Etykiety
Go Vegan yourself :)
(309)
Badź piękna Naturalnie - DIY Kosmetyki
(119)
Wege Koszyk
(73)
Fuck YEAH amazing Nature
(51)
URBAN JUNGLE
(47)
Co na roslinnego grilla ?
(30)
GROW SOMETHING GREEN
(30)
...fragment
(26)
Nature is the best designer - photography
(26)
GIVE nature a hand
(25)
Kuchnia indyjska
(22)
Naturalnie Apteczka
(21)
Adopt and become a HERO
(20)
GROW YOUR OWN FOOD
(19)
hummus
(17)
Epic people
(15)
DIY - Crafts
(14)
URBAN JUNGLE SUKULENTY
(14)
ABC Vegan
(12)
5 days smoothie
(11)
UpcycledART
(10)
sunset #365
(10)
DIY organizacja
(9)
Roslinne swieta
(9)
Travel is the only thing you buy that makes you richer
(9)
Badź piękna Naturalnie
(8)
DIY - swieta
(7)
Poradnik ekoterrorystki
(5)
NATURALNE środki czystości
(4)
Wody smakowe
(4)
talerz
(3)
#52books52weeks
(2)
Aromaterapia
(2)
Urban GARDENING
(2)
DIY wedding
(1)
quote
(1)
Orzeźwiająca mgiełka do twarzy z wody różanej
Mgiełka z wody różanej to banalna sprawa. Albo kupujecie gotową wodę różaną (u mnie kosztuje ok 0.79p), albo robicie domowej roboty (przepis tutaj) i przelewacie do małej buteleczki spray.
Stosowanie wody różanej, poleca się osobom z suchą skórą. Woda różana oczyszcza skórę, usuwając brud, olej i inne zanieczyszczenia z wnętrza porów skóry. Poprawia strukturę skóry. O dziwo, można ją stosować na każdym typie skóry, nie powodując podrażnienia. Działa jako środek czyszczący, a także jako toner. Z tego też powodu starożytni Rzymianie zażywali kąpieli różanych.
Stosowanie wody różanej, poleca się osobom z suchą skórą. Woda różana oczyszcza skórę, usuwając brud, olej i inne zanieczyszczenia z wnętrza porów skóry. Poprawia strukturę skóry. O dziwo, można ją stosować na każdym typie skóry, nie powodując podrażnienia. Działa jako środek czyszczący, a także jako toner. Z tego też powodu starożytni Rzymianie zażywali kąpieli różanych.
Kotlety gryczane
Kotlety gryczane zrobiłam całkowicie przez przypadek. Miałam pieczarki do wykorzystania, ale brak pomysłu. Padło hasło: kotlety, ale z czym by je tutaj połączyć. Poczekaj, kupiłam ostatnio kaszę gryczaną, dodam cebulę, pietruszkę, czosnek i jajko. Musi wyjsć przysznie!! I wyszło!
Składniki:
2 szklanki ugotowanej kaszy gryczanej (najlepiej rozgotowanej)
ok 200 g pieczarek
1 duża cebula
2 łyżki siemienia lnianego - opcjonalnie
2 łyżki mąki ziemniaczanej
2 ząbki czosnku
1 jajko - opcjonalnie
2 łyżki pietruszki
bułka tarta - gluten frei
oliwa z oliwek
sól, pieprz
Ryz z ziolami:
2 szklanki ryżu
kilka łyżek groszku zielonego
1 łyżka stołowa posiekanych ziół:
szczypiorku, pietruszki bazylii,
oregano (można użyć suszonej bazylii i oregano)
pół cebuli (opcjonalnie)
ząbek czosnku
sól i pieprz
oliwa z oliwy, ewent. masło roslinne, lub olej sezamowy
Przygotowanie:
Cebulę i pieczarki drobno siekam i duszę przez kilka minut, aż woda odparuje.
Dodaję ziarenka smaku, pieprz, chilli.
Odstawiam na bok i dodaję rozgotowaną kaszę, zmiażdżony ząbek czosnku, posiekaną pietruszkę, siemię lniane i mąkę Doprawiam do smaku.
Masę można trochę zmiksować.
Formuję kotlety, obtaczam je w bułce tartej i smażę z obu stron na złoty kolor.
Ryż z ziołami - gotuję ryż na pół twardo, a w międzyczasie siekam wszystkie zioła. Rozgrzewam kawałek masła, lub oliwę z oliwy i wrzucam ugotowany ryż, oraz zioła. Podsmażam na małym ogniu przez około 5 minut.
Podaje np z mizerią, lub inną salatką ze swieżych warzyw.
Badź piękna Naturalnie: Rebecca Louise Power Yoga
Uwielbiam ją !!
8 ćwiczeń, które proponuje Rebecca, poprawią Twój metabolizm = mniej kilogramów i szczupła sylwetka.
Swietny zestaw ćwiczeń rozciągających mięśnie zaraz po treningu.
Dwa w jednym!
Polecam.
8 ćwiczeń, które proponuje Rebecca, poprawią Twój metabolizm = mniej kilogramów i szczupła sylwetka.
Swietny zestaw ćwiczeń rozciągających mięśnie zaraz po treningu.
Dwa w jednym!
Polecam.
www.redorbit.com |
The reason I dedicated myself to helping animal so much...
is because there are already so many people dedicated to hurting them.
~ Unknown Author
Tianzi Mountains – China
http://www.boomsbeat.com |
http://www.boomsbeat.com |
http://www.boomsbeat.comHecq: I Am YouWiecej na: www.boomsbeat.com |
Zupy INSTANT - zdrowsza, domowa wersja
Większość niezdrowych produktów spożywczych ma swoje (oczywiście) zdrowe alternatywy - zupki minutki zarówno. Poniżej znajdziesz kilka przepisów na domowej roboty zupki instant, które szybko (i zdrowo) 'zniszczą' uczucie głodu.
Będziemy używać produktów bezglutenowych, dlatego wybierając takie produkty jak ziarenka smaku, prażona cebulka, czy makaron, warto zainteresować się składem produktu - czytaj etykiety. Glutenowi mówimy NIE NIE NIE! :)
Suszone warzywa możesz kupić w sklepie ze zdrową żywnością. Omijaj te z dodatkami, bo czasami się takie zdarzają. Jeżeli masz pecha i nie znałazlaś 'czystego' ;) produktu, przygotuj własną suszoną mieszkanę. Zajmuje ona kilka godzin, ale naprawdę warto - przepis znajdziesz tutaj.
Jak dla mnie chrupiacą cebulka to świetny dodatek do zupki instant. Niestety nie znalazłam wersji bezglutenowej (nie ma tutaj zbyt wielkiego wyboru), dlatego użyłam cebulki własnej roboty. Przygotowanie jej zajmuje okolo 15 minut, a przepis znajdziesz tutaj.
Nie wyrzucaj 'resztek' z obiadu. Soczewica, makaron, lub quinoa, mogą być wykorzystane ponownie, m.in jako składnik zupki minutki.
Jak dla mnie chrupiacą cebulka to świetny dodatek do zupki instant. Niestety nie znalazłam wersji bezglutenowej (nie ma tutaj zbyt wielkiego wyboru), dlatego użyłam cebulki własnej roboty. Przygotowanie jej zajmuje okolo 15 minut, a przepis znajdziesz tutaj.
Nie wyrzucaj 'resztek' z obiadu. Soczewica, makaron, lub quinoa, mogą być wykorzystane ponownie, m.in jako składnik zupki minutki.
Przygotowanie jest banalnie proste.
Wrzucamy wszystkie składniki do kubka i zalewamy goracą wodą.
Odstawiamy na 2 minuty, aby smaki sie połączyły i zajadamy.
2 łyżki ugotowanej komosy ryżowej 0.5 łyżeczki ziarenka smaku pieprz, ewentualnie płatki chilli szczypta pietruszki/oregano łyżka suszonych warzyw 1 łyżka groszku |
Zupa Instant: pomidorowa
2 łyżeczki pomidorów w proszku/ewent. przecier pomidorowy
1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku
1/5 łyżeczki cebulki w proszku
szczypta świeżej, lub suszonej pietruszki, lub bazyli/oregano
0/5 łyżki ziarenka smaku
pieprz, ewentualnie płatki chilli dla ostrości
2 łyżki ugotowanego makaronu, lub quiona
Zupa Instant: soczewica
2 łyżeczki pomidorów w proszku/ewent. przecier pomidorowy
1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku
1/5 łyżeczki cebulki w proszku
szczypta świeżej, lub suszonej pietruszki, lub bazyli/oregano
0/5 łyżki ziarenka smaku
pieprz, ewentualnie płatki chilli dla ostrości
2 łyżki ugotowanego makaronu, lub quiona
Zupa Instant: soczewica
1,5 łyżki suszonych warzyw
2 łyżki soczewicy zielonej - ugotowanej
1 łyżeczka tymianku
1 łyżka suszonej cebulki
1/2 łyżeczki ziarenka smaku
1 łyżeczka suszonego czosnku - w kawałkach, lub proszku
Zupa Instant: rosołek
2-3 łyżki makaronu ugotowanego al dente
1/2 łyżeczki ziarenka smaku
pieprz, ewentualnie płatki chilli
dużo świeżej pietruszki
łyżka suszonych warzyw
Zupa Instant: rosołek
2-3 łyżki makaronu ugotowanego al dente
1/2 łyżeczki ziarenka smaku
pieprz, ewentualnie płatki chilli
dużo świeżej pietruszki
łyżka suszonych warzyw
Prażona cebulka - bez glutenu
Chrupiąca prażona cebulka, świetnie komponuje się z zupami, sałatkami, sosami, czy jako posypka na kanapki. Uwielbiam i dodaje do większości moich potraw. Niestety, nigdzie nie znałazlam wersji bezglutenowej, więc musiałam zrobić własną - bez glutenu.
Przygotowanie prażonej cebulki jest naprawdę proste i zajmuje około 20 minut.
Składniki:
cebula
1 łyżka mąki bez glutenu
1 łyżka mąki bez glutenu
olej do głębokiego smażenia
sól
Przygotowanie:
Cebule obieram i kroję w kosteczkę - ok 5mm - 10 mm. Rozdzielam te kawałki, które są posklejane. Przerzucam do miski i opruszam mąką. Dokładnie mieszam, żeby wszystkie kawałki były dobrze pokryte mąką. Przesypuję na sitko i strząsam nadmiar mąki.
Rozgrzewam olej (musi być mocno nagrzany - temp. ok 180 st. C) i wrzucam cebulkę. Smażę, stopniowo zmniejszając ogień, oraz mieszając od czasu do czasu.
Gdy cebulka jest przyrumieniona, ściagam z rondelka i odsączam z nadmiaru tłuszczu, używając najpierw sitka, a potem papierowego ręcznika.
Gdy cebulka jest przyrumieniona, ściagam z rondelka i odsączam z nadmiaru tłuszczu, używając najpierw sitka, a potem papierowego ręcznika.
Solę dopiero po usmażeniu.
Mandarynka
Na Dzień Kobiet, zamiast tradycyjnego kwiatuszka, dostałam drzewko mandarynkowe. Dziękuju za miły gest i przyznać muszę, że jest to najlepsza roślinka, jaką dostałam kiedykolwiek w tym wyjątkowym dniu.
Na chwilę obecną, posiadam kilka mniejszych krzaków cytrynowych, wyhodowanych z pestki. Jeżeli pragniesz zacząć hodowlę od pestki, warto ją delikatnie porysować żyletką - ta będzie lepiej chłonęła wodę.
Kwiaty cytrusów bardzo długo kwitną i zawsze składają się z pięciu płatków. Pojawiają się wówczas, gdy na gałązkach są już owoce, a gdy już się tam pojawią, będą bardzo intensywnie i przyjemnie pachnieć. Owoce utrzymują się na drzewkach bardzo długo.
Wymagania:
- rośliny te nie lubią przeciągów i skoków temperatury,
- wymagają umiarkowanego podlewania - nadmiar wody może spowodować opadanie liści, lub gnicie bryły korzeniowej. W sezonie wegetacyjnym, należy zwiększyć ilość dostarczanej wody,
- ważne jest częste zraszanie liści - liście moich roślinek, zraszane są praktycznie codziennie, czasami co drugi dzień,
- cytrusy potrzebują dużej ilości światła dziennego - szczególnie ważne w okresie spoczynku rośliny,
- wiosną warto drzewko przesadzić,
- w okresie od późnej wiosny do jesieni drzewka możemy uprawiać na zewnętrznej (w ogrodzie, na słonecznym parapecie przy otwartym oknie, lub balkonie) - pamiętajmy jednak że, zbyt intensywne słońce może poparzyć liście naszego drzewka, które odpadną. Dlatego, ważna jest stopniowa aklimatyzacja drzewka do większej ilości promieni słonecznych,
- w okresie zimowym, powinniśmy zapewnić roślince temperaturę od 5 do 12⁰C. Jeżeli nie jesteśmy w stanie spełnic tych warunkow, zadbajmy przynajmniej o wysoką wilgotność powietrza. Cytrusy nie za bardzo przepadają za suchymi i gorącymi pomieszczeniami w tym okresie,
- drzewka cytrusowe najlepiej nawozić nawozami płynnymi, wieloskładnikowymi, co dwa tygodnie od kwietnia do października.
Tofucznica z komosą ryżową
Kiedyś, sceptycznie byłam nastawiona do jajecznicy z czymkolwiek innym, niż szczypiorek. Pieczarki, cebula, albo oliwki ? O nie!!! Zmieniłam zdanie, gdy mój facet zrobił mi jajecznicę ze szpinakiem. Pyszności !!!
Od tamtego czasu postanowiłam eksperymentować z ewentualnymi dodatkami do jajochy. Zamienilam tez jajka na tofu. I tak dzisiaj powstała TOFUcznica z komosą ryżową.
Grzechem jest, nie znać cudownych właściwości tej rośliny. Kliknij tutaj, aby dowiedzieć się więcej.
[składniki] (2 porcje)
1/2 firm tofu
6 łyżek komosy ryżowej
1 ząbek czosnku: ja dodalam 2 zabki pieczonego cz.
sól i świeżo zmielony pieprz do smaku
szczypta kurkumy
1/2 cebulki: opcjonalnie
szczypta kurkumy
1/2 cebulki: opcjonalnie
[przygotowanie]
Ugotuj komosę ryżową - ok. 8 minut. Rozgrzej łyżkę oliwy z oliwek.
Dodaj cebulkę i smaż aż cebulka się zeszlki.
Dodaj komosę i smaż przez 2 minuty, mieszając.
Dopraw do smaku.
Palcami ''roztrzep'' tofu i razem z pieczonym czosnkiem wrzuc na patelnie.
Dodaj kurkumę i smaż przez kilka minut, mieszając.
Dodaj cebulkę i smaż aż cebulka się zeszlki.
Dodaj komosę i smaż przez 2 minuty, mieszając.
Dopraw do smaku.
Palcami ''roztrzep'' tofu i razem z pieczonym czosnkiem wrzuc na patelnie.
Dodaj kurkumę i smaż przez kilka minut, mieszając.
Podawaj z pieczywem bez glutenu.
Danie jest sycące, pyszne i zdrowe.
Polecam.
Bakalie: suszone figi
theseriousfoodie.net |
Przyznam szczerze, ze na początku nie byłam wielką fanką suszonych owoców - fuj! Anemia zmusiła mnie do nauczenia moich kubków smakowych, że suszone figi wcale nie są takie fuj. Bo nie są. Poza tym, omijanie takiej bomby minerałowej jest złe! :)
Figi spożywane są w różnych formach, np. ciemnofioletowe - na surowo, jasnozielone - suszone.
Skład:
suszone figi to największe źródło błonnika ze wszystkich bakalii,
są dobrym źródłem fosforu, magnezu, wapnia (1 szklanka to 241 mg) i żelaza,
charakteryzują się dużą wartością energetyczną - zawierają 50–75% cukrów prostych (glukoza i fruktoza).
Właściwości:
Bądź piękna naturalnie: figi suszone posiadają silne właściwości antyoksydacyjne (duże stężenie polifenoli), dzięki czemu opóźniają procesy starzenia organizmu,
Dobra wiadomość palacze, figi pomagają Wam rzucić palenie.
Częste spożycie białek zwierzęcych, kawy, alkoholu czy węglowodanów powoduje zakwaszanie naszego organizmu. Im bardziej nasz organizm jest zakwaszony, tym większą mamy ochotę na zapalenie papierosa, lub wypicie kawy. Figi zmniejszają stan zakwaszenia organizmu.
***Biały nalot na suszonych figach nie oznacza, ze owoce są nie zdatne do spożycia. Przeciwnie. Jest to cukier, który wytrąca się w procesie suszenia i świadczy o ich miękkości i soczystości.
***Chorzy na cukrzycę powinni spożywać figi z umiarem, gdyż cukry proste zawarte w tych owocach, szybko wchłaniają się w organizmie, co może być przyczyną dość gwałtownych zmian stężenia glukozy we krwi.
Figi spożywane są w różnych formach, np. ciemnofioletowe - na surowo, jasnozielone - suszone.
Skład:
suszone figi to największe źródło błonnika ze wszystkich bakalii,
są dobrym źródłem fosforu, magnezu, wapnia (1 szklanka to 241 mg) i żelaza,
charakteryzują się dużą wartością energetyczną - zawierają 50–75% cukrów prostych (glukoza i fruktoza).
Właściwości:
- figi są bardzo pomocne w przypadku zaparć, ponadto poprawiają pracę jelit, oraz ułatwiają spalanie tłuszczu,
- błonnik zawarty w figach, zapewnia szybsze i dłuższe uczucie sytości, dzięki czemu zdrowo pomaga zrzucić zbędne kalorie, lub utrzymać zdrową i szczuplą sylwetkę,
Bądź piękna naturalnie: figi suszone posiadają silne właściwości antyoksydacyjne (duże stężenie polifenoli), dzięki czemu opóźniają procesy starzenia organizmu,
- regulują pracę tarczycy,
- magnez wzmacnia układ nerwowy,
- wprowadzenie suszonych fig do naszej diety, pozytywnie wpłynie na układ krwionośny - figi wzmacniają serce i naczynia wieńcowe - potas jest wskazany dla osób z nadciśnieniem, przyczyniają się do obniżenia poziomu cholesterolu we krwi,
- polacane są przy osłabieniu organizmu i ogólnej anemii,
- polifenole przeciwdziałają rozwojowi komórek nowotworowych,
- sprawdzają się w walce z osteoporozą - duże ilości wapnia,
- ponadto fosfor to składnik budulcowy kości i zębów,
- pomagają na wrzody żołądka.
Dobra wiadomość palacze, figi pomagają Wam rzucić palenie.
Częste spożycie białek zwierzęcych, kawy, alkoholu czy węglowodanów powoduje zakwaszanie naszego organizmu. Im bardziej nasz organizm jest zakwaszony, tym większą mamy ochotę na zapalenie papierosa, lub wypicie kawy. Figi zmniejszają stan zakwaszenia organizmu.
***Biały nalot na suszonych figach nie oznacza, ze owoce są nie zdatne do spożycia. Przeciwnie. Jest to cukier, który wytrąca się w procesie suszenia i świadczy o ich miękkości i soczystości.
***Chorzy na cukrzycę powinni spożywać figi z umiarem, gdyż cukry proste zawarte w tych owocach, szybko wchłaniają się w organizmie, co może być przyczyną dość gwałtownych zmian stężenia glukozy we krwi.
Peeling z mango
[składniki]
1/4 mango
1/5 szklanki cukru
5 łyżek oliwy z oliwy, lub oleju kokosowego
olejek aromatyczny - opcjonalnie
[przygtowanie]
Mieszamy cukier z oliwą/olejem kokosowym, dodajemy wcześniej rozgniecione widelcem mango i olejek aromatyczny. Dokładnie mieszamy.
Dodaj więcej cukru, jeżeli konsystencja jest zbyt rzadka, lub więcej oliwy, jeżeli peeling jest zbyt zbity.
Mango: oczyszcza skórę, ma działanie przeciwzapalne i łagodzące, masło z pestek mango pełni funkcję naturalnego filtra przeciwsłonecznego, opóźnia procesy starzenia się skóry, pobudza syntezę kalogenu, regeneruje komórki.
Olejek kokosowy ma działanie antybakteryjne i przeciwgrzybiczne. Doskonały jest do skóry z problemami tj. egzema, zapalenie skóry, czy łuszczyca. Również do cery suchej.
Cukier złuszcza martwy naskórek.
Subskrybuj:
Posty (Atom)
Archiwum bloga
-
▼
2017
(11)
- ▼ marca 2017 (4)
- ► lutego 2017 (7)
-
►
2016
(217)
- ► grudnia 2016 (5)
- ► listopada 2016 (14)
- ► października 2016 (28)
- ► września 2016 (21)
- ► sierpnia 2016 (7)
- ► lipca 2016 (18)
- ► czerwca 2016 (19)
- ► kwietnia 2016 (12)
- ► marca 2016 (15)
- ► lutego 2016 (21)
- ► stycznia 2016 (44)
-
►
2015
(217)
- ► grudnia 2015 (47)
- ► listopada 2015 (21)
- ► października 2015 (17)
- ► września 2015 (20)
- ► sierpnia 2015 (20)
- ► lipca 2015 (17)
- ► czerwca 2015 (18)
- ► kwietnia 2015 (13)
- ► marca 2015 (6)
- ► lutego 2015 (2)
- ► stycznia 2015 (17)
-
►
2014
(147)
- ► grudnia 2014 (18)
- ► listopada 2014 (9)
- ► października 2014 (22)
- ► września 2014 (8)
- ► sierpnia 2014 (11)
- ► lipca 2014 (7)
- ► czerwca 2014 (10)
- ► kwietnia 2014 (11)
- ► marca 2014 (15)
- ► lutego 2014 (10)
- ► stycznia 2014 (10)
-
►
2013
(249)
- ► grudnia 2013 (7)
- ► listopada 2013 (21)
- ► października 2013 (25)
- ► września 2013 (12)
- ► sierpnia 2013 (18)
- ► lipca 2013 (14)
- ► czerwca 2013 (14)
- ► kwietnia 2013 (35)
- ► marca 2013 (26)
- ► lutego 2013 (19)
- ► stycznia 2013 (36)
-
►
2012
(88)
- ► grudnia 2012 (8)
- ► listopada 2012 (3)
- ► października 2012 (4)
- ► sierpnia 2012 (1)
- ► lipca 2012 (23)
- ► marca 2012 (8)
- ► lutego 2012 (41)