Pokrzywa
Mięta pieprzowa
- zawiera cenne witaminy (w tym A) i minerały (w tym siarka, żelazo), których m.in nasze włosy potrzebują do prawidłowego rozwoju
- reguluje pracę gruczołów łojowych - rzadziej przetłuszczone włosy
- działa leczniczo w chorobach skóry głowy - zwalcza m.in łupież
- lekko przyciemnia włosy
- ma pobudzające i relaksujące właściwości, przy okazji odpręża, orzeźwia, łagodzi niszczące działanie stresu
- poprawia krążenie w cebulkach włosów
- odświeża skórę głowy
- wzmacnia włosy
- włosy będą pięknie pachnieć
Regularne stosowanie pokrzywowego naparu sprawi, że włosy staną się miękkie, jedwabiście gładkie, odzyskają swój dawny blask, będą elastyczne i lśniące.
1 szklanka zagotowanej wody | garść zebranych i ususzonych ziół, lub 1 torebka herbatki ziołowej | 2-3 kropelki olejku z miety pieprzowej (mentha piperita) | łyżka mleka roślinnego
Olejek eteryczny rozcieńczam w łyżce mleka roślinnego.
Pokrzywę zalewam wrzątkiem, dodaję mleko z olejkiem i parzę przez ok 10-15 minut.
Odstawiam na bok.
Pokrzywę zalewam wrzątkiem, dodaję mleko z olejkiem i parzę przez ok 10-15 minut.
Odstawiam na bok.
Polewam umyte włosy, gdy mieszanka jest jeszcze ciepła, wcieram w skórę głowy.
Nie splukuję.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz