Wędzona, z lekką nutką pikantności domowa i roślinna KIELBASA z cieciorki


Taki eksperyment całkiem udany. 
Kiełbaski powinny być miękkie w środku i chrupiące na zewnątrz.
Dobrze smakują z domową musztardą, lub chrzanem, oraz świeżym chlebem z naszego 'pieca' :)


1/2 puszki ciecierzycy - odsączona | ząbek czosnku - zmielony | 1-2 łyżki mąki z ciecierzycy, lub pszennej | 2 łyżki ziaren słonecznika | 1 łyżka siemienia lnianego | 1 łyżka oliwy z oliwek | 1-2 łyżeczki papryki wędzonej | 1/4 łyżeczki soli, oregano, majeranku, platków chilli (lub inne ulubione zioła) | szczypta pieprzu cayenne - opcjonalnie, dla ostrości 

Siemie lniane zalewam jedną łyżką wrzątku i odstawiam na moment.
Pozostałe składniki blenduje razem.
Dodaję siemie wraz z wodą. 
Doprawiam do smaku.
Można dodać ekstra zioła, więcej papryki wędzonej lub chilli.

Formuję w małe kiełbaski i zawijam w folię aluminiową, dobrze zaciskając końce. 

Gotuję na parze przez około 30 minut, następnie odwijam ze sreberka, ostrożnie przenosząc kiełbaski na kratę i griluję w piekarniku w ok 200C przez 10-20 minut, lub do czasu gdy lekko się zarumienią. 
Przewracam kiełbaski od czasu do czasu.





Placki ziemniaczane wzbogacone


Z moim najlepszym przyjacielem, robotem kuchennym, zrobienie placków ziemniaczanych zajmuje 5 minut. Nie to co dawniej, przygotowanie tej potrawy dla pięciu osób zajmowało wieki.

Placki ziemniaczane, chrupiące na zewnątrz,  miękkie w środku, to jedna z moim ulubionych potraw. Pomimo faktu, ze smażymy je na dużej ilości oleju, placki ziemniaczane zajmują czołowe miejsce na mej liście z ulubionym żarciem. 

Postanowiłam je nieco doszlifować... Bo lubię tak. 
Dodałam kilka pieczarek, sezamu i mieszanki ziół. Wyszły palce lizać.


6 większych ziemniaków | cebula | 3 ząbki czosnku | 10 pieczarek | po pół łyżki ziól: czaber, oregano | szczytpa majeranku | sól i pieprz do smaku | 5-6 łyżek maki ziemniaczanej | ziarenko smaku - opcjonalnie 

Ziemniaki można obrać - ja myję i miksuję w mundurkach - najwięcej mikroelementów znajduje się właśnie w skórce. 

Do miksera dodaję cebulę, pieczarki, czosnek i miksuję na papkę. Przerzucam na sito i odsączam z nadmiaru wody. 

Dodaję mąkę, przyprawy i doprawiam solą i pieprzem do smaku. 

Przypiekam z obu stron.




Mocno ziołowa fasolowa na jesienne humory


Aromatyczna bomba zdrowia czyli grochówka- fasolówka z trzech różnych warzyw strączkowych z mocnym akcentem ziołowym. 

Bazylia, lubczyk, liść laurowy, oraz czosnek dobrze komponują się z warzywami strączkowymi. Ponadto ułatwiają trawienie. Zupa jest sycąca i bardzo pożywna.

W zupce znajdziemy m.in cynk, magnez, potas, witaminy z grupy B, sporo białka i błonnika.

Zupkę można podawać z zasmażką, lub bez. Zrobiłam dwie wersje i obie smakują rewelacyjnie. 


1 puszka białej fasolki | 1 puszka fasolki czerwonej | 1 puszka cieciorki brązowej (kala chana) | 1 łodyga selera naciowego | 1 marchewka | pół cebulki | oliwa z oliwek | po pół łyżeczki lubczyku, oregano i cząbru

bulion ziołowy: ok 2 l wody | 1 marchewka | 1 korzeń pietruszki | kawałek selera i pora | czosnek pieczony | cebulka przypieczona | ziarenko smaku | sos sojowy | sól | pieprz | 1 łyżeczka lubczyku i cząbru | 1 łyżeczka bazyli, oregano | szczypta majeranku | 2 liście laurowe | sos sojowy

Przygotowuję bulion ziołowy. 
Gotuję, aż warzywa zmiękną, a zioła uwolnią swój aromat.

Po koniec gotowania bulionu, w robocie kuchennym siekam marchewkę, seler naciowy oraz cebulkę i smażę przez chwilkę w woku na 2 łyżkach oliwy z oliwek. 
Można zetrzeć, lub pokroić w drobną kosteczkę.
Dodaję zioła, sos sojowy i pieprz. 

Gdy warzywa zmiękną, wsypuję odsączone fasolki i groch, oraz kubek bulionu. Dokładnie mieszam, zakrywam i duszę przez 3-5 minut.

Wlewam odcedzony wywar i gotuję przez 25 minut. 

Doprawiam do smaku solą, pieprzem, ziarenkiem smaku.







Maseczka do włosów z miodu i oliwy z oliwek

Domowych i naturalnych sposobów pielęgnacji włosów jest mnóstwo. Dzisiejsza rewelacyjna maseczka składa się tylko z dwóch produktów, które napewno każda z was posiada w kuchni - olej i miód.

Maseczka jest idealna do włosów suchych - odzyskają utracony blask, staną się nawilżone, miękkie i delikatne. Maseczka odżywia i sprawia, ze włosy łatwo się rozczesują.


4 łyżki stołowe miodu | 5-6 łyżek oliwy z oliwek

Składniki łączę ze sobą i nakładam na włosy. Nie zapominam o skórze głowy, w którą delikatnie wcieram maseczkę. 
Owijam w ręcznik i trzymam przez 30 minut. Dokładnie myję włosy szamponem.

Nature is the best designer


Aromatyczna cieciorka z warzywami w wędzonym sosie

Aromatyczna cieciorka z warzywami

2 puszki cieciorki - zachowaj zalewę z jednej puszki | łyżka oliwy z oliwek | średnia cebula - posiekana | 2 ząbki czosnku starte na tarce | pomidor - pokrojony w ćwiartki | 1/3 wędzonego tofu - pokrojony w kosteczki| liść laurowy | sól i pieprz | ok 2 łyżki sosu sojowego | 2 łyżki papryki wędzonej | kilka gałązek świeżego tymianku | 2 łyżki swieżej natki pietruszki 

sos wędzony cieciorka ciecierzyca

 Cebulę i czosnek, pomidor,tofu, oraz liść laurowy smażę przez chwilę na rozgrzanej oliwie. 

Dodaję sos sojowy, pieprz, łyżkę papryki wędzonej, tymianek. Mieszam i smażę jeszcze przez moment.

Dodaję cieciorkę, wraz z zalewą, oraz łyżkę papryki wędzonej.
Przykrywam, zmniejszam ogień i duszę przez 30 minut, od czasu do czasu mieszam.

Pod koniec gotowania wsypuję łyżkę posiekanej pietruszki.

Doprawiam do smaku.

przepisy na ciecierzyce
Aromatyczna cieciorka z warzywami w wędzonym sosie 

'Domowa biala' kiełbasa z białej fasolki

'Domowa biala' kiełbasa z białej fasolki 
puszka fasolki jas | 4-5 łyżki wheat germ - kielki pszenicy | po pół łyżeczki ziół: cayenne pieprz, oregano, bazylia, cząber, cebula w proszku | dwa ząbki czosnku | szczypta soli | łyżka sosu sojowego | łyżka siemienia lnianego

Fasolke odsączam z zalewy i mieszam z przyprawami i startym czosnkiem. 
Zamykam w pojemniku i odstawiam na 10 minut do lodówki.

Siemie lniane zalewam dwoma łyżkami wrzątku i również odstawiam.

Wyciągam fasolkę, dodaję siemie i dwie łyżki kiełków pszenicy. Miksuję.

Dodaję pozostała czesc kiełków pszenicy, ewent doprawiam solą, pieprzem, ziarenkiem smaku i używając foli spożywczej (lub aluminiowej) formuję w kiełbaski, szczelnie zabezpieczając końce.

Odstawiam do lodówki na kilka minut.

Gotuję na parze przez 10-20 minut, lub do czasu, aż kiełbaski lekko zbrązowieją.
Sciagam folię i jem odrazu ;]

Ziołowa ogórkowa

Kiszone warzywa to nie tylko bomba witaminowa (m.in A, B1, B2, B3, C, E), której nasz ogranizm potrzebuje szczególnie w obecnym sezonie, ale kiszonki to także naturalne probiotyki - bakterie kwasu mlekowego, które powstają w procesie fermentacji. Substancja ta m.in zapobiega zaparciom i podnosi ogólną odporność organizmu, poprawia trawienie, oraz wchłanianie produktów przemiay materii. 

Ziołowa ogórkowa zupy zdrowo roslinnie weganizm

2 marchewki | 1 korzeń pietruszki | kawałek selera | kawałek pora | garść świeżej natki pietruszki | smażona cebula | pieczony czosnek | ziarenko smaku | łyżeczka suszonego oregano | łyżeczka susoznej bazylii | 2 łyżki suszonych liści lubczyku | 1 łyżka suszonych liści selera | dwa liście laurowe | ziemniaki

Warzywa obieram, przemywam, wrzucam do gara. 
Zalewam wodą i dodaję pozostałe składniki. 
Doprawiam solą, pieprzem, sosem sojowym.
Gotuję pod przykryciem przez 25min.

Ziemniaki kroję w kostkę i gotuję na pół twardo w osobnym garnku. 
Wrzucam do przecedzonego bulionu.
Gotuję na małym ogniu i zabieram się za ogórki.

słoik kiszonych ogórków | pół cebulki | łyżeczka swieżego koperku

Cebulkę siekam w drobą kostkę i podsmażam na łyżce oliwy z oliwek.
Ogórki scieram na tarce, dodaję na cebulki. Smażę przez chwilkę.
Dodaję posiekany koperek, szczyptę soli, pieprzu.
Całość zalewam bulionem ziołowym z ziemniakami.
Gotuję na średnim ogniu przez 10-15 minut.
Można zabielić mlekiem sojowym - kilka łyżek.

Podaję z pieczywem.
Posypuję koperkiem.

Ziołowe kąpiele: tymiankowa

Mamy jesień, a zatem okres, w którym o przeziębienie bardzo łatwo. 
Jeśli czujesz, że Twój organizm został zaatakowany przez wirusy, naparz tymianku i wskakuj do wanny. 
Kąpiel z dodatkiem tego zioła pomoże złagodzić początkowe objawy przęziebienia. 
Tymianek posiada właściwości przeciwbakteryjne, dezynfekujące.
 Ma również właściwości wykrztuśne - złagodzi kaszel, oraz infekcje gardła.
Przyjemny zapach odpręża i relaksuje.

100g świeżego tymianku | 3l wody

Tymianek wsypuję do garnka, zalewam wodą i doprowadzam do wrzenia.
Odstawiam na bok pod przykryciem na 20 minut do naciągnięcia.
Przecedzam i dodaję do kąpieli.

Zielona pasta z awokado, szczypiorku i ziaren slonecznika

Zielona pasta z awokado, szczypiorku i ziaren slonecznika  
Szybko, zdrowo i zielono.

1 awokado | świeży szczypiorek | ziarna słonecznika | czarny sezam | sól i pieprz

Owoc zgniatam, dodaję posiekany szczypiorek i ziarna. Doprawiam, mieszam i smaruję pieczywo. 

Ziołowe kąpiele: rozmaryn na pobudzenie

Rozmaryn to roślina o intenstywnym aromacie i to własnie dzięki ożywczemu zapachowi,  uważana jest za środek, który wzmacnia koncentrację i pamięć. 
Rozmaryn przyspiesza krążenie, oraz działa pobudzająco, dlatego kąpieli nie stosujemy przed snem, bo później trudniej nam będzie zasnąć. 
Ponadto kąpiel rozmarynowa moze złagodzic ból po nadwyrężeniu mięśni



ok 60g świeżego rozmarynu | 1 litr wody

Liście zalewam wodą i doprowadzam do wrzenia.
Odstawiam na bok na 15 minut do naciągnięcia.
Przecedzam.
Gotowy napar wlewam do kąpieli.

Ziołowa fasolka z wędzonym tofu i papryką

Zioła to prawdziwa skarbnica zdrowia i naturalna apteczka, dlatego posiadanie ich w kuchni powinno być dziś standardem. U mnie, mimo niewielkiej kuchni jest bardzo tłoczno - świeżych ziół mam sporo. 

Zioła nie tylko posiadają uzdrawiającą moc. Ich aromat nada niepowtarzalny smak i zapach naszym potrawom. 

Wędzona papryka, na punkcie której oszaleli Węgrzy, a wraz z nimi ja, nada ognisty kolor naszemu daniu i wzbogaci jego smakZalewę z fasolki nie wylewamy - będzie to nasza baza na sosik. 


Ziołowa fasolka z wędzonym tofu i papryką

łyżka oliwy z oliwek | średnia cebula | 2 ząbki czosnku | pomidor | 1/3 wędzonego tofu | liść laurowy | sól i pieprz | ok 2 łyżki sosu sojowego | 2 łyżki papryki wędzonej | kilka gałązek świeżego tymianku | 2 puszki dobrej jakości fasolki Jaś | 2 łyżki swieżej natki pietruszki 

Posiekaną cebulę i czosnek, pokrojone w kostki pomidor i tofu, oraz lisc laurowy smazę przez chwilę na rozgrzanej oliwie. 

Dodaję sos sojowy, pieprz, łyżkę papryki wędzonej, tymianku. Mieszam i smażę jeszcze przez moment.

Dodaję fasolkę, wraz z zalewą z jednej puszki, oraz łyżkę papryki wędzonej.
Przykrywam, zmniejszam ogień i duszę przez 20 minut, od czasu do czasu mieszam.

Pod koniec gotowania wsypuję łyżkę posiekanej pietruszki.
Doprawiam do smaku.

Podaję z pieczywem.
Posypuję resztą natki.


Sniadanie: pancakes, dzem jagodowo:lawendowy, orzeszki pecan, banan

pancakes nalesniki weganizm lawenda orzechy sniadanie zdrowo
Koty to cudowny budzik, ktorego nie musisz nastawiac, ani przestawiac, poniewaz on zawse bedzie miauczal wczesne rano przez 365 dni w roku. 
Nie mniej jednak warto je adoptowac, bo koty sa zabawne !
Zatem, kocie przybledy skakaly po mom lozku juz o 6 a.m. Wstalam, nakarmilam, poczekalam, az zjedza, wypuscilam. 
Zazwyczaj nie wracam nie lózka. Dzieki koty za kolejny dlug dzen!

Poniewaz mialam caly poranek tylko dla sebie, rozpoczelam go znowu na slodko.
Tym razem zrobilam sobie nalesniki z dzemem jagodowo:lawendowym, bananami, by dostac kopniaka mocy, oraz orzechami pecan, które sa skarbnica cynku - 100 g orzeszków dostarcza az 50% dziennego zapotrzebowania na na ten mineral.




mleka sojowego, lub innego roślinnego | szklanka mąki pszennej | szczypta soli | 2 łyżki aromatu waniliowego | łyżeczka proszku do pieczenia | orzeszki pecan | dzem jagodowo:lawendowy | banan

Wszystkie składniki na nalesniki dokładnie mieszam i odstawiam na bok.

Dżem dostalam w prezencie. Jest przepyszny, ale zarówno przeokrutnie S L O D K I.

Nagrzewam patelnie i smażę placuszki z każdej strony.  szklanka 

Ukladam na talerzu, wraz z plasterkami banana, polewam dżemikiem i posypuje orzecham pecan - mozna posiekac, lub jesc w calosci.  




'OH so delicious' pierogi z kapuchą i grzybami

Wszyscy kochamy pierogi (mam nadzieje, że nigdy nie poznam osoby, która nie lubi tej tradycyjnej polskiej potrawy, a nawet jeżeli poznam to ulepię tyle pierogów, aż zmieni zdanie!). 

MMmmm moje ulubione pierogi to te z pieczarkami, grzybami i kapuchą i tego oto farszu postanowiłam użyć, gdy od znajomego padła propozycja spróbowania polskiej kuchni. 

Swieże, zaraz po ugotowaniu pierożki, można zajadać z karmelizowaną cebulką, lub tofu skwarkami ---> przepis tutaj. Wersja #2 czyli pierogi, których nie zjadło się dnia pierwszego - odgrzewane na drugi dzień. My wolimy porchupać opcję drugą.

Nadmiar farszu zamrażam.

pierogi
ok 1 szklanka suszonych grzybów | 2 łyżki oleju kokosowego | cebula | 500 g pieczarek | 500g kapusty kiszonej |  2 liście laurowe | sól, pieprz | 3-4 owoce jałowca | sos sojowy | warzywko smaku | szczypta oregano

Suszone grzyby zalewam 1 szklanką wrzątku, przykrywam i odstawiam na bok.

Roztapiam olej kokosowy, wrzucam cebulę pokrojoną w kosteczkę. Dodaję sos sojowy i pieprz. Mieszam i czekam, aż cebulka się zeszkli.

Pieczarki myję, ścieram na tarce o duzych oczkach i dodaję do cebulki.

Doprawiam przyprawami i smażę przez 10 minut.

Kapuchę płuczę. 
Dodałam cały (prawie) słoik kapusty kwaszonej - też dobrze się komponowała.

Suszone grzyby odczedzam, siekam i wraz z wodą i kapustą, dodaję do gotujących się warzyw. Zmniejszam ogień i duszę przez 20 minut.

Sciągam pokrywkę i gotuję do momentu, aż woda prawie całkowicie odprauje.

Doprawiam do smaku, odstawiam do ostygnięcia i zabieram się za ciasto.

2 szklanki mąki pszennej | ok 0.75 szklanki ciepłej wody | 1/2 łyżeczki soli

Mąkę mieszam z solą i stopniowo wlewam wodę.
Wyrabiam ciasto.
Wałkuję, za pomocą foremki wycinam kółeczka i lepię pierożki.


Słodkie śniadanie mistrzów - pancakes !

pancakes cakes nalesniki weganzm figi zdrowo pysznie fotografia mo naturalnie

Panie i panowie, co jutro na śniadanie ??

szklanka mleka sojowego, lub innego roślinnego | szklanka mąki pszennej | szczypta soli | 2 łyżki aromatu waniliowego | łyżeczka proszku do pieczenia | figi


Wszystkie składniki dokładnie mieszam i odstawiam na bok.

Dżem można przygotowac z tego przepisu, lub kupic w sklepie. 
Użyłam domowej wersji - nie jest tak napakowana cukrem jak wersja z półki.

Nagrzewam patelnie i smażę placuszki z każdej strony. 
Polewam dżemikiem i układam owoce.
Jem.






#PleaseGoVegan

Aromatyczny talerz witamin i minerałów, czyli pomidorówka


Jesień w pełnym natarciu. Pora roku, w której warto skupić się na wzmocnieniu naszego organizmu. Katar i kaszel to nudne rzecze są. Jeżeli dorwało nas bolące gardło, to  w tym przypadku, kuracja pomidorowa będzie zarówno bardzo pomocna.

Aromatyczna zupa pomidorowa to prawdziwny kopniak zdrowia.

Pomidory same w sobie zawierają mnóstwo witaminy C, mniejsze ilości witaminy E, oraz beta karoten. Ponadto dostarczają żelaza, potasu, oraz magnezu. 
Czosnek i cebula to naturalne antybiotyki, a zioła dodatkowo wzbogacą zupkę o witaminy A i z grupy B.


1 średnia cebula | 3 ząbki czosnku | 23 średnie pomidory | sól, pieprz, warzywko, sos sojowy | po 1 łyżeczce suszonych oregano i bazyli | wywar

Wywar tradycyjnie robię z tego przepisu.

Cebulę obieram, kroję w drobną kostkę i wrzucam na rozgrzaną oliwę. Dodaję posiekany czosnek i przyprawy. Doprawiam sosem sojowym i pieprzem. Gotuję na srednim ogniu.

W międzyczasie kroję pomidory - można sparzyc i zdjac skórkę. Wrzucam do woka, gdy cebulka się zeszlki. Smażę przez ok 10 minut, od czasu do czasu mieszając. 
Dodaję pół szklanki wywaru roślinnego, przykrywam i duszę przez kolejne 10 minut.

Do podduszonych warzyw wlewam odczedzony wywar i gotuję przez kolejne kolejne 10-15 minut. Całość blenduję na gładki krem.

Zostawiam na małym ogniu przez 7 minut. 
Doprawiam do smaku.

Podaję z makaronem i świeżym koperkiem.



Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Archiwum bloga