Tofurpik, tofurp, tofuRyba, czyli roślinny karp nie tylko na wigilijny stół





3 klocki twardego tofu | mieszanka przypraw do RRyb | arkusze nori | woda | mąka | bułka tarta | olej do sma żenia | oliwa

Tofu odsączam z nadmiaru wody: ustawiam go na sitku i przyciskam jakimś ciężkim przedmiotem

Przepis na mieszankę do Tofurpia >>>przepis<<<


Tofu kroję w plastry  o grubości 1cm. 
Do marynaty wlewam oliwę z oliwek i marynuję plasterki tofu. 
Wkładam do pojemnika i odstawiam na kilka godzin, lub na całą noc.

Arkusze nori przecinam nożyczkami na pół i owijam każdy plasterek tofu. Koncówkę nori sklejam zwilżając go troszkę wodą. Wkładam do pojemnika i również odstawiam na kilka godzin, lub całą noc.

Mąkę mieszam z wodą, tak aby konsystencja przypominała ciasto naleśnikowe. Można dodać szczyptę soli.

Tofu obtaczam najpierw w mącę z wodą, a następnie w bułce tartej. 

Smażę, aż panierka lekko się zabrązowi.




1 komentarz:

  1. Anonimowy2/22/2016

    Fajny i prosty przepis :) Mam już pomysł na jutrzejszy obiad! Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Archiwum bloga