Przepisy na syropy z miodu - do gofrów, lub naleśników


simplebites.net
***
Syrop z melasą i wanilią:

Składniki:
1/2 szklanki miodu niepasteryzowanego
1 - 3 łyżeczki melasy z karobu
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
1/4 szklanki ciepłej wody

Przygotowanie:
Umieść wszystkie składniki do słoika i dokładnie wymieszaj.


***
Syrop pomarańczowy

Składniki:
ł szklanki niepasteryzowanego miodu
świeżo wyciśnięty sok z jednej pomarańczy - przesitkować, jak kto woli
1 łyżeczka skórki pomarańczowej, drobno startej - opcjonalnie

Przygotowanie:
Wymieszaj wszystkie składniki razem.


***
Syrop z mniszka lekarskiego i cytryny 

Składniki:
1 kubek z kwiatów mniszka lekarskiego (mlecz) - zbieraj z dala od miast
1 szklanka wody
1 szklanki miodu niepasteryzowanego
3 łyżki soku z cytryny

Przygotowanie:
Umyj kwiaty i osusz.
Potrzebujesz tylko płatków, więc je oberywij.
Umieść płatki w garnku z 1 szklanką wody, dobrze wymieszaj i
doprowadź do wrzenia. Gotuj przez ok. 5 minut.
Zmniejsz na bardzo mały ogień i duś przez 25 minut.
Dodaj miód i mieszaj aż do rozpuszczenia.
Dodaj sok z cytryny.
Ostudź i włóż do lodówki na noc.


***
Syrop z cynamonem i gałką muszkatołową

Składniki:
1/2 kostki masła
3 - 4 łyżki miodu
1 łyżka mleka sojowego
1 szczypta cynamonu
1 szczypta gałki muszkatołowej

Przygotowanie:
W niewielkim naczyniu, na małym ogniu roztop masło. Zdejmij z ognia i dodaj pozostałe składniki. Dokładnie wymieszaj.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Archiwum bloga