Naturalny krem do ciała/twarzy z olejkiem różanym


Kupujesz krem, czytasz etykietę i nie jesteś w stanie wypowiedzieć większości składników, z których ten krem jest zrobiony ? Ja też tak mam i m.in dlatego przestałam je kupować. Kosmiczne nazwy przeważne oznaczają chemikalia, ktore po nałożeniu kremu wnikają wgłąb Twojej skóry. Bleh. A możesz dbać o skórę od zewnatrz, NATURALNIE :)

Zrób sobie krem do ciała z 4 składników: olejku eterycznego, oleju, wody różanej i wosku pszczelego. Zamiast wody różanej możesz użyć zwykłej, a zamiast wosku pszczelego, wosk sojowy. 

Olej i wodę każda z nas ma w kuchni. Olejki eteryczne i wosk niekoniecznie, ale z łatwością możesz kupić je przez internet. Produkcja własnego kremu jest banalnie prosta i zajmie wam ok 30 - 40 minut. 


15g wosku pszczelego | 15 ml wody (3 małe łyżeczki) | 60g oleju słonecznikowego | 12-18 kropelek olejku rozanego

Wrzącą wodę wlewam do garnuszka i ustawiam na nim miseczkę, do której dodaję olej wraz z woskiem. Ostrożnie, na małym ogniu podgrzewam, aż wosk rozpuści się w całości. Mieszam od czasu do czasu. 

Miseczkę z rozpuszczonym woskiem i olejem ściągam z ognia i wkładam w większą miseczkę wypełnioną niewielką iloscią zimnej wody - krem szybciej zgęstnieje.

Mieszam cały czas i po kropelce dodaję wodę. Nasz krem powinien zacząć powoli gęstnieć. 

Gdy krem będzie zmieniał konsystencję, powoli 'wkrapiam' olejek eteryczny, ciągle mieszając.

Przenoszę do pojemnika i szczelnie zakręcam.

Mam nadzieję, że przepis się spodobał i będziecie korzystać, zamiast kupować chemiczne cudności :)

PS. czy wiecie, że do wytworzenia ok 5 ml olejku różanego potrzeba czasem, aż 5,000 kwiatów ?!!!!

Tofurpik, tofurp, tofuRyba, czyli roślinny karp nie tylko na wigilijny stół





3 klocki twardego tofu | mieszanka przypraw do RRyb | arkusze nori | woda | mąka | bułka tarta | olej do sma żenia | oliwa

Tofu odsączam z nadmiaru wody: ustawiam go na sitku i przyciskam jakimś ciężkim przedmiotem

Przepis na mieszankę do Tofurpia >>>przepis<<<


Tofu kroję w plastry  o grubości 1cm. 
Do marynaty wlewam oliwę z oliwek i marynuję plasterki tofu. 
Wkładam do pojemnika i odstawiam na kilka godzin, lub na całą noc.

Arkusze nori przecinam nożyczkami na pół i owijam każdy plasterek tofu. Koncówkę nori sklejam zwilżając go troszkę wodą. Wkładam do pojemnika i również odstawiam na kilka godzin, lub całą noc.

Mąkę mieszam z wodą, tak aby konsystencja przypominała ciasto naleśnikowe. Można dodać szczyptę soli.

Tofu obtaczam najpierw w mącę z wodą, a następnie w bułce tartej. 

Smażę, aż panierka lekko się zabrązowi.




Burgery z komosy i kaszy pęczak


Uwaga ! Burger z komosy ryżowej, kaszy jęczmiennej perłowej i siemienia lnianego, czyli samo zdrowie na talerzu, właśnie został przetestowany ! Pycha.

Burgery nie są ani czasochłonne, ani trudne, a smakują bardzo dobrze. Użyłam mieszanki przypraw do steka, którą dodałam na bloga kilka dni temu. >>>przepis<<< Możesz doprawić jakkolwiek chcesz i dodać kilka łyżek posiekanej pietruszki. Mi niestety jej zabrakło, a wydaje mi się źe burgery będą jeszcze pyszniejsze.

2 łyżki komosy ryżowej | ok. 2 łyżki kaszy peczak | 1-2 łyżki przyprawy do steka | 2 łyżki siemienia lnianego | 2 łyżki wody | łyżeczka oliwy z oliwek | łyżka maki

Siemie zalewam dwoma łyżkami wrzącej wody i odstawiam na 10 minut. Lączę z pozostałymi składnikami. Dodaj więcej mąki jak kutlet będzie się rozlatywal :) Dokładnie mieszam, ewentualnie doprawiam solą. 

Formuję w duźe, płaskie burgery.

Smażę na rozgrzanej oliwie z oliwek.

Inky cap mushroom, Coprinopsis atramentaria

Przyprawa do RR - roślinnej ryby

W tym roku najważniejszą 'wigilijną potrawę', czyli karp, zamierzam przygotować z tofu i użyć przyprawy do ryb, którą właśnie stworzyłam.


4 łyżeczki suszonego koperku | 2 łyżeczki soli himalajskiej | 2 łyżeczki czosnku w proszku | 2 łyżeczki tymianku | 2 łyżeczki bazyli | 1 łyżeczka pieprzu cytrynowego | 1 łyżeczka lubczyku | 1 łyżeczka cebulki w proszku | 1 łyżeczka imbiru w proszku | 1/2 łyżeczki ziaren gorczycy

Przyprawy łączę ze sobą i dokładnie mieszam :)

Mieszanka orzechowo kwiatowa do sałatek


Spacerując po mieście pewnego dnia, natknęłam się na piękne stoisko z różnymi mieszankami do sałatek, deserów, smoothie itp. Oprócz tego były orzechy, czekolada, herbaty, przeróżne oliwy z oliwek. Wszystko cudnie zapakowane. Mą uwagę jednak skupiły tylko te mieszanki sałatkowe z jadalnymi kwiatami m.in i inspirując się nimi stworzyłam coś na ich podstawie. Bakalie, orzechy i mak to standard w mojej kuchni, natomiast suszone płatki chabru dostałam od koleżanki dosłownie kilka dni temu. Użyłam proporcji 2:2:2:1.

bakalie | orzechy włoskie | mak | płatki chabru 

Składniki łączę ze sobą i przechowuję w dobrze zamkniętym słoiczku. Dodaję do sałatek, lub smoothie, posypuje kanapersy.





Rzeżucha - it's so much more than just a garnish !!!


Dziś napiszę kilka słówrzeżusze, która jest bardzo niedoceniana przez większość z nas. A to jest wielki błąd, bowiem te delikatne kiełki o wyrazistym zapachu to prawdziwa bomba minerałowo-witaminowa. 

Skład (28g):
  • wapno, 22.7 mg
  • kwas foliowy, 22.4 mcg
  • witamina K, 152 mcg - to aż 190% dziennej dawki na te witaminę !
  • witamina C, 19.3 mg
  • witamina A, 1937 IU - ponad 1/3 dziennego zapotrzebowania !
  • potas, 170 mg
  • fosfor, 21.3 mg
  • żelazo, 0.4 mg
  • magnez, 10.6 mg

Rzeżucha ma ostry smak, który zawdzięcza olejkom eterycznym i gorczykom. Najlepiej smakuje na zimno, dodana jako przybranie do zupy, posypana na kanapkach, lub pieczonych ziemniakach, czy jako składnik sałatek i surówek (ale nie tylko podczas świąt Wielkiej Nocy). Ponadto posiekane kiełki można dodać do wegańskiego twarożku, tofucznicy, lub roślinnego smarowidła. W wysokich temperaturach traci właściwości odżywcze.  Najlepsze w tym wszystkim jest, że kiełki możemy hodować sami (Jak wyhodować kiełki), przez cały rok. Nie to jest trudny proces, a ziarenka kiełkują już po kilku dniach. 



Układ krwionośny: krew oczyszczona, lepsza jakość:   

  • witamina A sprawia, że krew bardziej efektywnie wykorzystuje żelazo
  • witamina C  chroni czerwone krwinki przed przedwczesnym obumieraniem, ponadto sprawia, że organizm łatwiej przyswaja żelazo
  • żelazo  jest składnikiem hemoglobiny, która transportuje tlen
  • witamina K odpowiedzialna jest za produkję protombiny, która odgrywa najistotniejszą rolę w krzepnięciu krwi 


Bądź piękna naturalnie: 

  • anemia - częstujemy się kiełkami
  • witamina C wzmacnia odporność organizmu, chroni przed przeziębieniami
  • witamina E m.in poprawi stan skóry. Plus będziesz mieć mniej zmarszczek ! 
  • witamina A natomiast to zdrowy wzrok
  • wapno zadba o silne i zdrowe kości
  • ponadto spożycie kiełków poprawia apetyt, pamięć, koncentrację, oraz samopoczucie.  

Ziarenka można kupić przez internet, lub w każdym większym supermarkecie, oraz sklepie ze zdrową żywnością. To co ? Zakładasz już buty i idziesz do sklepu po nasionka ? :)



http://www.poradnikzdrowie.pl/zdrowie/domowa-apteczka/witamina-k-jak-krzepliwosc_38415.html
Food Remedies, C.Norman Shealy

Swiateczne ozdoby - zrób to sama

Przyprawy: Ostry Cajun Mix


Przyprawa Cajun, użwywamy nie tylko do marynowania i grilowania mięsa, w tym ryb. Ryż, T O F U, ziemniaki, pomidory, lub inne warzywa, też można łączyć z tą pikantną mieszanką przypraw. 

Pieprz czarny można pominąć, jeżeli ktoś nie przepada za pikantnością. Ilości można dwoić, troić. 


2 łyżeczki tumianku 2 łyżeczki oregano | 1 1/2 łyżeczki soli himalajskiej |2 łyżeczki czarnego pieprzu | 2 łyżeczki pieprzu cayenne | 2 1/2 łyżeczka czosnku w proszku | 2 1/2 łyżeczka cebuli w proszku | 3 łyżeczki czerwonej papryki 

Wsypuję wszystkie składniki do pojemnika i wstrząsam.



Portobello burger


Do przyrzadzenia burgera z grzyba portobello, przymierzałam się od dawien dawna. Ale najlepszy czas na te potrawę to okres przedświąteczny, gdy trzeba lepić pierogi i uszka..., eh, tak, dodaj sobie ekstra pracy :) No, nie ważne. Grzyb jest mniej więcej wielkości burgera, ma podoba strukturę co stek i co najważniejsze, gdy grilowany nie rozpada się - w przypadku tofu jest różnie. Wyszło ciekawie. Kubki smakowe zadowolone. Jako marynaty uzyłam własnoręcznie zrobionych przyprzaw do stejka. Przepis znajdziecie tutaj.


przyprawa do stejka | dwa grzyby portobello 

Grzyby obieram ze skórki, odcinam nóżki, myję i osuszam.
Skrapiam oliwa i opruszam przyprawą, delikatnie wklepując w kapelusz.
Zawijam w folię aluminiową i odstawiam do lodówki na 30-60 minut.

Piekę w 200C, aż prawie cała woda wyparuje, a kapulesze lekko się przypieką.



Adoptuj - NIE kupuj

5 day smoothie: banan, truskawka, nasiona, mięta


Przepyszny, odświeżający, mój ulubiony smoothie ! Delikatny smak bananów rewelacyjnie komponuje się z aromatycznym smakiem truskawki. Mięta nadaje orzeźwienia, a chia kopniaka mocy. Ponadto zawiera potas, magnez, kwasy tluszczowe omega 3 i 6, wapno, witamine C i E. Uwielbiam owocowe koktajle, ponieważ są sycące, zdrowe i ekspresowe w wykonaniu. A najważniejsze, to dobrze zacząć dzień !



1 banan | 4 truskawki | 2 listki świeżej miety | po 1/2 łyżeczki nasion chia i sezamu | 1/2 łyżeczki prawdziwego miodu | ok 2/3 szklanki mleka sojowego 

Wkładam wszystkie składniki do naczynka i dokładnie miksuję.



Uszka do wigilijnego barszczu


Uszka ulepione, ugotowane, odlozone na bok do ostygniecia. Gdy tylko sie pojawialy i ja bylam w poblizu, polowa z nich znikala. Uwielbiam, czy na zimno, czy prosto z gotujacej sie wody, czy w barszczu. Jakkolwiek nie podawane, zjem wszystkie !

Lepienie mini pierozków jest czasochlonne, ale nie moze ich zabraknac na wigilijnym stole. 

ok 1 szklanka suszonych grzybów | 2 łyżki oleju kokosowego | cebula | 500 g pieczarek | 500g kapusty kiszonej |  2 liście laurowe | sól, pieprz | 3-4 owoce jałowca | sos sojowy | warzywko smaku | szczypta oregano

Suszone grzyby zalewam 2 szklankami wrzątku, przykrywam i odstawiam na bok.

Roztapiam olej kokosowy, wrzucam cebulę pokrojoną w kosteczkę. Dodaję sos sojowy i pieprz. Mieszam i czekam, aż cebulka się zeszkli.

Pieczarki myję, ścieram na tarce o dużych oczkach i dodaję do cebulki.

Doprawiam przyprawami i smażę przez 10 minut.

Kapuchę płuczę, a suszone grzyby odczedzam, siekam i wraz z wodą i kapustą, dodaję do gotujących się warzyw. Zmniejszam ogień i duszę przez 20 minut.

Sciągam pokrywkę i gotuję do momentu, aż woda prawie całkowicie odprauje.

Doprawiam do smaku, odstawiam do ostygnięcia i zabieram się za ciasto.

2 szklanki mąki pszennej | ok 0.75 szklanki ciepłej wody | 1/2 łyżeczki soli

Mąkę mieszam z solą i stopniowo wlewam wodę.
Wyrabiam ciasto.
Wałkuję, za pomocą noża wycinam kwadraciki i lepię.


Płukanka z szałwii lekko przyciemni włosy


Kocham płukanki ziołowe, ponieważ są tanie, przyjemnie pachną i nie zawierają chemicznego składu. Do tego są skuteczne.
  • płukanka z szałwi poleca się przede wszystkim włosom ciemnym, oraz siwiejęcym, dlatego że lekko przyciemnia ich kolor (należy parzyć herbatkę przez ponad 15 minut)
  • kolor włosów staje się bardziej intensywny, włosy odzyskają blask
  • szałwia posiada właściwości odświeżające, przeciwłupieżowe
  • działa stymulujaco na cebulki włosów
  • odżywi i wzmocni strukturę włosa, dzięki czemu nadmierne wypadanie włosów zostanie zahamowane

1/4 szklanki świeżej szałwi, lub torebka suszonej | 1 szklanka wrzątku

Zioła zaparzam i odstawiam na bok do wystygnięcia.

Naparem polewam wcześniej umyte włosy, dobrze wcieram w skórę głowy.

Można zawinąć w ręcznik i tak trzymać przez 15 minut.

Nie spłukuję.

Zdrowe śniadanko: smarowidło orzechowo-czosnkowa

Bardzo orzechowa pasta na kanapki, bo aż z dwoma rodzajami orzechów: orzechy nerkowca i pistacje. Podwójna bomba wartości odżywczych. Delikatny w smaku czosnek pieczony, nada paście bardziej wyrazisty smak. Wszystko fajnie się komponuje i jest naprawdę smaczne.

Pastę można również śmiało używać jako 'sos' do burgerów, dodatek do dań głównych, lub jako zdrową przekąskę w postaci dip'u.



150g nerkowców | 2 łyżki płatków drożdżowych | 1/4 szklanki mleka roślinnego (niesłodzone) | 2 łyżki soku z cytryny | sól i pieprz do smaku | 1-1 1/2 łyżeczki cebulki i czosnku w proszku | łyżeczka oliwy z oliwek | 2 ząbki czosnku | garść pistacji - posiekane

Orzechy zalewam wodą i odstawiam na noc. Następnego dnia odcedzam i przerzucam do naczynka.

Piekę czosnek korzystając z przepisu tutaj, odstawiam na ostygnięcia i wyciskam miąższ.

Laczę razem wszystkie składniki (oprócz pistacji) i miksuję na gładki krem. 

Na koniec dodaję posiekane pistacje i mieszam.

Doprawić solą i pieprzem w razie potrzeby. 
Odstawiam do lodówki na godzinę.

Przyprawa do 'stejka'


A może tak przyprawa do roślinnego stejka ? Przygotowanie domowej produkcji przyprawy do różnych typów potraw, to fajna sprawa. Po pierwsze, to ty decydujesz czy jednej przyprawy będzie mniej, lub więcej. Po drugie, możesz pominąć sól, która jest dodawana do przypraw w sporych ilościach, lub jakąś inną przyprawę, za którą nie przepadasz.

Przyprawy wykorzystujemy do produkcji pulpetów, kotletów, stejków (tofu, np baklażan, tempeh, itp).


po 1  łyżce: ziaren gorczycy czarnej, ziaren gorczycy zółtej, słodkiej papryki, czosnku w proszku, cebulki w proszku, suszonego koperku, kolendry, płatków chili | po 1 łyżce cayenne pieprz i soli himalajskiej

Przyprawy wrzucam do pojemnika i dobrze wstrząsam.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Archiwum bloga