Sposobów wybielania zębów jest
wiele – od wyspecjalizowanych produktów i
zabiegów dentystycznych, do
dobrze przemyślanej diety. Ciemnienie zebów jest częściowo procesem naturalnym, ponieważ z wiekiem, w wyniku ścierania się zębów, odsłaniana jest zębina, która odpowiada za żółty odcień naszych zębów. Z drugiej strony, to co jemy, wpływa nie tylko na nasze zdrowie, ale również na
kolor naszych zębów.
Zasada
jest prosta, każda żywność, która powoduje plamy na ubraniach, może powodować
przebarwienia na zębach. Potrzeba tylko siedmiu minut, aby rozpoczął się proces niszczenia tkanki zęba. Możesz jednak łatwo temu zapobiec poprzez szczotkowanie zębów, lub przynajmniej
płukanie wodą jamy ustnej, zaraz po spożyciu tych produktów. Jeżeli nie masz pod ręką ani wody ani szczoteczki, użyj gumę do żucia bez cukru. Pomaga ona usunąć cząstki pokarmu z zębów, przyczyniające się do ich niszczenia, a także w czasie żucia wytwarzana jest ślina, która neutralizuje szkodliwe działanie kwasów na zęby
Z drugiej strony istnieje również grupa warzyw,
owoców i innych produktów
spożywczych, które pomagają w osiągnięciu śnieżnobiałego uśmiechu.
Co należy
jeść:
1. Twarde owoce i warzywa
Jedz jabłka, seler, kalafior
oraz marchew. Dlaczeo ? W czasie jedzenia produkty te działają podobnie do papieru ściernego,
oczyszczając zęby z osadu nazębnego. Są to naturalne
szczoteczki do zębów. Dodatkowo, te warzywa i owoce stymulują produkcję śliny, która usuwa brud z zębów.
2. Owoce cytrusowe i
truskawki
Kwas zawarty w pomarańczach, mandarynkach i ananasie może wybielić
powierzchnię zębów. Dodatkowo, kwas z cytrusów zawiera enzymy, które niszczą
bakterie mogące prowadzić do próchnicy, oraz nieświeżego
oddechu. Jak wyżej wymienione produkty, owoce cytrusowe zawierają substancje, które pobudzają produkcję śliny co z kolei zapobiega tworzeniu się płytki nazębnej, a
także dzialają jako odplamiacze, usuwając plamy powstałe w wyniku picia kawy, coca-coli czy czerwonego wina. Warto
sięgnąć także po truskawki. Te zawierają
enzym – kwas maleinowy, który ma właściwości wybielające.
3. Nabiał
Produkty mleczne, takie jak
jogurt i twaróg, oraz mleko, zawierają kwas mlekowy, który może chronić przed
psuciem się zębów. Proteiny zawarte w jogurcie przywierają do zębów, działając
jak tarcza ochronna chroniac nas przed bakteriami. Jedzenie twarogu natomiast zwiększa
produkcję śliny, mającej działanie przeciwbakteryjne. Poza tym nabiał jest bogaty w wapń, który chroni i wzmacnia kości
utrzymujące zęby w odpowiednim miejscu.
http://portal.abczdrowie.pl