Bardzo orzechowa pasta na kanapki, bo aż z dwoma rodzajami orzechów: orzechy nerkowca i pistacje. Podwójna bomba wartości odżywczych. Delikatny w smaku czosnek pieczony, nada paście bardziej wyrazisty smak. Wszystko fajnie się komponuje i jest naprawdę smaczne.
Pastę można również śmiało używać jako 'sos' do burgerów, dodatek do dań głównych, lub jako zdrową przekąskę w postaci dip'u.
150g nerkowców | 2 łyżki płatków drożdżowych | 1/4 szklanki mleka roślinnego (niesłodzone) | 2 łyżki soku z cytryny | sól i pieprz do smaku | 1-1 1/2 łyżeczki cebulki i czosnku w proszku | łyżeczka oliwy z oliwek | 2 ząbki czosnku | garść pistacji - posiekane
Orzechy zalewam wodą i odstawiam na noc. Następnego dnia odcedzam i przerzucam do naczynka.
Piekę czosnek korzystając z przepisu tutaj, odstawiam na ostygnięcia i wyciskam miąższ.
Piekę czosnek korzystając z przepisu tutaj, odstawiam na ostygnięcia i wyciskam miąższ.
Laczę razem wszystkie składniki (oprócz pistacji) i miksuję na gładki krem.
Na koniec dodaję posiekane pistacje i mieszam.
Doprawić solą i pieprzem w razie potrzeby.
Na koniec dodaję posiekane pistacje i mieszam.
Doprawić solą i pieprzem w razie potrzeby.
Odstawiam do lodówki na godzinę.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz