Wędzony serek roślinny


Kolejny fajny eksperyment z papryką, na punkcie której oszalałam kilka miesięcy temu. Kremowy serek z migdałów z delikatnym wędzonym posmakiem to szybki pomysł na zdrowy początek dnia. Orzechów nie blanszowałam. Zmieliłam je wraz ze skórką i też wyszło pysznie.



ok 150 g migdałów | kilka łyżek wody, lub mlyka | 1 łyżeczka wędzonej papryki | 1/2 łyżeczki pieprzu cayenne, oregano, słodkiej papryki, czosnku w proszku | ok 1/4 łyżeczki soli himalajskiej | świeża pietruszka | panierka: po 3 łyżki suszonego koperku, pietruszki i sezamu

Orzechy zalewam wodą i pozostawiam na noc. Dodaję zioła, przyprawy i ok 3 łyżki mlyka. Blenduję na gładki krem. Jeżeli konsystencja jest zbyt gęsta dodaj więcej wody/mylka. Doprawiam do smaku i dokładnie mieszam.

Formuję w kulki i obtaczam w ziołowej panierce.
Odkładam do lodówki na godzinkę.




#PleaseGoVegan :-)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Archiwum bloga