Dziś napiszę kilka słów o rzeżusze, która jest bardzo niedoceniana przez większość z nas. A to jest wielki błąd, bowiem te delikatne kiełki o wyrazistym zapachu to prawdziwa bomba minerałowo-witaminowa.
Skład (28g):
- wapno, 22.7 mg
- kwas foliowy, 22.4 mcg
- witamina K, 152 mcg - to aż 190% dziennej dawki na te witaminę !
- witamina C, 19.3 mg
- witamina A, 1937 IU - ponad 1/3 dziennego zapotrzebowania !
- potas, 170 mg
- fosfor, 21.3 mg
- żelazo, 0.4 mg
- magnez, 10.6 mg
Rzeżucha ma ostry smak, który zawdzięcza olejkom eterycznym i gorczykom. Najlepiej smakuje na zimno, dodana jako przybranie do zupy, posypana na kanapkach, lub pieczonych ziemniakach, czy jako składnik sałatek i surówek (ale nie tylko podczas świąt Wielkiej Nocy). Ponadto posiekane kiełki można dodać do wegańskiego twarożku, tofucznicy, lub roślinnego smarowidła. W wysokich temperaturach traci właściwości odżywcze. Najlepsze w tym wszystkim jest, że kiełki możemy hodować sami (Jak wyhodować kiełki), przez cały rok. Nie to jest trudny proces, a ziarenka kiełkują już po kilku dniach.
Układ krwionośny: krew oczyszczona, lepsza jakość:
- witamina A sprawia, że krew bardziej efektywnie wykorzystuje żelazo
- witamina C chroni czerwone krwinki przed przedwczesnym obumieraniem, ponadto sprawia, że organizm łatwiej przyswaja żelazo
- żelazo jest składnikiem hemoglobiny, która transportuje tlen
- witamina K odpowiedzialna jest za produkję protombiny, która odgrywa najistotniejszą rolę w krzepnięciu krwi
Bądź piękna naturalnie:
- anemia - częstujemy się kiełkami
- witamina C wzmacnia odporność organizmu, chroni przed przeziębieniami
- witamina E m.in poprawi stan skóry. Plus będziesz mieć mniej zmarszczek !
- witamina A natomiast to zdrowy wzrok
- wapno zadba o silne i zdrowe kości
- ponadto spożycie kiełków poprawia apetyt, pamięć, koncentrację, oraz samopoczucie.
Ziarenka można kupić przez internet, lub w każdym większym supermarkecie, oraz sklepie ze zdrową żywnością. To co ? Zakładasz już buty i idziesz do sklepu po nasionka ? :)
Food Remedies, C.Norman Shealy
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz