URBAN JUNGLE IDEAS

Domowy chlebek, 'szczesliwe jajko', siemie lniane, awokado, natka


Szybkie pesto z rukoli i czerwonej soczewicy


Zamiast masłem/margaryna, kanapersy posmaruj zdrowym pesto z rukoli (przygotowanie smarowidła to ok 15 minut). Nałóż liscie szpinaku, plasterek pomidora, posyp ziarnami słonecznika. Et voila. Oprócz tego, pesto można dodawać do sałatek, lub makaronów. 

Soczewica ceniona jest ze względu na spore ilości białka, żelaza, witamin A, z grupy B (w tym kwas foliowy), oraz PP. Rukola o lekko gorzkawym smaku to również dobre źródło żelaza, oraz witamin A, C, oraz K. 


50g rukoli | ok 50g ugotowanej czerwonej soczewicy | szczypta soli | 5-6 łyżek oliwy z oliwek | 1 łyżka octu balsamicznego


Soczewicę gotuję, aż zmięknie, odcedzam i odstawiam na bok.

Rukolę siekam i przerzucam do naczynia. 

Dodaję wszystkie pozostałe składniki.

Miskuję.


Kutlet z kaszy jaglanej i komosy ryżowej

Kutlet z kaszy jaglanej i komosy ryżowej  

Komosę ryżową można jeść na wiele sposobów: robić z niej kutlety, klopsiki, dodawać do zup, czy sałatek. Spożywana regularnie, poprawi kondycję naszej skóry, zadba o układ krwionośny, zagwarantuje prawidłowy rozwój kości i mięśni, a także pomoże utrzymać szczupłą sylwetkę. 

Kasza jaglana posiada za to spore ilości witamin z grupy B, dużo łatwo przyswajalnego białka, oraz żelazo, które m.in zadba o jakość naszej skóry, włosów i paznokci.

Mogłabym tak wymieniać i wymieniać, ale kutlety same się nie zrobią. Zatem do roboty !

po 3 łyżki komosy ryżowej i kaszy jaglanej | 2 ząbki czosnku - utarty | 2-3 łyżki posiekanej świeżej natki pietruszki | pół drobno posiekanej cebuli | po pół łyżeczki oregano, cząber, cayenne pieprz | łyżka sosu sojowego | szczypta soli | łyżka siemienia lnianego | 2-3 łyżki glutenu pszenicznego | bułka tarta


Siemie lniane zalewam kilkoma łyżkami wrzątku i odstawiam na bok.

Komosę i kaszę jaglaną gotuję w lekko osolonej wodzie przez 10-15 minut. Odstawiam na bok na 10 minut. Dodaję do pozostałych składników i dokładnie mieszam.

Formuję kuleczki, lekko je spłaszczam. Obtaczam w bułce tartej i smażę na mocno rozgrzanym oleju.


weganizm

#PleaseGoVegan :)

Lawendowy masaż twarzy

Problemy ze snem ? Stres ? Zafunduj sobie 2in1 masaż skóry twarzy, który nie tylko odpręży i przyniesie dobry sen, ale także zaopiekuje się Tw cerą.

Olejek lawendowy łagodzi napięciowe bóle głowy, działa odprężająco i wzmacniająco. Stosowany jest w sytuacjach stresogennych, lub przy zaburzeniu snu. Pobudza przy ociężałości umysłowej i zmęczeniu psychicznym. Lawenda bardzo szybko wchłania się w skórę, więc możemy się spodziewać szybkiego rezultatu.

Zioło to wykazuje również własciwości antyspetyczne i od wieków wykorzystywane jest w kosmetyce. Pomoże z różnymi problemami skórnymi w tym trądzik, suchość skóry, wypryski,  swędzenie skóry itp. Przyśpiesza regenerację naskórka, wygładza skórę i ją odświeżąGarbniki zawarte w lawendzie uszczelniają naczynia krwionośne. 



1 kropelka dobrej jakości olejku lawendowego | 5ml oleju migdalowego, slonecznikowego, lub rzepakowego

Oba produkty mieszam ze sobą i nakładam na oczyszczoną skórę, delikatnie masując (ok. 5 minut) każdą część twarzy. Wdychaj unoszący się zapach i uważaj na oczy. Zmywam ciepłą wodą z mydłem.

Kruche maślane ciasteczka - roślinne

Kruche maślane ciasteczka 
Kruche ciasteczka są idealne, gdy nagle najdzie cię ochota na coś słodkiego - są łatwe i szybkie w przygotowaniu. Idealnie pasują do porannej kawki, lub wieczornej herbatki. Najgorsze jest to, że nie chcesz przestać ich jeść !

170g masła roślinnego | 1/4 szklanki brązowego cukru | 1 szklanka mąki pszennej | skórka otarta z jednej cytryny

Rozgrzewam pikarnik do 180 stopni.
masło, cukier i skórkę z cytryny ubijam w mikserze.

Dodaję mąkę i dokładnie mieszam.

Blachę wykładam papierem do pieczenia.

Masę przekładam do rękawa cukiernizego i wyciskam niewielkie ciasteczka, które podczas pieczenia troszkę zwiekszą swoją objętość.

Piekę ok 10-15 minut

Kaszanka roślinna z czerwonej fasolki i kaszy jęczmiennej


puszka czeronej fasolki | 2.5 łyżki ugotowanej kaszy jęczmiennej | 3 ząbki czosnku | 1/2 cebuli | kilka listków świeżego rozmarynu | po 1/4 łeczki suszonych ziół: bazylia, oregano, tymianek, szałwia | łeczka słodkiej i wędzonej papryki | 1/3 łeczki majeranku |1/4 łeczki mielonego ziela angielskiego | sól i pieprz do smaku | łeczkę sosu sojowego | kilka listków świeżego tymianku | 

Kaszę gotuję w lekko osolonej wodzie, odcedzam i odstawiam do ostygnięcia.

Cebulę, odsączoną fasolkę, czosnek i rozmaryn miksuję w blenderze na gładką masę.

Dodaję kaszę, wszystkie przyprawy, oraz sos sojowy. Doprawiam solą i pieprzem.

Dokładnie mieszam.

Zawijam w folię spożywczą, dobrze uszczelniam końce. Można śmiało przenieśc masę do słoiczka, lub innego pojemnika.

Odstawiam do lodówki na kilka godzin, lub najlepiej na całą noc.

kaszanka weganska Kaszanka roślinna kuchnia roślinna
pysznie zdrowo niskokalorycznie

Kaszanka roślinna z czerwonej fasolki i kaszy jęczmienne

Kaszanka wiejska, kaszanka, kaszanka weganska

Po co komu mielony, gdy jest kotlet z kaszy jęczmiennej ?!


Pamiętam, gdy mamuśka robiła gulasz z kaszą jęczmienną, ja byłam pierwsza przy stole. I również jako pierwsza z talerza znikała kasza, a następnie sos. Potem zaczęłam sobie sama gotować i o kaszy całkowicie zapomniałam. Bang ! 

Kasza jęczmienna jest jedną z moich ulubionych kasz i podobnie jak inne rodzaje, zawiera cenne minerały (przede wszystkim potas, żelazo, cynk), witaminy (B1, B2, B6, kwas foliowy, PP, E), oraz dużo błonnika. 

Kasza m.in reguluje trawienie, poprawia pamięć i wygląd skóry, zapobiega wzdęciom. Jest niezastąpionym składnikiem krupniku. Można również przygotować z niej przepyszne kotleciki.



1/2 szklanki kaszy jęczmiennej | 1/2 cebulki - posiekana | 2 ząbki czosnku - posiekany| ok 3 łyżki mąki | 2 łyżki posiekanej natki pietruszki | sól i pieprz | łyżka siemia lnianego | łyżeczka sezamu 

Kasze gotuję w osolonej wodzie, odsączam i odstawiam do ostygnięcia.

W międzyczasie siekam cebulę i czosnek. Podsmażam przez chwilkę na łyżce oliwy z oliwek, doprawiam ziarenkiem smaku, sosem sojowym i pieprzem. 

Sciągam z patelni i wraz z pietruszką, ziarnami i przyprawami, dodaję do kaszy.
Mieszam i odstawiam na bok na 10 minut.

Formuję w kotleciki i smażę na rozgrzanym oleju, aż placuszki zbrązowieja. 





#PleaseGoVegan :)

Wędzona, z lekką nutką pikantności domowa i roślinna KIELBASA z cieciorki


Taki eksperyment całkiem udany. 
Kiełbaski powinny być miękkie w środku i chrupiące na zewnątrz.
Dobrze smakują z domową musztardą, lub chrzanem, oraz świeżym chlebem z naszego 'pieca' :)


1/2 puszki ciecierzycy - odsączona | ząbek czosnku - zmielony | 1-2 łyżki mąki z ciecierzycy, lub pszennej | 2 łyżki ziaren słonecznika | 1 łyżka siemienia lnianego | 1 łyżka oliwy z oliwek | 1-2 łyżeczki papryki wędzonej | 1/4 łyżeczki soli, oregano, majeranku, platków chilli (lub inne ulubione zioła) | szczypta pieprzu cayenne - opcjonalnie, dla ostrości 

Siemie lniane zalewam jedną łyżką wrzątku i odstawiam na moment.
Pozostałe składniki blenduje razem.
Dodaję siemie wraz z wodą. 
Doprawiam do smaku.
Można dodać ekstra zioła, więcej papryki wędzonej lub chilli.

Formuję w małe kiełbaski i zawijam w folię aluminiową, dobrze zaciskając końce. 

Gotuję na parze przez około 30 minut, następnie odwijam ze sreberka, ostrożnie przenosząc kiełbaski na kratę i griluję w piekarniku w ok 200C przez 10-20 minut, lub do czasu gdy lekko się zarumienią. 
Przewracam kiełbaski od czasu do czasu.





Placki ziemniaczane wzbogacone


Z moim najlepszym przyjacielem, robotem kuchennym, zrobienie placków ziemniaczanych zajmuje 5 minut. Nie to co dawniej, przygotowanie tej potrawy dla pięciu osób zajmowało wieki.

Placki ziemniaczane, chrupiące na zewnątrz,  miękkie w środku, to jedna z moim ulubionych potraw. Pomimo faktu, ze smażymy je na dużej ilości oleju, placki ziemniaczane zajmują czołowe miejsce na mej liście z ulubionym żarciem. 

Postanowiłam je nieco doszlifować... Bo lubię tak. 
Dodałam kilka pieczarek, sezamu i mieszanki ziół. Wyszły palce lizać.


6 większych ziemniaków | cebula | 3 ząbki czosnku | 10 pieczarek | po pół łyżki ziól: czaber, oregano | szczytpa majeranku | sól i pieprz do smaku | 5-6 łyżek maki ziemniaczanej | ziarenko smaku - opcjonalnie 

Ziemniaki można obrać - ja myję i miksuję w mundurkach - najwięcej mikroelementów znajduje się właśnie w skórce. 

Do miksera dodaję cebulę, pieczarki, czosnek i miksuję na papkę. Przerzucam na sito i odsączam z nadmiaru wody. 

Dodaję mąkę, przyprawy i doprawiam solą i pieprzem do smaku. 

Przypiekam z obu stron.




Mocno ziołowa fasolowa na jesienne humory


Aromatyczna bomba zdrowia czyli grochówka- fasolówka z trzech różnych warzyw strączkowych z mocnym akcentem ziołowym. 

Bazylia, lubczyk, liść laurowy, oraz czosnek dobrze komponują się z warzywami strączkowymi. Ponadto ułatwiają trawienie. Zupa jest sycąca i bardzo pożywna.

W zupce znajdziemy m.in cynk, magnez, potas, witaminy z grupy B, sporo białka i błonnika.

Zupkę można podawać z zasmażką, lub bez. Zrobiłam dwie wersje i obie smakują rewelacyjnie. 


1 puszka białej fasolki | 1 puszka fasolki czerwonej | 1 puszka cieciorki brązowej (kala chana) | 1 łodyga selera naciowego | 1 marchewka | pół cebulki | oliwa z oliwek | po pół łyżeczki lubczyku, oregano i cząbru

bulion ziołowy: ok 2 l wody | 1 marchewka | 1 korzeń pietruszki | kawałek selera i pora | czosnek pieczony | cebulka przypieczona | ziarenko smaku | sos sojowy | sól | pieprz | 1 łyżeczka lubczyku i cząbru | 1 łyżeczka bazyli, oregano | szczypta majeranku | 2 liście laurowe | sos sojowy

Przygotowuję bulion ziołowy. 
Gotuję, aż warzywa zmiękną, a zioła uwolnią swój aromat.

Po koniec gotowania bulionu, w robocie kuchennym siekam marchewkę, seler naciowy oraz cebulkę i smażę przez chwilkę w woku na 2 łyżkach oliwy z oliwek. 
Można zetrzeć, lub pokroić w drobną kosteczkę.
Dodaję zioła, sos sojowy i pieprz. 

Gdy warzywa zmiękną, wsypuję odsączone fasolki i groch, oraz kubek bulionu. Dokładnie mieszam, zakrywam i duszę przez 3-5 minut.

Wlewam odcedzony wywar i gotuję przez 25 minut. 

Doprawiam do smaku solą, pieprzem, ziarenkiem smaku.







Maseczka do włosów z miodu i oliwy z oliwek

Domowych i naturalnych sposobów pielęgnacji włosów jest mnóstwo. Dzisiejsza rewelacyjna maseczka składa się tylko z dwóch produktów, które napewno każda z was posiada w kuchni - olej i miód.

Maseczka jest idealna do włosów suchych - odzyskają utracony blask, staną się nawilżone, miękkie i delikatne. Maseczka odżywia i sprawia, ze włosy łatwo się rozczesują.


4 łyżki stołowe miodu | 5-6 łyżek oliwy z oliwek

Składniki łączę ze sobą i nakładam na włosy. Nie zapominam o skórze głowy, w którą delikatnie wcieram maseczkę. 
Owijam w ręcznik i trzymam przez 30 minut. Dokładnie myję włosy szamponem.

Nature is the best designer


Aromatyczna cieciorka z warzywami w wędzonym sosie

Aromatyczna cieciorka z warzywami

2 puszki cieciorki - zachowaj zalewę z jednej puszki | łyżka oliwy z oliwek | średnia cebula - posiekana | 2 ząbki czosnku starte na tarce | pomidor - pokrojony w ćwiartki | 1/3 wędzonego tofu - pokrojony w kosteczki| liść laurowy | sól i pieprz | ok 2 łyżki sosu sojowego | 2 łyżki papryki wędzonej | kilka gałązek świeżego tymianku | 2 łyżki swieżej natki pietruszki 

sos wędzony cieciorka ciecierzyca

 Cebulę i czosnek, pomidor,tofu, oraz liść laurowy smażę przez chwilę na rozgrzanej oliwie. 

Dodaję sos sojowy, pieprz, łyżkę papryki wędzonej, tymianek. Mieszam i smażę jeszcze przez moment.

Dodaję cieciorkę, wraz z zalewą, oraz łyżkę papryki wędzonej.
Przykrywam, zmniejszam ogień i duszę przez 30 minut, od czasu do czasu mieszam.

Pod koniec gotowania wsypuję łyżkę posiekanej pietruszki.

Doprawiam do smaku.

przepisy na ciecierzyce
Aromatyczna cieciorka z warzywami w wędzonym sosie 

'Domowa biala' kiełbasa z białej fasolki

'Domowa biala' kiełbasa z białej fasolki 
puszka fasolki jas | 4-5 łyżki wheat germ - kielki pszenicy | po pół łyżeczki ziół: cayenne pieprz, oregano, bazylia, cząber, cebula w proszku | dwa ząbki czosnku | szczypta soli | łyżka sosu sojowego | łyżka siemienia lnianego

Fasolke odsączam z zalewy i mieszam z przyprawami i startym czosnkiem. 
Zamykam w pojemniku i odstawiam na 10 minut do lodówki.

Siemie lniane zalewam dwoma łyżkami wrzątku i również odstawiam.

Wyciągam fasolkę, dodaję siemie i dwie łyżki kiełków pszenicy. Miksuję.

Dodaję pozostała czesc kiełków pszenicy, ewent doprawiam solą, pieprzem, ziarenkiem smaku i używając foli spożywczej (lub aluminiowej) formuję w kiełbaski, szczelnie zabezpieczając końce.

Odstawiam do lodówki na kilka minut.

Gotuję na parze przez 10-20 minut, lub do czasu, aż kiełbaski lekko zbrązowieją.
Sciagam folię i jem odrazu ;]

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Archiwum bloga