Mocno ziołowa fasolowa na jesienne humory


Aromatyczna bomba zdrowia czyli grochówka- fasolówka z trzech różnych warzyw strączkowych z mocnym akcentem ziołowym. 

Bazylia, lubczyk, liść laurowy, oraz czosnek dobrze komponują się z warzywami strączkowymi. Ponadto ułatwiają trawienie. Zupa jest sycąca i bardzo pożywna.

W zupce znajdziemy m.in cynk, magnez, potas, witaminy z grupy B, sporo białka i błonnika.

Zupkę można podawać z zasmażką, lub bez. Zrobiłam dwie wersje i obie smakują rewelacyjnie. 


1 puszka białej fasolki | 1 puszka fasolki czerwonej | 1 puszka cieciorki brązowej (kala chana) | 1 łodyga selera naciowego | 1 marchewka | pół cebulki | oliwa z oliwek | po pół łyżeczki lubczyku, oregano i cząbru

bulion ziołowy: ok 2 l wody | 1 marchewka | 1 korzeń pietruszki | kawałek selera i pora | czosnek pieczony | cebulka przypieczona | ziarenko smaku | sos sojowy | sól | pieprz | 1 łyżeczka lubczyku i cząbru | 1 łyżeczka bazyli, oregano | szczypta majeranku | 2 liście laurowe | sos sojowy

Przygotowuję bulion ziołowy. 
Gotuję, aż warzywa zmiękną, a zioła uwolnią swój aromat.

Po koniec gotowania bulionu, w robocie kuchennym siekam marchewkę, seler naciowy oraz cebulkę i smażę przez chwilkę w woku na 2 łyżkach oliwy z oliwek. 
Można zetrzeć, lub pokroić w drobną kosteczkę.
Dodaję zioła, sos sojowy i pieprz. 

Gdy warzywa zmiękną, wsypuję odsączone fasolki i groch, oraz kubek bulionu. Dokładnie mieszam, zakrywam i duszę przez 3-5 minut.

Wlewam odcedzony wywar i gotuję przez 25 minut. 

Doprawiam do smaku solą, pieprzem, ziarenkiem smaku.







Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Archiwum bloga