Serek z migdałów z ziołami prowansalskimi

Tak, przemieniłam się w kuchennego wariata, a mój blog stał się blogiem kulinarnym. Uwielbiam gotować, a żarcie wegańskie, szczególnie to, które przygtowujesz własnymi rękoma, jest nieziemsko smaczne !!

Bez udziwnień: skladniki (oprócz koperku, ale jezeli pragniesz, dodaj koperku zarówno. Napewno wyjdzie pysznie) i przygotowanie identico jak w poście poniżej.

Skladniki:
1 1/2 szklanki migdałów blanszowanych 
2 łyżki stołowe suszonych ziół prowansalskich
2 łyżki stołowe oliwy z oliwek
sól i pieprz do smaku
1/2 szklanki wody
3 łyżki stołowe soku z cytryny
1 łyżka stołowa smażonej cebulki
3 ząbki czosnku


Przygotowanie:
Moczę migdały przez noc. Następnego dnia odsączam, przepłukuję pod bieżącą wodą i zalewam wrzątkiem.
Rozgrzewam piekarnik do 190°C.
Blenduję wszystkie sładniki na gładki krem.

Doprawam sobą i pieprzem.

Formuję kwadracik tym razem: użyłam foli aluminiowej - tez daje radę!
Piekę przez 30-40 minut.
Odstawiam na bok do wystygnięcia.
Przechowuję w lodowce.



Please go Vegan

Kremowy serek z migdalów z koperkiem


Tym razem padło na migdały.
W zeszłą sobotę, obudziłam się o 6 rano i zaczęłam tworzyć pyszności.

Powstały 3 rodzaje serków z ziołami.
Ten jest ze świeżym koperkiem.
Cholernie smaczny ten serek !

Skladniki:
1 1/2 szklanki migdałów blanszowanych 
2 łyżki stołowe świeżego koperku - posiekane
2 łyżki stołowe oliwy z oliwek
sól i pieprz do smaku
1/2 szklanki wody
3 łyżki stołowe soku z cytryny
1 łyżka stołowa smażonej cebulki
3 ząbki czosnku


Przygotowanie:
Moczę migdały przez noc. Następnego dnia odsączam, przepłukuję pod bieżącą wodą i zalewam wrzątkiem - orzechy dosłowne wyskakują ze skórek.

Rozgrzewam piekarnik do 190°C.

Blenduję wszystkie sładniki na gładki krem.
Doprawam sobą i pieprzem.

Formuję w kulki, lub kwadraciki: użyłam foli aluminiowej.

Piekę przez 30-40 minut.

Odstawiam na bok do wystygnięcia.
Przechowuję w lodowce.


  

Please go Vegan

Wegańska zupa serowa z zielonego groszku i szpinaku


Ooooo, ale to dobre. Szczerze to nie byłam pewna czy istenieje serowa z groszkiem, ale wyszło całkiem pyszne.


Składniki:
bulion warzywny
dwie szklanki zielonego groszku
pół paczki świeżego szpinaku
sól i pieprz do smaku
sos sojowy

Składniki i przygotowanie sosu serowego znajdziecie tutaj --> sos serowy



Przygotowanie:
Gotuję bulion, doprawiam sosem sojowym - smakuje rewelacyjnie.

Dodaję groszek i gotuję na małym ogniu przez 10 minut.


W między czasie przygotowuję sos serowy.

Dodaję szpinak i gotuję jeszcze przez chwilkę.

Do gotowego sosu serowego wlewam kilka chochelek zupki i dokładnie mieszam, a następnie przelewam do zupy.

Wyciagam włoszczyznę.

Miksuję wszystko na gładki krem i zostawiam na małym ogniu jeszcze przez 3-5 minut.

Jem wszystko!

Podaję z grzankami.
Smacznego.



Please go Vegan

Sos Serowy

Składniki:
1 i 1/2 szklanki mleka sojowego
3/4 szklanki drożdży odżywczych
1 łyżka masła, lub margaryny roślinnej
2 łyżki mąki
1/2 łyżeczki czosnku w proszku
sól i pieprz 
1/4 pieprzu kajeńskiego - opcjonalnie

Przygotowanie:
Masło/margarynę roztapiam w małym rondelku. 
Mąkę wsypuję do mleka sojowego i dokładnie mieszam, a następnie wlewam do rondelka i gotuję przez kilka minut.
Dodaję drożdże odżywcze, musztardę i przyprawy. 
Zmniejszam ogień i gotuję przez 7 minut, mieszając.

Używam do zup. Wychodzą pyszności :)


Chilli con V carne


A jednak udało się. Zaparci mięsożercy potrafią przeżyć przez 2 tygodnie bez jedzenia zwierząt i produktow mlecznych.
Dzięki A. za przyjazd thou.

Ostatnie dwa tygodnie spędziłam w kuchni, pichcąc warzywne pyszności i odkrywając nowe smaki przy okazji. 
Kilka następnych postów będzie zatem postami kulinarnymi - muszę zapisać te wszystkie 'skarby'.




Składniki:
 1 średnia cebulka - posiekana w drobną kosteczkę
3 ząbki czosnku - starte na tarce
1/2 paczki 'WEGAńskiego mięsa mielonego'
2 szklanki wody - można użyć bulionu warzywnego
mała puszka słodkiej kukurydzy
puszka groszku zielonego
2 puszki czerwonej fasolki
sol i pieprz
wegeta
liść laurowy
sos sojowy
łyżek przecieru pomidorowego
chilli - opcjonalnie

Przygotowanie:

Cebulkę i czosnek podsmażam przez kilka minut na rozgrzanej oliwie z oliwek. Dodaję soya minced, doprawiam solą i pieprzem i smażę przez kolejnych kilka minut.

Wlewam wodę, doprawiam wegetą i sosem sojowym. Dodaję liść laurowy i przecier pomidorowy. Gotuję na średnim ogniu przez 10 minut, od czasu do czasu mieszając.

Dodaję pozostałe produkty: kukurydzę, groszek i fasolkę, doprawiam do smaku i gotuje pod przykryciem przez 15-20 minut na małym ogniu.

Ps. Dodaj więcej wody i przecieru pomidorowego by uzyskać gęsty sosik.

Podaje z ryzem.

YUM!





Please go Vegan

Wegański kozi serek z orzechów nerkowca z ziołami


Zbierałam się i zbierałam, aż wkońcu znalazłam czas, by zrobić mój pierwszy wegański serek. Nie sądziłam, że wyjdzie tak smacznie! 
Yum, yum, yum. 
Do produkcji kremowego serka, użyłam orzechów nerkowca. 
Przygotowanie jest banalne.


Składniki:
1 szklanka orzechów nerkowaca - namoczone przez noc
1/4 soku z cytryny
1/4 szklanki oliwy z oliwek
2 łyżeczki wody
1 łyżeczka soli
0.5 łyżeczki pieprzu
1 łyżeczka ziól prowansalskich
szczypta chilli i koperku


 Przygotowanie:
Orzechy nerkowca odsączam i łączę z wszystkim składnikami.
Blenduję przez ok. 5 minut na gładką masę.
Doprawiam do smaku.
Rozgrzewam piekarnik do 200C.
Formuje w kulkę, owijam w folię aluminiową i piekę przez 35 minut.
Odstawiam na bok.
Jem następnego dnia.

Przechowuj w lodówce do 4 dni.

Smacznego !


Wegański sernik z jagodami

Bez pieczenia
bez mleka
bez jajek
bez mąki

!!

[składniki]
ł:
szczypta soli
1 i 1/2 szklanki orzechów laskowych - równie dobrze mogą być włoskie, lub migdały
1 szklanka suszonych rodzynek, lub śliwek
Góra:
szczypta soli
1 szklanka jagód
1 szklanka orzechów nerkowca
1/3 szklanki miodu, lub syropu z agawy
pół szklanki oleju kokosowego

[przygotowanie]
dól: blenduję wszystkie składniki na gładką masę.
Formę (ok 15x15cm) wykładam papierem do pieczenia i rozprowadzam masę.
góra: blenduję wszystkie składniki i nakładam na masę orzechowa.
Wkładam do lodowki na ok 2-3 godziny.

Mam nadzieje, że będzie smakować!

Jestem WEGE, niczego sobie nie odmawiam :)


Zielistka/Spider plant


Zielistka jest latwa w uprawie.

.Preferuje miejsca sloneczne - jezeli pozostawimy rosline w miejscu zaciemnionym, biale paski na lisciach zaczna zanikac.

 Wystarcza jej zwykła ziemia kwiatowa. 

Podlewanie - umiarkowanie, lecz w okresie intensywnego wzrostu tj. od lutego do września wymaga intensywnego podlewania, w zimie natomiast ograniczamy podlewanie i jeśli jest to możliwe obniżamy o kilka stopni temperaturę uprawy.

Co najmniej raz w roku należy ją przesadzić do większej doniczki - przesadzamy wiosną.


Jest dość wytrzymała na suszę. Susza stymuluje wytwarzanie większej ilości pędów i rozłogów. Roślinę należy zraszać wodą.

 Kwiaty promieniste, gwiazdkowate, o średnicy do 2 centymetrów koloru białego, pojawiają się w marcu – kwietniu.

Zielistka oczyszcza powietrze, pochłaniajac z powietrza szkodliwy formaldehyd !!


Zielistkę możemy rozmnażać na dwa, proste i skuteczne sposoby:
  • poprzez oderwanie sadzonki, które zielistka wytwarza na pędach - fot. poniżej. 
Delikatnie odrywamy młodą roślinkę, wkładamy   do wody na kilka dni, by wypusciła korzenie   i wsadzamy do nowej doniczki.

27.09.2014 Blooming in September ?
  • poprzez podział roślin, które tworzą kępy  
Wyjmujemy roślinkę z doniczki i rozdzielamy na mniejsze części jej bryłę korzeniową. By sobie ułatwić sprawę można korzenie włożyć do pojemnika z wodą. Sadzimy w doniczkach.


Sałatka falafel


Składniki:
mieszanka falafel - tym razem używam gotowej, którą należy namoczyć przez 2 godziny
garść rukoli, albo innego zielska
kilka rzodkiewiek - plasterki
kilka grubszych plasterków ogórka, pokrojone w kostkę
1/4 czerwonej cebulki- pokrojona w kosteczkę
garść czerwonej kapusty - poszatkowana
prażona cebula - opcjonalnie

Sos:
1/4 szklanki jogurtu sojowego
1/4 szklanki oliwy z oliwek
łyżeczka octu jabłkowego
2 łyżeczki soku z cytryny
sól i pieprz
1 łyżeczka stevia

Przygotowanie:
Falafla namoczyłam, uformowałam w kuleczki i usmażyłam na oliwie z olwiek.
Warzywa pokroiłam i wraz z rukolą, ułożyłam na talerzu.
Składniki na marynatę wymieszałam. 
Doprawiłam solą i pieprzem.
Polałam sałatkę.
Dodałam falafel.
Zjadłam!



Trzykrotka – Tradescantia


Moja ulubiona roslina !

łatwa w uprawie

rosnie dobrze w jasnym i ciemniejszym pomieszczeniu

można ją rozmnażać przez cały rok

optymalnym stanowiskiem dla tych gatunków jest stanowisko raczej półcieniste, latem rozproszone światło

Przez okrągły rok mogą rosnąć w normalnej temperaturze pokojowej


zima: minimum 12C

podlewanie - miękką wodą, zraszanie lisci - regularnie

nawożenie umiarkowane

narażona na mszyce, ale tylko wówczas, gdy jest bardzo osłabiona np. przez zbytnie nasłonecznienie, lub stojąc w przeciągu

podłoże: można użyć ziemi uniwersalnej, choć u barwnych odmian dobrze dodać troszkę piasku





Rozmnażanie trzykrotki jest bardzo łatwe.

Odrywamy pęd i wsadzamy do ciemnego pojemnika z wodą.

Gdy pojawią się korzenie, przenosimy roślinki do doniczki.



Tosty z humusem z karmelizowanej cebulki, awokado i pestkami słonecznika


Wiem, znowu żarcie ;) ale ten tost jest tak smaczny, że muszę się nim podzielić !! 
Tost is made by mój Marcin - smaków eksperyment.


Składniki:
chleb tostowy
humus z karmelizowanej cebulki
awokado
sól i pieprz

Przygotowanie:
Pieczywo opiekam.
Nakładam humus(duuuużo), a następnie miąż z awokado.
Doprawiam do smaku solą i pieprzem. 
Yum, Yum, Yum !!



SUNDAY vegetarian (po mojemu) ROAST



Moja (nie tylko wegetariańska) wersja Sunday Roast !

Pure ziemniaczane z mlekiem sojowym i prażoną cebulką - pyszności !!
Ziemniaki (ze skórką) gotuję, odcedzam, dodaję trochę mleka sojowego, łyżkę masła roślinnego i ugniatam. Doprawiam do smaku i wrzucam prażoną cebulkę. Dokładnie mieszam.

Yorkshire pudding z brązowym sosem i warzywami.
Yorkshire puddings kupiłam gotowe, ale można też zrobić własną wersję - przepis tutaj(ang).
Sos też na leniucha, bo z torebki.
Wsypuję zawartość do garnuszka, dodaję wodę i wrzucam 4 łyżki mrożonych warzyw - groszek i marchewka. Gotuję przez kilka minut na małym ogniu. Polewam YP.

Wegetariańska wersja pieczeni/steak z brązowym sosem i smażoną cebulką.
Tutaj zarówno bez większego wysiłku, ponieważ pieczeń wegetariańską kupiłam gotową - #quorn takie cos. Podejrzewam, że produktów tej firmy nie ma jeszcze na polskim rynku, ale pieczeń można śmiało stworzyć z tofu, albo seitan. Do tego znowu sosik na leniucha ;)
Cebulkę smażę na oliwie z oliwek, aż się zarumieni, doprawiam do smaku, wlewam sosik, dodaję pieczeń i gotuję na średnim ogniu przez 10 minut.

Kiszone ogórki, oraz pure z zielonego groszku.
Gotuję ok. 5 łyżek mrożonego groszku, odcedzam, doprawiam do smaku i ugniatam na pure - podawać ciepły.
Jestem Wege - niczego sobie nie odmawiam :)

Sałatka z komosy ryżowej, sosu sojowego i świeżej kolendry


Składniki:
1/2 szklanki ugotwanej komosy ryżowej
1 szklanka posiekanej czerwonej kapusty
1 szklanka edamame (lub zielony groszek)
1 czerwona papryka 
pół szklanki startej marchewki
ogórek pokrojony w kosteczki - 1 szklanka

Dressing:
1/4 szklanki sosu sojowego
1 łyżeczka oleju sezamowego (ja użyłam hemp oil)
łyżeczka ryżowego octu winnego (ja użyłam białego, zwykłego)
2 łyżeczki posiekanej dymki
1/4 szklanki posiekanej kolendry
odrobina soku z cytryny
sól i pieprz

Przygotowanie:

Dressing: W naczynku łączę wszystkie składniki, doprawiam solą i pieprzem i dokładnie mieszam.

Komosę ryżową gotuję przez 7 minut, odsączam z nadmiaru wody i odstawiam.

Szatkuję pozostałe składniki i przerzucam je do miski.

Dodaję ostudzoną komosę ryżową i polewam całość sosem. Dokładnie mieszam i odstawiam do lodówki na 30 minut.

Smacznego !




Przepis zaczerpnięty z: twopeasandtheirpod.com
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Archiwum bloga