Tofu Laksa


I znowu zycie nabralo sensu !! Roslinna laksa !!
Niestety moj kot spi na mojej lewej dloni, wiec przepis dodam jutro ;)

4dni pózniej. Kot juz na dloni nie siedzi, ale 'przeszkadza' równie dobrze. Lezy pod lokciem, co równiez utrudnia pisanie. Nie mniej jednak, jest super ;)


Kilka lat temu pracowalam w kajece. Super ludzie, super szef i w wiekszosci super zarcie. Tam tez poznalam smak Chicken Laksa i odliczalam dni do kazdego czwartku. Chicken, bo wtedy jeszcze jadlam zwierzeta. Ostatnio wpadlam na pomysl, by odnowic smaczne wspomnienia.. tylko, ze na roslinnie.

I napisze tyle, ze zycie poraz kolejny nabralo sensu w tym roku :)

Bardzo rzadko to robie, ale by ugotowac te zupke bazowalam na przepisie z Vegan Sparkles http://vegansparkles.com/2013/05/10/laksa/


laksa paste: 5 zabków czosnku | 1 lyzka kurkumy w proszku | 4 lyzki mleczka kokosowego |  1/2 lyzeczki pieprzu cayenne | szczypta chilli w proszku | lyzka startego imbiru | skórka z jednej cytryny | szczypta soli

Wykonianie: wszystko zmiksowac


lyzka oleju kokosowego | kostka twartego tofu | kostka smietanki kokosowej | puszka mleka kokosowego | 4 kubki wywaru roslinnego | sól do smaku | lyzka soku z cytryny | 2 lyzki sosu tamarind | lyzeczka sosu sojowego | 4-5 dymek | 1 slodka papryka | makaron ryzowy | kielki fasoli 


Zaczynam od przygotowania tofu, które dokladnie odsaczam z nadmiaru wody. Przyciskam go czyms ciezkim i odstawiam na bok.

Nastepnie zabieram sie do ugotowania pysznego wywaru roslinnego. Tu odsylam do >>> przepisu <<< Jezeli brakuje Ci czasu, to zagotuj 4 kubki wody, dodaj ziarenko smaku, lub domowa kostke roslolowa, lisc laurowy, ziele angielskie, jagody jalowca, czaber, sos sojowy. 

Odstawiam na bok i jezeli tofu jest 'dobrze odcisniete', kroje je w kostke i smaze na oliwie z oliwek. Odkladam na bok.

Na patelni rozgrzewam olej kokosowy. Dodaj lisc laurowy, papryczke chilli i przygotowana wczesniej lakse. Smaze przez ok 5 minutek. Dodaje smietanke i mleko kokosowe i pokrojona w paseczki papryke slodka. Gotuje przez 7 minut.

Wlewam wywar roslinny, sok z cytryny, sos tamarind, oraz sojowy. Dodaje tofu i dokladnie mieszam i gotuje na malym ogniu przez 10 minut. 

Teraz zabieram sie za makaron ryzowy. Zalewam wrzatkiem i zostawiam na ok 3 minuty, od czasu do czasu mieszajac widelcem, aby nie posklejal sie.

Do calosci wrzucam makaron ryzowy wraz z posiekana dymka, oraz kielkami fasoli. 

Gotuje jeszcze przez 4 minutki, doprawiam do smaku.

Podaje z duza iloscia aromatycznej kolendry.

Cacti love


Mawiaja, ze kaktusy bardzo rzadko kwitna. W moim posiadaniu, te najstarsze maja ok 5-6 lat. Nigdy nie pojawily sie na nich kwiaty. A tu prosze #flowerpower wkrótce na moim parapecie :)

Buffalo Chicken Wings, tfu Cauliflower Wings


Kalafiorowe skrzydelka w chrupiacej panierce. Wegan style.

Szczawik Deppego, Oxalis sp., "Iron Cross"


Mój ogród robi sie coraz piekniejszy. W nastepnym roku zabieram sie za niego calego. Wiecej kwiatów, krzaków owocowych i zapragnelam miec moja nowa milosc - glicyne kwicista. A na razie rosnie piekny szczawik #2.





Proadnik ekoTerrorystki

Zakręć kurek kiedy szczotkujesz zęby. Tak, niektórzy ludzie, ciągle myją zęby, a woda z kranu leci. Zakrecając kurek, oszczędzasz - według United Utilities - aż 18l wody dziennie. Tak, dziennie!

Fasolowo-grochowa


Fasolowa zupa. Gdy miala pojawic sie u mnie na stole, ja wyczekiwalam w niecierpliwosci. Uwielbialam wszystko co bylo i jest robione ze straczków. Swiateczny groch z kapucha, grochówka, czy zupa fasolowa. Pysznosci. 

U mnie znalazly sie: fasolka jas, czerwona fasolka, oraz cieciorka. Pokrojona w kosteczke marchewka. Nieodlaczny garnish czyli pestki, nasiona i zielsko. No i oczywiscie: zasmażka !!


Dobranoc


Curry z ziemniaka i pieczarek


Perfekcyjna baza do moich curries wg mnie, to dobrze wysmazone przyprawy, oraz warzywa (cebula, czosnek, imbir, oraz czasem pomidory). Nastepie zmiazdzone, aby po dodaniu wody, nadaly gestosci calej potrawie. W tym daniu postanowilam urozmaicic podstawowy sklad poprzez dodanie - baklazana. Moge wszystko. 

Wyszlo fajnie, aromatycznie, wartosciowo. Curry podawaj z domowym ciapatti, lub kupionymi chlebkami pitta.



Shoebill -MIAZGA!

https://www.youtube.com/watch?v=Qx9oNYuuvds
http://www.pbase.com/image/112609097
http://www.keyword-suggestions.com/c2hvZWJpbGw/
http://www.northrup.org/photos/shoebill

Jagody


Kocham rosliny. 'Ususzona' jagoda, ozyla :)

Curry ziemniaczane w sosie z oberzyny



Hummus z cieciorki i rozmarynu


To co kocham w hummusie, to latwosc i szybkosc przygotowania, oraz calkiem zacny sklad mineralow. Hummusem mozna smarowac kanapersy, lub burgery. Mozna tez wcinac z chrupkami tortilla, albo jesc jakkolwiek preferujesz. Tym razem bez udziwnien - do tradycyjnego hummusu dodalam rozmarynu, ktory nadal swiezego i glebokiego smaku.


1 puszka ciecierzycy | 3 zabki czosnku | sól i pieprz | ok 1/4 szklanki oleju rzepakowego | 1 lyzka swiezego rozmarynu | 2 lyzki sezamu 

Cieciorke, czosnek i sezam delikatnie griluje na patelni. Odstawiam do ostygniecia i lacze z reszta skladników. Blenduje na gladki krem. Doprawiam w razie potrzeby.



#PleaseGoVegan :)

BEANS ON TOAST - chrupiaca kromka chleba z fasolka w sosie pomidorowym


Mój przyjazd na wyspy dobrych kilka lat temu to przede wszystkim koncerty i poznawanie angielskich potraw. Sunday roast, full english breakfast, pies. Najbardziej posmakowaly mi beans on toast - czyli fasolka canellini, lub haricot w sosie pomidorowym na chrupiacym chlebie tostowym. Czasami podawana z plastrem sera, lub jajkiem. Sycace pysznosci, które szybko sie przyrzadza. Czyli to co lubimy najbardziej :)

Fasolka z puszki jest napakowana cukrem. Poza tym ta gotowa fasolka, obecnie ma dla mnie smak NIJAKI! Moje receptory smakowe powrócily chyba juz do stanu naturalnego. Dieta bogata w cukier i inne sztuczne dodatki do zywnosci, zmieniaja percepcje smaku.


Moja wersja jest o niebo zdrowsza i wiem z czego zostala przyrzadzona. Organiczne, swieze pomidory i cebula wyhodowana przez mojego znajomego z pubu :) Happy days. Bardzo dobrej jakos ocet jablkowy + syrop z agawy.

Fasolke podaje z domowym, chrupiacym chlebem, posmarowanym awokado i napakowanymi mineralami kielkami, oraz/lub ziolami.


2 puszki fasolki canellini | 1 czerwona cebula | 1 biala cebula | 4 zabki czosnku | 3 srednie pomidory | 2 lyzki przecieru pomidorowego | lyzka papryki wedzonej | 1/2 lyzeczki papryki slodkiej | 1/2 lyzeczki pieprzu cayenne | sól | lyzka organicznego octu jablkowego | lyzka syropu z agawy | 1/4 szklanki wody | awodako, kielki, natka pietruszki

Cebule, czosnek siekam i smaze na rozgrzanej oliwe z oliwek. Zwieszkam ogien i dodaje pokrojone w kostke pomidory. Smaze przez 5 minut.

Dodaje wszystkie przyprawy, mieszam i gotuje przez 3 minuty. Tluczkiem do ziemniaków, delikatnie rozgniatam miekkie warzywa. 

Dodaje przecier pomidorowy, syrop, ocet jablkowy, oraz wode. Zmniejszam ogien.

Wrzucam fasolke, mieszam i gotuje pod przykryciem przez 10 minut. 

Doprawiam do smaku sola, pieprzem, papryka.




#PleaseGoVegan

Bee hero !!


AAaa. Kilka tygodni temu uratowalam pszczole :) Pracowity jak pszczola - ta juz miala dosc i wyczerpala dzienne poklady energii, bo zataczala sie po chodniku w moim ogrodzie. My potrzebjemy pszczol, a one potrzebuja czasami nas :) Ta dostala porcje sily w postaci miodu, ale mozna tez nakarmic pszczole woda z cukrem. Pozywienie zasobne w cukry. Po 40 minutach, moja pszczola odleciala ! Gapilam sie przez caly ten czas na nia z moimi kotami, które byly bardzo zainteresowane 'zabawa' z owadem - sasiedzi mysla teraz, ze jestem nienormalna. 

BEE HERO :)

Paluszki pietruszkowe

Perfekcyjny piatek - home alone - troszku gotowania, troszku roslin przesadzania. Sluchajac po raz setny niesamowitego kompozytora i wspominajac najpiekniejszy wieczór w moim zyciu - koncert Han Zimmer. Bez pierdzielenia - gdy Hans pojawi sie w Twoim miescie, idz !!! Przepiekne doswiadczenie. Wzruszenie, dreszcze, miazga ! Chociaz minelo juz kilka tygodni, ja rycze ze szczescia sluchajac Man of Steel. Szczesciara uslyszec Shadowland i Time ! Jestem miekka :) i jestem szczesciara :) Perfekcyjny piatek - potrzebowalam posiedziec w domu. Spokój, Hans i moje kociaki, które wtulone sa obecnie we mnie - Fred grzeje mi stopy, a gruba lezy na zeberku.

Dobra, przejdzmy do przepisu. Paluszki z korzenia pietruszki robi sie prosto - wystarczy pociac korzen w grubsze paski, lub jezeli pietrucha jest duza, w prostokaty, podgotowac w przyprawach, wypanierowac i usmazyc. Smakuje rewelacyjnie. 

Mozna przechowywac do 3 dni.



3 korzenie pietruszki | 2 szklanki wywaru warzywnego | 2 lyzki maki | lyzka cebulki w proszku - opcjonalnie | bulka tarta |

Jak wspomnialam wyzej, pitruszke obieram i kroje w 'prostakaty' o grubosci ok 0.5 cm. Moje pietruchy byly dosc spore, wiec udalo mi sie wykroic cos na wzór prostokata. Z wezszej czesci wykroilam 'paluszki'.

Ugotowac wywar w trybie ekspresowym: do 3 szklanek wrzatku dodac, ziarenko smaku, sosu sojowego, lisc laurowy, pieprz, owoce jalowca i swieza natke. Dodaj pokrojone plastry korzenia pietruszki i gotuj, az warzywo zmieknie. Odcedz i odstaw do ostygniecia.

Wymieszam make z woda i cebulka w proszku. Konsystencja nalesnikowa. Zanurz kutlety w mace cebulowej i obocz w bulce tartej. Smaz na rozgrzanym oleju.



#PleaseGoVegan :)

Hummus ze smażonej cebulki


Dobra. Kolejny super hummus, tym razem z grilowanej cebulki. Slyszalam ostatnio jak ktos mowil, ze nie lubi cebuli i od ilus tam lat nie jadl tego warzywa. CO  ??!?!?!! Ok, fair enough, ale ja bym bez cebuli nie przezyla.

Hummus jest idealny do roslinnej kielbaski z grilla, patelni, piekarnika... pycha !


2 srednie cebule | puszka cieciorki | 1 lyzka tahini | sól i pieprz do smaku | olej rzepakowy - ok 7 lyzek | odrobina wody

Cebule kroje w paski i podsmazam na oleju rzepakowym, az sie dobrze zarumieni. Doprawiam do smaku sola i pieprzem.

Cieciorke odsaczam, wrzucam do pojemnika blendera i dodaje pozostale skladniki. Blenduje na gladka mase.

Odstawiam na conajmniej 2 h. Doprawiam sola i pieprzem w razie potrzeby.


Hummus ze smażonej cebulki


Dobra. Kolejny super hummus, tym razem z grilowanej cebulki. Slyszalam ostatnio jak ktos mowil, ze nie lubi cebuli i od ilus tam lat nie jadl tego warzywa. CO  ??!?!?!! Ok, fair enough, ale ja bym bez cebuli nie przezyla :D

Hummus jest idealny do roslinnej kielbaski z grilla, patelni, piekarnika... pycha !


2 srednie cebule | puszka cieciorki | 1 lyzka tahini | sól i pieprz do smaku | olej rzepakowy - ok 7 lyzek | odrobina wody

Cebule kroje w paski i podsmazam na oleju rzepakowym, az sie dobrze zarumieni. Doprawiam do smaku sola i pieprzem.

Cieciorke odsaczam, wrzucam do pojemnika blendera i dodaje pozostale skladniki. Blenduje na gladka mase.

Odstawiam na conajmniej 2 h. Doprawiam sola i pieprzem w razie potrzeby.


Nowe nabytki


Uwielbiam. Wiecie co jest najlepsze - sklepy z roslinami online. Tak, przychodza w paczkach pod Twoje drzwi. Czyli cos dla leniuszków, zartuje :) I to nie tylko ogrodowe, ale takze domowe.

Hummus z marchewki


Jest delikatny, lekko pikantny i aromatyczny. Najbardziej smakuje mi na pieczywie z duza iloscia pestek dyni. Mozna tez zajadac z kielkami z rzodkiewki - ekstra kopniak delikatnej ostrosci. W marchewce można znaleźć wszystkie rodzaje karotenoidów - how good is it !!!!???? Jak dobrze pamietam, bo oczywiscie nie zapisalam, to przepis wyglada mniej wiecej tak.


2 srednie marchewki | puszka ciecierzycy | lyzka nasion sezamu | 10 lyzek oleju rzepakowego | kilka lyzek wody | lyzka kminu azjatyckiego | sól | 1/2 lyzeczki chilli | 1/3 lyzeczki kolendry w prszku 

Rozgrzewam 2 lyzki oleju rzepakowego i wrzucam kmin i smaze przez minutke.

Dodaje starta marchewke i smaze na duzym ogniu, az marchewka zmieknie.

Dodaje przyprawy i dalej smaze przez ok 7 minut.

Cieciorke odsaczam i wrzucam do pojemnika robota kuchennego. Dodaje odrobine wody, olej i podsmazona marchewke.

Miksuje na gladki krem.

Odstawiam na godzine.

Doprawiam do smaku w razie potrzeby. 


#PleaseGoVegan :)

Keema Matar zweganizowana


Do przygotowania tego typu curry uzywa sie przemielonego miesa z krowy, lub owcy. Dodaje sie tez groszek zielony. Oczywiscie miecho i straczki plywaja w aromatycznym sosie. Ja uzylam granulatu sojowego. To co wylagowalo na moim talerzu, a potem w zoladku to prawdziwe mistrzostwo. 


8 lyzek oleju rzepakowego | 3 swieze papryczki chilli | 1 lyzka kuminu | lisc laurowy | 1 lyzeczka posiekanego imbiru  | 1 srednia posiekana cebula | 3-4 zabki czosnku | 800g granulatu sojowego | puszka pomidorów | 1/2 lyzeczki kolendry w proszku | 1/2 lyzeczki garam masala | 5 lyzek przecieru pomidorowego | lyzeczka cukru |  250g groszku mrozonego | 5 lyzek mleczka kokosowego 

Rozgrzewam olej i smaze przez minute lisc laurowy, kumin i papryczki chilli. 
Dodaje posiekany czosnek, cebulke, imbir. Smaze na duzym ogniu, az cebulka sie lekko zarumieni.
Dodaje sól i pomidory w puszce i smaze przez 7 minut.
Dodaje kolendre i garam masala i smaze dalej przez 2 minuty.
Dolewam 1/2 kubka wody, dodaje cukier i granulat sojowy. 
Mieszam, zmniejszam ogien i gotuje pod przykryciem przez 15 minut.
Dodaje przecier pomidorowy, mleczko kokosowe, groszek i dalej gotuje pod przykryciem przez kolejne 10 minut.
Podaje z duza iloscia posiekanej kolendry.


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Archiwum bloga