Kutlet z kaszy jaglanej i komosy ryżowej |
Komosę ryżową można jeść na wiele sposobów: robić z niej kutlety, klopsiki, dodawać do zup, czy sałatek. Spożywana regularnie, poprawi kondycję naszej skóry, zadba o układ krwionośny, zagwarantuje prawidłowy rozwój kości i mięśni, a także pomoże utrzymać szczupłą sylwetkę.
Kasza jaglana posiada za to spore ilości witamin z grupy B, dużo łatwo przyswajalnego białka, oraz żelazo, które m.in zadba o jakość naszej skóry, włosów i paznokci.
Mogłabym tak wymieniać i wymieniać, ale kutlety same się nie zrobią. Zatem do roboty !
po 3 łyżki komosy ryżowej i kaszy jaglanej | 2 ząbki czosnku - utarty | 2-3 łyżki posiekanej świeżej natki pietruszki | pół drobno posiekanej cebuli | po pół łyżeczki oregano, cząber, cayenne pieprz | łyżka sosu sojowego | szczypta soli | łyżka siemienia lnianego | 2-3 łyżki glutenu pszenicznego | bułka tarta
Siemie lniane zalewam kilkoma łyżkami wrzątku i odstawiam na bok.
Komosę i kaszę jaglaną gotuję w lekko osolonej wodzie przez 10-15 minut. Odstawiam na bok na 10 minut. Dodaję do pozostałych składników i dokładnie mieszam.
Formuję kuleczki, lekko je spłaszczam. Obtaczam w bułce tartej i smażę na mocno rozgrzanym oleju.
weganizm |
#PleaseGoVegan :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz