Najlepsza wegańska pizza na świecie !!!


[składniki]
1 i 1/2 szklanki maki pszennej
łyżeczka cukru
1/2 szklanki ciepłej wody
ok. 10 g świeżych drożdży
2 łyżki oliwy z oliwek
łyżeczka soli

[składniki na sos/ser]
1/2 szklanki mleka sojowego
1/2 szklanki oleju słonecznikowego
ok 2 łyżki stołowe kleiku ryżowego
sól i pieprz
łyżeczka drożdży odżywczych - opcjonalnie


[przygotowanie]
Drożdże rozpuszczam w łyżce ciepłej wody, dodaję cukier i odstawiam w ciepłym miejscu na 20 minut. Drożdże powinny lekko urosnąć.

Mąkę przesiewam, dodaję sól, rozczyn drożdżowy, ciepłą wodę, oliwę z oliwek i wyrabiam ciasto przez kilka minut. Przykrywam ściereczką, odstawiam w ciepłe miejsce i czekam, aż ciasto podwoi swoją objetość.

W międzyczasie.... Do miseczki wrzucam wszystkie składniki na sos i miksuję do momentu, aż mikstura osiągnie lekko kremową konsystencję.
Doprawiam solą, pieprzem. 

Kolejnym krokiem jest odgazowanie ciasta, poprzez wbicie w nie pięści. Przekładam znowu na blat i ugniatam przez chwilkę, a następnie wałkuję na cienkie ciasto. Nakładam sos pomidorowy, usmażone pieczarki ze szpinakiem, paprykę, cebulę i sos serowy.

Piekę w 240 C przez 15-20 minut.

Smacznego!


Please go Vegan :)

Sernik dyniowy



[składniki poziom 1]
10 suszonych śliwek, lub kilka łyżek rodzynek
 6 łyżek wody
2 szklanki migdałów 
1/4 szklanki oleju kokosowego
szczypta soli

[przygotowanie]
Dodaj wszystkie składniki do blendera i miksuj do momentu, aż utworzy się gładka masa.
Przenieś masę do foremki, wyrównaj i odstaw do lodówki na 10 minut.

[składniki poziom 2]
2 szklanki orzechów nerkowca: namocz przez kilka godzin
1 i pół szklanki ugotowanej dyni
1/2 szklanki syropu klonowego
1 łyżeczka octu jabłkowego
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
2/3 oleju kokosowego
6 łyżek soku z cytryny
1 łyżeczka cynamonu
1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
szczypta soli

[przygotowanie]
Zmiksuj w blenderze wszystkie składniki i nałóż na poziom 1. Wyrównaj i odstaw spowrotem do lodówki na kilka godzin.



Go Vegan: Pumpkin cashew nuts cheesecake

[ingredients: crust]
10 dried dates, or few spoons of raisins 
6 tbsp water
2 cups almonds
1/4 cup coconut oil
pinch of salt

[preparation]
In a blender add all ingredients and blend until it becomes a paste. 
Transfer mixture into form pan.
Place pan into the freezer and allow to chill for about 10 minutes.




[ingredients: filling]
2 cups raw cashews, soaked in water, drained
1,5 cups cooked pumpkin
1/2 cup maple syrup
1 tsp apple cider vinegar
1 tsp vanilla extract
2/3 cup coconut oil
6 tbsp of fresh lemon juice
1 tsp cinnamon
1/2 tsp fresh ground nutmeg
1 tsp salt


[preparation]
In a blender add all ingredients and blend until the mixture is smooth. 
Pour mixture into the chilled crust.
Chill in the refrigerator for few hours.


Please go VEGAN :)

Cynamonowy peeling


Peeling, który pachnie wypiekami :)


5-6 łyżek cukru | 1 łyżka cynamonu w proszku | 3 łyżki oliwy z oliwek

Połącz wszystkie składniki i dokładnie wymieszaj.
Delikatnie wcieraj w wilgotną skórę.
Spłucz.





Niedzielny rosołek



Niedziela. Pada. Nie jestem tradycyjna, ale dziś postanowiłam sprobować zrobić wegański, aromatyczny rosołek. Wyszło naprawdę przepysznie!! Nie sądziłam, że można stworzyć rosół bez kurczaka, który smakuje jak prawdziwy, domowy rosołek !!



1 cebula | ł pieczonego czosnku | 3 marchewki | 1 korzeń pietruszki | kawałek selera | por | garść świeżej natki pietruszki | ziarenko smaku | sos sojowy | sól i pieprz do smaku |łyżka oliwy z oliwek


Cebulkę obieram, kroję w cwiartki i opalam na palniku.

Czosnek przygotowałam wcześniej. Jeżeli nie macie pod ręką, przepis znajdziecie tutaj.

Pozostałe warzywa obieram, myję i wrzucam do garnka, razem z pieczonym czosnkiem i spaloną cebulką. Zalewam wrzątkiem, dodaję ziarenko smaku, pieprz, sos sojowy, oliwę z oliwek.

Gotuję na bardzo małym ogniu przez ok. 30 minut.

Odcedzam.

Podaję z makaronem, pokrojoną w talarki marchewką i posiekaną świeżą pietruszką.




Nie kupuj: ADOPTUJ

Do not buy: ADOPT

Zupa krem z soczewicy i marchewki


[składniki]
wywar warzywny
2 szklanki startej marchewki
szklanka suszonej soczewicy: zółta
sól i pieprz do smaku
sos sojowy

[przygotowanie]
Gotuję wywar warzywny. Wyciągam warzywa i dodaję startą marchewkę z soczewicą.
Doprawiam do smaku.
Przykrywam pokrywką i gotuję na średnim ogniu, aż soczewica będzie miękka.
Blenduję na gładki krem.
[smacznego]

URBAN JUNGLE IDEAS

Meat: it's not FOOD, it's VIOLENCE !!!

Mięso nie jest jedzeniem, mięso to PRZEMOC!!

Amanda Moeckel - “Keep Fighting”

Please go VEGAN 
be cruel free
be healthy
be happy

Kremowy serek z ziołami: estragon


[składniki]
1 1/2 szklanki migdałów blanszowanych 
2 łyżki stołowe estragonu
2 łyżki stołowe oliwy z oliwek
sól i pieprz do smaku
1/4 szklanki wody
2 łyżki stołowe soku z cytryny
3 ząbki czosnku


[przygotowanie]
Migdały zalewam wrzątkiem, pozostawiam na kilka minut i obieram ze skórki.

Rozgrzewam piekarnik do 190°C.

Blenduję wszystkie sładniki na gładki krem.
Doprawam sobą i pieprzem.

Formuję: użyłam foli aluminiowej - tez daje radę!

Piekę przez 30-40 minut.

Odstawiam na bok do wystygnięcia.

Przechowuję w lodowce.

[smacznego]



Gdyby drzewa.....


Gdyby drzewa dawaly WiFi,
sadzilibysmy je jak nienormalni.

Szkoda, ze produkuja jedynie tlen,
którym oddychamy....

moo “The assumption that animals are without rights, and the illusion that our treatment of them has no moral significance, is a positively outrageous example of Western crudity and barbarity. Universal compassion is the only guarantee of morality.” 
― Arthur Schopenhauer, The Basis of Morality
www.vegfriend.com

Quote:


“The assumption that animals are without rights, and the illusion that our treatment of them has no moral significance, is a positively outrageous example of Western crudity and barbarity. Universal compassion is the only guarantee of morality.” 
― Arthur Schopenhauer, The Basis of Morality
www.vegfriend.com

Do EPIC shit

www.vegfriend.com

Kremowy serek z pieczonym czosnkiem i rozmarynem



Czy jest coś smaczniejszego od prawdziwego, domowego żarcia ?
NIE MA!! (wg mnie.)
Ten serek przegina ! 

składniki:
4 ząbki pieczonego czosnku
1 szklanka orzechów nerkowca: namocz przez noc, lub przynajmniej namocz w gorącej wodzie przez 10 minut 
2 łyżki oleju kokosowego 
1/4 szklanki wody 
2 łyżki soku z cytryny 
1 łyżeczka posiekanego rozmarynu (świeży lub suszony) 
szczypta soli i pieprzu

przygotowanie:
Przygotuj czosnek ---> przepis

Odsącz i przemyj orzechy nerkowca i dodaj je do blendera razem z resztą składników. 
Blenduj przez kilka minut, aż serek stanie się kremowy i gładki. 
Dopraw do smaku. Pozostaw w lodówce, najlepiej na całą noc.




Go 99Vegan yourself :)


99wegańska kolacja. 
Zwierzo:żercy byli najedzeni i zachwyceni.
Proszę zostań wege :)

99vegan b:day dinner party. 
Animal:eaters were loaded and astonished.
Please GO VEGAN :)

Pieczony czosnek


Pieczony czosnek, w smaku jest znacznie delikatniejszy niż surowy. Po upieczeniu staje się kremowy i traci naturalną ostrość. Możemy go dodawać do smarowideł, smalczyków, zup, lub rozsmarować na pieczywie, zaraz po wyciągnięciu z piekarnika. Jest poprostu rewelacyjny.

Nie lubię marnować energii i piekę conajmniej 8-10 główek naraz, które wykorzystuję w ciągu tygodnia, lub zamrażam. Taki zamrożony czosnek, używam tylko do produkcji bulionu.


główki czosnku | woda | oliwa z oliwek | sól himalajska | pieprz 

Rozgrzewam piekarnik do 200C. 

Obcinam wierzchołek każdej główki, odsłaniając ząbki czosnku, a następnie usuwam zewnętrzną warstwę.

Wkładam czosnek do foremki do pieczenia mufinek.

Spryskuję wodą, skrapiam oliwą z oliwek i posypuje solą i pieprzem.

Przykrywam folią aluminiową i piekę przez 30-40 minut. 

Peeling z cukru i grejpfruta


Dobra, tym razem coś innego niż gotowanie, aczkolwiek ten peeling można śmiało zjeść ;)
Do wykonania potrzeba nam kilku składników i pięciu minut. Można 'szorować' nim skórę twarzy, dłoni, ciała. Peeling pachnie cytrusem, świetnie działa i nie zawiera żadnych chemikaliów. Myśl DIY!

składniki:
0.75 szklanki cukru
sok z 1/2 grejpfruta
kilka łyżek oliwy z oliwek
olejek zapachowy - grejpfrut: opcjonalnie

przygotowanie:
Wyciskam sok ze świeżego owoca i dokładnie łączę z cukrem i olejkiem. Zwilżam skórę, i nakładam, lekko wmasowywując w skorę. Spłukuję.

rezultat:
owoc ten dzięki sporej zawartości kwasów owocowych i witaminy C, świetnie oczyszcza skórę, oraz wzmacnia kruche naczynka krwionośne. Oczyszcza również z nadmiaru sebum i pomaga zwężyć rozszerzone pory.  
Preparaty na bazie grejpfruta pomagają zredukować przebarwienia na skórze i polecane są osobom z cerą trądzikową, oraz tłustą.
Owoc ten zawiera sporą dawkę antyoksydantów. Składniki te chronią naszą skórę przed wolnymi rodnikami, pozostawiając ją zdrowszą.
Znakomicie odświeża skórę.




DIY Cosmetics: Home made sugar and grapefruit SCRUB

Allright, this time I decided to post something else than cooking, although this scrub can be boldly eaten ;) 
To prepare this home make cosmetic, we need few ingredients and five minutes of our life. You can apply it on your face, hands, body. Scrub smells like tropical jungle, works well and does not contain any chemicals. Think DIY! 

ingredients: 
0.75 cup sugar: or more if you want
juice of 1/2 grapefruit 
few tbsp of olive oil
essential grapefruit oil: optional 

preparation: 
Squeeze juice from the fresh fruit and carefully combine with sugar and essential oil. To use: wet skin and apply scrub onto your face, hands etc, massaging as you go. Rinse with warm water.

result: 
Thanks to the excellent source of vitamin C, this fruit thoroughly cleans our skin and strengthens fragile blood vessels. It also purifies from excess of sebum and helps constrict tighten pores. 
Using cosmetics made with grapefruit helps to reduce skin discoloration and is recommended to people with acne-prone skin and oily skin. 
Grapefruit is great source of antioxidants: Vitamin A, carotene and lycopene. Lycopene has the highest capacity to help fight oxygen free radicals, which are compounds that can damage cells. Moreover it stimulates the production of skin collagen that brings smoothness and elasticity to the skin. 
Grapefruit perfectly refreshes the skin and makes the skin more soft and firm.



Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Archiwum bloga