Płukanka z pokrzywy i olejku z mięty pieprzowej

Pokrzywa 

  • zawiera cenne witaminy (w tym A) i minerały (w tym siarka, żelazo), których m.in nasze włosy potrzebują do prawidłowego rozwoju
  • reguluje pracę gruczołów łojowych - rzadziej przetłuszczone włosy 
  • działa leczniczo w chorobach skóry głowy - zwalcza m.in łupież
  • lekko przyciemnia włosy

Mięta pieprzowa

  • ma pobudzające i relaksujące właściwości, przy okazji odpręża, orzeźwia, łagodzi niszczące działanie stresu  
  • poprawia krążenie w cebulkach włosów
  • odświeża skórę głowy
  • wzmacnia włosy
  • włosy będą pięknie pachnieć

Regularne stosowanie pokrzywowego naparu sprawi, że włosy staną się miękkie, jedwabiście gładkie, odzyskają swój dawny blask, będą elastyczne i lśniące. 


1 szklanka zagotowanej wody | garść zebranych i ususzonych ziół, lub 1 torebka herbatki ziołowej | 2-3 kropelki olejku z miety pieprzowej (mentha piperita) | łyżka mleka roślinnego

Olejek eteryczny rozcieńczam w łyżce mleka roślinnego.

Pokrzywę zalewam wrzątkiem, dodaję mleko z olejkiem i parzę przez ok 10-15 minut. 

Odstawiam na bok.

Polewam umyte włosy, gdy mieszanka jest jeszcze ciepła, wcieram w skórę głowy.

Nie splukuję.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Archiwum bloga