Szybkie pesto z rukoli i czerwonej soczewicy


Zamiast masłem/margaryna, kanapersy posmaruj zdrowym pesto z rukoli (przygotowanie smarowidła to ok 15 minut). Nałóż liscie szpinaku, plasterek pomidora, posyp ziarnami słonecznika. Et voila. Oprócz tego, pesto można dodawać do sałatek, lub makaronów. 

Soczewica ceniona jest ze względu na spore ilości białka, żelaza, witamin A, z grupy B (w tym kwas foliowy), oraz PP. Rukola o lekko gorzkawym smaku to również dobre źródło żelaza, oraz witamin A, C, oraz K. 


50g rukoli | ok 50g ugotowanej czerwonej soczewicy | szczypta soli | 5-6 łyżek oliwy z oliwek | 1 łyżka octu balsamicznego


Soczewicę gotuję, aż zmięknie, odcedzam i odstawiam na bok.

Rukolę siekam i przerzucam do naczynia. 

Dodaję wszystkie pozostałe składniki.

Miskuję.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Archiwum bloga