'OH so delicious' pierogi z kapuchą i grzybami

Wszyscy kochamy pierogi (mam nadzieje, że nigdy nie poznam osoby, która nie lubi tej tradycyjnej polskiej potrawy, a nawet jeżeli poznam to ulepię tyle pierogów, aż zmieni zdanie!). 

MMmmm moje ulubione pierogi to te z pieczarkami, grzybami i kapuchą i tego oto farszu postanowiłam użyć, gdy od znajomego padła propozycja spróbowania polskiej kuchni. 

Swieże, zaraz po ugotowaniu pierożki, można zajadać z karmelizowaną cebulką, lub tofu skwarkami ---> przepis tutaj. Wersja #2 czyli pierogi, których nie zjadło się dnia pierwszego - odgrzewane na drugi dzień. My wolimy porchupać opcję drugą.

Nadmiar farszu zamrażam.

pierogi
ok 1 szklanka suszonych grzybów | 2 łyżki oleju kokosowego | cebula | 500 g pieczarek | 500g kapusty kiszonej |  2 liście laurowe | sól, pieprz | 3-4 owoce jałowca | sos sojowy | warzywko smaku | szczypta oregano

Suszone grzyby zalewam 1 szklanką wrzątku, przykrywam i odstawiam na bok.

Roztapiam olej kokosowy, wrzucam cebulę pokrojoną w kosteczkę. Dodaję sos sojowy i pieprz. Mieszam i czekam, aż cebulka się zeszkli.

Pieczarki myję, ścieram na tarce o duzych oczkach i dodaję do cebulki.

Doprawiam przyprawami i smażę przez 10 minut.

Kapuchę płuczę. 
Dodałam cały (prawie) słoik kapusty kwaszonej - też dobrze się komponowała.

Suszone grzyby odczedzam, siekam i wraz z wodą i kapustą, dodaję do gotujących się warzyw. Zmniejszam ogień i duszę przez 20 minut.

Sciągam pokrywkę i gotuję do momentu, aż woda prawie całkowicie odprauje.

Doprawiam do smaku, odstawiam do ostygnięcia i zabieram się za ciasto.

2 szklanki mąki pszennej | ok 0.75 szklanki ciepłej wody | 1/2 łyżeczki soli

Mąkę mieszam z solą i stopniowo wlewam wodę.
Wyrabiam ciasto.
Wałkuję, za pomocą foremki wycinam kółeczka i lepię pierożki.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Archiwum bloga