Etykiety
Go Vegan yourself :)
(309)
Badź piękna Naturalnie - DIY Kosmetyki
(119)
Wege Koszyk
(73)
Fuck YEAH amazing Nature
(51)
URBAN JUNGLE
(47)
Co na roslinnego grilla ?
(30)
GROW SOMETHING GREEN
(30)
...fragment
(26)
Nature is the best designer - photography
(26)
GIVE nature a hand
(25)
Kuchnia indyjska
(22)
Naturalnie Apteczka
(21)
Adopt and become a HERO
(20)
GROW YOUR OWN FOOD
(19)
hummus
(17)
Epic people
(15)
DIY - Crafts
(14)
URBAN JUNGLE SUKULENTY
(14)
ABC Vegan
(12)
5 days smoothie
(11)
UpcycledART
(10)
sunset #365
(10)
DIY organizacja
(9)
Roslinne swieta
(9)
Travel is the only thing you buy that makes you richer
(9)
Badź piękna Naturalnie
(8)
DIY - swieta
(7)
Poradnik ekoterrorystki
(5)
NATURALNE środki czystości
(4)
Wody smakowe
(4)
talerz
(3)
#52books52weeks
(2)
Aromaterapia
(2)
Urban GARDENING
(2)
DIY wedding
(1)
quote
(1)
Naturalne zioła w kapsułkach
Jestem wielkim przeciwnikiem suplementów diety, ponieważ Ty, poprzez racjonalne odżywianie, jesteś w stanie SAMA dostarczyć wszystkich naturalnych wartości odżywczych swojemu organizmowi.
Nie wszystkie zioła, które spożywamy z jakichś tam względów, smakują wyśmienicie. Kupiłam paczkę kozieradki w kapsułkach, ponieważ nie znoszę jej smaku! Domowej roboty kapsułki to świetne rozwiązanie tego problemu. Połykasz, popijasz wodą i wsio.
Po drugie, własna produkcja jest zdecydowanie tańsza. Z moich obliczeń wynika, że za 100 szt. kozieradki w kapsułkach, zapłaciłam ok. £8 plus przesyłka £2. Dla porównania, za 100 pustych kapsułek, zapłaciłam £1, a za 100g kozieradki suszonej ok £1.50!
Opłaca się!!
Nie wszystkie zioła, które spożywamy z jakichś tam względów, smakują wyśmienicie. Kupiłam paczkę kozieradki w kapsułkach, ponieważ nie znoszę jej smaku! Domowej roboty kapsułki to świetne rozwiązanie tego problemu. Połykasz, popijasz wodą i wsio.
Po drugie, własna produkcja jest zdecydowanie tańsza. Z moich obliczeń wynika, że za 100 szt. kozieradki w kapsułkach, zapłaciłam ok. £8 plus przesyłka £2. Dla porównania, za 100 pustych kapsułek, zapłaciłam £1, a za 100g kozieradki suszonej ok £1.50!
Opłaca się!!
Co potrzebujemy:
sproszkowane zioła - wg własnego wyboru - pokrzywa, kozieradka, rumianek,
wegetariańskie kapsułki (00 rozmiar),
oraz taka oto maszynka do produkcji kapsułek
master-design-luzern.ch |
Przygotowanie:
Sproszkowane i organiczne zioła, możesz kupić w sklepach/internecie ze zdrową żywnością, lub ususzyć własne zioła i zetrzeć je w proszek.
Puste kapsułki wkładamy w otworki (górna i dolna część) i rozsypujemy mieszankę ziół na dolnej części - możesz użyć jednego rodzaju zioła, lub wymieszać kilka - ja zrobiłam z suszonych liści kozieradki, oraz czerwonej koniczyny.
Dociśnij i jeżeli trzeba, dosyp więcej.
Zamknij pudełko górną częścią, z wcześniej poukładanymi kapsułkami.
Dobrze dociśnij by kapsułki połączyły się.
Otwórz, et voila.
Poniżej filmik w wersji angielskiej.
Smalczyk z fasoli
Najsmaczniejsza roślinna potrawa jaką dotąd miałam szczęście zjeść!!!!
Raz spróbujesz, będziesz robić już zawsze :)
JESTEM WEGE - niczego sobie nie odmawiam.
[składniki]
1 szklanka/puszka białej fasoli suche/w wodzie - ja również robię z fasolki cannelini
1 średnia cebula
1/2 szklanki oleju, lub oliwy z oliwek
cząber - opcjonalnie
cząber - opcjonalnie
sól
1 łyżeczka majeranku
1 łyżeczka oregano
1 łyżeczka oregano
5 ząbków czosnku
cebulka prażona
cebulka prażona
[przygotowanie]
Fasolę namocz przez noc, a na drugi dzień ugotuj do miękkości.
Odcedź gotową fasolkę, przerzuć do blendera i zmiksuj na gładki krem.
Na patelni rozgrzej oliwę z oliwek, wrzuć wcześniej posiekaną cebulkę, oraz czosnek i smaż na małym ogniu, aż cebulka się lekko zarumieni. Dodaj pastę fasolową, zioła, łyżkę prażonej cebulki, sól, pieprz. Gotuj całość na małym ogniu przez kilka minut.
Dopraw do smaku - ja dodaję jeszcze ekstra prażonej cebulki ;) Przerzuć do słoiczków.
Gdy smalczyk ostygnie, włóż do lodówki.
SMACZNEGO!!!
Pyszności.
Najlepiej smakuje na drugi dzień, ze szczyptą soli i prażoną cebulką ON TOP!
Dopraw do smaku - ja dodaję jeszcze ekstra prażonej cebulki ;) Przerzuć do słoiczków.
Gdy smalczyk ostygnie, włóż do lodówki.
SMACZNEGO!!!
Pyszności.
Najlepiej smakuje na drugi dzień, ze szczyptą soli i prażoną cebulką ON TOP!
Płyn do płukania jamy ustnej - soda oczyszczona, miód, cynamon
fussfreecooking.com |
2 średnie cytryny
pół łyżeczki cynamonu w proszku
1 łyżeczka sody oczyszczonej
1,5 łyżeczki miodu
1 szklanka ciepłej wody
szklana butelka z korkiem, lub plastikowa
Przygotowanie:
Wspyp cynamon do szklanej butelki i dodaj sok z wyciśniętych cytryn. Dodaj miód, oraz sodę. Zalej ciepłą wodą. Wstrząśnij butelką.
Soda oczyszczona neutralizuje kwasy uszkadzające zęby, pomaga w usuwaniu kamienia nazębnego.
Soda oczyszczona neutralizuje kwasy uszkadzające zęby, pomaga w usuwaniu kamienia nazębnego.
Domowe masło orzechowe aka nutella
Składniki:
2 szklanki orzechów laskowych - upieczonych
2 łyżekczki kakao w proszku
2 łyżekczki oleju rzepakowego
3-4 łyżekczki stevia
1/3 szklanki mleczka kokosowego
1 szklanka gorzkiej czekolady (bez cukru!) - stopiona
Przygotowanie:
Jeżeli masz pod ręką tylko świeże orzechy, rozgrzej piekarnik do ok. 300°
i piecz je przez 10 - 15 minut, aż zbrązowieją.
Jeżeli kupiłaś już upieczone, przejdź do następnego etapu.
Orzechy i cukier miksuj w blenderze na gładki krem.
Roztop czekoladę w rondelku i połącz w orzechami.
Dodaj pozostałe składniki i dokładnie wymieszaj.
Możesz dodać więcej cukru, lub mleczka kokosowego.
Zielony kalafior i jarmuż
Składniki:
średni, zielony kalafior Romanesco (może być też biały)
4-5 liści jarmużu
5-6 ząbków czosnku
średnia, drobno posiekana cebula
sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
Najpierw zrób wywar warzywny: marchewy, cebula,
pietruszka, seler, kostki warzywne domowej roboty
i dużo, dużo natki pietruszki - potem odcedź.
Gdy wywar będzie już gotowy, odstaw na bok
i rozgrzej oliwę z oliwek, lub olej.
Wrzuć posiekaną cebulę i czosnek - smaż ok. 5 minut.
Dodaj kalafior i zalej wcześniej przygotowanym wywarem.
Gotuj przez 10 minut, aż kalafior będzie miękki.
Dodaj pokrojony jarmuż i gotuj jeszcze
przez ok. 7 minut na małym ogniu.
Przerzuć wszystko do blendera
i zmiksuj na gładki krem.
Dopraw do smaku.
Figi
Te baniowe owoce pochodzą najprawdopodobniej z Azji Sredniej. Figi występują w dwóch odmianach - ciemnofioletowe - najlepiej jeść je na surowo, oraz jasnozielone - te najlepiej nadają się na suszenie. Owoce figowca mogą być składnikiem sałatek, dań głownych, konfitur, przekąsek, deserów. Zarówno owoce jak i liście są jadalne.
Skład:
Antynowotworowe wlasciwosci:
Bądź piękna naturalnie:
Układ krwionośny:
Układ nerwowy:
Układ odpornościowy:
Inne:
Skład:
- błonnik - 2 duże figi dostarczą ok. 5g tego składnika - więcej niż jabłka, banany, pomarancze, czy winogrona,
- są bardzo bogate w sole mineralne: żelazo, wapń, fosfor, magnez, potas - zawartość potasu w suszonych owocach wzrasta,
- witaminy: A, C, B1, B2, B6, PP,
- są bogate we flawonoidy - kwercetyna, luteolina.
Antynowotworowe wlasciwosci:
- badania pokazują, że spożywanie kwercetyny, może być pozwiązane z zapobieganiem raka płuc, oraz jelita grubego,
- luteolina stosowana miejscowo, okazała się odgrywać główną rolę w zapobieganiu i leczeniu raka skóry.
Bądź piękna naturalnie:
- spore ilości żelaza, które zawierają te owoce, pomogą osobom, które zmagają się z anemią - zarówno suszone, jak i świeże,
- duża ilość błonnika, pomoże zdrowo zrzucić zbędne kilogramy (oczywiście, jeszcze ćwiczymy), oraz utrzymać szczupłą sylwetkę. Utrzymują układ pokarmowy w dobrej kondycji,
- antyoksydanty zabijają wolne rodniki, utrzymując skórę w prawidłowym i zdrowym stanie. Ponadto zmniejszają zmarszczki,
Układ krwionośny:
- obniżają poziom cukru we krwi,
- wzmacniają serce, oraz naczynia wieńcowe,
- pomagają redukować wysokie ciśnienie krwi - potas,
- zaleca się spożywanie owoców figowca przy schorzeniach sercowo-naczyniowych i niedokrwistości,
Układ nerwowy:
- dzięki dużej zawartosci magnezu, figi będą pomocne w redukcji stresu,
Układ odpornościowy:
- picie nalewki z figowca, polecane jest osobom cierpiącym na astmę, ponadto pomagają uśmierzyć ból gardła, a nawet zwalczyć kaszel - poleca się wywar z suszonych liści, który jest dobrym środkiem przeciwkaszlowym,
- wzmacnia odporność całego organizmu - witaminy A, C, żelazo,
- sok z wyciśniętej figi pomaga w leczniu ran,
Inne:
- figi przynoszą ulgę podczas zaparć, oraz zaburzeń żołądkowo-jelitowych. Ponadto wykazano, że regularne jedzenie fig, pomaga poprawić perystaltykę jelit, zapobiegając m.in właśnie zaparciom,
- owoce figowca mogą pomóc palaczom zwalczyć ten szkodliwy nałóg,
- figowy afrodyzjak!! figi poprawią Twoje współżycie seksualne - zawierają bowiem aminokwasy, które zwiększą popęd seksualny, oraz poprawią wytrzymałość podczas stosunku,
- najwięcej antyoksydantów znajdziemy w owocach o ciemnofioletowym kolorze. Warto również pamiętać, ze skórka tego owoca, jest totalnie jadalna i zawiera najwięcej 'źródła młodości'!!!
- ponieważ w 100 gramach owoców jest tyle wapnia, co w szklance mleka, spożywanie fig powinno być regularną czynnością dzieci, oraz kobiet w ciąży.
„ … nie ma na świecie takiej pigułki, która mogłaby dostarczyć niezbędnego pożywienia naszej krwi. Leki są w tym przypadku rodzajem protezy. Świeże i odpowiednio wyciśnięte SOKI , stanowią najlepszy, żywy pokarm, jaki możemy dostarczyć naszemu organizmowi. Dzięki sokom szybciej się zregenerujemy i przywrócimy organizmowi stan równowagi. Picie surowych soków z warzyw i owoców jest najpewniejszą, najskuteczniejszą, a także najszybciej działająca metodą odżywiania organizmu ”
Dr Norman W. Walker (January 4, 1886 – June 6, 1985)
(znalezione w necie..)
Tropikalny balsam do ust
Dziś zrobiłam bardzo delikatny balsam od ust, który nad im tropikalnego stylu. Olejek z pestek moreli nawilża, regeneruje, łagodzi podrażnienia. Masło z mango ma przyjemny zapach i dobrze się wchłania w skórę. Ponadto wspomaga naturalną odnowę skóry - popękane usta.
4 x 15ml słoiczki | 10g wosku sojowego | 15g masła shea | 10g masła z mango | 25ml oleju z pestek moreli | 2 łyżeczki miodu (opcjonalnie)
Roztapiam masła i wosk - umieszam składniki w słoiczku, a słoiczek zanurzam w gorącej wodzie.
Dodaję olej z pestek moreli i miód. Miód można pominąć oczywiście.
Przelewam do 15ml słoiczków i odstawiam do ostygnięcia.
Jak wyhodować imbir z bulwy
Marcin kupił ZAAAA dużo imbiru (mam jeszcze trzy razy tyle co na obrazku...), więc coś z nim zrobić muszę!!
No to sadzimy!
No to sadzimy!
Przygotowanie:
Wybieramy bulwę - świeżą, jędrną i zdrową.
Następnie pozostawiamy imbir w ciepłej wodzie, najlepiej na całą noc.
Na drugi dzień, duże bulwy możesz pokroić w mniejsze kawałki, lub wybrać większą doniczkę.
Wybierz odpowiednią lokację dla swojej roślinki: imbir lubi nasłonecznione i ciepłe miejsca.
Pilnuj by gleba była zawsze wilgotna. Szczególnie podczas upałów - roślinka powinna być podlewana codziennie, a na drugi dzień zraszana. W okresie jesiennym nie musimy jej tak często podlewać.
Powodzenia.
Korzeń hop do ziemi - nie zakopuj go całkowicie, lecz częściowo umieść w ziemi.
Wybierz odpowiednią lokację dla swojej roślinki: imbir lubi nasłonecznione i ciepłe miejsca.
Pilnuj by gleba była zawsze wilgotna. Szczególnie podczas upałów - roślinka powinna być podlewana codziennie, a na drugi dzień zraszana. W okresie jesiennym nie musimy jej tak często podlewać.
Powodzenia.
Nie przymykaj oczu - Be VEGE !!!!
Poslowie przeciwko zwierzetom - na nich nie bede glosowac |
"Mięso drobiowe, Kentucky Fried Chicken, ekskluzywne foie gras. Zwrócenie uwagi na los konkretnych jednostek, które kryją się pod tymi nazwami nie jest łatwe, ale to wyzwanie, z którym każdy z nas powinien się zmierzyć. (...)
Polska wciąż zajmuje wysokie miejsce w produkcji mięsa drobiowego. Rocznie spożywa się go ponad 25 kg na osobę. Oznacza to ok. 535 mln kurczaków zabijanych na mięso każdego roku. W chowie przemysłowym, oprócz kurczaków przeznaczonych na mięso (brojlerów), hodowane są oczywiście nioski, przeznaczone do produkcji jaj.
Brojlery trzyma się zwykle w halach pozbawionych dostępu światła i możliwości wyjścia na zewnątrz. Największe na świecie fermy potrafią pomieścić w jednej nawet od 30 tys. do 50 tys. ptaków. Nietrudno sobie zatem wyobrazić panujący ścisk, na skutek którego wiele osobników doznaje obrażeń. (...) Proces zabijania często bywa pośpieszny i niedokładny. Kurczaki wiesza się głową w dół i wrzuca do wody pod napięciem, co powoduje paraliż, następnie podrzyna się im gardła i umieszcza w wyparzarce. Wiele z nich może wciąż w pełni świadomości trafić do wrzątku. (...)"
Polska wciąż zajmuje wysokie miejsce w produkcji mięsa drobiowego. Rocznie spożywa się go ponad 25 kg na osobę. Oznacza to ok. 535 mln kurczaków zabijanych na mięso każdego roku. W chowie przemysłowym, oprócz kurczaków przeznaczonych na mięso (brojlerów), hodowane są oczywiście nioski, przeznaczone do produkcji jaj.
Brojlery trzyma się zwykle w halach pozbawionych dostępu światła i możliwości wyjścia na zewnątrz. Największe na świecie fermy potrafią pomieścić w jednej nawet od 30 tys. do 50 tys. ptaków. Nietrudno sobie zatem wyobrazić panujący ścisk, na skutek którego wiele osobników doznaje obrażeń. (...) Proces zabijania często bywa pośpieszny i niedokładny. Kurczaki wiesza się głową w dół i wrzuca do wody pod napięciem, co powoduje paraliż, następnie podrzyna się im gardła i umieszcza w wyparzarce. Wiele z nich może wciąż w pełni świadomości trafić do wrzątku. (...)"
Orzeźwiająca mgiełka do twarzy z zielonej herbaty
Gorąco, gorąco, upał !!!
Twoja skora potrzebuje orzeźwienia ?
Patrz, przepis poniżej.
Składniki:
1 torebka zielonej herbaty
1 szklanka wody
witamina E
spray butelka
Przygotowanie:
Zaparz zieloną herbatę - ok. 3 minut.
Odstaw na bok i poczekaj, aż przestygnie.
Następnie, do ostudzonej herbaty, dodaj kilka kropelek witaminy E w płynie.
Wymieszaj.
Przelej do buteleczki.
Spryskaj twarz.
Trzymaj w lodówce.
Rezultat:
Zielone herbaty są napakowane w antyoksydanty, które chronią naszą skórę przed szkodliwym działaniem wolnych rodników - piękna, zdrowa i młoda skóra.
Kosmetyk ten orzeźwia i działa oczyszczająco.
Witamina E - źródło młodości...
Kwasy tłuszczowe omega-3
quantumleapwellness.com |
- kwas α-linolenowy (ALA),
- Kwas eikozapentaenowy (EPA),
- Kwas dokozaheksaenowy (DHA),
- oleje: rzepakowy, sojowy, z otrębów ryżowych, słonecznikowy, kukurydziany, sezamowy, z pestek winogron, kokosowy, arachidowy, sojowy (omega-6),
- masło kakaowe
- ogórki
- nasiona chia
- kiwi
- ziarna gorczycy
- masło shea,
- tofu,
- migdały,
- orzechy włoskie (ALA),
- algi (DHA),
- pestki dyni,
- szpinak, jarmuż (kale),
- siemie lniane (ALA).
Omega-3 mają wiele korzyści dla zdrowia:
- stwierdzono możliwe działanie przeciwnowotworowe kwasów tłuszczowych omega-3 (zwłaszcza w przypadku raka piersi, okrężnicy i prostaty),
- badania sugerują, że kwasy te zabijają wolne rodniki, a tym spowalniają starzenie się komórek,
- obniżają poziom trójglicerydów we krwi (DHA),
- zmniejszają ryzyko zawałow serca,
- obniżają ciśnienie krwi,
- obniżają podatność na depresję, oraz poprawiają nastrój - niedobór kwasu dokozaheksaenowego (DHA) powoduje niski poziomu serotoniny w mózgu,
- wzmacniają układ immunologiczny,
- łagodzą objawy reumatoidalnego zapalenia stawów, oraz astmy,
- pomagają w problemach skórnych.
Znaczny nadmiar kwasów omega-3 może być jednak szkodliwy, więc należy stosować umiarkowane dawki (szczególnie u osób cierpiących na cukrzycę i choroby krążenia.
http://pl.wikipedia.org
womentowomen.com
http://pl.wikipedia.org
womentowomen.com
19.08.2013 World Orangutan Day!
PRZEUROCZE!!!!!!!!!!!!!!
Kochajmy i szanujmy (wszystkie!!) zwięrzeta - one na to zasługują.
Subskrybuj:
Posty (Atom)
Archiwum bloga
-
▼
2017
(11)
- ▼ marca 2017 (4)
- ► lutego 2017 (7)
-
►
2016
(217)
- ► grudnia 2016 (5)
- ► listopada 2016 (14)
- ► października 2016 (28)
- ► września 2016 (21)
- ► sierpnia 2016 (7)
- ► lipca 2016 (18)
- ► czerwca 2016 (19)
- ► kwietnia 2016 (12)
- ► marca 2016 (15)
- ► lutego 2016 (21)
- ► stycznia 2016 (44)
-
►
2015
(217)
- ► grudnia 2015 (47)
- ► listopada 2015 (21)
- ► października 2015 (17)
- ► września 2015 (20)
- ► sierpnia 2015 (20)
- ► lipca 2015 (17)
- ► czerwca 2015 (18)
- ► kwietnia 2015 (13)
- ► marca 2015 (6)
- ► lutego 2015 (2)
- ► stycznia 2015 (17)
-
►
2014
(147)
- ► grudnia 2014 (18)
- ► listopada 2014 (9)
- ► października 2014 (22)
- ► września 2014 (8)
- ► sierpnia 2014 (11)
- ► lipca 2014 (7)
- ► czerwca 2014 (10)
- ► kwietnia 2014 (11)
- ► marca 2014 (15)
- ► lutego 2014 (10)
- ► stycznia 2014 (10)
-
►
2013
(249)
- ► grudnia 2013 (7)
- ► listopada 2013 (21)
- ► października 2013 (25)
- ► września 2013 (12)
- ► sierpnia 2013 (18)
- ► lipca 2013 (14)
- ► czerwca 2013 (14)
- ► kwietnia 2013 (35)
- ► marca 2013 (26)
- ► lutego 2013 (19)
- ► stycznia 2013 (36)
-
►
2012
(88)
- ► grudnia 2012 (8)
- ► listopada 2012 (3)
- ► października 2012 (4)
- ► sierpnia 2012 (1)
- ► lipca 2012 (23)
- ► marca 2012 (8)
- ► lutego 2012 (41)