szklana butelka | oliwa z oliwek | zioła wg Twoich preferencji
Możesz użyć jednego rodzaju ziół, lub pomieszać kilka by było ciekawiej, smaczniej i zdrowiej.
Bardzo ważne jest szkło. Wybieramy butelkę i dokładnie ją myjemy, a następnie pozostawiamy do całkowitego wyschnięcia. Do całkowitego. Uważaj, ponieważ tylko jedna kropla może wszystko popsuć - olej zjełczeje. Ta sama zasada dotyczy ziół. Swieże zioła również mają w sobie wodę. Muszą być one ususzone.
Oliwę możemy 'doprawiać' na dwa sposoby - na zimno i gorąco.
Metoda na gorąco:
Podgrzej oliwę w rondlu do 180 stopni C. Wyłącz grzejnik, dodaj wybrany zestaw ziół i odstaw.
Gdy oliwa trochę się ochłodzi, przelej do słoika, lub butelki.
Przyprawy możesz odcedzić, lub pozostawić, aby nadały oliwie intensywniejszy smak.
Metoda na zimno:
Wypełnij butelkę, jedną czwartą ziół, a następnie wlej oliwę. Pozostaw na 2-4 tygodnie, aby aromaty ziołowe połączyły się z oliwą.
Et voila, mamy ziołową, uniwersalną oliwę - możesz jej śmiało użyć do smażenia potraw, do sałatek, makaronów, jako zdrowe smarowidło na kanapki, czy do marynowania warzyw.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz