Odpowiednie miejsce przechowywania produktów spożywcznych, temperatura, czy wilgotność powietrza - mają duże znaczenie na ich jakość i 'długość życia'.
Cebula i czosnek pozostaną świeże na dłużej przede wszystkim przy odpowiedniej cyrkulacji powietrza. Warzywa preferują przewiewne, ciemne i chłodne miejsca - ale nie powinny być trzymane w lodówce.
'Sąsiedzi' - warto zwrócić uwagę - trzymaj cebulę/czosnek z dala od ziemniaków, gdyż warzywa te, gdy znajdują się blisko siebie, wydzielają gazy, które przyspieszają psucie się warzyw.
Ja proponuje papierowe torebki z dziurkami.
Potrzebujesz tylko papierowa torbe i dziurkacz.
'Przedłużenie życia' tym dwóm warzywom, nic nie kosztuje i jest banalnie proste w wykonaniu.
intuicyjnie tez wkladalam do torby papierowej! ale nie zamykam jej
OdpowiedzUsuńJa staram się zamykać, lecz zdarza mi się zostawić je otwarte :-)
OdpowiedzUsuńU mnie żółta cebula, czerwona i czosnek sa w wiklinowym koszyku wyłożonym serwetka papierową. Mieszkam w bloku, mam malutka kuchnie i nie mam innego miejsca na przechowywanie. Niski koszyczek stoi sobie na blacie przy kuchence a kuchnia jest dość zacieniona. Nic się nie psuje. Jednak denerwuje mnie ta cebula na widoku, ale nie mam gdzie schować :/
OdpowiedzUsuńTeż fajny pomysł :) A ja niestety na brak miejsca również narzekam. Mogłoby być go troszkę więcej grrr :)
Usuńjakiś gustowny pojemnik z wikliny z takową przykrywką, do środka włóż ową "przeszkadzajacą" widokiem cebulę
OdpowiedzUsuńtez super, dzieki ! :)
UsuńA jak ktoś ma ok 100kg cebuli to jak ją może przechować i gdzie jeśli miejsca w zasadzie niewiele?
OdpowiedzUsuńhehehe ;-)
Usuńw piwnicy w drewnianych / wiklinowych skrzynkach :)a jezeli to niemozliwe - nie kupować/ przyjmowac 100kg a 10kg :)
Usuńja przechowuję cebule po prostu w suchym i chodnym miejscu
OdpowiedzUsuńSprawdź konta bankowe z bonusem na do jakiego banku należy konto
OdpowiedzUsuńhttp://tramwajwodny.waw.pl
OdpowiedzUsuń