www.wyofile.com A zobaczcie co on wyprawia. CZAD ! |
Etykiety
Go Vegan yourself :)
(309)
Badź piękna Naturalnie - DIY Kosmetyki
(119)
Wege Koszyk
(73)
Fuck YEAH amazing Nature
(51)
URBAN JUNGLE
(47)
Co na roslinnego grilla ?
(30)
GROW SOMETHING GREEN
(30)
...fragment
(26)
Nature is the best designer - photography
(26)
GIVE nature a hand
(25)
Kuchnia indyjska
(22)
Naturalnie Apteczka
(21)
Adopt and become a HERO
(20)
GROW YOUR OWN FOOD
(19)
hummus
(17)
Epic people
(15)
DIY - Crafts
(14)
URBAN JUNGLE SUKULENTY
(14)
ABC Vegan
(12)
5 days smoothie
(11)
UpcycledART
(10)
sunset #365
(10)
DIY organizacja
(9)
Roslinne swieta
(9)
Travel is the only thing you buy that makes you richer
(9)
Badź piękna Naturalnie
(8)
DIY - swieta
(7)
Poradnik ekoterrorystki
(5)
NATURALNE środki czystości
(4)
Wody smakowe
(4)
talerz
(3)
#52books52weeks
(2)
Aromaterapia
(2)
Urban GARDENING
(2)
DIY wedding
(1)
quote
(1)
Kremowa kukurydziana z kurczakiem
Znowu nagotowałam, narobiłam zdjęć, ale nie znalazłam czasu by to wszystko pospisywać. W sumie nie zdziwie się jeżeli zapomnę o jakimś tajnym składniku do tej uroczej zupki.
Rosołek | 3 kolby kukurydzy | ok 250g kurczaka sojowego, pokrojonego w kosteczki | przyprawy do smaku
Gotuję rosołek - link w składnikach.
Kuraka odmrażam i podsmażam na oliwe z oliwek. Odstawiam na bok.
Kukurydzę gotuję w osolonej wodzie. Można też użyc kukurydzy z puszki. Odkrajam ziarna, wrzucam na patelnie, doprawiam solą, pieprzem i griluję.
Wyciagąm warzywa z wywaru, dobrze przeciskam przez sito. Dodaję przysmażoną kukurydzę. Po ok. 10 minutach miksuję wszystko na gładki krem.
Dodaję kurczaka i gotuję przez ok 5 - 10 minut.
Smacznego !
Sweet veggie potato
Czasami bywam nierozgarnięta, ale każdemu czasem się zdarza. Klucze gdzieś się zapodziały, zapasowe zarówno, a w lodówce pusto. Ale nawet jeżeli lodówka nie jest wypełniona po brzegi, to da się stworzyć coś z 'niczego', tym bardziej, gdy w brzuchu burczy. Szybki scan i do roboty.
puszka ciecierzycy | dwa średnie słodkie ziemniaki | cebulka | 2 ząbki czosnku | szklanka mrożonych warzyw: kukurydza, marchewka, fasolka, groszek | sól i pieprz | garść rukoli | awokado | oliwa z oliwek | sos sojowy | szczypta chilli |
Rozgrzewam piekarnik do 200C.
Ziemniaki myję, a następnie zalewam wrzątkiem. Gotuję przez ok 15-20 minut, odcedzam, nacinam wzdłuż i układam na blaszce. Skrapiam oliwą z oliwek, opruszam solą i pieprzem.
Ziemniaki myję, a następnie zalewam wrzątkiem. Gotuję przez ok 15-20 minut, odcedzam, nacinam wzdłuż i układam na blaszce. Skrapiam oliwą z oliwek, opruszam solą i pieprzem.
Piekę przez 20 - 25 minut.
Cebulkę i czosnek podsmażam na oliwie z oliwek. Doprawiam solą, pieprzem i sosem sojowym.
Dodaję cieciorkę i mrożone warzywa.
Smażę, aż warzywa lekko się zarumienią.
Warzywa nakładam na upieczone ziemniaki.
Podaję z rukolą, lub innym zielskiem i awokado.
#PleaseGOvegan :)
Słodkie placki ziemniaczane ze śmietaną
Nadwyżka ziemniaków słodkich zmusiła mnie do stworzenia z nich jakieś super potrawy. Uwielbiam placki ziemniaczane, więc pomysł na słodkie placuszki, padł całkiem szybko. Wyszło ciekawie, a co najważniejsze smacznie. Fajnie komponują się z wegańska śmietaną.
Roślinną śmietanę można śmiało zrobić z orzechów nerkowca, lub jeżeli jesteś szczęściarzem, kupić gotowy produkt. Ja użyłam śmietanki ze sklepu, podarowanej od znajomej, która była na wyjeździe i tam dorwała taką oto śmietanę - słodko :)
2 słodkie ziemniaki | cebulka | 3 ząbki czosnku | sól i pieprz | 2 łyżki mąki ziemniaczanej | łyżka siemienia lnianego
Słodkie ziemniaki gotuję przez 5 minut, odcedzam i dodaję do pokrojonej cebulki i czosnku. Dodaję resztę składników i dokładnie miksuję. Rozgrzewam oliwę z oliwek i smażę placuszki, aż lekko się zarumienią.
Podaję ze śmietanką i kiełkami.
Smacznego !
#PleaseGoVegan :)
Cytryna vs. kawka
Kofeina jest najbardziej rozpowszechnionym środkiem pobudzającym nasz organizm. Każdego roku na świecie wypijanych jest ok 700 miliardów filiżanek tego napoju. Kawa nie jest uznawana za narkotyk, aczkolwiek wykazuje bezpośredni wpływ na nasz układ nerwowy. Oprocz kawy, kofeinę możemy znaleźć w słodkich napojach gazowanych, energy drinks, herbacie, kakao, oraz guaranie. Jest dodawana również do niektórych leków przeciwbólowych.
PS. Pod względem wartości w handlu międzynarodowym zajmuje drugie miejsce, zaraz za ropą naftową.
Ja robie taki mały eksperyment, by udowodnić sobie, ze kawa do fukcjonowania wcale nie jest mi potrzebna. Nie piję kawki już prawie od miesiąca, ale pierwsze dni były okropne: ból głowy, zmeczenie, znużenie, o pracy z cyferkami nie było mowy - brak koncentracji.
Zrobiłam mały research i wiekszość z tych objawów, to naturalna reakcja organizmu - 'głod narkotykowy' (kofeinowy). Kawa uzależnia.
Zamiast kawy, co dzień rano wypijam szklankę zaparzonych ziół z sokiem (ok 1 łyżka) ze świeżo wyciśniętej cytryny. Sam zapach niektóryh ziół pobudza i działa na nas energetyzująco, i tak samo jak cytryna, ma masę korzyści zdrowotynch. A kawa nie.
Zrobiłam mały research i wiekszość z tych objawów, to naturalna reakcja organizmu - 'głod narkotykowy' (kofeinowy). Kawa uzależnia.
Zamiast kawy, co dzień rano wypijam szklankę zaparzonych ziół z sokiem (ok 1 łyżka) ze świeżo wyciśniętej cytryny. Sam zapach niektóryh ziół pobudza i działa na nas energetyzująco, i tak samo jak cytryna, ma masę korzyści zdrowotynch. A kawa nie.
Nie tylko uzależnia, ale zakwasza nasz organizm: kawa należy do produktów, które są wybitnie kwasotwórcze. Ma pH od 5,9 do 5,0, a jeśli dodamy do niej cukru i mleko, jej działanie jest jeszcze gorsze. Komórki nowotworowe uwielbiają kwasne srodowisko. Woda z cytryną ma działanie zasadowe i pomaga utrzymać odpowiednie pH w organizmie: neutralizuje kwaśne produkty przemiany materii i zmniejsza ryzyko wystąpienia niektórych rodzajów raka.
Sok z cytryny pomaga uzupełnić sole mineralne, a woda nawadnia organizm, w przeciwieństwie do kawy, która wraz z moczem usuwa z organizmu rezerwy wody, oraz wypłukuje podstawowe minerały: sód, potas, wapń i magnez. Zioła mają zasadowy odczyn pH.
Czysta woda, świeżo wyciśnięty sok z cytryny, oraz zioła korzystnie wpływają na wątrobę – oczyszczają ją i zwiększa produkcję żółci, która rozbija tłuszcze i ułatwia wchłanianie ważnych witamin i minerałów. Usuwają z organizmu toksyny, będące często przyczyną zmęczenia i osłabienia. Cytryna pobudza układ pokarmowy do wzmożonej pracy i ułatwia wypróżnianie. Sok z cytryny może pomóc złagodzić niestrawność, zgagę, wzdęcia, oraz zaparcia.
Cytryna jest bogata w witaminę C, która pomaga wzmocnić układ odpornościowy. Do prawidłowej pracy układu immunologicznego, potrzebne jest zarówno żelazo - witamina C poprawia wchłanianie tego pierwiastka ze spożywanych pokarmów.
Woda cytrynowa daje natychmiastowy zastrzyk energii, pobudza i orzeźwia, a aromat cytrynowy skutecznie poprawi samopoczucie.
Cytryny są bogatym źródłem przeciwutleniaczy, które neutralizują wolne rodniki. Witamina C pomaga zachować elastycznośc skóry co w konsekwencji powoduje mniej zmarszczek - to lubimy. Doda blasku, orzeźwi i oczyści skórę. Ponadto cytryny są bogate w błonnik, który spowalnia wchłanianie cukru z pożywienia, co daje dłuższe uczucie sytości po posiłkach oraz zmniejsza wydzielanie insuliny.
Cytryny odświeżają oddech i zwalczają bakterie w jamie ustnej. Chociaż cytryny są świetne dla ogólnego stanu zdrowia jamy ustnej, sam sok z cytryny może uszkodzić szkliwo zębów, dlatego woda z sokiem z cytryny jest idealnym rozwiązaniem. Po wypiciu wody z sokiem z cytryny jamę ustną możesz przepłukać zwykłą wodą.
Ja uzywam swiezych ziól, bo kocham ich aromatyczny zapach. Co dzien mozesz pic rózne kombinacje z ponizszej listy poniewaz ozezwiajacych ziól jest calkiem sporo.
Ja uzywam swiezych ziól, bo kocham ich aromatyczny zapach. Co dzien mozesz pic rózne kombinacje z ponizszej listy poniewaz ozezwiajacych ziól jest calkiem sporo.
Herbatka z rozmarynu + cytryna
Działa pobudzająco na cały organizm, poprawia pracę układu trawiennego, działa pobudzająco na cyrkulację krwi, co m.in sprzyja szybszemu wzrostowi włosów.
Herbatka z miety
Już sam zapach mięty sprawia, że czujemy euforię. Mięta odświeża, ożeźwia i pobudza. Daje kopniaka energii. Dobrze wpływa na układ pokarmowy i jest pomocna w przypadku omdleń. Jest napakowana wapnem, potasem, oraz witaminami z grupy B, które dobroczynnie wpływają m.in na nasz układ pokarmowy.
Herbatka z szałwi
Szałwia napakowana jest antyoksydantami, które wspomagają komórki w walce z wolnymi rodnikami. Pobudza system immunologiczny, dba o piękną skóre i włosy i chroni serce. W zdrowym ciele zdrowy duch.
Herbatka z tymianku
Tymianek pięknie i ożeźwiajźco pachnie. Uwielbiam jego świeży zapach. Tymianek ułatwia trawienie. Jest pomocny na różnego typu problemy układu pokarmowego: gazy, wzdęcia. Ponadto jest moczopędny. Jego skład jest również bardzo ciekawy, a to dlatego, że zawiera przeciwutleniacze, żelazo, wapno, mangan.
Herbatka imbirowa
Imbir znany jest przede wszystkim z dobrej przyjaźni z żołądkiem. Pomaga na wszelkie problemy układu trawiennego. Dzięki świeżemu, cytrusowemu i pobudzającemu zapachowi m.in pomaga przy nudnościach. Jego lekko ostry smak delikatnie rozgrzeje twoj organizm. Imbir pomaga pozbyć się stresu i posiada mnóstwo witamin i minerałów.
Pamiętaj o żołądku. Szanuj go. On odwala kawał dobrej roboty. Tak samo jak i Ty, żołądek budzi się rano do pracy. Częstowanie go 'ciężką' kawką jest dla niego lekkim szokiem. To tak jakby ktoś wylał na ciebie kubeł zimnej wody rano. Zle. Z nim trzeba na spokojnie. Wyobraź sobie, że Twój żołądek też chciałby 'przetrzeć oczy, rozciągnąć całe ciało, ziewnąć kilka razy, obrócić się z boku na bok i powolnym ruchem zejść z łóżka'.
Powyższe herbatki delikatnie działajż na nasz żołądek, powoli wybudzą go z nocnego spoczynku, zachęcą do pracy. Wiele ziół wspomaga pracę żołądka, dzięki czemu nie jest zbyt obciążony.
Be gentle dla niego i pij herbatki ziołowe z cytryna z rana.
http://gurbacka.pl/zalety-cytryny/
http://news.health.com/2015/02/24/why-you-should-start-your-day-with-lemon-water/
Sznycel, biały ryż z kiełkami i pieczone szparagi z bazylią
szyncel roślinny - do kupienia w sklepie | szklanka ryżu | kiełki rzeżuchy | szparagi | kilka listków swieżej bazyli | oliwa z oliwek | sól i pieprz
Sznycla odmrażam i smażę na złoty kolor.
Ryż gotuję w osolonej wodzie.
Szparagi myję, osuszam i smażę na oliwe z oliwek. Doprawiam solą i pieprzem. Pod koniec smażenia dodaję posiekaną bazylię - bazylia pod wpływem ciepła zmienia smak na gorzkawy.
#PleaseGoVegan :)
Vegan Review: Teatime Collective
Polecam.
Mila ekipa.
Zarcie bardzo dobre.
Brzuch pelny na kilka godzin ;)
Przepyszna groszkowa z pieczonym czosnkiem
500g słodkiego groszku - mrozony | 7 zabków czosnku | | łyzka masła roslinnego | 1 cebula | pół pieczonego czosnku | 3 marchewki | 1 korzeń pietruszki | kawałek selera | por | garść świeżej natki pietruszki | ziarenko smaku | sos sojowy | sól i pieprz do smaku | łyżka oliwy z oliwek
Przygotuj rosołek - przepis w linku.
Rozgrzej masło i dodaj pokrojony w plasterki czosnek, smaż przez chwilkę. Dodaj rozmrożony groszek - rozmroziłam nad gotującym się rosołkiem. Smaż przez chwilkę, a następnie dodaj do odcedzonego wywaru.
Zmikuj na gładki krem. Dopraw w razie potrzeby.
Można serwować na zimno, lub na gorąco.
Wakacyjna kukurydza z majonezem i kolendrą
2 kolby kukurydzy | majonez | łyżka masełka | kolendra | sól i pieprz
Kukurydzę gotuję w osolonej wodzie - ok 15 minut. Odcedzam dodaję masełko roslinne i troszkę oliwy z oliwek, szczyptę soli i smażę, aż kolby ładnie się zarumienią. Opruszam pieprzem i wykładam na talerz. Polewam majonezem - tu można użyć własnej roboty, lub też kupić w sklepie (prawdziwy BOOM). Posypuję listkami kolendry i jem póki gorące :)
#PleaseGoVegan :)
Nasturcja
Nie mam pojecia co to jest, ale wyglada ZACNIE :)
Wielkie dzięki raz jeszcze za info odnośnie 'co to za roślinka'. Zrobiłam mały research i nasturcja wygląda zacnie. Wyrosło ich jeszcze kilka, ale skąd się wzieły nie mam pojęcia. Wiem, brzmi dziwacznie. Podejrzewam, ze mogłam dawno, dawno, dawno temu kupić ziarenka nasturcji, zakopałam, ale ponieważ nic nie wyrosło, olałam. Ziemi nie zmieniałam, więc jest tam niezły mix, bo wrzucam różności :) Kupiłam nowe ziarenka, z tą rożnicą że zaczęłam o nie dbać - regularne podlewanie, nasłonecznienie etc. Czy mogły się ziarenka 'zahibernować'? :) Druga opcja to kupno nasion, na którym widniała zła nazwa. Nie mniej jednak roślina jest baniowa !
pochodzi z Ameryki Południowej i Ameryki Środkowej
rośliny jednoroczne, o płożących lub pnących pędach, dorastajace do ok 3m wysokosci
posiadają talerzowate, tarczowate, niemal okrągłe liście, które rosną na końcach długich i cienkich ogonków
piękne i duże kwiaty występuja w kolorach żółtym, pomarańczowym, niebieskim, purpurowym
stanowisko: miejsce dostatecznie słoneczne, ciepłe i osłonięte od wiatru
gleba: lekka, średnio żyzna, ciepła, niezbyt wilgotna - na żyznej glebie i w cieni rośnie silnie, ale za to słabiej kwitnie
na ogół nie znoszą niskich temperatur ani terenów podmokłych
najlepsze jest stanowisko słoneczne
nie lubią przesadzania i trudno przyjmują się na nowym stanowisku, dlatego sadzimy je w miejscu stałym
rozmnażanie: rośliny wysiewa się bezpośrednio do gruntu w IV, V, punktowo, kiełkują po 2-3 tygodniach.
www.swiatkwiatow.pl
https://bialczynski.wordpress.com
http://www.e-ogrody.pl
Młode ziemniaczki - kto ich nie kocha, z jarmużem i orzechami brazylijskimi
młode ziemniaczki | jamruż | sól i pieprz | oliwa z oliwek | 3 orzechy brazylijskie
Ziemniaki - można zeskrobać skórkę, ja byłam zbyt leniwa - przmywam i gotuję w osolonej wodzie przez 7 minut. Odczedzam, przerzucam na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, opruszam solą i pieprzem i piekę przez 10 minut w 200C.
Zmniejszam temperaturę do 150C, dodaję umyty i posiekany jarmuż wraz z oliwą i startymi orzechami.
Piekę przez 20-25 minut.
Subskrybuj:
Posty (Atom)
Archiwum bloga
-
▼
2017
(11)
- ▼ marca 2017 (4)
- ► lutego 2017 (7)
-
►
2016
(217)
- ► grudnia 2016 (5)
- ► listopada 2016 (14)
- ► października 2016 (28)
- ► września 2016 (21)
- ► sierpnia 2016 (7)
- ► lipca 2016 (18)
- ► czerwca 2016 (19)
- ► kwietnia 2016 (12)
- ► marca 2016 (15)
- ► lutego 2016 (21)
- ► stycznia 2016 (44)
-
►
2015
(217)
- ► grudnia 2015 (47)
- ► listopada 2015 (21)
- ► października 2015 (17)
- ► września 2015 (20)
- ► sierpnia 2015 (20)
- ► lipca 2015 (17)
- ► czerwca 2015 (18)
- ► kwietnia 2015 (13)
- ► marca 2015 (6)
- ► lutego 2015 (2)
- ► stycznia 2015 (17)
-
►
2014
(147)
- ► grudnia 2014 (18)
- ► listopada 2014 (9)
- ► października 2014 (22)
- ► września 2014 (8)
- ► sierpnia 2014 (11)
- ► lipca 2014 (7)
- ► czerwca 2014 (10)
- ► kwietnia 2014 (11)
- ► marca 2014 (15)
- ► lutego 2014 (10)
- ► stycznia 2014 (10)
-
►
2013
(249)
- ► grudnia 2013 (7)
- ► listopada 2013 (21)
- ► października 2013 (25)
- ► września 2013 (12)
- ► sierpnia 2013 (18)
- ► lipca 2013 (14)
- ► czerwca 2013 (14)
- ► kwietnia 2013 (35)
- ► marca 2013 (26)
- ► lutego 2013 (19)
- ► stycznia 2013 (36)
-
►
2012
(88)
- ► grudnia 2012 (8)
- ► listopada 2012 (3)
- ► października 2012 (4)
- ► sierpnia 2012 (1)
- ► lipca 2012 (23)
- ► marca 2012 (8)
- ► lutego 2012 (41)