Kotlety gryczane zrobiłam całkowicie przez przypadek. Miałam pieczarki do wykorzystania, ale brak pomysłu. Padło hasło: kotlety, ale z czym by je tutaj połączyć. Poczekaj, kupiłam ostatnio kaszę gryczaną, dodam cebulę, pietruszkę, czosnek i jajko. Musi wyjsć przysznie!! I wyszło!
Składniki:
2 szklanki ugotowanej kaszy gryczanej (najlepiej rozgotowanej)
ok 200 g pieczarek
1 duża cebula
2 łyżki siemienia lnianego - opcjonalnie
2 łyżki mąki ziemniaczanej
2 ząbki czosnku
1 jajko - opcjonalnie
2 łyżki pietruszki
bułka tarta - gluten frei
oliwa z oliwek
sól, pieprz
Ryz z ziolami:
2 szklanki ryżu
kilka łyżek groszku zielonego
1 łyżka stołowa posiekanych ziół:
szczypiorku, pietruszki bazylii,
oregano (można użyć suszonej bazylii i oregano)
pół cebuli (opcjonalnie)
ząbek czosnku
sól i pieprz
oliwa z oliwy, ewent. masło roslinne, lub olej sezamowy
Przygotowanie:
Cebulę i pieczarki drobno siekam i duszę przez kilka minut, aż woda odparuje.
Dodaję ziarenka smaku, pieprz, chilli.
Odstawiam na bok i dodaję rozgotowaną kaszę, zmiażdżony ząbek czosnku, posiekaną pietruszkę, siemię lniane i mąkę Doprawiam do smaku.
Masę można trochę zmiksować.
Formuję kotlety, obtaczam je w bułce tartej i smażę z obu stron na złoty kolor.
Ryż z ziołami - gotuję ryż na pół twardo, a w międzyczasie siekam wszystkie zioła. Rozgrzewam kawałek masła, lub oliwę z oliwy i wrzucam ugotowany ryż, oraz zioła. Podsmażam na małym ogniu przez około 5 minut.
Podaje np z mizerią, lub inną salatką ze swieżych warzyw.