Fuck YEAH amazing nature: kwitnący karczoch

http://fineartamerica.com/featured/artichoke-flower-danielle-del-prado.html
http://www.nova-nature-shop.com/en/fruits/artichokes/
http://www.naturalbeautiesfloral.com/blog/tag/chicago-wedding-flowers?currentPage=5

Chamedora wytworna, Chamaedorea elegans



Palma o filigranowych liściach, należy do roślin domowych, łatwych w uprawie. Pieknie zdobią wnetrze, cieszą oko, a co najwazniejsze pochlaniają trujący formaldehyd. 

Temperatura powietrza: ok 20C, od października od lutego termometr może wskazywać 12-15C. Palmę w lecie można wystawiać na zewnątrz, ale należy unikać bezpośredniego słońca - poparzenia liści

Miejsce: jasne do półcienistego


Nawożenie: umiarkowane do średniego. W okresie od października do lutego nawozimy tylko co cztery do sześciu tygodni.

Podlewanie: wymaga częstego podlewania - ziemia powinna być zawsze umiarkowanie wilgotna i nigdy nie powinna wysychać (liście usychają i odpadają). Roślina nie toleruje zalegania wody - powinnismy zapewni dobry drenaż na dnie donicy. Zimą, podlewamy nieco oszczędniej. Roślina znosi słabą wilgotność powietrza – końcówki liści zaczynają brązowieć. Aby tego uniknąć, liście należy często spryskiwać letnią wodą.

Rozmnażanie: wysiew, lub poprzez odrosty - jak poniżej. 



Kokosowy barszcz czerwony z imbirem


Połączenie buraka z mlekiem kokosowym dla niektórych wydaje się połączeniem abstrakcyjnym. Ten kulinarny eksperyment zawsze mnie fascynował. I tak kilka dni temu nastał ten dzień, w którym przyrządziłam kremowy kokosowy barszczyk. Dorzuciłam jeszcze kawałek korzenia imbiru, aby nadać zupie nutki pikantności i muszę przyznać, że wyszło rewelacyjnie. Barszcz ma słodkawo-ostry, orzeźwiający, przyjemny smak. Można podawać z ziemniakami, fasolką, lub z samym chlebem.


ok 1.5 l wywaru ziołowego | 2 buraki - ugotowane | 1 łyżka posiekanego imbiru | 1 średnia cebula | 2 ząbki czosnku | 1/2 puszki mleczka kokosowego | oliwa z oliwek
Danie dla 2

Gotuję wywar ziołowy. Warzywa zalewam wodą, dodaję zioła (ok 1/2 łyżeczki cząbru, lubczyku, pietruszki suszonej, łyżeczki majeranku, 2 jagody jałowca, liśc laurowy, sól i pieprz), łyżkę oliwy z oliwek i gotuję przez 20-30 minut. Doprawiam sosem sojowym. Pod koniec gotowania wrzucam świeżą pietruszkę. Warzywa odławiam.

Na rozgrzanej oliwie z oliwek smażę posiekaną cebulę, czosnek, buraki, oraz imbir. Wrzucam do wywaru ziołowego i gotuję przez 5-10 minut. Przelewam do blendera, dodaję mleczko kokosowe i blenduję na gładki krem. 

Przelwam spowrotem do gara i gotuję jeszcze przez kolejne 5-10 minut. Doprawiam w razie potrzeby solą, pieprzem, lub majerankiem.


Kanapersy: serek, awokado, pestki granatu


Jak rozpocząć dobrze dzień ? Od pożywnego śniadania. Jedno z wielu idealnych rozwiązań to roślinny serek z orzechów, oraz niezastąpione kremowe awokado. By umilić sobie chwilę, dodajemy pestki granatu, które dodadzą kanapce słodkości. Nie spiesz się, jedz powoli, przerzuwaj dokładnie. 

serek >>> przepisy <<< | awokado | pestki granatu | dodatkowo: sól, pieprz, suszone liście purpurowej bazylii, płatki chabru

Pieczywo smaruję serkiem, układam pokrojone w plasterki awokado, dodaję pestki, doprawiam solą i pieprzem. Smacznego !!


Jagody jałowca - słodkawy zapach lasu


Nazwa jałowiec wywodzi się od gleby, którą ten wieczenie zielony krzew preferuje. Mowa tutaj o glebie jałowej, piaszczystej, niezbyt bogatej w minerały. Krzew dorasta do 3 m wysokości. Owoce jałowca są silnym antyseptykiem i posiadają bardzo intenstywny, ostry smak i aromat. Owoce jałowca wykorzystywane są do doprawiania m.in dań z fasoli, lub kapusty, a olejek eteryczny stosuje się wyłącznie zewnętrznie w aromaterapii. Jagody można spożywać świeże, lub suszone.

Skład:

związki żywiczne | glikozydy flawonowe | olejki lotne | garbniki | gorycze | sole mineralne

Układ pokarmowy:
  • wykorzystywany w kuchni staropolskiej do przyprawiania tłustych potraw - stymuluje produkcję żółci, która ułatwia trawienie potraw ciężkostrawnych
  • reguluje pracę jelit - zapobiega wzdęciom, zaparciom, eliminuje skurcze żołądka, pobudza przemianę materii
Układ odpornościowy:
  • łagodzi infekcje górnych dróg oddechowych - jagody jałowca posiadają właściwości odkażające, przeciwbakteryjne, przeciwzapalne. W przypadku przeziębienia, użyj olejku eterycznego - rób inhalacje, lub wmasuj olejek (rozcieńczony z olejem np z migdałów) w klatkę piersiową
Bądź piękna naturalnie
  • pobudza krążenie, oraz sprzyja wydalaniu toksyn z organizmu - olejki eteryczne wykorzystywane są w walce z cellulitem, rozstępami
  • olejek reguluje działanie gruczołów łojowych - polecany do cery tłustej, trądzikowej, ze skłonnością do wyprysków i wągrów
  • olejek eteryczny oczyszcza, odkaża i ujędrnia skórę
  • ze względu na właściwości odkażające, stosowany jest w walce z łupieżem - należy przygotować wyciąg z jagód, wetrzeć w skorę głowy, pozostawić na 15 minut i spłukać letnią wodą
Bóle:
  • posiada właściwości rozgrzewające, przewizapalne i działa pobudzająco - pomaga na reumatyzm, zapalenie korzonków nerwowych, oraz bóle miesiączkowe. Stosować maści z olejkiem eterycznym
Układ moczowy:
  • silne działanie bakteriobójcze i moczopedne - napar pomaga w przypadku infekcji dróg moczowych


Sałatka z kaszą jęczmnienna


Moją ulubioną z kasz, kaszę jęczmienną, oprócz do gulaszu, czy zup, możemy dodawać do sałatek. Kasza jęczmienna na zimno, z warzywami, tofu i aromatyczną marynatą smakuje rewelacyjnie. Zródło mocy i bomba witaminowa.

1/2 torebki kaszy jęczmiennej łamanej | 1/2 awokado | 2 garści jarmużu | garść kiełków | kilka pomidorków koktajlowych | 2/3 szklanki mix fasolowo-grochowy: soja, fasolka czerwona i jaś | 1/2 tofu wędzonego | przyprawy: sól, pieprz, szczypta papryki słodkiej, cayenne, oregano, czosnku w proszku | 3-4 łyżki oliwy bazyliowej

Kaszę i rośliny motylkowe gotuję do miękkości. 
Odstawiam na bok do ostygnięcia.
Dodaję do pozostałych składników.
Doprawiam i odstawiam do lodówki na 30 minut.

Kiełki rzodkiewki

Posiadają lekko pikantyny smak, ktory nada ostrości i aromatu sałatkom, zupom, lub ziemniakom. Kiełki rzodkiewki warto dodawać do potraw, ponieważ są skarbnicą zdrowia. Te delikatne roślinki zawierają witaminy A, C, oraz witamin z grupy B (kwas foliowy, B6), E, potas, fosfor, magnez, błonnik.



Nasiona zaczynają kiełkować już po 2-3 dniach. >>> wykiełkuj <<<


Wędzony serek roślinny


Kolejny fajny eksperyment z papryką, na punkcie której oszalałam kilka miesięcy temu. Kremowy serek z migdałów z delikatnym wędzonym posmakiem to szybki pomysł na zdrowy początek dnia. Orzechów nie blanszowałam. Zmieliłam je wraz ze skórką i też wyszło pysznie.



ok 150 g migdałów | kilka łyżek wody, lub mlyka | 1 łyżeczka wędzonej papryki | 1/2 łyżeczki pieprzu cayenne, oregano, słodkiej papryki, czosnku w proszku | ok 1/4 łyżeczki soli himalajskiej | świeża pietruszka | panierka: po 3 łyżki suszonego koperku, pietruszki i sezamu

Orzechy zalewam wodą i pozostawiam na noc. Dodaję zioła, przyprawy i ok 3 łyżki mlyka. Blenduję na gładki krem. Jeżeli konsystencja jest zbyt gęsta dodaj więcej wody/mylka. Doprawiam do smaku i dokładnie mieszam.

Formuję w kulki i obtaczam w ziołowej panierce.
Odkładam do lodówki na godzinkę.




#PleaseGoVegan :-)

Dinner for 2 - zupa z marchewki i imbiru


No pięknie. W deszczowym mieście spadł śnieg. Najlepszy powód by zaszyć się w kuchni i coś upichcić !!!! Mocno ziołowa, delikatna i rozgrzewająca. Marchewkowa - pyszna i idealna


3-4 marchewki | ok 1 łyżka posiekanego świeżego imbiru | 1,5 l wody | główka czosnku pieczonego | kawałek korzenia pietruszki, selera naciowego, oraz pora | gałązka świeżej pietruszki, lub mrożone lodygi | zioła: ok 1/2 łyżeczki oregano, czosnku w proszku, papryki słodkiej, pieprzu cayenne, lubczyku, cząbru | sól do smaku | 2 kuleczki ziela angielskiego | liść laurowy

Przygotowyuje ziołowy wywar. Warzywa zalewam wodą, dodaję zioła, doprawiam do smaku i gotuję na średnim ogniu przez ok 30 min. Marchewki zostawiam, a resztę warzyw wywalam. Dodaję posiekany imbir i gotuję przez 10 minut. 
Miksuję całość na gładki krem.
Doprawiam do smaku solą i pieprzem.
Posypuję świeżymi liśćmi kolendry, lub pietruszki.



#PleaseGoVegan

FYAN: Luna Moth, Actias luna

http://urbanecologycenter.org/blog/native-animal-of-the-month-the-luna-moth.html

http://duggiehoo.deviantart.com/art/Luna-moth-on-my-finger-204307116
http://www.inthehills.ca/2011/06/blogs/luna-moths/

Serek roślinny mocno ziołowy


Spróbujcie diety roślinnej tylko przez 30 dni. I dare you ! a wraz z nią lekkiego, kremowego serka zio łowego, który bardzo  łatwo się przyrządza.

1/2 szklanki orzechów nerkowca | 1/2 szklanki migdałów | po 1-2 łyżki posiekanych, świeżych ziół: pietruszka, kolendra, szczypiorek, bazylia | 1 łyżeczka suszonego koperku | sól i pieprz | ok 3 łyżki oliwy z oliwek | kilka łyżek mleka sojowego | 1-2 łyżeczki czosnku w proszku

Orzechy zalewam wodą i odstawiam na całą noc.
Odcedzam i dodaję zioła, przyprawy, oliwę i mleko. Dodaj mniej/więcej mleka do upragnionej konsystencji.
Blenduję na gładki krem.
Doprawiam solą i pieprzem.

Gdy musimy zjeść coś na szybkości...


...jarmuż, mieszanka orzechowo-bakaliowa >>> przepis <<< ewentualnie warzywa i tofu.
Oliwa z oliwek, sól i pieprz.
Jedz zdrowie.
Weganizm przepiękny.

Chickpea salsa sandwich

Z kiełkami, aromatycznmi płatkami róż, oraz purpurową bazylią. 

Hummus bazyliowy z fasolką cannellini


Tym razem hummus z fasolki z dużą ilością świeżej bazylii. Pysznie, zdrowo i pożywnie. Obiecujęże będzie więcej hummusowych przepisów ;). Więcej, więcej ! Nowe kombinacje czekają już tylko na odpowiedni czas.

1/2 puszki fasolki cannellini | 1/2 puszki ciecierzycy | ok 1/2 szklanki świeżych liści bazylii | 1/2 łyżeczki pieprzu cayenne, soli himalajskiej, cząbru, oregano, cebulki w proszku | ząbek czosnku | 1/4 łyżeczki słodkiej papryki i suszonej pietruszki | 1 łyżka nasion sezamu | 5-6 łyżek oliwy z oliwek | łyżeczka sosu sojowego 

Wszystkie składniki wrzucam do naczynka i blenduję na gładką masę.
Doprawiam sola i pieprzem.


Nie mogę, kot na mnie leży


Hummus z oberżyny



No, tak jak pisałam, albo i nie, hummusomania zagościła w moim domu na dobre. Trzeci hummus w tym roku, trzecia przepyszna przekąska. Przygotowanie tego dipu zajmuje ok 40 minut - ponieważ bakłażana musimy zgrilować. Warto przyrządzać go regularnie, bo bakłażan to wapń, potas, żelazo, błonnik.

Smaruj pieczywo zamiast masła. Dodawaj do dan głownych. Zaskocz gości na przyjęciu.


puszka cieciorki | pół bałkazana | 1/2 łyżeczki soli himalajskiej, papryki słodkiej, pieprzu cayenne, kolendry w proszku, kuminu azjatyckiego, suszonej pietruszki i koperku | ząbek czosnku | łyżka nasion sezamu | 4 łyżki oleju rzepakowego, lub oliwy z oliwek | czarny sezam do posypania

Bakłażan kroję w talarki o grubości ok 5mm, wykładam na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. 
Skrapiam oliwą z oliwek. Griluję przez 20-30 minut w temp 200C. 
Wyciągam i odstawiam na bok do ostygnięcia.

Do naczynka dodaję wszystkie składniki i blenduję na gładki krem.
Możesz dodać więcej oliwy z oliwek.

Dopraw solą i pieprzem w razie potrzeby.

Odstawiam do lodówki na kilka godzin.

Podaję z ziarnami czarnego sezamu i mieszaną ziół.




Batony kokosowo czekoladowe


kostka śmietanki kokosowej (ok 200g) | ok 2 łyżki kakao | 2-3 łyżki miodu, lub innego słodu | orzechy pekan

Smietankę kokosową i miód roztapiam - wkładam do garnuszka, a garnuszek do większego garnka wypłenionego goracą wodą. Podgrzewam delikatnie, aż śmietanka się rozpuści. 

Sciągam z ognia.
Dodaję orzechy i kakao.
Dokładnie mieszam i rozlewam do formek.

Odstawiam do lodówki na 24h.




Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Archiwum bloga