'Domowa biala' kiełbasa z białej fasolki

'Domowa biala' kiełbasa z białej fasolki 
puszka fasolki jas | 4-5 łyżki wheat germ - kielki pszenicy | po pół łyżeczki ziół: cayenne pieprz, oregano, bazylia, cząber, cebula w proszku | dwa ząbki czosnku | szczypta soli | łyżka sosu sojowego | łyżka siemienia lnianego

Fasolke odsączam z zalewy i mieszam z przyprawami i startym czosnkiem. 
Zamykam w pojemniku i odstawiam na 10 minut do lodówki.

Siemie lniane zalewam dwoma łyżkami wrzątku i również odstawiam.

Wyciągam fasolkę, dodaję siemie i dwie łyżki kiełków pszenicy. Miksuję.

Dodaję pozostała czesc kiełków pszenicy, ewent doprawiam solą, pieprzem, ziarenkiem smaku i używając foli spożywczej (lub aluminiowej) formuję w kiełbaski, szczelnie zabezpieczając końce.

Odstawiam do lodówki na kilka minut.

Gotuję na parze przez 10-20 minut, lub do czasu, aż kiełbaski lekko zbrązowieją.
Sciagam folię i jem odrazu ;]

7 komentarzy:

  1. A gdzie przepis?

    OdpowiedzUsuń
  2. Ja też czekam na przepis :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Anonimowy11/07/2015

    Dokładnie dawaj przepis! ;D
    Tutaj jest kilka fajnych wegańskich kiełbas dla ciekawych http://taste--me.blogspot.com/search/label/wedliny?max-results=10

    OdpowiedzUsuń
  4. Wheat germ to kiełki pszenicy, użyłaś seitanu czy kiełków?

    OdpowiedzUsuń
  5. oj tak, przepraszam ;-0 pokielbasilo mi sie :) juz poprawiam. Kielki pszenicy** :-)

    OdpowiedzUsuń
  6. Super! Wolę kiełki niż czysty gluten ;-)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Archiwum bloga