Kutlet z kaszy jaglanej i komosy ryżowej

Kutlet z kaszy jaglanej i komosy ryżowej  

Komosę ryżową można jeść na wiele sposobów: robić z niej kutlety, klopsiki, dodawać do zup, czy sałatek. Spożywana regularnie, poprawi kondycję naszej skóry, zadba o układ krwionośny, zagwarantuje prawidłowy rozwój kości i mięśni, a także pomoże utrzymać szczupłą sylwetkę. 

Kasza jaglana posiada za to spore ilości witamin z grupy B, dużo łatwo przyswajalnego białka, oraz żelazo, które m.in zadba o jakość naszej skóry, włosów i paznokci.

Mogłabym tak wymieniać i wymieniać, ale kutlety same się nie zrobią. Zatem do roboty !

po 3 łyżki komosy ryżowej i kaszy jaglanej | 2 ząbki czosnku - utarty | 2-3 łyżki posiekanej świeżej natki pietruszki | pół drobno posiekanej cebuli | po pół łyżeczki oregano, cząber, cayenne pieprz | łyżka sosu sojowego | szczypta soli | łyżka siemienia lnianego | 2-3 łyżki glutenu pszenicznego | bułka tarta


Siemie lniane zalewam kilkoma łyżkami wrzątku i odstawiam na bok.

Komosę i kaszę jaglaną gotuję w lekko osolonej wodzie przez 10-15 minut. Odstawiam na bok na 10 minut. Dodaję do pozostałych składników i dokładnie mieszam.

Formuję kuleczki, lekko je spłaszczam. Obtaczam w bułce tartej i smażę na mocno rozgrzanym oleju.


weganizm

#PleaseGoVegan :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Archiwum bloga