Sałatka: jarmuż, cieciorka, czerwona kapusta, nasiona słonecznika


Bomba minerałowa na talerzu !!! 
Zdrowo, lekko, pożywnie, a do tego totanie 
RAW ! 
Wcinamy !

Składniki:
100g jarmużu
1-2 puszki ciecierzycy
pół czerwonej kapusty - posiekana
1/3 szklanki pestek słonecznika
oliwa czosnkowa - zrób ją sama

Przygotowanie:
Jarmuż szatkuję,'gotuję na parze' przez 7 minut. Odstawiam na bok.
Ciecierzycę płuczę i odcedzam.
Czerwoną kapustę szatkuję.

Wrzucam wszystkie składniki do miski, wsypuję słonecznik, skrapiam oliwą czosnkową, doprawiam do smaku i dobrze mieszam.
Smacznego ludziska !!


Dressingi do sałatek

~~~~~~~~1~~~~~~~~
Sojoczosnek


Składniki:
4 ząbki czosnku
1/3 szklanki sosu sojowego
1/4 szklanki wody
1/3 szklanki octu jabłkowego
1/3 szklanki oliwy z oliwek
sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:
W małym naczynku łączę wszystkie składniki i blenduje. Doprawiam do smaku. 
Finito :)


~~~~~~~~2~~~~~~~~
Karob sauce

[składniki]
1 łyżka syropu z chleba świętojańskiego
1 łyżka octu jabłkowego
3 łyżki oliwy z oliwek
2 ząbki czosnku -  przeciśnięte
pół łyżeczki ziaren gorczycy - rozgniecione
łyżeczka nasion sezamu

[przygotowanie]
Wszystkie składniki połącz i wymieszaj z sałatką.

Smarowidło z ciecierzycy, hummusa i warzyw


Wiem, wiem. Ostatnio na moim blogu dużo wege przepisów. Podejrzewam, że mam WWK - wege wena kuchenna.

Dziś o 8 rano postanowiłam zrobić smarowidło na pieczywo z ciecierzycy - albo upgraded hummus z warzywami.

Pasta jest przepyszna ! W smaku przypomina sałatkę jarzynową z majonezem - eeee ? :)




Składniki:
2 puszki ciecierzycy
1 marchewka
2 łyżki dymki, lub szczypiorku
hummus z karmelizowanej cebulki
papryka w proszku - opcjonalnie
nasiona słonecznika, lub dyni
1 ząbek czosnku
sól i pieprz


Przygotowanie:
 Cieciorkę przepłukuję i odcedzam. Marchewkę ścieram i razem z cieciorką 'niedokładnie' blenduję - można użyć widelca.
Dodaję szczypiorek, starty na tarce czosnek, oraz hummus. Doprawiam do smaku i mieszam dokładnie. Odstawiam do lodówki na pół godziny przed podaniem.

Smacznego !!


Syrop cebulowo-miodowy na bolące gardło


Składniki:
średnia cebula
3 łyżki miodu

Przygotowanie:
Cebulę kroję w kosteczkę i zalewam miodem. Odstawiam na kilka godzin.

Syropek ma całkiem przyjemny, słodki smak. 

Naturalne liście zatopione w akrylu

 Tak, jedno z wielu twórczych epizodów w moim żywocie :) Biżuteria wykonana z naturalnych liści, zatopionych w akrylu.








Makaron z cukinia

Ufff, a już obawiałam się, że nigdy nie zjem spaghetti, lub makaronu z serem.
Przez przypadek znalazłam wegański makaron gryczany (gluten frei ;)) w cenie raczej racjonalnej! Zatem, cieszę się moim 24-tym dniem weganizmu (bez ograniczeń), a dziś na obiad makaron z cukinia!

Składniki:
150g wegańskiego makaronu penne
3 średnie cukinie
1 czerwona papryczka chilli - 2 dla ostrości
4 ząbki czosnku
1 średnia cebula - pokrojona w kosteczkę
wegański ser parmezan
sól i pieprz

Przygotowanie:
Makaron gotuję na pół twardo.
Rozgrzewam oliwę z oliwek, dodaję cebulę, oraz przeciśnięty czosnek. 
Cukinie dokładnie myję i ścieram na dużych oczkach. 
Dodaję do usmażonej cebulki i gotuję na średnim ogniu, aż cukinia będzie miękka, a woda całkowicie odparuje (10-15 minut). 
Dodaję posiekane chilli, szczyptę soli i pieprz.
Dodaję łyżkę masła roślinnego (opcjonalnie - lecz z masłem lepiej smakuje :)) i ugotowany makaron. Dokładnie mieszam i gotuję przez ok. 5 minut.
Nakładam na talerz i posypuję startym parmezanem.

Smacznego !

Travel is the only thing you buy that makes you richer


Zupa krem!! brokuły i biała pietruszka


Panna Fliper stwierdziła, że ugotowała bardzo smaczną zupę z brokuła i białej pietruszki. Hmm, biała pietruszka ? Napewno nie smakuje! :) Ok, dawaj przepis to zrobię, bo jestem ciekawa co to za wynalazek. 

Zupa zrobiona i rzeczywiście jest niesamowicie przepyszna!! Kremowa i szybka w przygotowaniu. Zrobiłam ją tyci inaczej - mały update. Nie dziwię się, ze jej współlokatorka poprosiła o dwie miseczki (ja też dzisiaj zjadłam 2 porcje;)). 

Składniki:
wywar - dwie marchewki, kawałek selera i cebuli, pietruszka, wegeta, por, natka pietruszki, sól, pieprz
dwa średnie brokuły
3 pietruszki

Przygotowanie:
Gotuję bulion warzywny, a w międzyczasie 'kroje' pietruszkę w paseczki, używając obieraczki do ziemniaków. 
Smażę paseczki na jednej łyżce oliwy z oliwek, aż pietrucha się zarumieni. 
Wyciągam włoszczyznę z gotowego wywaru i wrzucam do niego różyczki brokuła, oraz podsmażoną pietruszkę. Gotuję ok. 10-15 minut, a następnie miksuję i gotuję jeszcze na małym ogniu przez 5 minut. Doprawiam do smaku.

Et voila !
Podaję z pieczywem.

Banan, mięta, nasiona chia


Składniki:
1 szklanka mleka
dwa banany
3 listki mięty
łyżeczka nasion chia

Przygotowanie:
Blendujemy i pijemy.

Bądź piękna NATURALNIE.

Peeling mietowy z lekką nutką czekoladową z olejem z pestek winogron



Peeling przepięknie pachnie, połaczenie mięty i czekolady - ideał ! Olej z pestek winogron regeneruje uszkodzona skórę, oraz pomocny jest w redukowaniu widoczności rozstępów. Mięta pomaga na bóle głowy, ból mięśni, czy przeziębienia. Cukier jak to cukier, nie ma żadnych właściwości zdrowotnych, jedynie co robi dobrze to usuwa martwy naskórek.

Peeling warto stosować rano - poranny, energetyzujący prysznico-peeling - mięta pobudza do działania.


1/2 szklanki brązowego cukru | 1 łyżeczka kakao | 5-7 łyżek oleju z pestek winogron | 10-14 kropelek olejku miętowego 

Dokładnie mieszam wszystkie składniki i nakładam na skórę ciała i twarzy.

Kostki lodu z jadalnymi kwiatami


Coctails TIME ! 
Kostki lodu 'ozdobione' kwiatami? 
Tak !
:)

Poniżej lista jadalnych kwiatów:

kwiaty ozdobne:
aksamitki, begonie, bławatki, bratki, chryzantemy, fiołki wonne, floksy, geranium (pachnąca pelargonia), goździki, hibiskus, lewkonie, liliowce, lwiepaszcze, maki, magnolie, nagietki, nasturcje, niecierpki, róże, słoneczniki, stokrotki, szafirki, tulipany, wiciokrzew japoński

kwiaty drzew i krzewów:
akacja (robinia), bez czarny, bez lilak, brzoskwinia, cytrusy, goździkowiec, grusza, jabłoń, jaśmin (nie jaśminowiec), judaszowiec, lipa, morela, pigwa, śliwka, wiśnia

kwiaty ziól:
anyż, bazylia, czosnek, kolendra, koniczyna, koper, lawenda, lubczyk, mięta, mniszek lekarski, ogórecznik, oregano, rozmaryn, rumianek, szałwia, szczypiorek, ślaz, tymianek, żywokost

kwiaty warzyw:
kwiaty cukinii (kwiaty męskie i żeńskie), kwiaty dyni, kwiaty zielonego groszku, kwiaty fasolki szparagowej, no i kalafiory, brokuły, kapary i karczochy)



Prawdziwi mężczyźni nie wymarli !

Zapiekane portabello pieczarki, nadziewane brokułami



Wczorajsze śniadanie to updated śniadanie mistrzów!
Zapiekane kapelusze z brokułami - zaszalałam! Pycha !

W lodówce miałam kilka rzeczy, które musiałam wykorzystać na dniach, by te się nie zmarnowały. Postanowiłam zrobić pieczarki nadziewane pieczarkami, czosnkiem i cebulką - przepis mojej mamuśki, lecz ja dodatkowo postanowiłam sprobować dodać brokuł!

Pomimo obaw jak mix pieczarkowo-brokułowy będzie smakował, potrawa wyszła znakomita!

Składniki:
4 portabello pieczarki

200g pieczarek
kilka różyczek brokuła
2-3 ząbki czosnku
pół cebulki
przyprawy: świeża pietruszka sól, pieprz, wegeta
wegański ser

Przygotowanie:
Rozgrzewam piekarnik do 200C.
Wyrywam nóżki portabello pieczarkom i kroję je w kosteczkę
 z pozostałymi pieczarkami, cebulką i czosnkiem. 
Rozgrzegam oliwę z oliwek i duszę wszystko przez kilka minut, 
aż pieczarki wypuszczą soki. 
Dodaje pietruszki i doprawiam do smaku wegetą. 
Wrzucam pokrojone w mniejsze kawałki różyczki brokuła
 i smażę przez kilka minut, od czasu do czasu mieszając.

Kapelusze pieczarek napełniam farszem i układam na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i skropionej oliwą z oliwek.
Wierzch można posypać startym wegańskim serem - ja akurat nie posiadałam.
Pieczarki wstawiam do nagrzanego piekarnika i piekę 25 - 30 minut.



Smacznego !

śmietanka słonecznikowa

Przygotowanie śmietanki z pestek słonecznika jest bardzo proste. Sposób wykonania jest prawie identyczny jak produkcja mleka weganskiego.

Składniki:
szklanka ziaren słonecznika
łyżka oliwy z oliwek
szczypta soli do smaku
pieprz
poł szklanki wody

Słonecznik zalewam gorącą wodą i moczę przez 20 minut

odcedzam i ponownie zalewam letnią wodą, tak aby przykryć nasionka 

dodaję łyżkę oliwy

sok z cytryny

szczyptę soli, oraz pieprz 

 blenduję przez kilka minut

większa moc blendera = gładsza śmietanka 

odcedzam ziarna, używając gazy, lub innego materiał
przelewam do słoiczka

Stosuje do zabielania zup, do sosów, lub do sałatek warzywnych.

słonecznikowe pozostałości można wykorzystać do wypieków (ciastka), kotletów warzywnych, lub naleśników

Sałatka - brązowy ryż, kukurydza, ciecierzyca, ogórek, brokuły



Składniki:
pół szklanki brazowego ryzu
kilka różyczek brokuła
puszka ciecierzycy
pół puszki kukurydzy
kilka garści rukoli
pół średniego ogórka 
sól i pieprz
oliwa z oliwek

Przygotowanie:
Ryż gotuję i odstawiam na bok. Kukurydzę i ciecierzycę odcedzam i płuczę. Ogórka kroję w kosteczkę, a brokuły na mniejsze kawałki. Rukolę ciacham w dłoniach. 
Wszystkie składniki wrzucam do miski, dodaję oliwy z oliwek, doprawiam solą i pieprzem i dokładnie mieszkam. 
Odstawiam na pół godziny do lodówki.


SMACZNEGO!
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Archiwum bloga