Etykiety
Go Vegan yourself :)
(309)
Badź piękna Naturalnie - DIY Kosmetyki
(119)
Wege Koszyk
(73)
Fuck YEAH amazing Nature
(51)
URBAN JUNGLE
(47)
Co na roslinnego grilla ?
(30)
GROW SOMETHING GREEN
(30)
...fragment
(26)
Nature is the best designer - photography
(26)
GIVE nature a hand
(25)
Kuchnia indyjska
(22)
Naturalnie Apteczka
(21)
Adopt and become a HERO
(20)
GROW YOUR OWN FOOD
(19)
hummus
(17)
Epic people
(15)
DIY - Crafts
(14)
URBAN JUNGLE SUKULENTY
(14)
ABC Vegan
(12)
5 days smoothie
(11)
UpcycledART
(10)
sunset #365
(10)
DIY organizacja
(9)
Roslinne swieta
(9)
Travel is the only thing you buy that makes you richer
(9)
Badź piękna Naturalnie
(8)
DIY - swieta
(7)
Poradnik ekoterrorystki
(5)
NATURALNE środki czystości
(4)
Wody smakowe
(4)
talerz
(3)
#52books52weeks
(2)
Aromaterapia
(2)
Urban GARDENING
(2)
DIY wedding
(1)
quote
(1)
Chamedora wytworna, Chamaedorea elegans
Palma o filigranowych liściach, należy do roślin domowych, łatwych w uprawie. Pieknie zdobią wnetrze, cieszą oko, a co najwazniejsze pochlaniają trujący formaldehyd.
Temperatura powietrza: ok 20C, od października od lutego termometr może wskazywać 12-15C. Palmę w lecie można wystawiać na zewnątrz, ale należy unikać bezpośredniego słońca - poparzenia liści
Miejsce: jasne do półcienistego
Miejsce: jasne do półcienistego
Nawożenie: umiarkowane do średniego. W okresie od października do lutego nawozimy tylko co cztery do sześciu tygodni.
Podlewanie: wymaga częstego podlewania - ziemia powinna być zawsze umiarkowanie wilgotna i nigdy nie powinna wysychać (liście usychają i odpadają). Roślina nie toleruje zalegania wody - powinnismy zapewni dobry drenaż na dnie donicy. Zimą, podlewamy nieco oszczędniej. Roślina znosi słabą wilgotność powietrza – końcówki liści zaczynają brązowieć. Aby tego uniknąć, liście należy często spryskiwać letnią wodą.
Podlewanie: wymaga częstego podlewania - ziemia powinna być zawsze umiarkowanie wilgotna i nigdy nie powinna wysychać (liście usychają i odpadają). Roślina nie toleruje zalegania wody - powinnismy zapewni dobry drenaż na dnie donicy. Zimą, podlewamy nieco oszczędniej. Roślina znosi słabą wilgotność powietrza – końcówki liści zaczynają brązowieć. Aby tego uniknąć, liście należy często spryskiwać letnią wodą.
Rozmnażanie: wysiew, lub poprzez odrosty - jak poniżej.
Kokosowy barszcz czerwony z imbirem
Połączenie buraka z mlekiem kokosowym dla niektórych wydaje się połączeniem abstrakcyjnym. Ten kulinarny eksperyment zawsze mnie fascynował. I tak kilka dni temu nastał ten dzień, w którym przyrządziłam kremowy kokosowy barszczyk. Dorzuciłam jeszcze kawałek korzenia imbiru, aby nadać zupie nutki pikantności i muszę przyznać, że wyszło rewelacyjnie. Barszcz ma słodkawo-ostry, orzeźwiający, przyjemny smak. Można podawać z ziemniakami, fasolką, lub z samym chlebem.
ok 1.5 l wywaru ziołowego | 2 buraki - ugotowane | 1 łyżka posiekanego imbiru | 1 średnia cebula | 2 ząbki czosnku | 1/2 puszki mleczka kokosowego | oliwa z oliwek
Danie dla 2
Gotuję wywar ziołowy. Warzywa zalewam wodą, dodaję zioła (ok 1/2 łyżeczki cząbru, lubczyku, pietruszki suszonej, łyżeczki majeranku, 2 jagody jałowca, liśc laurowy, sól i pieprz), łyżkę oliwy z oliwek i gotuję przez 20-30 minut. Doprawiam sosem sojowym. Pod koniec gotowania wrzucam świeżą pietruszkę. Warzywa odławiam.
Na rozgrzanej oliwie z oliwek smażę posiekaną cebulę, czosnek, buraki, oraz imbir. Wrzucam do wywaru ziołowego i gotuję przez 5-10 minut. Przelewam do blendera, dodaję mleczko kokosowe i blenduję na gładki krem.
Przelwam spowrotem do gara i gotuję jeszcze przez kolejne 5-10 minut. Doprawiam w razie potrzeby solą, pieprzem, lub majerankiem.
Kanapersy: serek, awokado, pestki granatu
Jak rozpocząć dobrze dzień ? Od pożywnego śniadania. Jedno z wielu idealnych rozwiązań to roślinny serek z orzechów, oraz niezastąpione kremowe awokado. By umilić sobie chwilę, dodajemy pestki granatu, które dodadzą kanapce słodkości. Nie spiesz się, jedz powoli, przerzuwaj dokładnie.
serek >>> przepisy <<< | awokado | pestki granatu | dodatkowo: sól, pieprz, suszone liście purpurowej bazylii, płatki chabru
Pieczywo smaruję serkiem, układam pokrojone w plasterki awokado, dodaję pestki, doprawiam solą i pieprzem. Smacznego !!
Jagody jałowca - słodkawy zapach lasu
Nazwa jałowiec wywodzi się od gleby, którą ten wieczenie zielony krzew preferuje. Mowa tutaj o glebie jałowej, piaszczystej, niezbyt bogatej w minerały. Krzew dorasta do 3 m wysokości. Owoce jałowca są silnym antyseptykiem i posiadają bardzo intenstywny, ostry smak i aromat. Owoce jałowca wykorzystywane są do doprawiania m.in dań z fasoli, lub kapusty, a olejek eteryczny stosuje się wyłącznie zewnętrznie w aromaterapii. Jagody można spożywać świeże, lub suszone.
Skład:
związki żywiczne | glikozydy flawonowe | olejki lotne | garbniki | gorycze | sole mineralne
Układ pokarmowy:
- wykorzystywany w kuchni staropolskiej do przyprawiania tłustych potraw - stymuluje produkcję żółci, która ułatwia trawienie potraw ciężkostrawnych
- reguluje pracę jelit - zapobiega wzdęciom, zaparciom, eliminuje skurcze żołądka, pobudza przemianę materii
Układ odpornościowy:
- łagodzi infekcje górnych dróg oddechowych - jagody jałowca posiadają właściwości odkażające, przeciwbakteryjne, przeciwzapalne. W przypadku przeziębienia, użyj olejku eterycznego - rób inhalacje, lub wmasuj olejek (rozcieńczony z olejem np z migdałów) w klatkę piersiową
Bądź piękna naturalnie
- pobudza krążenie, oraz sprzyja wydalaniu toksyn z organizmu - olejki eteryczne wykorzystywane są w walce z cellulitem, rozstępami
- olejek reguluje działanie gruczołów łojowych - polecany do cery tłustej, trądzikowej, ze skłonnością do wyprysków i wągrów
- olejek eteryczny oczyszcza, odkaża i ujędrnia skórę
- ze względu na właściwości odkażające, stosowany jest w walce z łupieżem - należy przygotować wyciąg z jagód, wetrzeć w skorę głowy, pozostawić na 15 minut i spłukać letnią wodą
Bóle:
- posiada właściwości rozgrzewające, przewizapalne i działa pobudzająco - pomaga na reumatyzm, zapalenie korzonków nerwowych, oraz bóle miesiączkowe. Stosować maści z olejkiem eterycznym
Układ moczowy:
- silne działanie bakteriobójcze i moczopedne - napar pomaga w przypadku infekcji dróg moczowych
Sałatka z kaszą jęczmnienna
Moją ulubioną z kasz, kaszę jęczmienną, oprócz do gulaszu, czy zup, możemy dodawać do sałatek. Kasza jęczmienna na zimno, z warzywami, tofu i aromatyczną marynatą smakuje rewelacyjnie. Zródło mocy i bomba witaminowa.
1/2 torebki kaszy jęczmiennej łamanej | 1/2 awokado | 2 garści jarmużu | garść kiełków | kilka pomidorków koktajlowych | 2/3 szklanki mix fasolowo-grochowy: soja, fasolka czerwona i jaś | 1/2 tofu wędzonego | przyprawy: sól, pieprz, szczypta papryki słodkiej, cayenne, oregano, czosnku w proszku | 3-4 łyżki oliwy bazyliowej
Kaszę i rośliny motylkowe gotuję do miękkości.
Odstawiam na bok do ostygnięcia.
Dodaję do pozostałych składników.
Doprawiam i odstawiam do lodówki na 30 minut.
Kiełki rzodkiewki
Posiadają lekko pikantyny smak, ktory nada ostrości i aromatu sałatkom, zupom, lub ziemniakom. Kiełki rzodkiewki warto dodawać do potraw, ponieważ są skarbnicą zdrowia. Te delikatne roślinki zawierają witaminy A, C, oraz witamin z grupy B (kwas foliowy, B6), E, potas, fosfor, magnez, błonnik.
Wędzony serek roślinny
Kolejny fajny eksperyment z papryką, na punkcie której oszalałam kilka miesięcy temu. Kremowy serek z migdałów z delikatnym wędzonym posmakiem to szybki pomysł na zdrowy początek dnia. Orzechów nie blanszowałam. Zmieliłam je wraz ze skórką i też wyszło pysznie.
ok 150 g migdałów | kilka łyżek wody, lub mlyka | 1 łyżeczka wędzonej papryki | 1/2 łyżeczki pieprzu cayenne, oregano, słodkiej papryki, czosnku w proszku | ok 1/4 łyżeczki soli himalajskiej | świeża pietruszka | panierka: po 3 łyżki suszonego koperku, pietruszki i sezamu
Orzechy zalewam wodą i pozostawiam na noc. Dodaję zioła, przyprawy i ok 3 łyżki mlyka. Blenduję na gładki krem. Jeżeli konsystencja jest zbyt gęsta dodaj więcej wody/mylka. Doprawiam do smaku i dokładnie mieszam.
Formuję w kulki i obtaczam w ziołowej panierce.
Odkładam do lodówki na godzinkę.
#PleaseGoVegan :-)
Dinner for 2 - zupa z marchewki i imbiru
No pięknie. W deszczowym mieście spadł śnieg. Najlepszy powód by zaszyć się w kuchni i coś upichcić !!!! Mocno ziołowa, delikatna i rozgrzewająca. Marchewkowa - pyszna i idealna.
3-4 marchewki | ok 1 łyżka posiekanego świeżego imbiru | 1,5 l wody | główka czosnku pieczonego | kawałek korzenia pietruszki, selera naciowego, oraz pora | gałązka świeżej pietruszki, lub mrożone lodygi | zioła: ok 1/2 łyżeczki oregano, czosnku w proszku, papryki słodkiej, pieprzu cayenne, lubczyku, cząbru | sól do smaku | 2 kuleczki ziela angielskiego | liść laurowy
Przygotowyuje ziołowy wywar. Warzywa zalewam wodą, dodaję zioła, doprawiam do smaku i gotuję na średnim ogniu przez ok 30 min. Marchewki zostawiam, a resztę warzyw wywalam. Dodaję posiekany imbir i gotuję przez 10 minut.
Miksuję całość na gładki krem.
Doprawiam do smaku solą i pieprzem.
Posypuję świeżymi liśćmi kolendry, lub pietruszki.
#PleaseGoVegan
Serek roślinny mocno ziołowy
Spróbujcie diety roślinnej tylko przez 30 dni. I dare you ! a wraz z nią lekkiego, kremowego serka zio łowego, który bardzo łatwo się przyrządza.
1/2 szklanki orzechów nerkowca | 1/2 szklanki migdałów | po 1-2 łyżki posiekanych, świeżych ziół: pietruszka, kolendra, szczypiorek, bazylia | 1 łyżeczka suszonego koperku | sól i pieprz | ok 3 łyżki oliwy z oliwek | kilka łyżek mleka sojowego | 1-2 łyżeczki czosnku w proszku
Orzechy zalewam wodą i odstawiam na całą noc.
Odcedzam i dodaję zioła, przyprawy, oliwę i mleko. Dodaj mniej/więcej mleka do upragnionej konsystencji.
Blenduję na gładki krem.
Doprawiam solą i pieprzem.
Gdy musimy zjeść coś na szybkości...
...jarmuż, mieszanka orzechowo-bakaliowa >>> przepis <<< ewentualnie warzywa i tofu.
Oliwa z oliwek, sól i pieprz.
Jedz zdrowie.
Weganizm przepiękny.
Hummus bazyliowy z fasolką cannellini
Tym razem hummus z fasolki z dużą ilością świeżej bazylii. Pysznie, zdrowo i pożywnie. Obiecuję, że będzie więcej hummusowych przepisów ;). Więcej, więcej ! Nowe kombinacje czekają już tylko na odpowiedni czas.
1/2 puszki fasolki cannellini | 1/2 puszki ciecierzycy | ok 1/2 szklanki świeżych liści bazylii | 1/2 łyżeczki pieprzu cayenne, soli himalajskiej, cząbru, oregano, cebulki w proszku | ząbek czosnku | 1/4 łyżeczki słodkiej papryki i suszonej pietruszki | 1 łyżka nasion sezamu | 5-6 łyżek oliwy z oliwek | łyżeczka sosu sojowego
Wszystkie składniki wrzucam do naczynka i blenduję na gładką masę.
Doprawiam sola i pieprzem.
Hummus z oberżyny
No, tak jak pisałam, albo i nie, hummusomania zagościła w moim domu na dobre. Trzeci hummus w tym roku, trzecia przepyszna przekąska. Przygotowanie tego dipu zajmuje ok 40 minut - ponieważ bakłażana musimy zgrilować. Warto przyrządzać go regularnie, bo bakłażan to wapń, potas, żelazo, błonnik.
Smaruj pieczywo zamiast masła. Dodawaj do dan głownych. Zaskocz gości na przyjęciu.
puszka cieciorki | pół bałkazana | 1/2 łyżeczki soli himalajskiej, papryki słodkiej, pieprzu cayenne, kolendry w proszku, kuminu azjatyckiego, suszonej pietruszki i koperku | ząbek czosnku | łyżka nasion sezamu | 4 łyżki oleju rzepakowego, lub oliwy z oliwek | czarny sezam do posypania
Bakłażan kroję w talarki o grubości ok 5mm, wykładam na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
Skrapiam oliwą z oliwek. Griluję przez 20-30 minut w temp 200C.
Wyciągam i odstawiam na bok do ostygnięcia.
Do naczynka dodaję wszystkie składniki i blenduję na gładki krem.
Możesz dodać więcej oliwy z oliwek.
Dopraw solą i pieprzem w razie potrzeby.
Odstawiam do lodówki na kilka godzin.
Podaję z ziarnami czarnego sezamu i mieszaną ziół.
Batony kokosowo czekoladowe
kostka śmietanki kokosowej (ok 200g) | ok 2 łyżki kakao | 2-3 łyżki miodu, lub innego słodu | orzechy pekan
Smietankę kokosową i miód roztapiam - wkładam do garnuszka, a garnuszek do większego garnka wypłenionego goracą wodą. Podgrzewam delikatnie, aż śmietanka się rozpuści.
Sciągam z ognia.
Dodaję orzechy i kakao.
Dodaję orzechy i kakao.
Dokładnie mieszam i rozlewam do formek.
Odstawiam do lodówki na 24h.
Subskrybuj:
Posty (Atom)
Archiwum bloga
-
▼
2017
(11)
- ▼ marca 2017 (4)
- ► lutego 2017 (7)
-
►
2016
(217)
- ► grudnia 2016 (5)
- ► listopada 2016 (14)
- ► października 2016 (28)
- ► września 2016 (21)
- ► sierpnia 2016 (7)
- ► lipca 2016 (18)
- ► czerwca 2016 (19)
- ► kwietnia 2016 (12)
- ► marca 2016 (15)
- ► lutego 2016 (21)
- ► stycznia 2016 (44)
-
►
2015
(217)
- ► grudnia 2015 (47)
- ► listopada 2015 (21)
- ► października 2015 (17)
- ► września 2015 (20)
- ► sierpnia 2015 (20)
- ► lipca 2015 (17)
- ► czerwca 2015 (18)
- ► kwietnia 2015 (13)
- ► marca 2015 (6)
- ► lutego 2015 (2)
- ► stycznia 2015 (17)
-
►
2014
(147)
- ► grudnia 2014 (18)
- ► listopada 2014 (9)
- ► października 2014 (22)
- ► września 2014 (8)
- ► sierpnia 2014 (11)
- ► lipca 2014 (7)
- ► czerwca 2014 (10)
- ► kwietnia 2014 (11)
- ► marca 2014 (15)
- ► lutego 2014 (10)
- ► stycznia 2014 (10)
-
►
2013
(249)
- ► grudnia 2013 (7)
- ► listopada 2013 (21)
- ► października 2013 (25)
- ► września 2013 (12)
- ► sierpnia 2013 (18)
- ► lipca 2013 (14)
- ► czerwca 2013 (14)
- ► kwietnia 2013 (35)
- ► marca 2013 (26)
- ► lutego 2013 (19)
- ► stycznia 2013 (36)
-
►
2012
(88)
- ► grudnia 2012 (8)
- ► listopada 2012 (3)
- ► października 2012 (4)
- ► sierpnia 2012 (1)
- ► lipca 2012 (23)
- ► marca 2012 (8)
- ► lutego 2012 (41)