simplebites.net |
***
Syrop z melasą i wanilią:
Składniki:
1/2 szklanki miodu niepasteryzowanego
1 - 3 łyżeczki melasy z karobu
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
1/4 szklanki ciepłej wody
Przygotowanie:
Umieść wszystkie składniki do słoika i dokładnie wymieszaj.
***
Syrop pomarańczowy
Składniki:
pół szklanki niepasteryzowanego miodu
świeżo wyciśnięty sok z jednej pomarańczy - przesitkować, jak kto woli
1 łyżeczka skórki pomarańczowej, drobno startej - opcjonalnie
Przygotowanie:
Wymieszaj wszystkie składniki razem.
***
Syrop z mniszka lekarskiego i cytryny
Składniki:
1 kubek z kwiatów mniszka lekarskiego (mlecz) - zbieraj z dala od miast
1 szklanka wody
1 szklanki miodu niepasteryzowanego
3 łyżki soku z cytryny
Przygotowanie:
Umyj kwiaty i osusz.
Potrzebujesz tylko płatków, więc je oberywij.
Umieść płatki w garnku z 1 szklanką wody, dobrze wymieszaj i
doprowadź do wrzenia. Gotuj przez ok. 5 minut.
Zmniejsz na bardzo mały ogień i duś przez 25 minut.
Dodaj miód i mieszaj aż do rozpuszczenia.
Dodaj sok z cytryny.
Ostudź i włóż do lodówki na noc.
***
Syrop z cynamonem i gałką muszkatołową
Składniki:
1/2 kostki masła
3 - 4 łyżki miodu
1 łyżka mleka sojowego
1 szczypta cynamonu
1 szczypta gałki muszkatołowej
Przygotowanie:
W niewielkim naczyniu, na małym ogniu roztop masło. Zdejmij z ognia i dodaj pozostałe składniki. Dokładnie wymieszaj.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz