Najlepszy majonez w całej galaktyce !

Co robię by poprawić sobie nastrój? Cwiczę, przesadzam roślinki, lub oczywiście eksperymentuję w kuchni. Padło na gotowanie !


Postanowiłam, że sprobuję zrobić majonez. Wykorzystałam przepis na sos serowy. Po połaczeniu mleka z olejem roślinnym przy jego produkcji, serek zaczął gęstnieć, ale nie osiagnął konsystencji majonezu. 'Więcej oleju !!' 
Dowiedziałam się co wchodzi w jego skład i zaczęłam tworzy ć własne proporcje. Powstał mega smaczny MAYO !!! 



[składniki]
150 ml mleka sojowego
2-3 łyżki octu jabłkowego
1 łyżka musztardy dijon
1 łyżeczks miodu
1 łyżka soku z cytryny
łyżeczka soli
pieprz do smaku
ok. 2 szklanki oleju (500 ml)


[przygotowanie]
Do blendera wlewam/wrzucam 7 pierwszych składników i miksuję przez chwilę.

Dolewam olej przy ciągle chodzącym blenderze.
Dokładnie miksuję jeszcze przez minutę.

Doprawiam i przekładam do słoiczka/szklanego pojemnika i przechowuję w lodówce.

Mayo smakuje rewelacyjnie! a przygotowanie zajmuje - uwaga - 4 MINUTY !!


Please go VEGAN :)

Zapiekanka evolved!!


Jestem VEGAN i niczego sobie nie odmawiam, nawet zapiekanki z serem :)
Uwielbiam zapiekanki! 
Pamiętam, że za dzieciaka zawsze bolał mnie brzuch, bo jadłam ich tyle i w takim tępie, że mój malutki żołądek nie ogarniał z trawieniem ;)
Chęć na zapiekanki przyszła nieoczekiwanie dwa dni temu i tak oto powstała moja ulepszona wersja.


[składniki nadzienie?]
2 bagietki
15 średnich pieczarek
cebula
ok 2 szklanki świeżego szpinaku
sól i pieprz
warzywko
sos sojowy

[składniki na sos/ser]
1/2 szklanki mleka sojowego
1/2 szklanki oleju słonecznikowego
ok 4 łyżki stołowe kleiku ryżowego
sól i pieprz
sok z cytryny: opcjonalnie

[przygotowanie]
Rozgrzewam oliwę i dodaję pokrojona w kostkę cebulkę. Podsmażam chwilkę i dodaję pokrojone pieczarki. 
Doprawiam. 
Gotuję, aż woda z pieczarek wyparuje.
Wrzucam szpinak, mieszam i gotuję, aż zielenina się skurczy :)

W międzyczasie przygotowuję sosSerowy.
Do miseczki wrzucam wszystkie skladniki na sos i miksuję do momentu, aż mikstura osiągnie lekko kremową konsystencję.
Doprawiam solą, pieprzem. 

Bagiety przekrajam wzdłuż i nakładam nadzienie, a następnie kremowy sosik.

Piekę w 190C, aż serek zacznie lekko brązowieć.

Podaję z domowej roboty ketchup'em i posypuję szczypiorkiem z parapetu.


Please go VEGAN :)

Najlepsza wegańska pizza na świecie !!!


[składniki]
1 i 1/2 szklanki maki pszennej
łyżeczka cukru
1/2 szklanki ciepłej wody
ok. 10 g świeżych drożdży
2 łyżki oliwy z oliwek
łyżeczka soli

[składniki na sos/ser]
1/2 szklanki mleka sojowego
1/2 szklanki oleju słonecznikowego
ok 2 łyżki stołowe kleiku ryżowego
sól i pieprz
łyżeczka drożdży odżywczych - opcjonalnie


[przygotowanie]
Drożdże rozpuszczam w łyżce ciepłej wody, dodaję cukier i odstawiam w ciepłym miejscu na 20 minut. Drożdże powinny lekko urosnąć.

Mąkę przesiewam, dodaję sól, rozczyn drożdżowy, ciepłą wodę, oliwę z oliwek i wyrabiam ciasto przez kilka minut. Przykrywam ściereczką, odstawiam w ciepłe miejsce i czekam, aż ciasto podwoi swoją objetość.

W międzyczasie.... Do miseczki wrzucam wszystkie składniki na sos i miksuję do momentu, aż mikstura osiągnie lekko kremową konsystencję.
Doprawiam solą, pieprzem. 

Kolejnym krokiem jest odgazowanie ciasta, poprzez wbicie w nie pięści. Przekładam znowu na blat i ugniatam przez chwilkę, a następnie wałkuję na cienkie ciasto. Nakładam sos pomidorowy, usmażone pieczarki ze szpinakiem, paprykę, cebulę i sos serowy.

Piekę w 240 C przez 15-20 minut.

Smacznego!


Please go Vegan :)

Sernik dyniowy



[składniki poziom 1]
10 suszonych śliwek, lub kilka łyżek rodzynek
 6 łyżek wody
2 szklanki migdałów 
1/4 szklanki oleju kokosowego
szczypta soli

[przygotowanie]
Dodaj wszystkie składniki do blendera i miksuj do momentu, aż utworzy się gładka masa.
Przenieś masę do foremki, wyrównaj i odstaw do lodówki na 10 minut.

[składniki poziom 2]
2 szklanki orzechów nerkowca: namocz przez kilka godzin
1 i pół szklanki ugotowanej dyni
1/2 szklanki syropu klonowego
1 łyżeczka octu jabłkowego
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
2/3 oleju kokosowego
6 łyżek soku z cytryny
1 łyżeczka cynamonu
1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
szczypta soli

[przygotowanie]
Zmiksuj w blenderze wszystkie składniki i nałóż na poziom 1. Wyrównaj i odstaw spowrotem do lodówki na kilka godzin.



Go Vegan: Pumpkin cashew nuts cheesecake

[ingredients: crust]
10 dried dates, or few spoons of raisins 
6 tbsp water
2 cups almonds
1/4 cup coconut oil
pinch of salt

[preparation]
In a blender add all ingredients and blend until it becomes a paste. 
Transfer mixture into form pan.
Place pan into the freezer and allow to chill for about 10 minutes.




[ingredients: filling]
2 cups raw cashews, soaked in water, drained
1,5 cups cooked pumpkin
1/2 cup maple syrup
1 tsp apple cider vinegar
1 tsp vanilla extract
2/3 cup coconut oil
6 tbsp of fresh lemon juice
1 tsp cinnamon
1/2 tsp fresh ground nutmeg
1 tsp salt


[preparation]
In a blender add all ingredients and blend until the mixture is smooth. 
Pour mixture into the chilled crust.
Chill in the refrigerator for few hours.


Please go VEGAN :)

Cynamonowy peeling


Peeling, który pachnie wypiekami :)


5-6 łyżek cukru | 1 łyżka cynamonu w proszku | 3 łyżki oliwy z oliwek

Połącz wszystkie składniki i dokładnie wymieszaj.
Delikatnie wcieraj w wilgotną skórę.
Spłucz.





Niedzielny rosołek



Niedziela. Pada. Nie jestem tradycyjna, ale dziś postanowiłam sprobować zrobić wegański, aromatyczny rosołek. Wyszło naprawdę przepysznie!! Nie sądziłam, że można stworzyć rosół bez kurczaka, który smakuje jak prawdziwy, domowy rosołek !!



1 cebula | ł pieczonego czosnku | 3 marchewki | 1 korzeń pietruszki | kawałek selera | por | garść świeżej natki pietruszki | ziarenko smaku | sos sojowy | sól i pieprz do smaku |łyżka oliwy z oliwek


Cebulkę obieram, kroję w cwiartki i opalam na palniku.

Czosnek przygotowałam wcześniej. Jeżeli nie macie pod ręką, przepis znajdziecie tutaj.

Pozostałe warzywa obieram, myję i wrzucam do garnka, razem z pieczonym czosnkiem i spaloną cebulką. Zalewam wrzątkiem, dodaję ziarenko smaku, pieprz, sos sojowy, oliwę z oliwek.

Gotuję na bardzo małym ogniu przez ok. 30 minut.

Odcedzam.

Podaję z makaronem, pokrojoną w talarki marchewką i posiekaną świeżą pietruszką.




Nie kupuj: ADOPTUJ

Do not buy: ADOPT

Zupa krem z soczewicy i marchewki


[składniki]
wywar warzywny
2 szklanki startej marchewki
szklanka suszonej soczewicy: zółta
sól i pieprz do smaku
sos sojowy

[przygotowanie]
Gotuję wywar warzywny. Wyciągam warzywa i dodaję startą marchewkę z soczewicą.
Doprawiam do smaku.
Przykrywam pokrywką i gotuję na średnim ogniu, aż soczewica będzie miękka.
Blenduję na gładki krem.
[smacznego]

URBAN JUNGLE IDEAS

Meat: it's not FOOD, it's VIOLENCE !!!

Mięso nie jest jedzeniem, mięso to PRZEMOC!!

Amanda Moeckel - “Keep Fighting”

Please go VEGAN 
be cruel free
be healthy
be happy

Kremowy serek z ziołami: estragon


[składniki]
1 1/2 szklanki migdałów blanszowanych 
2 łyżki stołowe estragonu
2 łyżki stołowe oliwy z oliwek
sól i pieprz do smaku
1/4 szklanki wody
2 łyżki stołowe soku z cytryny
3 ząbki czosnku


[przygotowanie]
Migdały zalewam wrzątkiem, pozostawiam na kilka minut i obieram ze skórki.

Rozgrzewam piekarnik do 190°C.

Blenduję wszystkie sładniki na gładki krem.
Doprawam sobą i pieprzem.

Formuję: użyłam foli aluminiowej - tez daje radę!

Piekę przez 30-40 minut.

Odstawiam na bok do wystygnięcia.

Przechowuję w lodowce.

[smacznego]



Gdyby drzewa.....


Gdyby drzewa dawaly WiFi,
sadzilibysmy je jak nienormalni.

Szkoda, ze produkuja jedynie tlen,
którym oddychamy....

moo “The assumption that animals are without rights, and the illusion that our treatment of them has no moral significance, is a positively outrageous example of Western crudity and barbarity. Universal compassion is the only guarantee of morality.” 
― Arthur Schopenhauer, The Basis of Morality
www.vegfriend.com

Quote:


“The assumption that animals are without rights, and the illusion that our treatment of them has no moral significance, is a positively outrageous example of Western crudity and barbarity. Universal compassion is the only guarantee of morality.” 
― Arthur Schopenhauer, The Basis of Morality
www.vegfriend.com

Do EPIC shit

www.vegfriend.com

Kremowy serek z pieczonym czosnkiem i rozmarynem



Czy jest coś smaczniejszego od prawdziwego, domowego żarcia ?
NIE MA!! (wg mnie.)
Ten serek przegina ! 

składniki:
4 ząbki pieczonego czosnku
1 szklanka orzechów nerkowca: namocz przez noc, lub przynajmniej namocz w gorącej wodzie przez 10 minut 
2 łyżki oleju kokosowego 
1/4 szklanki wody 
2 łyżki soku z cytryny 
1 łyżeczka posiekanego rozmarynu (świeży lub suszony) 
szczypta soli i pieprzu

przygotowanie:
Przygotuj czosnek ---> przepis

Odsącz i przemyj orzechy nerkowca i dodaj je do blendera razem z resztą składników. 
Blenduj przez kilka minut, aż serek stanie się kremowy i gładki. 
Dopraw do smaku. Pozostaw w lodówce, najlepiej na całą noc.




Go 99Vegan yourself :)


99wegańska kolacja. 
Zwierzo:żercy byli najedzeni i zachwyceni.
Proszę zostań wege :)

99vegan b:day dinner party. 
Animal:eaters were loaded and astonished.
Please GO VEGAN :)

Pieczony czosnek


Pieczony czosnek, w smaku jest znacznie delikatniejszy niż surowy. Po upieczeniu staje się kremowy i traci naturalną ostrość. Możemy go dodawać do smarowideł, smalczyków, zup, lub rozsmarować na pieczywie, zaraz po wyciągnięciu z piekarnika. Jest poprostu rewelacyjny.

Nie lubię marnować energii i piekę conajmniej 8-10 główek naraz, które wykorzystuję w ciągu tygodnia, lub zamrażam. Taki zamrożony czosnek, używam tylko do produkcji bulionu.


główki czosnku | woda | oliwa z oliwek | sól himalajska | pieprz 

Rozgrzewam piekarnik do 200C. 

Obcinam wierzchołek każdej główki, odsłaniając ząbki czosnku, a następnie usuwam zewnętrzną warstwę.

Wkładam czosnek do foremki do pieczenia mufinek.

Spryskuję wodą, skrapiam oliwą z oliwek i posypuje solą i pieprzem.

Przykrywam folią aluminiową i piekę przez 30-40 minut. 
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Archiwum bloga