Oliwa z ziołami



szklana butelka | oliwa z oliwek | zioła wg Twoich preferencji 

Możesz użyć jednego rodzaju ziół, lub pomieszać kilka by było ciekawiej, smaczniej i zdrowiej.

Bardzo ważne jest szkło. Wybieramy butelkę i dokładnie ją myjemy, a następnie pozostawiamy do całkowitego wyschnięcia. Do całkowitego. Uważaj, ponieważ tylko jedna kropla może wszystko popsuć - olej zjełczeje. Ta sama zasada dotyczy ziółSwieże zioła również mają w sobie wodę. Muszą być one ususzone. 

Oliwę możemy 'doprawiać' na dwa sposoby - na zimno i gorąco.

Metoda na gorąco:
Podgrzej oliwę w rondlu do 180 stopni C. Wyłącz grzejnik, dodaj wybrany zestaw ziół i odstaw.
 Gdy oliwa trochę się ochłodzi, przelej do słoika, lub butelki.
 Przyprawy możesz odcedzić, lub pozostawić, aby nadały oliwie intensywniejszy smak. 

Metoda na zimno:
Wypełnij butelkę, jedną czwartą ziół, a następnie wlej oliwę. Pozostaw na 2-4 tygodnie, aby aromaty ziołowe połączyły się z oliwą.

Et voila, mamy ziołową, uniwersalną oliwę - możesz jej śmiało użyć do smażenia potraw, do sałatek, makaronów, jako zdrowe smarowidło na kanapki, czy do marynowania warzyw.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Archiwum bloga