Etykiety
Go Vegan yourself :)
(309)
Badź piękna Naturalnie - DIY Kosmetyki
(119)
Wege Koszyk
(73)
Fuck YEAH amazing Nature
(51)
URBAN JUNGLE
(47)
Co na roslinnego grilla ?
(30)
GROW SOMETHING GREEN
(30)
...fragment
(26)
Nature is the best designer - photography
(26)
GIVE nature a hand
(25)
Kuchnia indyjska
(22)
Naturalnie Apteczka
(21)
Adopt and become a HERO
(20)
GROW YOUR OWN FOOD
(19)
hummus
(17)
Epic people
(15)
DIY - Crafts
(14)
URBAN JUNGLE SUKULENTY
(14)
ABC Vegan
(12)
5 days smoothie
(11)
UpcycledART
(10)
sunset #365
(10)
DIY organizacja
(9)
Roslinne swieta
(9)
Travel is the only thing you buy that makes you richer
(9)
Badź piękna Naturalnie
(8)
DIY - swieta
(7)
Poradnik ekoterrorystki
(5)
NATURALNE środki czystości
(4)
Wody smakowe
(4)
talerz
(3)
#52books52weeks
(2)
Aromaterapia
(2)
Urban GARDENING
(2)
DIY wedding
(1)
quote
(1)
Zupa z cukini, tymianku, oraz orzechów włoskich
ok. 6 szklanek posiekanej lub startej cukini - zielonej lub żółtej
1 szklanka orzechów - upieczonych przez pięć minut w 180C
1 średnia cebula - posiekana
2 liście laurowe
4- 5 ząbków czosnku - posiekane
1,2 l bulionu warzywnego**
skórka z połowy cytryny
1 ½ łyżeczki suszonych liści tymianku
świeżo zmielony pieprz
świeże liście tymianku
**Bulion: dwie marchewki, pietruszka, kawałek selera, 1 por, świeża natka pietruszki, pół cebuli.
Przygotowanie:
Przygotuj bulion, a w międzyczasie rozgrzej olej w woku i smaż, aż się lekko zarumieni. Dodaj liście laurowe, tymianek i czosnek. Duś przez kilka minut.
Następnie dodaj cukinię i orzechy włoskie.
Mieszaj od czasu do czasu.
Następnie dodaj cukinię i orzechy włoskie.
Mieszaj od czasu do czasu.
Odcedź bulion i wlej do woka. Doprowadź do wrzenia, a po kilku minutach zmniejsz ogień i gotuj jeszcze przez 20 minut.
Pod koniec gotowania, dodaj skórkę z cytryny.
Zdejmij wok z ognia i wyciągnij liście laurowe. Zmiksuj w blenderze na gładki krem.
Dopraw do smaku.
Podawaj z bezglutenowym chlebkiem, nejlepiej domowmym.
Naturanie piękne stopy: czosnek, szałwia, ocet jabłkowy
Jeżeli masz problemy z grzybicą stóp, spróbuj ją wyleczyć naturalnie, stosując kąpiel do stóp z mieszanki czosnkowo-ziołowej w zalewie z octu jabłkowego.
Czosnek i szałwia posiadają silne właściwości przeciwgrzybiczne. Zwalczają wszelkie drobnoustroje, które często są źródłem chorób.
Czosnek i szałwia posiadają silne właściwości przeciwgrzybiczne. Zwalczają wszelkie drobnoustroje, które często są źródłem chorób.
Składniki
ocet jabłkowy
3-5 główek czosnku - obrane i drobno posiekane
3-5 główek czosnku - obrane i drobno posiekane
2-3 garście świeżych liści szałwii
ciepła woda
słoik
słoik
Przygotowanie:
W dużym słoiku, czosnek i szałwię zalewamy octem jabłkowym. Zakręć szczelnie słój i odstaw na 1 miesiąc, od czasu do czasu wstrząsając.
Po miesiącu, lecznicza mikstura powinna być już gotowa.
Wypełnij dużą miskę ciepłą wodą i dodaj ok. 5 łyżek mieszanki czosnkowo-ziołowej. Stopy należy moczyć przez 10-15 minut, 2-3 razy w tygodniu.
Nie używaj na uszkodzoną skórę.
Aromatyczna rozpałka do kominka z ziół, szyszek i suszonych owoców
tasteofhome.com |
Masz kiminek? Jesteś szczęsciarą! I jeżeli uwielbiasz aromatyczne zapachy w Tw domu to możesz się podwójnie cieszyć, robiąc zapachową i naturalną rozpałkę do kominka.
Co potrzebujemy:
świeże zioła - takie jak rozmaryn, goździki, bazylia, lawenda, liście szałwii, lub cynamonu
szyszki
suszone owoce - skórki po pomarańczach - opcjonalnie
Możesz śmiało eksperymentować z zapachami i łączyć różne zioła. Napisz do mnie o rezultacie.
stara gazeta
bawełniany sznurek
Przygotowanie:
Zioła, szyszki i suszone owoce owijamy starą gazetą, a oba końce zabezpieczamy sznurkiem.
Zapachową rozpałkę wkładamy pod ułożone drewno i rozpalamy kominek. Ach.
Krem do golenia
Składniki:
2/3 szklanki masła Shea
2/3 szklanki oleju kokosowego
1/4 szklanki oliwy z oliwek, lub oleju z pestek winogron, jojoba
witamina E w płynie
2 łyżki sody oczyszczonej
Przygotowanie:
Rozpuść masło shea i olej kokosowy. Odstaw na bok do ostygnięcia i włóż do lodówki by mikstura stwarniała.
Dodaj resztę składników i pożądnie wymieszaj.
Za pomocną robota kuchennego, ubijaj powstałą mieszankę, aż uzyskasz kremową konsystencję.
Wolny od wszelkich chemikaliów.
Nawilża i pielęgnuje skórę.
Dla panów zarówno :)
nie testowany jeszcze
nie testowany jeszcze
Cynamon i jabłko
Składniki:
pełny dzban wody
2 laski cynamonu
2 średnie jabłka, porkojone w plasterki
Przygotowanie:
Jabłka kroimy w talarki i razem z laskami cynamonu, wrzucamy do dzbanka z wodą. Możesz dodać kostki lodu.
***
Wzmocnia układ odpornościowy
Obniża poziom cholesterolu
Wzmacnia serce
Pomaga usuwać toksyny z organizmu - detox
Reguluje ciśnienie krwi
Zwiększa Twój metabolizm
Dowiedz się więcej:
Wzmocnij swój układ odpornościowy - naturalnie !!!
Niestety pożegnaliśmy lato i przywitalismy jesień. Muszę przyznać, że w tym roku w MCR, lato było naprawdę słoneczne i bardzo ciepłe!!
Jesień jak to jesień kojarzy nam się nie tylko z pięknymi kolorowymi liśćmi, ale również z przeziębieniem! A Ty go możesz uniknąć w bardzo łatwy sposób.
Zabezpiecz się przed wirusami NATURALNIE!
Jesień jak to jesień kojarzy nam się nie tylko z pięknymi kolorowymi liśćmi, ale również z przeziębieniem! A Ty go możesz uniknąć w bardzo łatwy sposób.
Zabezpiecz się przed wirusami NATURALNIE!
Głównym powodem osłabienia naszego organizmu, będzie brak witamin i minerałów! Innymi przyczynami są: nadwaga, spożywanie dużej ilości produktów bogatych w cukier, stres, brak cwiczeń fizycznych.
***podsłyszałam gdzieś, że jedna łyżeczka CUKRU jest w stanie 'wyłączyć' nasz system immunologiczny na dobrych kilka godzin!!
Cukier to nie tylko posłodzona kawa czy herbata, ale cukier to też soki w kartonach, wędliny, chleb, owoce z puszki, 'dietetycza' superchemiczna coca-cola pfff...
***węglowodany utrudniają przyswajalność selenu, więc nie przekraczaj zalecanej dawki.
Przede wszystkim, zadbaj o regularny ruch, jedz zdrowo i racjonalnie, unikaj białej trucizny - cukru, stresujących sytuacji, nie pal papierosow, oraz wysypiaj się.
Wzmocnij swój układ odpornościowy - naturalnie !!!
***
Witamina A
nasza skóra jest pierwszą barierą orchonną na jaką naptykają wirusy, bakterie i zarazki. Silna, zdrowa skóra potrzebuje witaminy A. Witamina ta odgrywa bardzo ważną rolę w produkcji tkanki łącznej - kluczowy składnik skóry. Jednym z najlepszych sposobów, aby dostarczyć witaminę A do organizmu, jest spożywanie produktów zawierających beta-karoten - doskonały przeciwutleniacz, który jest przekształcany przez nasz organizm w witaminę A.
Karoteny:
- pomagają w zapobieganiu nowotworów,
- chronią przed chorobami serca,
- mają działanie antyoksydacyjne - jak każdy przeciwutleniacz, chronią skórę przed niszczącym działaniem wolnych rodników, oraz poprawiają jej stan,
- wzmacniają układ odpornościowy,
- chronią przed infekcjami i drobnoustrojami
Produkty bogate w beta karoten to:
słodkie ziemniaki, marchew, morele, arbuz, nektarynki, dynia, pomidory, papryka, papaja, mandarynki, brzoskwinie, pomarańcze, mango.
***
Witamina C
przede wszystkim witamina C wzmacnia system immunologiczny, oraz łagodzi objawy przeziębienia i skraca czas choroby. Zwiększa odporność na choroby zakaźne i chroni przed substancjami rakotwórczymi. Bierze udział w przekształcaniu tryptofanu do serotoniny, hormonu „dobrego nastroju”, zwiększa wchłanianie żelaza, manganu, ale nadmiar zmniejsza wchęanianie selenu.
Produkty bogate w witaminę C
warzywa kapustne i owoce jagodowe (truskawki, czarne oraz czerwone porzeczki, jagody czarnego bzu, jeżyny, maliny), owoc dzikiej róży - jak również suszone płatki róży,ziemniaki, żółte i zielone warzywa (nać pietruszki, cebula, szpinak, rzepa, groszek, szparagi, pomidory, karczochy, dynia, ziarnach soi), owoce (jabłka, truskawki, maliny, kiwi), owoce cytrusowe (mango, cytryny, pomarańcze, grejpfruty, melony, ananasy)
Witamina E
witamina E jest silnym przeciwutleniaczem, który zwalcza obecność wolnych rodników w organizmie, czyli zmniejsza ogólne ryzyko zachorowania na raka i innych szkodliwych chorób, w tym miażdżycy, zawału serca i udaru mózgu. Wpływa na wchłanianie i metabolizm witaminy A, stymuluje układ odpornościowy. Witamia E stymuluje produkcje B-komórek, które wytwarzają przeciwciała odpowiedzialne za niszczenie bakterii.
Produkty bogate w witamine E
siemie lniane, awokado, oleje roślinne, jajka, marchewki,
orzechy, brukselka, szpinak i inne warzywa zielone, nasiona słonecznika, mango, oliwki, papaja, kiwi, banany, jabłka, owoce leśne, ziarna zbóż.
***
Witamina B6
wspomaga pracę układu nerwowego, poprzez wytwarzanie neuroprzekaźników (serotoniny, dopaminy i kwasu aminomasłowego). Zwiększa odporność immunologiczną naszego organizmu - dzięki niej tworzone są przeciwciała, ktore atakują bakterie i wirusy.
Produkty bogate w witamine B6
Szpinak, czosnek, banany, czerwona papryka, zimniaki, arbuz, drożdże, pełnoziarniste produkty zbożowe, orzech laskowe i włoskie, nasiona słonecznika.
***
Allicyna
Cynk
substancja ta ma silne działanie przeciwutleniające, czyli wspiera naturalne mechanizmy obronne komórek człowieka w walce z wolnymi rodnikami, zwiększając tym samym odporność organizmu. To silny środek antyseptyczny - zabija wirusy i bakterie, oraz zapobiega infekcjom.
Produkty bogate w allicynę
Czosnek
Cebula
***
ma istotny wpływ na funkcjonowanie układu odpornościowego, ponieważ uczestniczy w powstawaniu limfocytów T:
buduje komórki odpornościowe do ochrony przed chorobami, jest w stanie hamować namnażanie się wirusów wywołujących przeziębienia, znacznie skracając czas jego trwania, stymuluje układ odpornościowy do działania, poprawia samopoczucie,
ma korzystny wpływ na stres i infekcje, poza ogólną poprawą metabolizmu, reguluje ciśnienie krwi, rytm pracy serca, oraz poziom cholesterolu we krwi.
Produkty bogate w cynk
- ok. 2 do 8mg/kg;
maliny, czarne jagody, daktyle, większość warzyw, ryż łuskany, buraki ćwiekłowe i bukrowe, szparagi, marchew, seler, pomidory, ziemniaki,
rzodkiew, kawa,
- ok 20 do 50 mg/kg;
kakao, melasa, żółtka jaj, orzechy, groch, bób, fasola, soczewica, herbata, suszone drożdże,
- ok 75 do 140 mg/kg;
większość grzybów
- ok 130 d0 202 mg/kg ;
nasiona dyni i słonecznika
***
Selen
Selen pomaga w produkcji specjalnego enzymu, który sprawia, że błony komórkowe i czerwone ciałka krwi są chronione przed działaniem wolnych rodników. To cenny antyoksydant, który stymulując produkcję limfocytów i makrofagów, wspiera układ immunologiczny.
P
rodukty bogate w selen
orzechy brazylijskie, nasiona słonecznika, czosnek, cebula, brązowy ryż,
***
Siarka
jest odpowiedzialna za prawidłowe funkcjnowanie układu krążenia, zapobieganie tworzeniu sie zatorów we krwi, oraz za obniżenie cholesterolu, ma działanie przeciwzapalne i wykrztuśne
Produkty bogate w siarke
jaja, sery, mleko, owoce i warzywa (szczególnie białe)
Wieszak na apaszki
Jestem potworem apaszkowym i mam ich mnóstwo! Gdy dorwałam maszynę do szycia, a potem wynalazłam mega sklep z cudownymi materiałami, zaczęłam szyc jak opętana. Uwiebiam swoje apaszki!! No, a efekt tego był taki, ze cała moja szuflada wypełniona jest apaszkami!
Szuflada mi się napewno przyda, a apaszkom zorganizowałam inne miejsce. Lepsze, które zajmuje 'nic' w porównaniu z wielością szuflady.
Co potrzebujemy to wieszak, oraz oczka od zasłony prysznicowej.
Oczka zawieszamy na dolną cześć wieszaka, a apaszki wkładamy w oczka.
Pomysł ten, możesz równie dobrze wykorzystać na paski, łańcuszki, oraz torebki.
Naturalne zioła w kapsułkach
Jestem wielkim przeciwnikiem suplementów diety, ponieważ Ty, poprzez racjonalne odżywianie, jesteś w stanie SAMA dostarczyć wszystkich naturalnych wartości odżywczych swojemu organizmowi.
Nie wszystkie zioła, które spożywamy z jakichś tam względów, smakują wyśmienicie. Kupiłam paczkę kozieradki w kapsułkach, ponieważ nie znoszę jej smaku! Domowej roboty kapsułki to świetne rozwiązanie tego problemu. Połykasz, popijasz wodą i wsio.
Po drugie, własna produkcja jest zdecydowanie tańsza. Z moich obliczeń wynika, że za 100 szt. kozieradki w kapsułkach, zapłaciłam ok. £8 plus przesyłka £2. Dla porównania, za 100 pustych kapsułek, zapłaciłam £1, a za 100g kozieradki suszonej ok £1.50!
Opłaca się!!
Nie wszystkie zioła, które spożywamy z jakichś tam względów, smakują wyśmienicie. Kupiłam paczkę kozieradki w kapsułkach, ponieważ nie znoszę jej smaku! Domowej roboty kapsułki to świetne rozwiązanie tego problemu. Połykasz, popijasz wodą i wsio.
Po drugie, własna produkcja jest zdecydowanie tańsza. Z moich obliczeń wynika, że za 100 szt. kozieradki w kapsułkach, zapłaciłam ok. £8 plus przesyłka £2. Dla porównania, za 100 pustych kapsułek, zapłaciłam £1, a za 100g kozieradki suszonej ok £1.50!
Opłaca się!!
Co potrzebujemy:
sproszkowane zioła - wg własnego wyboru - pokrzywa, kozieradka, rumianek,
wegetariańskie kapsułki (00 rozmiar),
oraz taka oto maszynka do produkcji kapsułek
master-design-luzern.ch |
Przygotowanie:
Sproszkowane i organiczne zioła, możesz kupić w sklepach/internecie ze zdrową żywnością, lub ususzyć własne zioła i zetrzeć je w proszek.
Puste kapsułki wkładamy w otworki (górna i dolna część) i rozsypujemy mieszankę ziół na dolnej części - możesz użyć jednego rodzaju zioła, lub wymieszać kilka - ja zrobiłam z suszonych liści kozieradki, oraz czerwonej koniczyny.
Dociśnij i jeżeli trzeba, dosyp więcej.
Zamknij pudełko górną częścią, z wcześniej poukładanymi kapsułkami.
Dobrze dociśnij by kapsułki połączyły się.
Otwórz, et voila.
Poniżej filmik w wersji angielskiej.
Smalczyk z fasoli
Najsmaczniejsza roślinna potrawa jaką dotąd miałam szczęście zjeść!!!!
Raz spróbujesz, będziesz robić już zawsze :)
JESTEM WEGE - niczego sobie nie odmawiam.
[składniki]
1 szklanka/puszka białej fasoli suche/w wodzie - ja również robię z fasolki cannelini
1 średnia cebula
1/2 szklanki oleju, lub oliwy z oliwek
cząber - opcjonalnie
cząber - opcjonalnie
sól
1 łyżeczka majeranku
1 łyżeczka oregano
1 łyżeczka oregano
5 ząbków czosnku
cebulka prażona
cebulka prażona
[przygotowanie]
Fasolę namocz przez noc, a na drugi dzień ugotuj do miękkości.
Odcedź gotową fasolkę, przerzuć do blendera i zmiksuj na gładki krem.
Na patelni rozgrzej oliwę z oliwek, wrzuć wcześniej posiekaną cebulkę, oraz czosnek i smaż na małym ogniu, aż cebulka się lekko zarumieni. Dodaj pastę fasolową, zioła, łyżkę prażonej cebulki, sól, pieprz. Gotuj całość na małym ogniu przez kilka minut.
Dopraw do smaku - ja dodaję jeszcze ekstra prażonej cebulki ;) Przerzuć do słoiczków.
Gdy smalczyk ostygnie, włóż do lodówki.
SMACZNEGO!!!
Pyszności.
Najlepiej smakuje na drugi dzień, ze szczyptą soli i prażoną cebulką ON TOP!
Dopraw do smaku - ja dodaję jeszcze ekstra prażonej cebulki ;) Przerzuć do słoiczków.
Gdy smalczyk ostygnie, włóż do lodówki.
SMACZNEGO!!!
Pyszności.
Najlepiej smakuje na drugi dzień, ze szczyptą soli i prażoną cebulką ON TOP!
Płyn do płukania jamy ustnej - soda oczyszczona, miód, cynamon
fussfreecooking.com |
2 średnie cytryny
pół łyżeczki cynamonu w proszku
1 łyżeczka sody oczyszczonej
1,5 łyżeczki miodu
1 szklanka ciepłej wody
szklana butelka z korkiem, lub plastikowa
Przygotowanie:
Wspyp cynamon do szklanej butelki i dodaj sok z wyciśniętych cytryn. Dodaj miód, oraz sodę. Zalej ciepłą wodą. Wstrząśnij butelką.
Soda oczyszczona neutralizuje kwasy uszkadzające zęby, pomaga w usuwaniu kamienia nazębnego.
Soda oczyszczona neutralizuje kwasy uszkadzające zęby, pomaga w usuwaniu kamienia nazębnego.
Domowe masło orzechowe aka nutella
Składniki:
2 szklanki orzechów laskowych - upieczonych
2 łyżekczki kakao w proszku
2 łyżekczki oleju rzepakowego
3-4 łyżekczki stevia
1/3 szklanki mleczka kokosowego
1 szklanka gorzkiej czekolady (bez cukru!) - stopiona
Przygotowanie:
Jeżeli masz pod ręką tylko świeże orzechy, rozgrzej piekarnik do ok. 300°
i piecz je przez 10 - 15 minut, aż zbrązowieją.
Jeżeli kupiłaś już upieczone, przejdź do następnego etapu.
Orzechy i cukier miksuj w blenderze na gładki krem.
Roztop czekoladę w rondelku i połącz w orzechami.
Dodaj pozostałe składniki i dokładnie wymieszaj.
Możesz dodać więcej cukru, lub mleczka kokosowego.
Subskrybuj:
Posty (Atom)
Archiwum bloga
-
▼
2017
(11)
- ▼ marca 2017 (4)
- ► lutego 2017 (7)
-
►
2016
(217)
- ► grudnia 2016 (5)
- ► listopada 2016 (14)
- ► października 2016 (28)
- ► września 2016 (21)
- ► sierpnia 2016 (7)
- ► lipca 2016 (18)
- ► czerwca 2016 (19)
- ► kwietnia 2016 (12)
- ► marca 2016 (15)
- ► lutego 2016 (21)
- ► stycznia 2016 (44)
-
►
2015
(217)
- ► grudnia 2015 (47)
- ► listopada 2015 (21)
- ► października 2015 (17)
- ► września 2015 (20)
- ► sierpnia 2015 (20)
- ► lipca 2015 (17)
- ► czerwca 2015 (18)
- ► kwietnia 2015 (13)
- ► marca 2015 (6)
- ► lutego 2015 (2)
- ► stycznia 2015 (17)
-
►
2014
(147)
- ► grudnia 2014 (18)
- ► listopada 2014 (9)
- ► października 2014 (22)
- ► września 2014 (8)
- ► sierpnia 2014 (11)
- ► lipca 2014 (7)
- ► czerwca 2014 (10)
- ► kwietnia 2014 (11)
- ► marca 2014 (15)
- ► lutego 2014 (10)
- ► stycznia 2014 (10)
-
►
2013
(249)
- ► grudnia 2013 (7)
- ► listopada 2013 (21)
- ► października 2013 (25)
- ► września 2013 (12)
- ► sierpnia 2013 (18)
- ► lipca 2013 (14)
- ► czerwca 2013 (14)
- ► kwietnia 2013 (35)
- ► marca 2013 (26)
- ► lutego 2013 (19)
- ► stycznia 2013 (36)
-
►
2012
(88)
- ► grudnia 2012 (8)
- ► listopada 2012 (3)
- ► października 2012 (4)
- ► sierpnia 2012 (1)
- ► lipca 2012 (23)
- ► marca 2012 (8)
- ► lutego 2012 (41)