Uwaga ! Burger z komosy ryżowej, kaszy jęczmiennej perłowej i siemienia lnianego, czyli samo zdrowie na talerzu, właśnie został przetestowany ! Pycha.
Burgery nie są ani czasochłonne, ani trudne, a smakują bardzo dobrze. Użyłam mieszanki przypraw do steka, którą dodałam na bloga kilka dni temu. >>>przepis<<< Możesz doprawić jakkolwiek chcesz i dodać kilka łyżek posiekanej pietruszki. Mi niestety jej zabrakło, a wydaje mi się źe burgery będą jeszcze pyszniejsze.
2 łyżki komosy ryżowej | ok. 2 łyżki kaszy peczak | 1-2 łyżki przyprawy do steka | 2 łyżki siemienia lnianego | 2 łyżki wody | łyżeczka oliwy z oliwek | łyżka maki
Siemie zalewam dwoma łyżkami wrzącej wody i odstawiam na 10 minut. Lączę z pozostałymi składnikami. Dodaj więcej mąki jak kutlet będzie się rozlatywal :) Dokładnie mieszam, ewentualnie doprawiam solą.
Formuję w duźe, płaskie burgery.
Smażę na rozgrzanej oliwie z oliwek.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz