3 klocki twardego tofu | mieszanka przypraw do RRyb | arkusze nori | woda | mąka | bułka tarta | olej do sma żenia | oliwa
Tofu odsączam z nadmiaru wody: ustawiam go na sitku i przyciskam jakimś ciężkim przedmiotem.
Do marynaty wlewam oliwę z oliwek i marynuję plasterki tofu.
Wkładam do pojemnika i odstawiam na kilka godzin, lub na całą noc.
Arkusze nori przecinam nożyczkami na pół i owijam każdy plasterek tofu. Koncówkę nori sklejam zwilżając go troszkę wodą. Wkładam do pojemnika i również odstawiam na kilka godzin, lub całą noc.
Mąkę mieszam z wodą, tak aby konsystencja przypominała ciasto naleśnikowe. Można dodać szczyptę soli.
Tofu obtaczam najpierw w mącę z wodą, a następnie w bułce tartej.
Smażę, aż panierka lekko się zabrązowi.
Fajny i prosty przepis :) Mam już pomysł na jutrzejszy obiad! Pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuń