 4 szklanki wody.
Zmęczone oczy - naturalne sposoby
Zmęczenie oczu spowodowane jest jakąkolwiek czynnością, wymagającą długotrwałego i intensywnego skupienia wzroku. Na przyklad, zbyt długie wpatrywanie się w monitor, lub TVik, prowadzenie samochodu przez dłuższy czas, kiepskie oświetlenie, lub długie czytanie.
Najbardziej popularnym sposobem na opuchnięte i zmęczone oczy jest przykładanie kostek lodu, lecz w kuchni znajdziesz lepsze domowe sposoby, które nie tylko przyniosą ulgę Twoim oczom, ale także 'zaopiekują' się skórą wokół oczu.
Przede wszystkim plasterki ogórka - ogórki posiadają przeciwzapalne właściwości - kwasy askorbinowy i kawowy obecne w ogórkach, skutecznie mogą pomóc zmniejszyć opuchliznę i obrzęki pod oczami, ogórek schładza skorę.
Dodatkowo, warzywo poprawia ukrwienie, zapobiega pękaniu
naczyń krwionośnych, nawilża wysuszoną skórę, oraz regeneruje ją.
Komrpesy z rumianku, z naparu świetlika lekarskiego, zielonej herbaty, lub werbeny. Zaparz, ostudź i przyłóż.
Woda różana przyniesie kojące uczucie ochłodzenia. Poprawi strukturę skóry.
Mój ulubiony naturalny żel z aloesu, również będzie rewelacyjnym rozwiązaniem. Aloes zmniejszy opuchliznę, oraz schłodzi skórę. Aplikuj na skórę wokół oczu.
cocoponics.co |
'Maseczka na oczy' zzimnych truskawek prosto z lodówki - robimy puree truskawkowe i nakładamy na spuchnięte oczy na kilka minut.
Lawenda nie tylko pięknie pachnie, ale pomoże również naszym oczom. Do miseczki z niewielką iloscią ciepłej wody, dodajemy kilka kropelek olejku z lawendy. 'Roztwór' wymieszaj i namocz nim płatki kosmetyczne, a te nakłóż na oczy. Relaks!
Seler nałóż 1/2 łyżeczki utartego na drobnej tarce selera na wczesniej zwilżone, chłodną esencją czarnej herbaty płatki kosmetyczne i trzymaj przez 20 minut. Potem przemyj oczy wodą. http://www.naturaity.pl/artykul/122,seler.html?p=6#ad-image-0
Subskrybuj:
Posty (Atom)
Archiwum bloga
-
▼
2017
(11)
- ▼ marca 2017 (4)
- ► lutego 2017 (7)
-
►
2016
(217)
- ► grudnia 2016 (5)
- ► listopada 2016 (14)
- ► października 2016 (28)
- ► września 2016 (21)
- ► sierpnia 2016 (7)
- ► lipca 2016 (18)
- ► czerwca 2016 (19)
- ► kwietnia 2016 (12)
- ► marca 2016 (15)
- ► lutego 2016 (21)
- ► stycznia 2016 (44)
-
►
2015
(217)
- ► grudnia 2015 (47)
- ► listopada 2015 (21)
- ► października 2015 (17)
- ► września 2015 (20)
- ► sierpnia 2015 (20)
- ► lipca 2015 (17)
- ► czerwca 2015 (18)
- ► kwietnia 2015 (13)
- ► marca 2015 (6)
- ► lutego 2015 (2)
- ► stycznia 2015 (17)
-
►
2014
(147)
- ► grudnia 2014 (18)
- ► listopada 2014 (9)
- ► października 2014 (22)
- ► września 2014 (8)
- ► sierpnia 2014 (11)
- ► lipca 2014 (7)
- ► czerwca 2014 (10)
- ► kwietnia 2014 (11)
- ► marca 2014 (15)
- ► lutego 2014 (10)
- ► stycznia 2014 (10)
-
►
2013
(249)
- ► grudnia 2013 (7)
- ► listopada 2013 (21)
- ► października 2013 (25)
- ► września 2013 (12)
- ► sierpnia 2013 (18)
- ► lipca 2013 (14)
- ► czerwca 2013 (14)
- ► kwietnia 2013 (35)
- ► marca 2013 (26)
- ► lutego 2013 (19)
- ► stycznia 2013 (36)
-
►
2012
(88)
- ► grudnia 2012 (8)
- ► listopada 2012 (3)
- ► października 2012 (4)
- ► sierpnia 2012 (1)
- ► lipca 2012 (23)
- ► marca 2012 (8)
- ► lutego 2012 (41)