Czekoladownik bez mąki ze słodkich ziemniaków. Tak, słodkich ziemniaków


Nie każdy lubi smak batatów. Szczerze, to ja sama za nimi nie przepadam, ale trzeba je JESC!, bo słodkie ziemniaki, lub tez pataty, to super skład - beta karoten, witamina C, witaminy z grupy B, mangan, potas, fosfor, oraz błonnik. 

Zrobiłam z nich ciasto czekoladowe, napakowane minerałami, bo oprócz słodkich ziemniaków, ciasto ma w sobie suszone śliwki, organiczne kakao, oraz masło orzechowe. Najlepsze w tym wszystkim jest to, ze 'mdławego' (tak by go określiła) smaku w ogóle nie czuć. Ciasto jest super słodkie, czekoladowe i dobrze zlepione. Jest banalne w przygotowaniu, a wykonanie zajmuje ok 40 minut. 

ciasto czekoladowe 
2 słodkie ziemniaki | 15-20 śliwek | 4-5 łyżek kakao | 1-2 łyżki słodu (syrop z agawy, miód) | szczypta soli

ok 120g ciasteczek | ok 6 łyżek masła orzechowego


Ziemniaki obieram ze skórki, kroję w kosteczki i gotuję do miękkości. Odcedzam i odstawiam do ostygnięcia.

W międzyczasie zabieram się za spód. 
Użyłam ekologicznych, owsianych ciasteczek, lekko osolonych. Kruszę je i łaczę z masłem orzechowym. Można dodać więcej masła orzechowego - spód ma być zwarty i nie rozpadać się

Użyłam formy silikonowej. 
Najpierw rozsmarowuję równo podstawę ciasta i odstawiam na 10 minut do lodówki.


Sliwki siekam w mniejsze kawałki, przenoszę do pojemnika. Dodaję kakao, sól, ziemniaki, oraz słód. Słodzik można pominąć, lub dodać tylko łyżkę, bo dzięki śliwkom, nasze ciasto nabierze słodkości. Można też dodać więcej słodu, jeżeli ktoś lubi na ekstra słodko.

Miksuję na gładki krem.

Wyciagąm formę z lodówki i nakładam czekoladową część. Wyrównuję

Piekę w 180C przez ok 15-20 minut. 

Wyciągam i odkładam na bok do całkowitego ostygnięcia. Następnie wkładam do lodówki na godzinę, lub na całą noc.






#PleaseGoVegan :)

Pyszna pasta w orzechów nerkowca...


...jest bardzo pożywna, ma kremową, delikatną konsystencję, oraz lekko serowy smak. Przygotowuje się ją bardzo szybko. Posmarowane pieczywo można posypać ulubionymi ziarnami, oraz nałożyć pokrojone warzywa, np pomidor, rzodkiewa, ogórek, papryka. 


150g nerkowców | 2 łyżki płatków drożdżowych | 1/4 szklanki mleka roślinnego (niesłodzone) | 2 łyżki soku z cytryny | sól i pieprz do smaku | 1-1 1/2 łyżeczki cebulki i czosnku w proszku | łyżeczka oliwy z oliwek 

Orzechy zalewam wodą i odstawiam na noc. Następnego dnia odcedzam i przerzucam do naczynka.
Dodaję wszystkie pozostałe składniki i miksuję na gładki krem. 
Doprawić solą i pieprzem w razie potrzeby. 
Odstawiam do lodówki na godzinę.






Hummus fasolowy z suszonym koperkiem i czarnym sezamem


Zajmuję 5 minut, jest bardzo zdrowy i przepyszny - smarowidło, lub jak kto woli hummus z fasolki jaś.

1 puszka fasolki | 4 łyżki oliwy z oliwek | łyżka suszonego koperku | łyżka czrnego sezamu | 1/4 łyżeczki cebulki w proszu | ok 1/4 łyżeczki czosnku w proszu | sól i pieprz do smaku

Fasolkę odsączam i wrzucam do naczynka. Dodaję oliwę, czosnek i cebulkę w proszku, sól i pieprz. Blenduję.

Na koniec dodaję koperek i sezam i dokładnie mieszam.

Doprawić w razie potrzeby.



#PleaseGoVegan :)

Lawendowa sól z nagietkiem do kąpieli


Do produkcji potrzebujemy soli gruboziarnistej - można użyć soli morskiej, lub himalajskiej - obie posiadają właściwości zdrowotne, przy czym himalajska jest droższa. By osiagnąć ciekawą kolorystykę, można dodać barwnika spożywczego, lub go pominąć i użyć soli himalajskiej, która jest koloru różowego.

Zawartość minerałów w soli morskiej/himalajskiej jest bardzo wysoka, a minerały te są łatwo absorbowane przez naszą skórę. Lawenda odpręży, zrelaksuje, przyniesie spokój. Nagietek lekarski posiada własciwości przeciwzapalne i przeciwgrzybicze.


 1 szklanka soli morskiej | 1/3 szklanki sody oczyszczonej - opcjonalnie | 10 kropelek olejku lawendowego | 2 łyżki suszonych kwiatów nagietka | kropelka barwnika spożywczego

 Olejek eteryczy rozcieńczam z solą. Następnie dodaję pozostałe składniki i dokładnie mieszam.

Przekładam do słoiczka i szczelnie zakręcam.

Podczas kąpieli, wsypuję łyżkę stołową soli do woreczka. Zawiązuję i zawieszam nad kranem.

Płukanka z pokrzywy i olejku z mięty pieprzowej

Pokrzywa 

  • zawiera cenne witaminy (w tym A) i minerały (w tym siarka, żelazo), których m.in nasze włosy potrzebują do prawidłowego rozwoju
  • reguluje pracę gruczołów łojowych - rzadziej przetłuszczone włosy 
  • działa leczniczo w chorobach skóry głowy - zwalcza m.in łupież
  • lekko przyciemnia włosy

Mięta pieprzowa

  • ma pobudzające i relaksujące właściwości, przy okazji odpręża, orzeźwia, łagodzi niszczące działanie stresu  
  • poprawia krążenie w cebulkach włosów
  • odświeża skórę głowy
  • wzmacnia włosy
  • włosy będą pięknie pachnieć

Regularne stosowanie pokrzywowego naparu sprawi, że włosy staną się miękkie, jedwabiście gładkie, odzyskają swój dawny blask, będą elastyczne i lśniące. 


1 szklanka zagotowanej wody | garść zebranych i ususzonych ziół, lub 1 torebka herbatki ziołowej | 2-3 kropelki olejku z miety pieprzowej (mentha piperita) | łyżka mleka roślinnego

Olejek eteryczny rozcieńczam w łyżce mleka roślinnego.

Pokrzywę zalewam wrzątkiem, dodaję mleko z olejkiem i parzę przez ok 10-15 minut. 

Odstawiam na bok.

Polewam umyte włosy, gdy mieszanka jest jeszcze ciepła, wcieram w skórę głowy.

Nie splukuję.

5 day Smoothie: mlyko sojowe, banan, imbir, siemie lniane, szpinak


Pyszny i odświeżający zielony smoothie.

szklanka mleka sojowego | banan | garść świeżego szpinaku | łyżeczka siemienia lnianego | kawałeczek imbiru

Wszystkie składniki wkładam do blendera i miksuję :-)

DIY zielone studio, czyli prawie naturalnie, pakowanie prezentów :)



W tym miesiącu będziemy wydawać pieniądze nie tylko na prezenty, ale również na kolorowe papiery, wstążeczki itp czyli wszystko w co te prezenty zapakujemy. Bo w coś fajnego muszą być zapakowane.

Poniżej przedstawiam całkowicie inny design opakowań na podarunki pod choinkę, ktory możemy zaprojektować sami - prosty, a zarazem oryginalny. Tani i ekologiczny.



Użyłam świeżych kwiatów, ziół (rozmaryn, tymianek) i liści, które znalazłam w ogrodzie, ale kombinacji jest mnóstwo. Można użyć szyszek, żołędzi, gałązek, owoców jarzębiny, czy dzikiej róży (maszerujemy do lasu i zbieramy), suszonych kwiatów (np lawenda), lub cokolwiek co wygląda jako-tako i nada się do dekoracji.


Wykorzystałam zwykły biały papier, który u was pewno też kosztuje grosze. Można śmiało użyć papieru recyklingowego w różnych odcieniach (brąz, beż, szary).


Użyłam koronkowych tasiemek, koronkowych gumek, rzemyka, nici. Można również użyć zwykłej tasiemki, muliny, lub kolorowe sznurki, które gdzieś się plączą po szufladach. Dobrze obwiązuję pakunek tasiemką i za nią wkładam, lub wbijam łodyżki roślin. Można sobie pomóc igłą i nićmi, lub nawet klejem.



Wyszło całkiem fajnie (i aromatycznie) :) mam nadzieję, że komuś też się spodobał ten nietypowy pomysł i postanowi w taki właśnie sposób zapakować podarunki dla bliskich.








DIY Crafts organizacja w pudle artystycznym

Kosztują grosze, a ułatwiają życie każdego craftsman'a - woreczki.

PRzesyp brokat do słoiczka po przyprawach.

Ziemniaczki pieczone nacinane


Fajne prawda ? Nadszedł czas by nadać tradycyjnym ziemniaczkom pieczonym, inną, ciekawszą formę. Pocięłam je zatem. 

Dodatkowo, w tym przypadku ziemniaczki można natrzeć od wewnątrz solą i przyprawami, włożyć czosnek, kawałki masełka roślinnego, zioła, lub roślinny ser. Opcji wiele. 

małe ziemniaczki | sól rozmarynowa | oliwa z oliwek | pieprz | czosnek 

Ziemniaczki myję, osuszam i nacinam jak na załączonym obrazku.
Skrapiam oliwą z oliwek i opruszam solą rozmarynową.
Czosnek kroję w małe kawałki i wkładam między plasterki.

Zapiekam w 200C przez ok 40 minut.





#PleaseGoVegan :)

Pesto z jarmużu


Pesto z jarmużu jemy z (domowym) makaronem, możemy dodawać do zup, lub ziemniaków (a co), sałatek, lub smarować kanapersy. Przygotowanie tej super zdrowej pasty to tylko 7 minut naszego czasu. 

2 szklanki świeżego jarmużu | garść ziaren słonecznika | 4-5 łyżek oliwy z oliwek | ząbek czosnku | sól i pieprz

Liście jarmużu rozrywam w dłoniach na mniejsze kawałki i łączę z wszystkimi składnikami.

Dokładnie blenduję.

Doprawiam, oraz dodaję więcej oliwy w razie potrzeby.






Tymianek, thymus vulgaris


Dziś będzie o aromatycznej roślinie, która zawędrowała do nas z zachodniego basenu Morza Sródziemnego. Tymianek, bo o nim mowa to gatunek rośliny z rodziny jasnotowatych. Jest silnie rozgałęzioną krzewinką, która może dorastać do 20-30cm wysokości. Posiada małe eliptyczne listki, podwinięte na brzegach. Tymianek kwitnie od maja, a jej kwiaty są drobne, oraz jasnofioletowe. Posiada silny, aromatyczny zapach.

Skład:
  • olejek eteryczny zawierający tymol i karwol
  • garbniki
  • gorycze
  • flawonoidy
  • witaminy A, z grupy B, oraz C
  • minerały: cynk, fosfor, magnez, mangan, żelazo, wapn, potas
Tymianek  jest rośliną leczniczą, znaną i stosowaną już od czasów starożytnych. Przyrządamy z niego aromatyczne kąpiele, maści, toniki, kremy, peelingi, lub inhalacje.

Oprócz wyżej wymienionych produktów, tymianek znajduje szerokie zastosowanie w kuchni. W przypadku, gdy tymianku nam braknie, możemy go zastąpic rozmarynem, nasturcją, lub cząbrem. Dobrze komponuje się z jabłkiem, karczochami, cytryną, imbirem, rabarbarem, oraz truskawkami.

Dr Tymianek

AntyBakteria:
  • łagodzi początkowe objawy przęziebienia
  • posiada silne właściwości dezynfekujące, zabija nie tylko bakterie, ale i wirusy - wlej kilka kropelek do nawilżacza powietrza, olejek nie tylko wypełni pomieszczenie pięknym zapachem, ale i lekko zdezynfekuje powietrze
  • uważany jest za naturalny antybiotyk
  • działanie odkrztuszające i przeciwzapalne - na uporczywy, suchy kaszel, ból gardła, angina, grypa, oraz inne choroby górnych dróg oddechowych - można stosować płukanki, herbatki, lub inhalacje
  • ułatwia oddychanie - 1/3 szklanki oleju wymieszaj z kilkoma kropelkami olejku tymiankowego i wmasuj w klatkę piersiową
  • wzmacnia odporność organizmu

Układ pokarmowy 
  • skurcze żołądka i jelit 
  • potrawy z dodatkiem tymianku są łatwiejsze do strawienia
  • pobudza apetyt
  • ułatwia trawienie


Tymianek na stres 
  • poprawia samopoczucie - można stosować własnej roboty świece zapachowe, brać aromatyczne kąpiele, lub pić herbaty
  • pomaga w sytuacjach stresujących, uspokaja, odpręża - np masaże z olejkiem tymiankowym

Bądź piękna naturalnie - oprócz domowych kosmetyków (mydła, szampony, kremy itp), z tymianku przyrządzamy okłady, napary, oraz inhalacje:
  • zmęczone oczy - przykładamy zaparzone i ostudzone torebki z tymiankiem
  • posiada własciwości antybakteryjne - można przyrządzić tonik tymiankowy i przemywać nim cerę, szczególnie polecany przy cerze trądzikowej, oraz tłustej
  • łagodzi podrażnienia skóry 
  • przeciwdziała powstawaniu wyprysków
  • łagadzi stany zapalne
  • tymianek oczyszcza skórę
  • gładkie, miękkie i pełne blasku włosy - stosujemy płukanki, lub mgiełki
  • można stosować w walce z łupieżem - odżywcze maseczki
  • regeneruje dziąsła, oraz odswieża oddech - 2-3 kropelki olejku mieszamy ze szklanką wody i płuczemy jamę ustną
  • włosy będą mniej się przetłuszczały - reguluje pracę gruczołów łojowych

***zanim zastosujemy olejek, wykonajmy test skórny - olejek tymiankowy wlicza się do grupy olejków gorących - może podrażniać skórę 

***przed dodaniem olejku tymiankowego do kąpieli, warto go rozproszyć w szklance soli, cukru, lub miodu

***najmocniejsze przeciwzapalne właściwości mają olejki tymiankowe o chemotypie tymol/karwakrol


Ziola w kuchni i domowej apteczce, B.Bohne, R&F. Volk, R. Dittus-Bar
The Complete Guide o Nutrients, Dr M. Sharon
The Herb&Flower Coookbook, P. McCaromac
http://klaudynahebda.pl/olejek-tymiankowy-jak-stosowac/

Roślinny HotPot z ciecierzycy, komosy ryżowej, soczewicy i pieczarek


Rozgrzej się tej zimy aromatycznym gulaszem roślinnym. Potrawa, jak wiekszość przepisów na moim blogu jest banalna w wykonaniu. HotPot, czyli wrzucamy wszystko do gara, przykrywamy i niech samo się gotuję. Miseczkę zdrowia poleca się.



 oliwa z oliwek | łodyga selera naciowego | mała cebula - posiekana | 3 ząbki czosnku - starte | 5-6 pieczarek - pokrojone w kawałki ok 1 cm | pół czerwonej papryki - posiekana | 2 liście laurowe | puszka ciecierzycy | pół szklanki suchej soczewicy | 1/3 szklanki komosy ryżowej | przecier pomidorowy | łyżeczka papryki wędzonej, papryki słodkiej | sól, sos sojowy i pieprz do smaku | 2 kulki ziela angielskiego | szczypta majeranku i tymianku | 1/3 łyżeczki cebulki w proszku - opcjonalnie | woda

Cebulę, seler i czosnek smażę przez chwilę na rozgrzanej oliwie z oliwek.
Dodaję pieczarki, posiekaną paprykę, liść laurowy, łyżeczkę sosu sojowego, pieprz i smażę przez 10 minut na średnim ogniu.

Dodaję cieciorkę, soczewicę, komosę, oraz wszystkie pozostałe przyprawy. 
Zalewam ok 2 szklankami wody (woda powinna zakryć warzywa), dodaję 2-3 łyżki przecieru pomidorowego (lub więcej), dokładnie mieszam. 

Gotuję pod przykryciem na średnim ogniu przez ok 20-40 minut. Mieszam od czasu do czasu.


#PleaseGoVegan :)
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Archiwum bloga