Paluszki pietruszkowe

Perfekcyjny piatek - home alone - troszku gotowania, troszku roslin przesadzania. Sluchajac po raz setny niesamowitego kompozytora i wspominajac najpiekniejszy wieczór w moim zyciu - koncert Han Zimmer. Bez pierdzielenia - gdy Hans pojawi sie w Twoim miescie, idz !!! Przepiekne doswiadczenie. Wzruszenie, dreszcze, miazga ! Chociaz minelo juz kilka tygodni, ja rycze ze szczescia sluchajac Man of Steel. Szczesciara uslyszec Shadowland i Time ! Jestem miekka :) i jestem szczesciara :) Perfekcyjny piatek - potrzebowalam posiedziec w domu. Spokój, Hans i moje kociaki, które wtulone sa obecnie we mnie - Fred grzeje mi stopy, a gruba lezy na zeberku.

Dobra, przejdzmy do przepisu. Paluszki z korzenia pietruszki robi sie prosto - wystarczy pociac korzen w grubsze paski, lub jezeli pietrucha jest duza, w prostokaty, podgotowac w przyprawach, wypanierowac i usmazyc. Smakuje rewelacyjnie. 

Mozna przechowywac do 3 dni.



3 korzenie pietruszki | 2 szklanki wywaru warzywnego | 2 lyzki maki | lyzka cebulki w proszku - opcjonalnie | bulka tarta |

Jak wspomnialam wyzej, pitruszke obieram i kroje w 'prostakaty' o grubosci ok 0.5 cm. Moje pietruchy byly dosc spore, wiec udalo mi sie wykroic cos na wzór prostokata. Z wezszej czesci wykroilam 'paluszki'.

Ugotowac wywar w trybie ekspresowym: do 3 szklanek wrzatku dodac, ziarenko smaku, sosu sojowego, lisc laurowy, pieprz, owoce jalowca i swieza natke. Dodaj pokrojone plastry korzenia pietruszki i gotuj, az warzywo zmieknie. Odcedz i odstaw do ostygniecia.

Wymieszam make z woda i cebulka w proszku. Konsystencja nalesnikowa. Zanurz kutlety w mace cebulowej i obocz w bulce tartej. Smaz na rozgrzanym oleju.



#PleaseGoVegan :)

Hummus ze smażonej cebulki


Dobra. Kolejny super hummus, tym razem z grilowanej cebulki. Slyszalam ostatnio jak ktos mowil, ze nie lubi cebuli i od ilus tam lat nie jadl tego warzywa. CO  ??!?!?!! Ok, fair enough, ale ja bym bez cebuli nie przezyla.

Hummus jest idealny do roslinnej kielbaski z grilla, patelni, piekarnika... pycha !


2 srednie cebule | puszka cieciorki | 1 lyzka tahini | sól i pieprz do smaku | olej rzepakowy - ok 7 lyzek | odrobina wody

Cebule kroje w paski i podsmazam na oleju rzepakowym, az sie dobrze zarumieni. Doprawiam do smaku sola i pieprzem.

Cieciorke odsaczam, wrzucam do pojemnika blendera i dodaje pozostale skladniki. Blenduje na gladka mase.

Odstawiam na conajmniej 2 h. Doprawiam sola i pieprzem w razie potrzeby.


Hummus ze smażonej cebulki


Dobra. Kolejny super hummus, tym razem z grilowanej cebulki. Slyszalam ostatnio jak ktos mowil, ze nie lubi cebuli i od ilus tam lat nie jadl tego warzywa. CO  ??!?!?!! Ok, fair enough, ale ja bym bez cebuli nie przezyla :D

Hummus jest idealny do roslinnej kielbaski z grilla, patelni, piekarnika... pycha !


2 srednie cebule | puszka cieciorki | 1 lyzka tahini | sól i pieprz do smaku | olej rzepakowy - ok 7 lyzek | odrobina wody

Cebule kroje w paski i podsmazam na oleju rzepakowym, az sie dobrze zarumieni. Doprawiam do smaku sola i pieprzem.

Cieciorke odsaczam, wrzucam do pojemnika blendera i dodaje pozostale skladniki. Blenduje na gladka mase.

Odstawiam na conajmniej 2 h. Doprawiam sola i pieprzem w razie potrzeby.


Nowe nabytki


Uwielbiam. Wiecie co jest najlepsze - sklepy z roslinami online. Tak, przychodza w paczkach pod Twoje drzwi. Czyli cos dla leniuszków, zartuje :) I to nie tylko ogrodowe, ale takze domowe.

Hummus z marchewki


Jest delikatny, lekko pikantny i aromatyczny. Najbardziej smakuje mi na pieczywie z duza iloscia pestek dyni. Mozna tez zajadac z kielkami z rzodkiewki - ekstra kopniak delikatnej ostrosci. W marchewce można znaleźć wszystkie rodzaje karotenoidów - how good is it !!!!???? Jak dobrze pamietam, bo oczywiscie nie zapisalam, to przepis wyglada mniej wiecej tak.


2 srednie marchewki | puszka ciecierzycy | lyzka nasion sezamu | 10 lyzek oleju rzepakowego | kilka lyzek wody | lyzka kminu azjatyckiego | sól | 1/2 lyzeczki chilli | 1/3 lyzeczki kolendry w prszku 

Rozgrzewam 2 lyzki oleju rzepakowego i wrzucam kmin i smaze przez minutke.

Dodaje starta marchewke i smaze na duzym ogniu, az marchewka zmieknie.

Dodaje przyprawy i dalej smaze przez ok 7 minut.

Cieciorke odsaczam i wrzucam do pojemnika robota kuchennego. Dodaje odrobine wody, olej i podsmazona marchewke.

Miksuje na gladki krem.

Odstawiam na godzine.

Doprawiam do smaku w razie potrzeby. 


#PleaseGoVegan :)

Keema Matar zweganizowana


Do przygotowania tego typu curry uzywa sie przemielonego miesa z krowy, lub owcy. Dodaje sie tez groszek zielony. Oczywiscie miecho i straczki plywaja w aromatycznym sosie. Ja uzylam granulatu sojowego. To co wylagowalo na moim talerzu, a potem w zoladku to prawdziwe mistrzostwo. 


8 lyzek oleju rzepakowego | 3 swieze papryczki chilli | 1 lyzka kuminu | lisc laurowy | 1 lyzeczka posiekanego imbiru  | 1 srednia posiekana cebula | 3-4 zabki czosnku | 800g granulatu sojowego | puszka pomidorów | 1/2 lyzeczki kolendry w proszku | 1/2 lyzeczki garam masala | 5 lyzek przecieru pomidorowego | lyzeczka cukru |  250g groszku mrozonego | 5 lyzek mleczka kokosowego 

Rozgrzewam olej i smaze przez minute lisc laurowy, kumin i papryczki chilli. 
Dodaje posiekany czosnek, cebulke, imbir. Smaze na duzym ogniu, az cebulka sie lekko zarumieni.
Dodaje sól i pomidory w puszce i smaze przez 7 minut.
Dodaje kolendre i garam masala i smaze dalej przez 2 minuty.
Dolewam 1/2 kubka wody, dodaje cukier i granulat sojowy. 
Mieszam, zmniejszam ogien i gotuje pod przykryciem przez 15 minut.
Dodaje przecier pomidorowy, mleczko kokosowe, groszek i dalej gotuje pod przykryciem przez kolejne 10 minut.
Podaje z duza iloscia posiekanej kolendry.


Dzien Matki


Hummus z kalafiora i kuminu azjatyckiego


Ten kto uwielbiam kalafior powinien zapisac ten przepis i schowac w bezpiecznym miejscu. Z hummusem jest tak fajnie, ze jezeli znudzila ci sie wersja podstawowa to mozna kombinowac, smakowac i tworzyc. Hummus mozesz przyrzadzic z wiekszosci warzyw. Kalafiorowy jest równie rewelacyjny jak tradycyjny.

U mnie od dwóch dni kalafiorowo, poniewaz musialam wkoncu wykorzystac ten ogromny kalafior, który kupilam. Dodatkowo, ze mam hopla na punkcie kuchni azjatyckiej, postanowilam wykorzystac kumin azjatycki.



1 puszka ciecierzycy | 1 i 1/2 szklanki pokrojonego kalafioru | 2 lyzki kuminu azjatyckiego | sól i pieprz | 2 lyzki sezamu | 1/4 oleju rzepakowego lub oliwy | swieza kolendra

Rozgrzewam 2 lyzki oleju i smaze pokrojony w male kawalki kalafior przez 15 minut. Doprawiam do smaku sola i pieprzem. Dodaje nasiona i smaze przez 10 - 15 minut. Odstawiam do ostygniecia.

Do pojemnika blendera wrzucam cieciorke, sezam, olej rzepakowy i usmazony kalafior. Dodaj odrobine wody, lub wiecej oleju rzepakowego.
Blenduje na gladki krem. Doprawiam do smaku sola i pieprzem.



#PleaseGoVegan :)

Kalafiorowa ziemniaczanka vegan style


Naladowana pozytywna energia po koncercie jednego z zajebistrzch ludzi stapajacych po tej planecie - Bruce Springsteen - czas na równie zajebista zupe dnia. 

Kalafiorowa byla jedna z moich ulubionych wiesennych zup w dziecintwie. Moja mamsuka byla mistrzem zup. I nadal zreszta jest. 

Moja kalafiora jest nieco zmodyfikowana. Oprócz kalaforu, dodalam tylko ziemniaki i oba warzywa delikatnie podsmazylam na patelni. Dodalam tez kilka zabków pieczonego czosnku, który nadal magiczny smak kalafiorowej ziemniaczance.

Zupa jest rewelacyjna. Usmazone warzywa w polaczeniu z pieczonym czosnkiem to polaczenie idealne.  

Duzo swiezej pietruszki to podstawa.


1 sredni kalafior | 4 ziemniaki | wywar | czosnek pieczony | olej rzepakowy

Przepis na wywar: >>>rosolek<<<

Przepis na czosnek: >>>pieczony<<<

Gdy przygotowuje czosnek, uzywam zazwyczaj do 10 glówek. Po pierwsze nie oplaca sie grzac calego piekarnika na upieczenie jednej glówki. Ale to chyba logiczne. Po drugie taki czosnek mozna wykorzystac do wielu dan: np jakos 'maselko' na kanapersy, lub dodatek do smalczyku roslinnego, do puree ziemniaczanych, lub hummus. 

Warzywa kroje w kostke, dokladnie myje i smaze na rozgrzanym oleju. Sole i pieprze do smaku. 10 minut przed koncem smazenia wrzucam 4-5 zabków upieczonego wczesniej czosnku. Rozgniatam.

Warzywa maja byc prawie miekkie i lekko zarumienione.

Wlewam wywar, przykrywam i gotuje przez 20-30 minut. 

Pod koniec gotowania dodaje 2-3 lyzki slodkiej smietanki roslinnej. 


#PleaseGoVegan


Czerwona porzeczka


 Whooohooo, nie tylko mam dwa piekne, adoptowane kociaki, ale ogród pelen dobroci. Urban gardening, bo mieszkam w miescie. I to calkiem sporym :) Czerwona porzeczka sie klania :)





Surówka z pora, ziół i awokado


Tradycyjna surówka z pora to totalne mistrzostwo, ale isteniej tez inna pyszna kombinacja. Polacz por z awokado i ziolami, np pietruszka, szczypiorkiem lub kolendra. Ja dodalam wszystkich trzech. Odrobina soku z cytryny, sól i pieprz.

Mozna wcinas sama, ot tak, chociaz ja polecam do kotletów jaglanych, lub gryczanych. 



Wędzony paprykarz z kaszą jęczmienną




Wiosenna kukurydza z maselkiem szczypiorkowym


Kilka dni temu padal snieg, potem grad, potem deszcz, a nastepnie znowu snieg na przemian z deszczem. Ta pogoda oszalala. Talerz na szczescie ponury nie byl, poniewaz wyladowala na nim promienna smazona kukurydza w maselku (tym razem) czosnkowo-szczypiorkowym. Z duza iloscia pieprzu i soli himalajskiej, kukurydza rozplywa sie w ustach.


Fuck YEAH Amazing Nature: Glaucus Atlanticus

https://en.wikipedia.org/wiki/Glaucus_atlanticus
http://life-sea.blogspot.co.uk/2011/10/life-of-blue-glaucus.html
http://www.toonts.com/glaucus-atlanticus/

Poradnik ekoterrorystki

Nastepnym razem, gdy bedziesz gotowac warzywa, przygotuj jakis pojemnik. Wiele skladników mieneralnych, które znajduja sie w warzywach, zostaja w ugotowanej wodzie. Nie marnuj. Zamiast wylewac do zlewu, mozesz ja wykorzystac ponownie. 
  • odstaw do ostygniecia i podlewaj nia rosliny - oszczedzasz na wodzie, a dodatkowo dostarczysz skladników mineralnych roslinom,
  • wykorzystaj jako baze do sosów, lub zup.

Cytrynowe kotlety z soczewicy

Swieza kolendra posiada gleboki i lekko pikantny aromat, a trawa cytrynowa to nic innego jak wiosenny smak. Spróbuj polaczyc te dwa ziola, a Twoje kubki smakowe oszaleja. W Azji kolendra to jak u nas pietruszka. Ja uwielbiam oba ziola, a w kolendrze zakochuje sie kazdego dnia. Co do trawy cytrynowej to niewlasciwie przygotowana, moze zniszczyc smak calej potrawy. Jest bardzo wlóknista, dlatego nalezy ja wczesniej ugotowac, lub usmazyc. Trawe cytrynowa uzywa sie do aromatyzowania sosów, dodaje sie do zup, czy jako skladnik herbat. Ja dodalam do kotletów. Cecha charakterystyczna jest to, ze nadaje cytrynowy/lemonkowy smak, bez kwaskowosci, która dodatkowo nadaja oba owoce.

1 szklanka soczewicy | garsc posiekanej swiezej kolendry | 1 papryczka chilli - posiekana | lyzka oleju rzepakowego | 1 ped trawy cytrynowej | sól i pieprz | szczypta kurkumy 

Soczewice zalewam dwoma szklankami wody i gotuje do miekkosci.

Odrywam zewnetrzne liscie pedu trawy i siekam. Smaze na lyzce oleju rzepakowego na malym ogniu, az ziele lekko zmieknie.

Soczewice odsaczam (nie wylewam resztek wody --> patrz), wrzucam do miski z reszta skladników i miksuje blenderem recznym.


Formuje w niewielkie kotlety.
Splaszcz. Bedzie na burgera.

Obtaczam w mace z odrobina wody, a nastepnie w bulce tartej. 

Smaze na rozgrzanym oleju rzepakowym na zloty kolor. 

Pysznosci !! 




#PleaseGoVegan :)

Curry z ziemniaka w pomidorowym sosie

The Knights - Tipping Strings


Aromatyczny, 'tlusciutki' ziemniak w przepysznym sosie curry. I zycie odrazu nabiera kolorów. Nie zeby moje zycie bylo nudne i bezbarwne, ale wyobrazcie sobie, ze wiosna strzelila totalnego focha i od dwoch dni napie****ala sniegiem. Raz sloneczko, raz mordor i sniegiem sru, potem znowu sloneczko i deszcz, a zaraz znowu snieg !! Koniec kwietnia i winter welcome welcome. No ale powrocmy do tego rozgrzewajacego ziemniaka curry. Dobrze, ze jest prawdziwe jedzenie, które poprawia nastrój :)





Peeling kawowy


Chłopaky w biurze to prawdziwe kawopijaki. W ciągu dnia potrafią wypić do 4 kubkow kawy. Uważam, że to za dużo, tym bardziej, że kawusia zakwasza nas organizm. Niemniej jednak uwielbiam zapach swieżo przyrządzanej kawy. Mam też to szczęście, że moje biurko jest ustawione blisko mikseru do kawy. Ten cudowy zapach unosi się obok mnie przez cały boży dzień.

Peeling kawowy to istna poezja pod prysznicem. Nie tylko dla naszej skóry, ale również dla naszego nosa. Pobudza, koi zmysły, przenosi w inny wymiar. Nie, nie ćpałam. 


Potrzebujemy tylko 3 składników.

cukier, kawa, olej - proporcje 2:2:1

Wymieszaj i nakładaj na zwilżoną skórę.


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Archiwum bloga