Kutlety z kaszy jęczmiennej pokochałam od pierwszego kęsa. Dziś dodałam komosy ryżowej, miesznaki aromatycznych ziół i szpinaku. Powstał super zdrowy kutlet roślinny. Wiecie, że komosa ryżowa to bardzo dobre źródło białka, które jako jedno z nielicznych białek roślinnych, zawiera wszystkie aminokwasy egzogenne? Ponadto w swoim składzie posiada wiele minerałów, witamin i zdrowe kwasy tłuszczowe. Koperek to m.in olejki eteryczne i sporo witaminy C. Najlepiej używaj koperku świeżego, ponieważ suszony ma znacznie mniej smaku i wartości odżywczych.
2 łyżki kaszy jęczmiennej | 3 łyżki komosy ryżowej | 2 łyżki natki pietruszki | 2 ząbki czosnku - starte | pół cebulki - posiekana | 2 łyżki bułki tartej | 2-3 łyżki kiełków pszenicy | sól i pieprz | łyżka sosu sojowego | 2 łyżki wody | siemie lniane | 1/2 łyżeczki suszonej bazyli, szałwi i oregano | 1 łyżeczka świeżego kopereku | łyżka oliwy
Kaszę i komosę gotuję przez 7-10 minut, odcedzam i odstawiam na 5 minut.
Siemie lniane zalewam 2 łyżkami wrzątku, odstawiam na 5 minut.
Dokładnie mieszam wszystkie składniki. Doprawiam do smaku solą i pieprzem.
Smażę na oleju na złoty kolor.
#PleaseGoVegan :)