Etykiety
Go Vegan yourself :)
(309)
Badź piękna Naturalnie - DIY Kosmetyki
(119)
Wege Koszyk
(73)
Fuck YEAH amazing Nature
(51)
URBAN JUNGLE
(47)
Co na roslinnego grilla ?
(30)
GROW SOMETHING GREEN
(30)
...fragment
(26)
Nature is the best designer - photography
(26)
GIVE nature a hand
(25)
Kuchnia indyjska
(22)
Naturalnie Apteczka
(21)
Adopt and become a HERO
(20)
GROW YOUR OWN FOOD
(19)
hummus
(17)
Epic people
(15)
DIY - Crafts
(14)
URBAN JUNGLE SUKULENTY
(14)
ABC Vegan
(12)
5 days smoothie
(11)
UpcycledART
(10)
sunset #365
(10)
DIY organizacja
(9)
Roslinne swieta
(9)
Travel is the only thing you buy that makes you richer
(9)
Badź piękna Naturalnie
(8)
DIY - swieta
(7)
Poradnik ekoterrorystki
(5)
NATURALNE środki czystości
(4)
Wody smakowe
(4)
talerz
(3)
#52books52weeks
(2)
Aromaterapia
(2)
Urban GARDENING
(2)
DIY wedding
(1)
quote
(1)
Szybkie pesto z rukoli i czerwonej soczewicy
Zamiast masłem/margaryna, kanapersy posmaruj zdrowym pesto z rukoli (przygotowanie smarowidła to ok 15 minut). Nałóż liscie szpinaku, plasterek pomidora, posyp ziarnami słonecznika. Et voila. Oprócz tego, pesto można dodawać do sałatek, lub makaronów.
Soczewica ceniona jest ze względu na spore ilości białka, żelaza, witamin A, z grupy B (w tym kwas foliowy), oraz PP. Rukola o lekko gorzkawym smaku to również dobre źródło żelaza, oraz witamin A, C, oraz K.
50g rukoli | ok 50g ugotowanej czerwonej soczewicy | szczypta soli | 5-6 łyżek oliwy z oliwek | 1 łyżka octu balsamicznego
Soczewicę gotuję, aż zmięknie, odcedzam i odstawiam na bok.
Rukolę siekam i przerzucam do naczynia.
Dodaję wszystkie pozostałe składniki.
Miskuję.
Dodaję wszystkie pozostałe składniki.
Miskuję.
Kutlet z kaszy jaglanej i komosy ryżowej
Kutlet z kaszy jaglanej i komosy ryżowej |
Komosę ryżową można jeść na wiele sposobów: robić z niej kutlety, klopsiki, dodawać do zup, czy sałatek. Spożywana regularnie, poprawi kondycję naszej skóry, zadba o układ krwionośny, zagwarantuje prawidłowy rozwój kości i mięśni, a także pomoże utrzymać szczupłą sylwetkę.
Kasza jaglana posiada za to spore ilości witamin z grupy B, dużo łatwo przyswajalnego białka, oraz żelazo, które m.in zadba o jakość naszej skóry, włosów i paznokci.
Mogłabym tak wymieniać i wymieniać, ale kutlety same się nie zrobią. Zatem do roboty !
po 3 łyżki komosy ryżowej i kaszy jaglanej | 2 ząbki czosnku - utarty | 2-3 łyżki posiekanej świeżej natki pietruszki | pół drobno posiekanej cebuli | po pół łyżeczki oregano, cząber, cayenne pieprz | łyżka sosu sojowego | szczypta soli | łyżka siemienia lnianego | 2-3 łyżki glutenu pszenicznego | bułka tarta
Siemie lniane zalewam kilkoma łyżkami wrzątku i odstawiam na bok.
Komosę i kaszę jaglaną gotuję w lekko osolonej wodzie przez 10-15 minut. Odstawiam na bok na 10 minut. Dodaję do pozostałych składników i dokładnie mieszam.
Formuję kuleczki, lekko je spłaszczam. Obtaczam w bułce tartej i smażę na mocno rozgrzanym oleju.
weganizm |
#PleaseGoVegan :)
Lawendowy masaż twarzy
Problemy ze snem ? Stres ? Zafunduj sobie 2in1 masaż skóry twarzy, który nie tylko odpręży i przyniesie dobry sen, ale także zaopiekuje się Tw cerą.
Olejek lawendowy łagodzi napięciowe bóle głowy, działa odprężająco i wzmacniająco. Stosowany jest w sytuacjach stresogennych, lub przy zaburzeniu snu. Pobudza przy ociężałości umysłowej i zmęczeniu psychicznym. Lawenda bardzo szybko wchłania się w skórę, więc możemy się spodziewać szybkiego rezultatu.
Zioło to wykazuje również własciwości antyspetyczne i od wieków wykorzystywane jest w kosmetyce. Pomoże z różnymi problemami skórnymi w tym trądzik, suchość skóry, wypryski, swędzenie skóry itp. Przyśpiesza regenerację naskórka, wygładza skórę i ją odświeżą. Garbniki zawarte w lawendzie uszczelniają naczynia krwionośne.
Zioło to wykazuje również własciwości antyspetyczne i od wieków wykorzystywane jest w kosmetyce. Pomoże z różnymi problemami skórnymi w tym trądzik, suchość skóry, wypryski, swędzenie skóry itp. Przyśpiesza regenerację naskórka, wygładza skórę i ją odświeżą. Garbniki zawarte w lawendzie uszczelniają naczynia krwionośne.
Kruche maślane ciasteczka - roślinne
Kruche maślane ciasteczka |
Kruche ciasteczka są idealne, gdy nagle najdzie cię ochota na coś słodkiego - są łatwe i szybkie w przygotowaniu. Idealnie pasują do porannej kawki, lub wieczornej herbatki. Najgorsze jest to, że nie chcesz przestać ich jeść !
170g masła roślinnego | 1/4 szklanki brązowego cukru | 1 szklanka mąki pszennej | skórka otarta z jednej cytryny
Rozgrzewam pikarnik do 180 stopni.
masło, cukier i skórkę z cytryny ubijam w mikserze.
Dodaję mąkę i dokładnie mieszam.
Blachę wykładam papierem do pieczenia.
Masę przekładam do rękawa cukiernizego i wyciskam niewielkie ciasteczka, które podczas pieczenia troszkę zwiekszą swoją objętość.
Piekę ok 10-15 minut
Kaszanka roślinna z czerwonej fasolki i kaszy jęczmiennej
puszka czeronej fasolki | 2.5 łyżki ugotowanej kaszy jęczmiennej | 3 ząbki czosnku | 1/2 cebuli | kilka listków świeżego rozmarynu | po 1/4 łyżeczki suszonych ziół: bazylia, oregano, tymianek, szałwia | łyżeczka słodkiej i wędzonej papryki | 1/3 łyżeczki majeranku |1/4 łyżeczki mielonego ziela angielskiego | sól i pieprz do smaku | łyżeczkę sosu sojowego | kilka listków świeżego tymianku |
Kaszę gotuję w lekko osolonej wodzie, odcedzam i odstawiam do ostygnięcia.
Cebulę, odsączoną fasolkę, czosnek i rozmaryn miksuję w blenderze na gładką masę.
Dodaję kaszę, wszystkie przyprawy, oraz sos sojowy. Doprawiam solą i pieprzem.
Dokładnie mieszam.
Zawijam w folię spożywczą, dobrze uszczelniam końce. Można śmiało przenieśc masę do słoiczka, lub innego pojemnika.
Odstawiam do lodówki na kilka godzin, lub najlepiej na całą noc.
kaszanka weganska Kaszanka roślinna kuchnia roślinna |
pysznie zdrowo niskokalorycznie |
Kaszanka roślinna z czerwonej fasolki i kaszy jęczmienne |
Kaszanka wiejska, kaszanka, kaszanka weganska |
Po co komu mielony, gdy jest kotlet z kaszy jęczmiennej ?!
Pamiętam, gdy mamuśka robiła gulasz z kaszą jęczmienną, ja byłam pierwsza przy stole. I również jako pierwsza z talerza znikała kasza, a następnie sos. Potem zaczęłam sobie sama gotować i o kaszy całkowicie zapomniałam. Bang !
Kasza jęczmienna jest jedną z moich ulubionych kasz i podobnie jak inne rodzaje, zawiera cenne minerały (przede wszystkim potas, żelazo, cynk), witaminy (B1, B2, B6, kwas foliowy, PP, E), oraz dużo błonnika.
Kasza m.in reguluje trawienie, poprawia pamięć i wygląd skóry, zapobiega wzdęciom. Jest niezastąpionym składnikiem krupniku. Można również przygotować z niej przepyszne kotleciki.
1/2 szklanki kaszy jęczmiennej | 1/2 cebulki - posiekana | 2 ząbki czosnku - posiekany| ok 3 łyżki mąki | 2 łyżki posiekanej natki pietruszki | sól i pieprz | łyżka siemia lnianego | łyżeczka sezamu
Kasze gotuję w osolonej wodzie, odsączam i odstawiam do ostygnięcia.
W międzyczasie siekam cebulę i czosnek. Podsmażam przez chwilkę na łyżce oliwy z oliwek, doprawiam ziarenkiem smaku, sosem sojowym i pieprzem.
Sciągam z patelni i wraz z pietruszką, ziarnami i przyprawami, dodaję do kaszy.
Mieszam i odstawiam na bok na 10 minut.
Sciągam z patelni i wraz z pietruszką, ziarnami i przyprawami, dodaję do kaszy.
Mieszam i odstawiam na bok na 10 minut.
Formuję w kotleciki i smażę na rozgrzanym oleju, aż placuszki zbrązowieja.
#PleaseGoVegan :)
Wędzona, z lekką nutką pikantności domowa i roślinna KIELBASA z cieciorki
Taki eksperyment całkiem udany.
Kiełbaski powinny być miękkie w środku i chrupiące na zewnątrz.
Dobrze smakują z domową musztardą, lub chrzanem, oraz świeżym chlebem z naszego 'pieca' :)
1/2 puszki ciecierzycy - odsączona | ząbek czosnku - zmielony | 1-2 łyżki mąki z ciecierzycy, lub pszennej | 2 łyżki ziaren słonecznika | 1 łyżka siemienia lnianego | 1 łyżka oliwy z oliwek | 1-2 łyżeczki papryki wędzonej | 1/4 łyżeczki soli, oregano, majeranku, platków chilli (lub inne ulubione zioła) | szczypta pieprzu cayenne - opcjonalnie, dla ostrości
Siemie lniane zalewam jedną łyżką wrzątku i odstawiam na moment.
Pozostałe składniki blenduje razem.
Dodaję siemie wraz z wodą.
Doprawiam do smaku.
Można dodać ekstra zioła, więcej papryki wędzonej lub chilli.
Formuję w małe kiełbaski i zawijam w folię aluminiową, dobrze zaciskając końce.
Gotuję na parze przez około 30 minut, następnie odwijam ze sreberka, ostrożnie przenosząc kiełbaski na kratę i griluję w piekarniku w ok 200C przez 10-20 minut, lub do czasu gdy lekko się zarumienią.
Przewracam kiełbaski od czasu do czasu.
Placki ziemniaczane wzbogacone
Z moim najlepszym przyjacielem, robotem kuchennym, zrobienie placków ziemniaczanych zajmuje 5 minut. Nie to co dawniej, przygotowanie tej potrawy dla pięciu osób zajmowało wieki.
Placki ziemniaczane, chrupiące na zewnątrz, miękkie w środku, to jedna z moim ulubionych potraw. Pomimo faktu, ze smażymy je na dużej ilości oleju, placki ziemniaczane zajmują czołowe miejsce na mej liście z ulubionym żarciem.
Postanowiłam je nieco doszlifować... Bo lubię tak.
Dodałam kilka pieczarek, sezamu i mieszanki ziół. Wyszły palce lizać.
6 większych ziemniaków | cebula | 3 ząbki czosnku | 10 pieczarek | po pół łyżki ziól: czaber, oregano | szczytpa majeranku | sól i pieprz do smaku | 5-6 łyżek maki ziemniaczanej | ziarenko smaku - opcjonalnie
Ziemniaki można obrać - ja myję i miksuję w mundurkach - najwięcej mikroelementów znajduje się właśnie w skórce.
Do miksera dodaję cebulę, pieczarki, czosnek i miksuję na papkę. Przerzucam na sito i odsączam z nadmiaru wody.
Do miksera dodaję cebulę, pieczarki, czosnek i miksuję na papkę. Przerzucam na sito i odsączam z nadmiaru wody.
Dodaję mąkę, przyprawy i doprawiam solą i pieprzem do smaku.
Przypiekam z obu stron.
Mocno ziołowa fasolowa na jesienne humory
Aromatyczna bomba zdrowia czyli grochówka- fasolówka z trzech różnych warzyw strączkowych z mocnym akcentem ziołowym.
Bazylia, lubczyk, liść laurowy, oraz czosnek dobrze komponują się z warzywami strączkowymi. Ponadto ułatwiają trawienie. Zupa jest sycąca i bardzo pożywna.
Bazylia, lubczyk, liść laurowy, oraz czosnek dobrze komponują się z warzywami strączkowymi. Ponadto ułatwiają trawienie. Zupa jest sycąca i bardzo pożywna.
W zupce znajdziemy m.in cynk, magnez, potas, witaminy z grupy B, sporo białka i błonnika.
Zupkę można podawać z zasmażką, lub bez. Zrobiłam dwie wersje i obie smakują rewelacyjnie.
1 puszka białej fasolki | 1 puszka fasolki czerwonej | 1 puszka cieciorki brązowej (kala chana) | 1 łodyga selera naciowego | 1 marchewka | pół cebulki | oliwa z oliwek | po pół łyżeczki lubczyku, oregano i cząbru
bulion ziołowy: ok 2 l wody | 1 marchewka | 1 korzeń pietruszki | kawałek selera i pora | czosnek pieczony | cebulka przypieczona | ziarenko smaku | sos sojowy | sól | pieprz | 1 łyżeczka lubczyku i cząbru | 1 łyżeczka bazyli, oregano | szczypta majeranku | 2 liście laurowe | sos sojowy
Przygotowuję bulion ziołowy.
Gotuję, aż warzywa zmiękną, a zioła uwolnią swój aromat.
Po koniec gotowania bulionu, w robocie kuchennym siekam marchewkę, seler naciowy oraz cebulkę i smażę przez chwilkę w woku na 2 łyżkach oliwy z oliwek.
Można zetrzeć, lub pokroić w drobną kosteczkę.
Dodaję zioła, sos sojowy i pieprz.
Gdy warzywa zmiękną, wsypuję odsączone fasolki i groch, oraz kubek bulionu. Dokładnie mieszam, zakrywam i duszę przez 3-5 minut.
Wlewam odcedzony wywar i gotuję przez 25 minut.
Doprawiam do smaku solą, pieprzem, ziarenkiem smaku.
Maseczka do włosów z miodu i oliwy z oliwek
Domowych i naturalnych sposobów pielęgnacji włosów jest mnóstwo. Dzisiejsza rewelacyjna maseczka składa się tylko z dwóch produktów, które napewno każda z was posiada w kuchni - olej i miód.
Maseczka jest idealna do włosów suchych - odzyskają utracony blask, staną się nawilżone, miękkie i delikatne. Maseczka odżywia i sprawia, ze włosy łatwo się rozczesują.
4 łyżki stołowe miodu | 5-6 łyżek oliwy z oliwek
Składniki łączę ze sobą i nakładam na włosy. Nie zapominam o skórze głowy, w którą delikatnie wcieram maseczkę.
Owijam w ręcznik i trzymam przez 30 minut. Dokładnie myję włosy szamponem.
Aromatyczna cieciorka z warzywami w wędzonym sosie
Aromatyczna cieciorka z warzywami |
2 puszki cieciorki - zachowaj zalewę z jednej puszki | łyżka oliwy z oliwek | średnia cebula - posiekana | 2 ząbki czosnku starte na tarce | pomidor - pokrojony w ćwiartki | 1/3 wędzonego tofu - pokrojony w kosteczki| liść laurowy | sól i pieprz | ok 2 łyżki sosu sojowego | 2 łyżki papryki wędzonej | kilka gałązek świeżego tymianku | 2 łyżki swieżej natki pietruszki
sos wędzony cieciorka ciecierzyca |
Cebulę i czosnek, pomidor,tofu, oraz liść laurowy smażę przez chwilę na rozgrzanej oliwie.
Dodaję sos sojowy, pieprz, łyżkę papryki wędzonej, tymianek. Mieszam i smażę jeszcze przez moment.
Dodaję cieciorkę, wraz z zalewą, oraz łyżkę papryki wędzonej.
Przykrywam, zmniejszam ogień i duszę przez 30 minut, od czasu do czasu mieszam.
Pod koniec gotowania wsypuję łyżkę posiekanej pietruszki.
Doprawiam do smaku.
przepisy na ciecierzyce |
Aromatyczna cieciorka z warzywami w wędzonym sosie |
'Domowa biala' kiełbasa z białej fasolki
'Domowa biala' kiełbasa z białej fasolki |
puszka fasolki jas | 4-5 łyżki wheat germ - kielki pszenicy | po pół łyżeczki ziół: cayenne pieprz, oregano, bazylia, cząber, cebula w proszku | dwa ząbki czosnku | szczypta soli | łyżka sosu sojowego | łyżka siemienia lnianego
Fasolke odsączam z zalewy i mieszam z przyprawami i startym czosnkiem.
Zamykam w pojemniku i odstawiam na 10 minut do lodówki.
Siemie lniane zalewam dwoma łyżkami wrzątku i również odstawiam.
Wyciągam fasolkę, dodaję siemie i dwie łyżki kiełków pszenicy. Miksuję.
Dodaję pozostała czesc kiełków pszenicy, ewent doprawiam solą, pieprzem, ziarenkiem smaku i używając foli spożywczej (lub aluminiowej) formuję w kiełbaski, szczelnie zabezpieczając końce.
Odstawiam do lodówki na kilka minut.
Gotuję na parze przez 10-20 minut, lub do czasu, aż kiełbaski lekko zbrązowieją.
Sciagam folię i jem odrazu ;]
Ziołowa ogórkowa
Kiszone warzywa to nie tylko bomba witaminowa (m.in A, B1, B2, B3, C, E), której nasz ogranizm potrzebuje szczególnie w obecnym sezonie, ale kiszonki to także naturalne probiotyki - bakterie kwasu mlekowego, które powstają w procesie fermentacji. Substancja ta m.in zapobiega zaparciom i podnosi ogólną odporność organizmu, poprawia trawienie, oraz wchłanianie produktów przemiay materii.
Ziołowa ogórkowa zupy zdrowo roslinnie weganizm |
2 marchewki | 1 korzeń pietruszki | kawałek selera | kawałek pora | garść świeżej natki pietruszki | smażona cebula | pieczony czosnek | ziarenko smaku | łyżeczka suszonego oregano | łyżeczka susoznej bazylii | 2 łyżki suszonych liści lubczyku | 1 łyżka suszonych liści selera | dwa liście laurowe | ziemniaki
Warzywa obieram, przemywam, wrzucam do gara.
Zalewam wodą i dodaję pozostałe składniki.
Doprawiam solą, pieprzem, sosem sojowym.
Gotuję pod przykryciem przez 25min.
Ziemniaki kroję w kostkę i gotuję na pół twardo w osobnym garnku.
Wrzucam do przecedzonego bulionu.
Gotuję na małym ogniu i zabieram się za ogórki.
słoik kiszonych ogórków | pół cebulki | łyżeczka swieżego koperku
Cebulkę siekam w drobą kostkę i podsmażam na łyżce oliwy z oliwek.
Ogórki scieram na tarce, dodaję na cebulki. Smażę przez chwilkę.
Dodaję posiekany koperek, szczyptę soli, pieprzu.
Całość zalewam bulionem ziołowym z ziemniakami.
Gotuję na średnim ogniu przez 10-15 minut.
Można zabielić mlekiem sojowym - kilka łyżek.
Podaję z pieczywem.
Posypuję koperkiem.
Ziołowe kąpiele: tymiankowa
Mamy jesień, a zatem okres, w którym o przeziębienie bardzo łatwo.
Jeśli czujesz, że Twój organizm został zaatakowany przez wirusy, naparz tymianku i wskakuj do wanny.
Jeśli czujesz, że Twój organizm został zaatakowany przez wirusy, naparz tymianku i wskakuj do wanny.
Kąpiel z dodatkiem tego zioła pomoże złagodzić początkowe objawy przęziebienia.
Tymianek posiada właściwości przeciwbakteryjne, dezynfekujące.
Ma również właściwości wykrztuśne - złagodzi kaszel, oraz infekcje gardła.
Ma również właściwości wykrztuśne - złagodzi kaszel, oraz infekcje gardła.
Przyjemny zapach odpręża i relaksuje.
100g świeżego tymianku | 3l wody
Tymianek wsypuję do garnka, zalewam wodą i doprowadzam do wrzenia.
Odstawiam na bok pod przykryciem na 20 minut do naciągnięcia.
Przecedzam i dodaję do kąpieli.
Subskrybuj:
Posty (Atom)
Archiwum bloga
-
▼
2017
(11)
- ▼ marca 2017 (4)
- ► lutego 2017 (7)
-
►
2016
(217)
- ► grudnia 2016 (5)
- ► listopada 2016 (14)
- ► października 2016 (28)
- ► września 2016 (21)
- ► sierpnia 2016 (7)
- ► lipca 2016 (18)
- ► czerwca 2016 (19)
- ► kwietnia 2016 (12)
- ► marca 2016 (15)
- ► lutego 2016 (21)
- ► stycznia 2016 (44)
-
►
2015
(217)
- ► grudnia 2015 (47)
- ► listopada 2015 (21)
- ► października 2015 (17)
- ► września 2015 (20)
- ► sierpnia 2015 (20)
- ► lipca 2015 (17)
- ► czerwca 2015 (18)
- ► kwietnia 2015 (13)
- ► marca 2015 (6)
- ► lutego 2015 (2)
- ► stycznia 2015 (17)
-
►
2014
(147)
- ► grudnia 2014 (18)
- ► listopada 2014 (9)
- ► października 2014 (22)
- ► września 2014 (8)
- ► sierpnia 2014 (11)
- ► lipca 2014 (7)
- ► czerwca 2014 (10)
- ► kwietnia 2014 (11)
- ► marca 2014 (15)
- ► lutego 2014 (10)
- ► stycznia 2014 (10)
-
►
2013
(249)
- ► grudnia 2013 (7)
- ► listopada 2013 (21)
- ► października 2013 (25)
- ► września 2013 (12)
- ► sierpnia 2013 (18)
- ► lipca 2013 (14)
- ► czerwca 2013 (14)
- ► kwietnia 2013 (35)
- ► marca 2013 (26)
- ► lutego 2013 (19)
- ► stycznia 2013 (36)
-
►
2012
(88)
- ► grudnia 2012 (8)
- ► listopada 2012 (3)
- ► października 2012 (4)
- ► sierpnia 2012 (1)
- ► lipca 2012 (23)
- ► marca 2012 (8)
- ► lutego 2012 (41)