Bluszcz pospolity (Hederia helix) - rozmnażanie


Uwielbiam rośliny, rosnące pionowo ku dołowi. Mam bluszcz w ogrodzie, ktory powoli przejmuje nad nim kontrole, ale zapragnelam tez posiadać te roślinkę w domu. Zamiast kupować, postanowiłam go rozmnożyć. Jest to łatwy proces - ponoc. 

Wystarczy odciąć zdrowy pęd, podzielić go na kilka mniejszych części, usunąć dolne liscie i siup do wody. 

Korzonki z obrazka, pojawiły sie po ok. 5 dniach.

Gdy bedą ciut większe, przesadzamy do doniczki. 
Cdn.. 


Kanapersy: dużo składników


1/2 awokado | garść rukoli | orzech brazylijski - starty na tarce | cebula | pomidor | roślinny kurak | roślinny mayo | sól i pieprz | pieczywo

Kroimy, smarujemy, nakładamy i jemy.
Smacznego !

Fuck YEAH amazing Nature: Sage grass bird

www.wyofile.com

A zobaczcie co on wyprawia. CZAD !

Kremowa kukurydziana z kurczakiem


Znowu nagotowałam, narobiłam zdjęć, ale nie znalazłam czasu by to wszystko pospisywać. W sumie nie zdziwie się jeżeli zapomnę o jakimś tajnym składniku do tej uroczej zupki. 

Rosołek | 3 kolby kukurydzy ok 250g kurczaka sojowego, pokrojonego w kosteczki | przyprawy do smaku 

Gotuję rosołek - link w składnikach.

Kuraka odmrażam i podsmażam na oliwe z oliwek. Odstawiam na bok. 

Kukurydzę gotuję w osolonej wodzie. Można też użyc kukurydzy z puszki. Odkrajam ziarna, wrzucam na patelnie, doprawiam solą, pieprzem i griluję

Wyciagąm warzywa z wywaru, dobrze przeciskam przez sito. Dodaję przysmażoną kukurydzę. Po ok. 10 minutach miksuję wszystko na gładki krem.

Dodaję kurczaka i gotuję przez ok 5 - 10 minut.

Smacznego !

Sweet veggie potato


Czasami bywam nierozgarnięta, ale każdemu czasem się zdarza. Klucze gdzieś się zapodziały, zapasowe zarówno, a w lodówce pusto. Ale nawet jeżeli lodówka nie jest wypełniona po brzegi, to da się stworzyć coś z 'niczego', tym bardziej, gdy w brzuchu burczy. Szybki scan i do roboty.


puszka ciecierzycy | dwa średnie słodkie ziemniaki | cebulka  | 2 ząbki czosnku | szklanka mrożonych warzyw: kukurydza, marchewka, fasolka, groszek | sól i pieprz | garść rukoli | awokado | oliwa  z oliwek | sos sojowy | szczypta chilli |

Rozgrzewam piekarnik do 200C.

Ziemniaki myję, a następnie zalewam wrzątkiem. Gotuję przez ok 15-20 minut, odcedzam, nacinam wzdłuż i układam na blaszce. Skrapiam oliwą z oliwek, opruszam solą i pieprzem.

Piekę przez 20 - 25 minut.

Cebulkę i czosnek podsmażam na oliwie z oliwek. Doprawiam solą, pieprzem i sosem sojowym. 
Dodaję cieciorkę i mrożone warzywa.
Smażę, aż warzywa lekko się zarumienią.

Warzywa nakładam na upieczone ziemniaki.

Podaję z rukolą, lub innym zielskiem i awokado.


#PleaseGOvegan :)

Słodkie placki ziemniaczane ze śmietaną



Nadwyżka ziemniaków słodkich zmusiła mnie do stworzenia z nich jakieś super potrawy. Uwielbiam placki ziemniaczane, więc pomysł na słodkie placuszki, padł całkiem szybko. Wyszło ciekawie, a co najważniejsze smacznie. Fajnie komponują się z wegańska śmietaną

Roślinną śmietanę można śmiało zrobić z orzechów nerkowca, lub jeżeli jesteś szczęściarzem, kupić gotowy produkt. Ja użyłam śmietanki ze sklepu, podarowanej od znajomej, która była na wyjeździe i tam dorwała taką oto śmietanę - słodko :)



2 słodkie ziemniaki | cebulka | 3 ząbki czosnku | sól i pieprz | 2 łyżki mąki ziemniaczanej | łyżka siemienia lnianego

Słodkie ziemniaki gotuję przez 5 minut, odcedzam i dodaję do pokrojonej cebulki i czosnku. Dodaję resztę składników i dokładnie miksuję. Rozgrzewam oliwę z oliwek i smażę placuszki, aż lekko się zarumienią.
Podaję ze śmietanką i kiełkami.
Smacznego !


#PleaseGoVegan :)


Cytryna vs. kawka

Kofeina jest najbardziej rozpowszechnionym środkiem pobudzającym nasz organizm. Każdego roku na świecie wypijanych jest ok 700 miliardów filiżanek tego napoju. Kawa nie jest uznawana za narkotyk, aczkolwiek wykazuje bezpośredni wpływ na nasz układ nerwowy. Oprocz kawy, kofeinę możemy znaleźć w słodkich napojach gazowanych, energy drinks, herbacie, kakao, oraz guaranie. Jest dodawana również do niektórych leków przeciwbólowych. 

PS. Pod względem wartości w handlu międzynarodowym zajmuje drugie miejsce, zaraz za ropą naftową.

Ja robie taki mały eksperyment, by udowodnić sobie, ze kawa do fukcjonowania wcale nie jest mi potrzebna. Nie piję kawki już prawie od miesiąca, ale pierwsze dni były okropne: ból głowy, zmeczenie, znużenie, o pracy z cyferkami nie było mowy - brak koncentracji. 

Zrobiłam mały research i wiekszość z tych objawów, to naturalna reakcja organizmu - 'głod narkotykowy' (kofeinowy). Kawa uzależnia. 

Zamiast kawy, co dzień rano wypijam szklankę zaparzonych ziół z sokiem (ok 1 łyżka) ze świeżo wyciśniętej cytryny. Sam zapach niektóryh ziół pobudza i działa na nas energetyzująco, i tak samo jak cytryna, ma masę korzyści zdrowotynch. A kawa nie.

Nie tylko uzależnia, ale zakwasza nasz organizm: kawa należy do produktów, które są wybitnie kwasotwórcze. Ma pH od 5,9 do 5,0, a jeśli dodamy do niej cukru i mleko, jej działanie jest jeszcze gorsze. Komórki nowotworowe uwielbiają kwasne srodowisko. Woda z cytryną ma działanie zasadowe i pomaga utrzymać odpowiednie pH w organizmie: neutralizuje kwaśne produkty przemiany materii i zmniejsza ryzyko wystąpienia niektórych rodzajów raka.  
Sok z cytryny pomaga uzupełnić sole mineralne, a woda nawadnia organizm, w przeciwieństwie do kawy, która wraz z moczem usuwa z organizmu rezerwy wody, oraz wypłukuje podstawowe minerały: sód, potas, wapń i magnez. Zioła mają zasadowy odczyn pH.


Czysta woda, świeżo wyciśnięty sok z cytryny, oraz zioła korzystnie wpływa na wątrobę – oczyszcza ją i zwiększa produkcję żółci, która rozbija tłuszcze i ułatwia wchłanianie ważnych witamin i minerałów. Usuwa z organizmu toksyny, będące często przyczyną zmęczenia i osłabienia. Cytryna pobudza układ pokarmowy do wzmożonej pracy i ułatwia wypróżnianie. Sok z cytryny może pomóc złagodzić niestrawność, zgagę, wzdęcia, oraz zaparcia. 

Cytryna jest bogata w witaminę C, która pomaga wzmocnić układ odpornościowy. Do prawidłowej pracy układu immunologicznego, potrzebne jest zarówno żelazo - witamina C poprawia wchłanianie tego pierwiastka ze spożywanych pokarmów.

Woda cytrynowa daje natychmiastowy zastrzyk energii, pobudza i orzeźwia, a aromat cytrynowy skutecznie poprawi samopoczucie. 

Cytryny są bogatym źródłem przeciwutleniaczy, które neutralizują wolne rodniki. Witamina C pomaga zachować elastycznośc skóry co w konsekwencji powoduje mniej zmarszczek - to lubimy. Doda blasku, orzeźwi i oczyści skórę. Ponadto cytryny są bogate w błonnik, który spowalnia wchłanianie cukru z pożywienia, co daje dłuższe uczucie sytości po posiłkach oraz zmniejsza wydzielanie insuliny. 

Cytryny odświeżają oddech i zwalczają bakterie w jamie ustnej. Chociaż cytryny są świetne dla ogólnego stanu zdrowia jamy ustnej, sam sok z cytryny może uszkodzić szkliwo zębów, dlatego woda z sokiem z cytryny jest idealnym rozwiązaniem. Po wypiciu wody z sokiem z cytryny jamę ustną możesz przepłukać zwykłą wodą.

Ja uzywam swiezych ziól, bo kocham ich aromatyczny zapach. Co dzien mozesz pic rózne kombinacje z ponizszej listy poniewaz ozezwiajacych ziól jest calkiem sporo.

Herbatka z rozmarynu + cytryna
Działa pobudzająco na cały organizm, poprawia pracę układu trawiennego, działa pobudzająco na cyrkulację krwi, co m.in sprzyja szybszemu wzrostowi włosów.


Herbatka z miety
Już sam zapach mięty sprawia, że czujemy euforię. Mięta odświeża, ożeźwia i pobudza. Daje kopniaka energii. Dobrze wpływa na układ pokarmowy i jest pomocna w przypadku omdleń. Jest napakowana wapnem, potasem, oraz witaminami z grupy B, które dobroczynnie wpływają m.in na nasz układ pokarmowy. 

Herbatka z szałwi
Szałwia napakowana jest antyoksydantami, które wspomagają komórki w walce z wolnymi rodnikami. Pobudza system immunologiczny, dba o piękną skóre i włosy i chroni serce. W zdrowym ciele zdrowy duch.


Herbatka z tymianku
Tymianek pięknie i ożeźwiajźco pachnie. Uwielbiam jego świeży zapach. Tymianek ułatwia trawienie. Jest pomocny na różnego typu problemy układu pokarmowego: gazy, wzdęcia. Ponadto jest moczopędny. Jego skład jest również bardzo ciekawy, a to dlatego, że zawiera przeciwutleniacze, żelazo, wapno, mangan.

 Herbatka imbirowa
Imbir znany jest przede wszystkim z dobrej przyjaźni z żołądkiem. Pomaga na wszelkie problemy układu trawiennego. Dzięki świeżemu, cytrusowemu i pobudzającemu zapachowi m.in pomaga przy nudnościach. Jego lekko ostry smak delikatnie rozgrzeje twoj organizm. Imbir pomaga pozbyć się stresu i posiada mnóstwo witamin i minerałów.


Pamiętaj o żołądku. Szanuj go. On odwala kawał dobrej roboty. Tak samo jak i Ty, żołądek budzi się rano do pracy. Częstowanie go 'ciężką' kawką jest dla niego lekkim szokiem. To tak jakby ktoś wylał na ciebie kubeł zimnej wody rano.  Zle. Z nim trzeba na spokojnie. Wyobraź sobie, że Twój żołądek też chciałby 'przetrzeć oczy, rozciągnąć całe ciało, ziewnąć kilka razy, obrócić się z boku na bok i powolnym ruchem zejść z łóżka'. 
Powyższe herbatki delikatnie działajż na nasz żołądek, powoli wybudzą go z nocnego spoczynku, zachęcą do pracy. Wiele ziół wspomaga pracę żołądka, dzięki czemu nie jest zbyt obciążony. 

Be gentle dla niego i pij herbatki ziołowe z cytryna z rana.

http://blogs.naturalnews.com/15-reasons-drinking-lemon-water-every-morning/
http://gurbacka.pl/zalety-cytryny/
http://news.health.com/2015/02/24/why-you-should-start-your-day-with-lemon-water/

Jane Goodall

https://my.janegoodall.org/

Sznycel, biały ryż z kiełkami i pieczone szparagi z bazylią



szyncel roślinny - do kupienia w sklepie | szklanka ryżu | kiełki rzeżuchy | szparagi | kilka listków swieżej bazyli | oliwa z oliwek | sól i pieprz

Sznycla odmrażam i smażę na złoty kolor.
Ryż gotuję w osolonej wodzie.
Szparagi myję, osuszam i smażę na oliwe z oliwek. Doprawiam solą i pieprzem. Pod koniec smażenia dodaję posiekaną bazylię - bazylia pod wpływem ciepła zmienia smak na gorzkawy.

#PleaseGoVegan :)

Adoptuj... nigdy nie kupuj



Przepyszna groszkowa z pieczonym czosnkiem


500g słodkiego groszku - mrozony | 7 zabków czosnku | | łyzka masła roslinnego 1 cebula ł pieczonego czosnku 3 marchewki korzeń pietruszki kawałek selera por garść świeżej natki pietruszki ziarenko smaku sos sojowy sól i pieprz do smaku łyżka oliwy z oliwek

Przygotuj rosołek - przepis w linku.
Rozgrzej masło i dodaj pokrojony w plasterki czosnek, smaż przez chwilkę. Dodaj rozmrożony groszek - rozmroziłam nad gotującym się rosołkiem. Smaż przez chwilkę, a następnie dodaj do odcedzonego wywaru.
Zmikuj na gładki krem. Dopraw w razie potrzeby.

Można serwować na zimno, lub na gorąco.

Wakacyjna kukurydza z majonezem i kolendrą


2 kolby kukurydzy | majonez | łyżka masełka | kolendra | sól i pieprz

Kukurydzę gotuję w osolonej wodzie - ok 15 minut. Odcedzam dodaję masełko roslinne i troszkę oliwy z oliwek, szczyptę soli i smażę, aż kolby ładnie się zarumienią. Opruszam pieprzem i wykładam na talerz. Polewam majonezem - tu można użyć własnej roboty, lub też kupić w sklepie (prawdziwy BOOM). Posypuję listkami kolendry i jem póki gorące :)



#PleaseGoVegan :)

Truskaweczki, jogurt sojowy, nasiona chia - w skrócie 'pysznosci'


Nasturcja

Nie mam pojecia co to jest, ale wyglada ZACNIE :)


Wielkie dzięki raz jeszcze za info odnośnie 'co to za roślinka'. Zrobiłam mały research i nasturcja wygląda zacnie. Wyrosło ich jeszcze kilka, ale skąd się wzieły nie mam pojęcia. Wiem, brzmi dziwacznie. Podejrzewam, ze mogłam dawno, dawno, dawno temu kupić ziarenka nasturcji, zakopałam, ale ponieważ nic nie wyrosło, olałam. Ziemi nie zmieniałam, więc jest tam niezły mix, bo wrzucam różności :) Kupiłam nowe ziarenka, z tą rożnicą że zaczęłam o nie dbać - regularne podlewanie, nasłonecznienie etc. Czy mogły się ziarenka 'zahibernować'? :) Druga opcja to kupno nasion, na którym widniała zła nazwa. Nie mniej jednak roślina jest baniowa ! 


pochodzi z Ameryki Południowej i Ameryki Środkowej

rośliny jednoroczne, o płożących lub pnących pędach, dorastajace do ok 3m wysokosci

posiadają talerzowate, tarczowate, niemal okrągłe  liście, które rosną na końcach długich i cienkich ogonków

piękne i duże kwiaty występuja w kolorach żółtym, pomarańczowym, niebieskim, purpurowym

stanowisko: miejsce dostatecznie słoneczne, ciepłe i osłonięte od wiatru

gleba: lekka, średnio żyzna, ciepła, niezbyt wilgotna - na żyznej glebie i w cieni rośnie silnie, ale za to słabiej kwitnie

na ogół nie znoszą niskich temperatur ani terenów podmokłych

najlepsze jest stanowisko słoneczne

nie lubią przesadzania i trudno przyjmują się na nowym stanowisku, dlatego sadzimy je w miejscu stałym

rozmnażanie: rośliny wysiewa się bezpośrednio do gruntu w IV, V, punktowo, kiełkują po 2-3 tygodniach. 

liście jak i kwiaty są jadalne. Ma pikantny smak. Z niedojrzalych nasion można zrobić kapary. 





www.swiatkwiatow.pl
https://bialczynski.wordpress.com
http://www.e-ogrody.pl
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Archiwum bloga